Pirmadienis, 11 rugsėjo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pyragams puikiai tiks ir dribsniai

www.alkas.lt
2023-05-14 17:03:07
0
Avižos padės išgyventi visą savaitę

Trupininis avižų pyragas | „Malsenos“ nuotr.

Net vengiantys pridėtinio cukraus ir uoliai skaičiuojantys kalorijas retkarčiais gali pasimėgauti gerus jausmus keliančio pyrago gabalėliu. Pilnagrūdžiai avižiniai dribsniai dažniausiai verdami rytinei košei, bet jie gali virsti ir traškia pyrago plutele. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad avižinės kruopos ir viso grūdo avižiniai dribsniai yra naudingas bei maistingas gaminys, kuris gali būti mūsų kasdienės mitybos dalis įvairiausiais pavidalais.

Kruopos – kasdienio pasirinkimo maistas

Daugelis pusryčiams renkasi kruopų dribsnius – jie greitai paruošiami, dėl to palengvina rytinę skubą. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad kruopos yra naudingas ir maistingas gaminys, kuris gali būti mūsų kasdienio raciono dalis įvairiausiais pavidalais, o naudingiausios kruopos – visagrūdės.

Gydytojos teigimu, tokios kruopos dar turi papildomų naudų – tirpių ir netirpių skaidulų, mikroelementų, vitaminų. „Kruopos vertinamos dėl kompleksinių angliavandenių, tačiau reikėtų neužmiršti, jog jos yra naudingų augalinių baltymų šaltinis, jose gausu B grupės vitaminų, įvairių mikroelementų.

Priklausomai nuo grūdų rūšies, kai kur jų būna daugiau. Tarkime, grikiuose ir bolivinės balandos grūdeliuose randamas didesnis geležies kiekis nei kitose kruopose. Pastebiu, kad kritikuojantys košes, tiesiog nėra įpratę jų valgyti ar skaniau paruošti. Jos naudingos visiems, ypač po ligų sveikstantiems žmonėms, nes turi daug reikalingų maisto medžiagų“, – pabrėžia dr. E. Gavelienė.

Taip pat dietologės žiniomis, grūdų dribsniai rekomenduotini žmonėms, kurie turi labai jautrią virškinimo sistemą ir tiems, kurių prastesnė dantų būklė, sunkiau kramtyti. „Tada vertėtų rinktis pilnagrūdžius dribsnius. Gliuteno turinčių kruopų vertėtų vengti sergantys celiakija arba turintys neceliakinį jautrumą gliutenui. Na, o neturintys tokių nusiskundimų ir norintys rinktis sveikatai palankiausią variantą, gali lengvai ir greitai pasiruošti viso grūdo kruopas. Užtenka jas iš vakaro užmerkti vandenyje ir iš ryto vos kelias minutes pavirti“, – teigia gydytoja dietologė.

Kepiniais mėgaukimės saikingai

Miltai – viena pagrindinių pyragų sudėtinių dalių. Dažniausiai jie gaminami sumalant grūdus, tačiau gali būti pagaminti ir iš grikių, riešutų, ankštinių daržovių ar net sėklų. Gydytoja dietologė primena, kad kepiniams verta pasirinkti kokybiškus produktus, pavyzdžiui, išbandyti skirtingas miltų rūšis, kurios praturtins kepinius naudingomis medžiagomis ir paįvairins skonį.

„Vertinant miltus pagal maistingumą, sveikatai palankiausi yra viso grūdo miltai. Tačiau kuo įvairesnius miltus naudosime, tuo ir mūsų racionas bus maistingesnis. Pyragais, kitais kepiniais ir įvairiais desertais reikėtų mėgautis tikrai ne kasdien, o retkarčiais, 1-2 kartus per savaitę“, – sako sveikatai palankios mitybos konsultantė.

Planuojantys išsikepti gardų pyragą, gali pasinaudoti puikia „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės pyrago su avižiniais dribsniais receptu. Jis specialistės užrašinėje atsirado labai seniai.  „Tai tarsi močiutės receptas, kurį brangini. Gamini, paskui pamiršti ir po kurio laiko su nostalgija atgaivini iš naujo. Pyragas išsiskiria savo traškia avižinių dribsnių plutele, kuri dera su minkštu puriu pagrindu, o šventiškai nuteikiantis cinamono aromatas pasklinda po visus namus“, – apie lengvai pagaminamą ir draugų ne kartą įvertintą pyragą pasakoja tinklaraščio „Barlinavirtuve“ autorė L. Barčaitė.

Cinamoninis pyragas su avižiniais dribsniais*

Tešlai reikės:

200 g miltų
180 g sviesto
150 g cukraus;
10 g cinamono;
2 vnt. kiaušinių;

25 g kepimo miltelių;
25 g vanilinio cukraus.

Avižinių dribsnių masei reikės:

100 g sviesto – sviestas „Rimi Basic“ 1,49 € / 180 g;
240 g avižinių dribsnių – pilno grūdo avižiniai dribsniai „Rimi Basic“ 0.39 € / 400 g;
100 g pieno;
100 g cukraus.

Kaip gaminti: 

  1. Viską pasverkite, suberkite į dubenį. Sviestą ištirpinkite, pilkite į tešlą, įmuškite kiaušinį ir viską išmaišykite. Tešlą supilkite į kepimo formą. Sviestą, reikalinga avižinių dribsnių masei, ištirpinkite įkaitintoje keptuvėje ant vidutinės kaitros, suberkite cukrų, avižinius dribsnius ir pamaišydami pakepinkite, tada įpilkite pieno ir dar truputį pakaitinkite. Dribsniai neturi apskrusti.

  2. Gautą masę truputėlį pravėsinkite ir sudėkite ant kepimo formoje esančios tešlos, paviršių išlyginkite. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C ir kepkite pyragą, kol gražiai paruduos paviršius ir tešla tikrinant nebekibs prie medinio pagaliuko. Vidutiniškai 25–30 minučių (priklausomai nuo kepimo formos).

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kepsninei puikiai tiks ir jūros gėrybės
  2. Cukinijos tiks net ir vafliams
  3. Dovanos ir šalys: kas tiks anglui, o kas – prancūzui?
  4. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  5. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  6. Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą
  7. Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų
  8. Prieskoniai, būtini kiekvienoje virtuvėje
  9. Daržovių blyneliai – sveikai ir pigiai vakarienei
  10. Picos dieną paįvairinkite ananasais
  11. Nustebinkite šeimą cinamoniniais sausainiais
  12. Sveikesniam stalui – ir naminis majonezas
  13. Vyturiams ir pelėdoms – skirtingi pusryčiai
  14. Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams
  15. Avokadai turi net 30 kūnui naudingų medžiagų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

2023 09 10
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

2023 09 10
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

2023 09 10
Kepsniai, šnicelis | pixabay.com nuotr.

Kaip mityba susijusi su jaučiamu skausmu?

2023 09 09
Afrikinis kiaulių maras pasiekė Joniškio rajoną

VMVT siunčia įspėjimą žvėrienos mėgėjams

2023 09 09
Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba

Ką dėti į mokyklinuko priešpiečių dėžutę?

2023 09 03
Moliūgai | pixabay.com, Anncapictures nuotr.

Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių

2023 09 03
Kiek ir kokių vynuogių valgyti?

Vynuogių ABC: rinktis šviesias ar tamsias?

2023 09 02
„Maisto banko“ atiduotuvė | M. Vitėno nuotr.

„Maisto bankas“ atidarė pirmąją maisto atiduotuvę

2023 08 31
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Šparaginės pupelės: geltonos ar žalios?

2023 08 27
Rodyti daugiau

Naujienos

Namas su terasa | pixabay.com, Monikos nuotr.
Gamta ir žmogus

Patarimai norintiems įsirengti lauko terasą

2023 09 11
Oro uostas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Gamta ir žmogus

„Lufthansa“ didina skrydžių iš Vilniaus dažnį

2023 09 11
pixabay.com, Firmbee nuotr.
Gamta ir žmogus

Kad išmanieji prietaisai tarnautų ilgiau

2023 09 11
Pinigai | Pixabay nuotr.
Lietuvoje

Ką verta žinoti norintiems pasiskolinti?

2023 09 11
Pinigai | pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Lietuviai vaikams kišenpinigių negaili

2023 09 10
Kuo papildyti pavasarinį stalą?
Gamta ir žmogus

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

2023 09 10
Ukraina nugalės | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos laukia neabejotinas krachas

2023 09 10
Viktorija Čmilytė-Nielsen | Alkas.lt, A. Sartanaviciaus nuotr.
Lietuvoje

Seimas pritarė rudens sesijos darbų programai

2023 09 10

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kažin apie J. Marcinkevičius. Kaip lenkų saugumiečiai sprendė „lietuvių klausimą“ okupuotame Vilniaus krašte
  • Rimgaudas apie D. Razauskas. Ką daryti, kai pavežėjas nekalba lietuviškai
  • Griežtas apie Z. Vaišvila. Jonas Ohmanas turės pasiaiškinti ir dėl finansų
  • Romas apie D. Razauskas. Ką daryti, kai pavežėjas nekalba lietuviškai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Patarimai norintiems įsirengti lauko terasą
  • „Lufthansa“ didina skrydžių iš Vilniaus dažnį
  • J. Marcinkevičius. Kaip lenkų saugumiečiai sprendė „lietuvių klausimą“ okupuotame Vilniaus krašte
  • Kad išmanieji prietaisai tarnautų ilgiau
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Nors lapiniai kopūstai šiuolaikinėje kulinarijoje išpopuliarėjo ganėtinai neseniai, jų panaudojimo istorija maisto gamyboje siekia dar senovės laikus. Lapiniai kopūstai pradėti...

Skaityti toliau

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

Subalansuota mityba svarbi kiekvienam, tačiau senstant poreikiai keičiasi. Su amžiumi reikia mažiau energijos, bet tiek pat maistinių medžiagų, kaip ir...

Skaityti toliau

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Pelėsinio sūrio gamybos technika atsirado visiškai atsitiktinai: pastebėta, kad švieži sūriai, laikyti vėsiuose bei drėgnuose urvuose, įgydavo tam tikrą pelėsį....

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Kažin apie J. Marcinkevičius. Kaip lenkų saugumiečiai sprendė „lietuvių klausimą“ okupuotame Vilniaus krašte
  • Rimgaudas apie D. Razauskas. Ką daryti, kai pavežėjas nekalba lietuviškai
  • Griežtas apie Z. Vaišvila. Jonas Ohmanas turės pasiaiškinti ir dėl finansų
  • Romas apie D. Razauskas. Ką daryti, kai pavežėjas nekalba lietuviškai
  • P.Skutas apie Netekome baltų proistorės tyrėjos Jūratės Statkutės de Rosales
Kitas straipsnis
Minaičiuose paminėta 1949–ųjų Nepriklausomybės deklaracijos 68-osios metinės (nuotraukos)

M. Kundrotas. Išlikti lietuviais: prasmės ir grėsmės

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | kemi.lt | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | ket testai | Interjero detalės

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai