Penktadienis, 31 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Aliejų galime pagardinti įvairiais skoniais

www.alkas.lt
2022-11-06 15:26:56
0
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Valgomos dovanos vertingos tuo, kad tikrai nedulkės ant lentynos ir ilgai nereikės sukti galvos, ką nusinešti į svečius. Be to, tai puikus būdas sutaupyti šventiniu laikotarpiu, kuomet išlaidų ir taip netrūksta. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, tokia kasdienio vartojimo prekė kaip aliejus, pagardintas žolelėmis, įvairiais prieskoniais, vaisių žievelėmis ar aitriosios paprikos dribsniais ir supilstytas į dailius stiklinius buteliukus, ras vietą kiekvienoje virtuvėje ir paskanins kasdienius patiekalus.

Nors galima nusipirkti pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus, jau paskaninto įvairiomis žolelėmis, pasak kulinarijos technologės Lino Barčaitės, paprasta ir patiems jį pagardinti namuose, taip suteikiant išskirtinį skonį bei aromatą.

„Tokiu aliejumi galėsite gardinti ne tik salotas, bet ir sriubas, troškinius, košes, marinuoti kepsnius. Aliejų galima ruošti šaltuoju arba karštuoju būdu. Gaminant šaltuoju būdu prieskonius reikia užpilti aliejumi, indą sandariai uždaryti ir 2 savaites palaikyti vėsioje tamsioje vietoje.

Aliejui supilstyti namie paieškokite gražių stiklinių buteliukų. Taip pat verta panaudoti ir įdomesnių formų turimus stiklainėlius: įpilti į juos geros kokybės alyvuogių aliejaus ir įmerkti kelias rozmarino, čiobrelių ar baziliko šakeles. Per šį laiką aliejus prisigers skonių ir taps dar gardesnis. O dailus buteliukas, supakuotas į peršviečiamą popierių, aprištas virvele, prie kurios galima pritvirtinti savo rankomis sukurtą etiketę tikrai pradžiugins artimuosius“, – nebrangiomis artėjančių švenčių dovanų idėjomis dalijasi L. Barčaitė.

Gaminant karštuoju būdu, aliejus pakaitinamas, o tuomet į jį suberiamos išdžiovintos prieskoninės žolelės. Kai aliejus atvėsta, jį reikia perkošti į sterilizuotą indą, kuriame ketinate vėliau laikyti, ir sandariai uždaryti: „Su rozmarinais bei čiobreliais paskanintu aliejumi galima išsikepti gardžios itališkos duonos fokačijos, aštresniais prieskoniais gardintas aliejus tiks mėsos patiekalams, o bazilikais praturtintas aliejus tradiciškai derės prie salotų.“

Kaip atskirti ir laikyti kokybišką aliejų

Anot „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, kokybišką alyvuogių aliejų padeda atskirti ne tik  kaina: „Ragaujant aliejų turi būti juntami įvairūs aromatai: prieskoninių žolelių, citrusinių vaisių ar riešutų skoniai. Alyvuogių aliejaus kokybė priklauso nuo daugybės kriterijų: alyvuogių veislės, klimato, dirvožemio, tinkamo drėgmės ir saulės kiekio ar laiko, kada alyvuogių derlius buvo renkamas ir kokiu būdų jos buvo išspaustos. Iš pernokusių alyvuogių galima išspausti daugiau aliejaus, tačiau taip mažėja paties produkto kokybė. Šie kriterijai lemia, kad kokybiškas alyvuogių aliejus įprastai būna brangesnis. Visgi, kaina nėra vienintelis kriterijus. Rekomenduojama rinktis tamsesnėje stiklo pakuotėje išpilstytą alyvuogių aliejų. Tai padeda išvengti šviesos daromo poveikio produktui ir ilgiau išlaikyti jame esančias vertingas medžiagas.“

Pasak ekspertės, atidarius aliejaus butelį prasideda oksidacijos procesas, kuris ilgainiui keičia alyvuogių aliejaus skonines savybes, todėl ypač tyrą alyvuogių aliejų rekomenduojama suvartoti per mėnesį. „Alyvuogių aliejaus taip pat nerekomenduojama laikyti prie karščio šaltinių ar šaldytuve, nes aliejus jautriai reaguoja į ženklų temperatūros svyravimą. Idealu alyvuogių aliejų laikyti kambario temperatūroje ir kiek tamsesnėje vietoje“, – patarimais dalijasi O. Suchočeva.

Šventinis prieskonių aliejus

Reikės:

1 stiklinės aliejaus;

2 cinamono lazdelių;

7 gvazdikėlių;

7 anyžių žvaigždučių.

Gaminimo būdas:

Į stiklainį supilkite aliejų, suberkite prieskonius, sandariai uždarykite dangteliu ir palaikykite porą savaičių. Toksprieskoniais kvepiantis aliejus tiks žiemos švenčių kepiniams: meduoliams, keksams ir pyragams kepti.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų
  2. Lietuvę pripažino pasauliniai alyvuogių aliejaus ekspertai
  3. Vengti maisto švaistymo padeda ir technologijos
  4. Svogūnai: nuo aitrių iki saldžių

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

2023 03 26
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

2023 03 26
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

2023 03 26
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Cukinijos tiks net ir vafliams

2023 03 25
Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Rodyti daugiau

Naujienos

Keturračiai niokoja gražiausius gamtos kampelius! | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Keturračiai niokoja gražiausius gamtos kampelius!

2023 03 31
Memorandumo pasirašymas | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Lietuva ir Ukraina plėtos naujus maršrutus

2023 03 30
VMI nuotr.
Lietuvoje

Būtina deklaruoti ir užsienyje gautas pajamas

2023 03 30
ltou.lt vizualizacija
Lietuvoje

Kauno oro uosto laukia pokyčiai

2023 03 30
Sporto aikštynai | vilnius.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje bus atnaujintas 21 stadionas

2023 03 30
Morgana Danielė | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Morgana Danielė išsaugojo kėdę Seime

2023 03 30
Seimas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Griežtinama atsakomybė už sankcijų pažeidimus

2023 03 30
Moksleiviai įprato plauti rankas, bet neramina pavojingos bakterijos ant kompiuterio klaviatūros
Lietuvoje

Pataisos padės kovoti su internetiniais sukčiais

2023 03 30
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Vajetau apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
  • Jonas Vaiškūnas apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
  • Herbicidas apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
  • Pajūrietis apie Kai kurie vaikai nėra buvę miške

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Keturračiai niokoja gražiausius gamtos kampelius!
  • R. Šarknickas: Ginsime valstybinę kalbą kaip gina save gerbiančios valstybės
  • M. Kundrotas. Skirtingų kartų dešinieji: sąjunga įmanoma?
  • „Aktualioji istorija“: Dainava prieš 770 metų ir dabar – ar galima tapatinti?
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Prekybos centruose svogūnų laiškų galima rasti ištisus metus, tačiau pavasario pradžioje laukiame šviežio jų derliaus. Nors yra aitroko skonio ir...

Skaityti toliau

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Šiuo metu galime išbandyti daugybę aliejaus rūšių: nuo visame pasaulyje populiaraus alyvuogių, iki mūsų šalyje labiau įprasto saulėgrąžų ar rapsų...

Skaityti toliau

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Apsinuodijimas maistu – itin dažnai pasitaikantis reiškinys. Statistika rodo, kad tokius požymius kaip pykinimas, vėmimas, viduriavimas suvalgius maisto yra patyręs...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Vajetau apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
  • Jonas Vaiškūnas apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
  • Herbicidas apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
  • Pajūrietis apie Kai kurie vaikai nėra buvę miške
  • Pala - apie Kai kurie vaikai nėra buvę miške
Kitas straipsnis
I. Vėgėlė. Paradoksų valstybė

I. Vėgėlė. Ar pasipriešins kas valdančiųjų siekiui visapusiškai kontroliuoti visuomenę?

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai