Nenuginčysi, kad pirmosios lietuviškos braškės skaniausios – vienos pačios, be jokių priedų. Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, gegužės mėnesį pirkėjai graibsto šias lietuviškas uogas, kurių būna taip išsiilgę. Braškės idealiai tinka ne tik šviežiam užkandžiui, bet ir svaiginančiai gaivių desertų gamybai. O žinant kelis triukus, iš jų pagamintu tortu bus galima mėgautis be didelės sąžinės graužaties. Dar geriau – nereikės net jungti orkaitės.
Net viena stiklinė – labai naudinga kūnui
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, atskleidžia, kad braškės yra tikra vitaminų bomba.
„Jei suvalgysite stiklinę braškių – gausite 150 proc. vitamino C paros normos ir dešimtadalį folio rūgšties normos. Ir tai – tik dalis abėcėlės. Braškės yra puikus B grupės vitaminų, atsakingų už nervų sistemos veiklą, šaltinis. Jose yra daug vitamino B6, kuris teigiamai veikia plaukų, odos, nagų būklę, ir pantoteno rūgšties, dalyvaujančios vitaminų A ir D sintezėje. Jos taip pat vertinamos dėl vitamino A, svarbaus regėjimo procesams, ir vitamino E – stipraus antioksidanto“, – vardija J. Sabaitienė.
Braškės yra ir pektinų lobynas – paprasčiau tariant, tirpių skaidulų rūšis. Kai uogos patenka į žarnyną, jos padeda ten sukurti naudingų bakterijų florą. Braškės padeda virškinimui ir suteikia sotumo jausmą po valgio. Taigi, net dietos besilaikantys žmonės gali dienos metu griebtis braškių kaip užkandžio.
„Svarbi braškių nauda – jos gali padėti kūnui kovoti ir su laisvaisiais radikalais, kurie greitina senėjimą bei sukelia organizmo uždegimus. Taip yra todėl, kad braškėse yra kvercetino, daug vitamino C (net daugiau nei citrusiniuose vaisiuose!), vitamino A ir mangano. Toks mišinys yra galingas antioksidantas ir natūralus ginklas kovojant su infekcijomis ir palaikant imuninę sistemą“, –pažymi maisto žinovė.
Braškių verta užvalgyti ir tiems, kuriuos vargina raumenų mėšlungis, silpnumas, nuovargis, mieguistumas ir padidėjęs kraujospūdis. Tai gali būti ženklai, kad organizmui trūksta kalio. Ir niekas vasaros sezono metu nepasirūpins tinkamu jo kiekiu geriau nei sultingos braškės. Šių vaisių valgymas padeda palaikyti tinkamą raumenų, įskaitant širdį, veiklą.
Desertus galima pasigaminti ir sveikiau
Nors braškės yra vitaminų šaltinis, dažnai jas mėgstame palydėti ne tokiais sveikais priedais.
Braškės ir plakta grietinėlė užkariavusi smaližių širdis visame pasaulyje. Lengva pasakyti, kad grietinėlės reikėtų nepadauginti – dažnam sunku save suvaldyti. Bet galima ją pakeisti trintuvu gerai sutrinta varške su šiek tiek medaus. Saldumas bus garantuotas, o ir kūnui bus sveikiau.
Kitas puikus derinys – braškės ir šokoladas. Norint juo pasilepinti, verčiau rinktis kuo juodesnį ir ypač kokybišką šokoladą. Taip praturtinsite kūną dar ir geležimi, magniu, cinku, fosforu.
Ypač populiaru vasarą gaminti sūrio tortus (angl. „cheesecakes“) bei juos puošti braškėmis. Patarimas norintiems gyventi sveikiau – pagrindui rinktis sausainius su mažiau cukraus, o didžiąją dalį kreminio sūrio keisti į neriebų jogurtą.
Pavyzdys – nekeptas fantastiškas jogurtinis tortas su braškėmis, kurį pagaminti visai lengva, o skonis pavergs gaivumu.
Reikės:
Pagrindui:
250 g sausainių
50 g sviesto
150 g juodojo šokolado
Kremui:
600 g šviežių braškių
250 g cukraus pudros
600 g jogurto
300 g graikiško jogurto
150 g kreminio sūrio
12 želatinos lapelių
Gaminame: Smulkiai sutrinkite sausainius – jeigu turite, naudokite maisto smulkintuvą. Jo neturint gelbės paprasčiausias kočėlas. Sviestą ir šokoladą ištirpinkite vonelėje virš verdančio vandens ir įmaišykite į sausainių trupinius. Masę tolygiai paskirstykite torto formoje ir gerai prispauskite prie dugno. Dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
Tuo tarpu kremui pirmiausia nuvalykite braškes. Sumaišykite su cukraus pudra ir sutrinkite trintuvu. Atidėkite 4 valgomuosius šaukštus braškių tyrės. Visų pirma į braškių tyrę įmaišykite abu jogurtus, tuomet – ir kreminį sūrį. Gerai išmaišykite.
Želatinos lapelius kelioms minutėms įdėkite į šaltą vandenį, tada atsargiai išspauskite iš jų vandenį ir sudėkite į puodą kartu su 4 šaukštais braškių tyrės. Šiek tiek pašildykite (neužvirkite!), kad želatina ištirptų. Tada nukelkite puodą nuo viryklės ir įpilkite 3 šaukštus jogurto-braškių masės, kad želatina greičiau atvėstų. Į likusią braškių ir jogurto masę supilkite atvėsusią želatiną ir gerai išmaišykite. Taip paruoštą kremą tolygiai paskirstykite ant pagrindo ir dėkite tortą į šaldytuvą nakčiai. Jį galima papuošti braškėmis ir juodojo šokolado drožlėmis. Mėgaukitės!