Penktadienis, 11 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kepsnių vakarėlis: kiek ir ko pirkti?

www.alkas.lt
2023-05-28 10:51:25
0
Kepsninė

Kepsninė | pixabay.com nuotr.

Neblėstantį kepimo ant žarijų populiarumą lemia proceso paprastumas – tai daugiau malonumas nei ruoša. Tačiau rengiantis kepsnių vakarėliui su svečiais, kartais sunku apskaičiuoti, kiek ir kokios mėsos reikės – kad ir svečiai neliktų alkani, ir nešvaistytumėte pinigų išmesdami nesuvalgytą maistą.

Kokią mėsą rinktis?

Pirmas žingsnis sėkmingo kepsnių vakarėlio link – planavimas. Prieš nuspręsdami, ką kepsite ant grotelių, turėtumėte apžvelgti savo svečius: kiek suaugusiųjų dalyvaus, o kiek vaikų? Ar jie visi valgys mėsą? O gal reikia pasirūpinti ir žuvimi ar veganiškomis alternatyvomis? Ar ant stalo bus daug užkandžių, kurių priragavę žmonės norės mažiau mėsos?

„Iki“ mėsos technologas Gintaras Bičkovas pataria, kad kepsnių vakarėliui ypač tinka klasikiniai gaminiai, tokie kaip šašlykai, kepsniai, dešrelės, vištienos krūtinėlė.

Tačiau jis pataria įtraukti ir bent nedidelį kiekį įdomesnių, mažiau įprastų patiekalų, kuriuos galite kepti ant žarijų. Taip ir paįvairinsite meniu, nustebinsite svečius – bet kartu ir jausitės saugūs, kad nereikės maisto išmesti. Visgi nėra garantijos, kad netradicinė patiekalo idėja bus skani visiems.

„Jeigu kepsite maistą dideliam kiekiui žmonių, geriausia rinktis tokį maistą, kurio iškepimui ant grotelių reikia daugmaž vienodo laiko ir priežiūros. Didžiulė iešmų, dešrelių, šonkauliukų, kepsnių ir žuvies įvairovė gali tik sukelti stresą dėl skirtingos kepimo temperatūros ir laiko. Be to, ir svečiams tuomet dažniausiai tenka valgyti skirtingu metu, o ne visiems susėdus prie stalo“, – sako G. Bičkovas.

Mėsos technologas pataria, kad lengviau gausesniam būriui svečių paruošti mėsą, kuri greitai iškepa – per trumpą laiką tuomet paruošite pakankamą kiekį patiekalų. Taip pat galima eiti priešingu keliu – rinktis didelius mėsos gabalus, kurie kepa ilgiau, tačiau visus pasotins vienu metu.

Kiek maisto pirkti?

„Iš akies“ sunku įvertinti, kiek mėsos, padažų, duonos ir salotų reikės grilio vakarėliui – ypač, jeigu dalyvauja daugiau žmonių. Tačiau šios gairės padės pasirūpinti, kad svečiai būtų pavalgę, o likučių, kuriuos reikėtų išmesti, beveik neliks. Taip liks patenkinti ir svečiai, ir piniginė.

Mėsa. Vadovaukitės taisykle: vienam žmogui – maždaug 300–350 g mėsos. Pavyzdžiui, maždaug tiek yra du vidutinio dydžio mėsos gabalėliai, vienas didelis iešmas arba 4-6 dešrelės. Vaikams porciją mažinkite perpus.

Duona. Vienam žmogui skaičiuokite maždaug po ketvirtadalį prancūziško batono arba 3 duonos riekes. Jeigu ketinate patiekti bandeles – vienam svečiui jų turėtų būti bent dvi.

Salotos: Kiek jų ruošti priklauso nuo to, kokias salotas siūlysite svečiams. Jeigu jos bus sočios, paruoštos iš bulvių, makaronų ar ryžių, tuomet vienam asmeniui jų reikėtų 150–200 g. Jeigu ruošiate lengvas salotas, pjaustote žalių daržovių ar jas grilinate – žmogui skirkite apie 100 g. Jeigu būryje yra mėsos nevalgančių asmenų, daržovių kiekį jiems padidinkite.

Padažai, užpilai ir kt.: gardūs padažai gali net ir paprasčiausiai paruoštą mėsą pakylėti į kitą lygį, todėl verta pasirūpinti jų įvairove. Skaičiuokite, kad vienam svečiui reikės apie 50-100 ml padažų, užpilų ar žolelių sviesto. Kečupo, pomidorų padažo ar garstyčių verčiau parūpinkite daugiau, mat jie nesuges laukdami ir kito grilio vakarėlio.

Žuvis: Geriausia planuoti 200–250 g žuvies vienam asmeniui. Vaikų lėkštei dažnai pakanka 100-150 g.

Vegetarams: mėsos nevalgantys ant grotelių mielai kepa sūrius, daržovių patiekalus. Sūrius patogiau skaičiuoti vienetais – vienam svečiui skirkite vieną fetos, tofu, varškės ar halumio sūrį. Gera mintis šių patiekalų paruošti daugiau, nes net ir mėsą valgantys lietuviai vis noriau išbando vegetariškas bei sveikesnes alternatyvas.

Palikite dalį šaldytuve

Orams šylant, svarbu nepamiršti ir maisto saugos, kad jo reikėtų išmesti mažiau. Geriausia maistą iš šaldytuvo išimti dalimis – tai galioja tiek mėsai, tiek daržovėms.

Jeigu ant grotelių netelpa visa tądien ruošiama mėsa, kol kepate vienas porcijas – kitas laikykite šaldytuve. Jeigu šviežią mėsą lauke palikote ilgesniam laikui, pasirūpinkite, kad ji ant grotelių būtų iškepta gerai.

Taip pat rekomenduojama elgtis ir su salotomis. Nesudėkite kalnų iškart ant stalo, ypač – jeigu jį pasiekia tiesioginiai saulės spinduliai, ir jeigu jos yra su tokiais ingredientais kaip majonezas ar grietinė. Verčiau dalį palikite šaldytuve ir karts nuo karto papildykite. Taip jos bus ne tik sveikesnės, bet ir gaivesnės bei traškesnės.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kiauliena išlieka mėgstamiausia kepsnių mėsa
  2. Valstybės dieną – tradiciniai kepsnių receptai
  3. Kaip ruošti ir kiek skanauti kiaulienos?
  4. Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?
  5. Kepsnius paįvairins padažai ir garnyrai
  6. Į kepsnines vis dažniau keliauja kukurūzai
  7. Vištiena kepsninėje: pigu ir palanku sveikatai
  8. Kaip išsirinkti tinkamą kepsninę?
  9. Kelios gudrybės naudojantis kepsnine
  10. Žiemą sušildys žuvienė ant laužo
  11. Kaip paruošti stintas, kad būtų traškios
  12. Minint mėsos kukulių dieną – kelios gudrybės
  13. Šventinio stalo pažiba – kepta antis
  14. Naujo skonio maistui suteiks marinatai
  15. Minint tuno dieną. Kuo ypatinga ši žuvis?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Parduotuvė | pixabay.com, Alexas Fotos nuotr.
Lietuvoje

Atsisakoma tam tikrų gaminių ženklinimo banderolėmis

2025 07 11
Pinigai, biudžetas | pixabay.com, Bru-nO nuotr.
Lietuvoje

SAM: medikų algos per 9 metus išaugo tris kartus

2025 07 11
Saugokimės ligų, plintančių per vandenį
Gamta ir žmogus

Specialistai ragina šulinių vandenį gerti tik įsitikinus, kad jis saugus

2025 07 11
Maisto taryba
Lietuvoje

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
D. Trampas keičia požiūrį į karą Ukrainoje?
Užsienyje

D. Trampas keičia požiūrį į karą Ukrainoje?

2025 07 11
Troleibusas
Lietuvoje

Vilnius įsigis 73 naujus troleibusus

2025 07 11
Michaelas Martinas ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su Airijos Ministru Pirmininku

2025 07 11
Istorinio Lietuvos partizanų pasiuntinių į Vakarus susitikimo vieta – restoranas „Berns“, Berzelii park, Stokholmas
Kultūra

Ar žinote, kur Švedijoje slypi Lietuvos istorijos pėdsakai?

2025 07 11

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Vilna apie Archeologiniai radiniai pildo Zapyškio istorijos dėlionę
  • P.Skutas apie Druskininkuose atidengta skulptūra J. Marcinkevičiui – nuolat žmonių apsuptyje
  • Naivus klausimas apie D. Trampas keičia požiūrį į karą Ukrainoje?
  • Mikabalis apie Archeologiniai radiniai pildo Zapyškio istorijos dėlionę

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Atsisakoma tam tikrų gaminių ženklinimo banderolėmis
  • SAM: medikų algos per 9 metus išaugo tris kartus
  • Specialistai ragina šulinių vandenį gerti tik įsitikinus, kad jis saugus
  • Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

Kiti Straipsniai

Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09
Juodkalnija

Juodkalniją reikia ne tik pamatyti, bet ir pajausti

2025 07 07
Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Iškyla

Nepastebimi pavojai iškylos metu

2025 07 06
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28

Skaitytojų nuomonės:

  • Vilna apie Archeologiniai radiniai pildo Zapyškio istorijos dėlionę
  • P.Skutas apie Druskininkuose atidengta skulptūra J. Marcinkevičiui – nuolat žmonių apsuptyje
  • Naivus klausimas apie D. Trampas keičia požiūrį į karą Ukrainoje?
  • Mikabalis apie Archeologiniai radiniai pildo Zapyškio istorijos dėlionę
  • >Skutui apie Druskininkuose atidengta skulptūra J. Marcinkevičiui – nuolat žmonių apsuptyje
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Laistymas | „Fiskars“ nuotr.

Augalų laistymą paverskite malonumu

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai