Pirmadienis, 7 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pyragams puikiai tiks ir dribsniai

www.alkas.lt
2023-05-14 17:03:07
0
Avižos padės išgyventi visą savaitę

Trupininis avižų pyragas | „Malsenos“ nuotr.

Net vengiantys pridėtinio cukraus ir uoliai skaičiuojantys kalorijas retkarčiais gali pasimėgauti gerus jausmus keliančio pyrago gabalėliu. Pilnagrūdžiai avižiniai dribsniai dažniausiai verdami rytinei košei, bet jie gali virsti ir traškia pyrago plutele. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad avižinės kruopos ir viso grūdo avižiniai dribsniai yra naudingas bei maistingas gaminys, kuris gali būti mūsų kasdienės mitybos dalis įvairiausiais pavidalais.

Kruopos – kasdienio pasirinkimo maistas

Daugelis pusryčiams renkasi kruopų dribsnius – jie greitai paruošiami, dėl to palengvina rytinę skubą. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad kruopos yra naudingas ir maistingas gaminys, kuris gali būti mūsų kasdienio raciono dalis įvairiausiais pavidalais, o naudingiausios kruopos – visagrūdės.

Gydytojos teigimu, tokios kruopos dar turi papildomų naudų – tirpių ir netirpių skaidulų, mikroelementų, vitaminų. „Kruopos vertinamos dėl kompleksinių angliavandenių, tačiau reikėtų neužmiršti, jog jos yra naudingų augalinių baltymų šaltinis, jose gausu B grupės vitaminų, įvairių mikroelementų.

Priklausomai nuo grūdų rūšies, kai kur jų būna daugiau. Tarkime, grikiuose ir bolivinės balandos grūdeliuose randamas didesnis geležies kiekis nei kitose kruopose. Pastebiu, kad kritikuojantys košes, tiesiog nėra įpratę jų valgyti ar skaniau paruošti. Jos naudingos visiems, ypač po ligų sveikstantiems žmonėms, nes turi daug reikalingų maisto medžiagų“, – pabrėžia dr. E. Gavelienė.

Taip pat dietologės žiniomis, grūdų dribsniai rekomenduotini žmonėms, kurie turi labai jautrią virškinimo sistemą ir tiems, kurių prastesnė dantų būklė, sunkiau kramtyti. „Tada vertėtų rinktis pilnagrūdžius dribsnius. Gliuteno turinčių kruopų vertėtų vengti sergantys celiakija arba turintys neceliakinį jautrumą gliutenui. Na, o neturintys tokių nusiskundimų ir norintys rinktis sveikatai palankiausią variantą, gali lengvai ir greitai pasiruošti viso grūdo kruopas. Užtenka jas iš vakaro užmerkti vandenyje ir iš ryto vos kelias minutes pavirti“, – teigia gydytoja dietologė.

Kepiniais mėgaukimės saikingai

Miltai – viena pagrindinių pyragų sudėtinių dalių. Dažniausiai jie gaminami sumalant grūdus, tačiau gali būti pagaminti ir iš grikių, riešutų, ankštinių daržovių ar net sėklų. Gydytoja dietologė primena, kad kepiniams verta pasirinkti kokybiškus produktus, pavyzdžiui, išbandyti skirtingas miltų rūšis, kurios praturtins kepinius naudingomis medžiagomis ir paįvairins skonį.

„Vertinant miltus pagal maistingumą, sveikatai palankiausi yra viso grūdo miltai. Tačiau kuo įvairesnius miltus naudosime, tuo ir mūsų racionas bus maistingesnis. Pyragais, kitais kepiniais ir įvairiais desertais reikėtų mėgautis tikrai ne kasdien, o retkarčiais, 1-2 kartus per savaitę“, – sako sveikatai palankios mitybos konsultantė.

Planuojantys išsikepti gardų pyragą, gali pasinaudoti puikia „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės pyrago su avižiniais dribsniais receptu. Jis specialistės užrašinėje atsirado labai seniai.  „Tai tarsi močiutės receptas, kurį brangini. Gamini, paskui pamiršti ir po kurio laiko su nostalgija atgaivini iš naujo. Pyragas išsiskiria savo traškia avižinių dribsnių plutele, kuri dera su minkštu puriu pagrindu, o šventiškai nuteikiantis cinamono aromatas pasklinda po visus namus“, – apie lengvai pagaminamą ir draugų ne kartą įvertintą pyragą pasakoja tinklaraščio „Barlinavirtuve“ autorė L. Barčaitė.

Cinamoninis pyragas su avižiniais dribsniais*

Tešlai reikės:

200 g miltų
180 g sviesto
150 g cukraus;
10 g cinamono;
2 vnt. kiaušinių;

25 g kepimo miltelių;
25 g vanilinio cukraus.

Avižinių dribsnių masei reikės:

100 g sviesto – sviestas „Rimi Basic“ 1,49 € / 180 g;
240 g avižinių dribsnių – pilno grūdo avižiniai dribsniai „Rimi Basic“ 0.39 € / 400 g;
100 g pieno;
100 g cukraus.

Kaip gaminti: 

  1. Viską pasverkite, suberkite į dubenį. Sviestą ištirpinkite, pilkite į tešlą, įmuškite kiaušinį ir viską išmaišykite. Tešlą supilkite į kepimo formą. Sviestą, reikalinga avižinių dribsnių masei, ištirpinkite įkaitintoje keptuvėje ant vidutinės kaitros, suberkite cukrų, avižinius dribsnius ir pamaišydami pakepinkite, tada įpilkite pieno ir dar truputį pakaitinkite. Dribsniai neturi apskrusti.

  2. Gautą masę truputėlį pravėsinkite ir sudėkite ant kepimo formoje esančios tešlos, paviršių išlyginkite. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C ir kepkite pyragą, kol gražiai paruduos paviršius ir tešla tikrinant nebekibs prie medinio pagaliuko. Vidutiniškai 25–30 minučių (priklausomai nuo kepimo formos).

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kepsninei puikiai tiks ir jūros gėrybės
  2. Cukinijos tiks net ir vafliams
  3. Dovanos ir šalys: kas tiks anglui, o kas – prancūzui?
  4. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  5. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  6. Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą
  7. Kruopos vis labiau įsitvirtina virtuvėje
  8. Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų
  9. Prieskoniai, būtini kiekvienoje virtuvėje
  10. Nustebinkite šeimą cinamoniniais sausainiais
  11. Aliejus – išskirtinės naudos gaminys
  12. Brokoliai papuoš ir šventinį stalą
  13. Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams
  14. Į kepsnines vis dažniau keliauja kukurūzai
  15. Avokadai turi net 30 kūnui naudingų medžiagų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Maskirovka
Ukrainos balsas

Maskvos maskirovka

2025 07 06
Frankas-Valteris Šteinmejeris ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

G. Nausėda susitiko su Vokietijos Prezidentu

2025 07 06
Apdovanojimų įteikimas Prezidentūroje
Lietuvoje

Valstybės dienos proga Prezidentas įteikė valstybės apdovanojimus

2025 07 06
Globojančių šeimų festivalis | SADM nuotr.
Gamta ir žmogus

Vaikų globos savaitę užbaigė naujas Lietuvos rekordas

2025 07 06
Valdovų rūmų muziejus | M. Kaminsko nuotr.
Istorija

Valstybės dieną Valdovų rūmuose – šventinių renginių programa

2025 07 06
Šiauliai
Kultūra

Šiauliai kvies jungtis į šventinę bendrystę

2025 07 05
A. Stulginskiui skirta paroda
Istorija

Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda

2025 07 05
Baltijos esperantininkų dienos Kaune | Lietuvos esperantininkų sąjungos nuotr.
Kalba

Baltijos esperantininkų dienos Kaune

2025 07 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Tamsta optimistas... apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • Soriukas, klaida! apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • +++ apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • jo apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Maskvos maskirovka
  • Gyventojai vis drąsiau kalba apie panikos priepuolius
  • G. Nausėda susitiko su Vokietijos Prezidentu
  • Švedijos vietos, kurias verta atrasti anksčiau už kitus

Kiti Straipsniai

Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Iškyla

Nepastebimi pavojai iškylos metu

2025 07 06
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24

Skaitytojų nuomonės:

  • Tamsta optimistas... apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • Soriukas, klaida! apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • +++ apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • jo apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • jo apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Llietuvos vėliava žmonės piliečiai

M. Kundrotas. Išlikti lietuviais: prasmės ir grėsmės

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai