Pirmadienis, 27 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Žiemą sušildys žuvienė ant laužo

www.alkas.lt
2023-01-28 14:00:11
0
itshungarian.com nuotr.

itshungarian.com nuotr.

Nors maisto ruošimas lauke dažnam asocijuojasi su vasara – tai galima daryti  ir žiemą, pavyzdžiui, išsivirti jaukios ir šildančios žuvienės. Tai, kad lietuviai vis dažniau į savo kasdienį racioną įtraukia žuvį bei jūros gėrybes, patvirtina ir prekybos tinklų duomenys. Tendencijos rodo, kad vartotojų įpročiai keičiasi ir šie gaminiai nebėra perkami tik išskirtinėmis progomis.

Kepsninėje ar ant laužo – ne tik mėsa

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad maistą lauke ruošti galima nepriklausomai nuo metų laiko. Ji siūlo išbandyti tai daryti ir žiemą –  pietų ruoša apsnigtame kieme gali tapti smagia savaitgalio pramoga visai šeimai.

„Maisto gaminimas ant grilio dažnam asocijuojasi su įvairiausiais keptos mėsos patiekalais, tačiau nebijokite eksperimentuoti ir kepsninėje ar ant laužo pasigaminkite įvairesnių valgių. Pavyzdžiui, išsivirkite šildančios, žiemos pietums tobulai tiksiančios sriubos“, – siūlo V. Juodkazienė.

Pasak V. Juodkazienės, šis patiekalas – ne tik skanus, bet ir sveikas, nekaloringas. Be to, tradicinei žuvienei išvirti reikia vos kelių ingredientų: žuvies, pipirų, lauro lapų, svogūno ir krapų.

Lauke ruošta žuvienė – ypatingesnė

„Žuvienę lietuviai ant laužo virdavo nuo pat senų senovės. Ruošiama lauke ši sriuba įgauna dar ypatingesnio skonio bei aromato. Visgi, kaip ir kitos sriubos, taip ir gera žuvienė prasideda nuo tinkamai išvirto sultinio. Jį pasiruošti – tikrai nesudėtinga. Tradiciškai žuvies sultinys verdamas iš žuvies galvų, prieš  tai kruopščiai pašalinus žiaunas. Šis žingsnis svarbus, ne žiaunos sultiniui gali suteikti nepageidaujamo kartumo“, – pasakoja atstovė.

Anot jos, tam, kad žuvienė būtų dar gardesnė, ją geriausia virti iš trijų skirtingų žuvies rūšių – kiekviena jų suteiks savito sodraus skonio. Be to, sultiniui galite panaudoti ir pačius įvairiausius daržovių likučius – čia puikiai tinka salieras, morka, svogūnai, jų galite net nepjaustyti ir nelupti. Žinoma, reikėtų nepamiršti ir pipirų žirnelių, lauro lapų bei žiupsnio druskos.

„Kai sultinys išverda, nepamirškite jo perkošti ir pašalti suvirusių daržovių bei žuvies galvų. Papildomai galite įdėti smulkintų morkų, bulvių bei kitų daržovių, tačiau, kaip jau minėta anksčiau – tikroji žuvienė yra gaminama tik iš žuvies, svogūno, pipirų, lauro lapų ir krapų – nieko daugiau“, –  pabrėžia V. Juodkazienė.

Dar viena taisyklė  – išvirus sultiniui, žuvienės ilgai kaitinti nereikėtų. Susmulkintiems žuvies gabaliukams išvirti užteks iki 10 minučių. Kitaip jie gali pervirti ir pavirsti į košę.

„Geriausia žuvienę virti neuždengtame puode – pamatysite, rezultatas tikrai nustebins“, –  sako ji ir dalijasi tradiciniu, lengvai pagaminamos žuvienės receptu.

Ant laužo virtai klasikinei žuvienei reikės:

  • 3 skirtingų rūšių žuvų
  • 2 svogūnų
  • 3 lauro lapų
  • 30 g krapų
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio pipirų

Paruošimas – paprastas:

Žuvis nuskuskite, pašalinkite vidurius bei pažiaunes, gerai nuplaukite ir supjaustykite dideliais gabalais. Svogūną ir krapus susmulkinkite. Ant laužo ketaus puode užvirkite vandenį ir sudėkite visas žuvies dalis, įskaitant uodegą bei galvą. Virkite 10 minučių. Tuomet suberkite smulkintą svogūną, laupo lapus, įberkite druskos bei pipirų ir virkite dar 15 minučių. Galiausiai nukelkite puodą nuo ugnies ir išimkite išvirusias žuvies galvas bei uodegas. Paskutinis akcentas – suberkite smulkintus krapus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Šilutėje šurmuliuoja šventė „Kam kleckynė, kam bulvienė – mus suvienija žuvienė!”
  2. Dietologė: žiemą nepamirškite daržovių ir žuvies
  3. Žiema – ne kliūtis lauko kepsniams
  4. Žiemą – daugiau dėmesio vaikų mitybai
  5. Žiemą nusilpęs augintinių imunitetas gali tapti rimtų ligų priežastimi
  6. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  7. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  8. Plekšnė: mažai kalorijų – daug baltymų
  9. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  10. Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?
  11. Į pagalbą pavargusioms akims – maisto produktai
  12. Pasiruošimas Kalėdoms – kepta antis
  13. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  14. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  15. Valgiaraštį praturtins ir šaldyta žuvis

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

2023 03 26
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

2023 03 26
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

2023 03 26
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Cukinijos tiks net ir vafliams

2023 03 25
Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Rodyti daugiau

Naujienos

Ukraina - didvyrių tėvynė | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos branduolinis šantažas yra korta, ant kurios pastatytas Ukrainos likimas

2023 03 27
Eismas Šiauliuose | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Šiauliuose tęsiamas kariuomenei svarbus projektas

2023 03 27
einmin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Ieškoma Registrų centro vadovo

2023 03 27
Netradicinis knygos „Mokytojas“ pristatymas | Rengėjų nuotr.
Kultūra

Neįprastu būdu bus pristatyta knyga „Mokytojas“

2023 03 27
Automobilio žibintai | pixabay.com, AutoPhotography nuotr.
Gamta ir žmogus

Sukčiai nesnaudžia ir automobilių prekyboje

2023 03 27
Kviečia teikti paraiškas LR Prezidentų vardinėms stipendijoms gauti | Lietuvos mokslų akademijos nuotr.
Lietuvoje

Kviečia teikti paraiškas LR Prezidentų vardinėms stipendijoms gauti

2023 03 27
Už mieste turėtą žemę galės būti atlyginama mišku | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Už mieste turėtą žemę galės būti atlyginama mišku

2023 03 27
Ukrainos gynėjai | https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Ukrainos ginkluotosios pajėgos kol kas negali pradėti kontrpuolimo

2023 03 26
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Puikus pavyzdys! apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • O mes kaip? apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • ne visų apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • nuomonė apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (IV)
  • Rusijos branduolinis šantažas yra korta, ant kurios pastatytas Ukrainos likimas
  • D. Urbanavičienė. „Etninė kultūra – tautos būties, išlikimo ir tvirtumo esmė“: siekiai ir esama padėtis
  • Šiauliuose tęsiamas kariuomenei svarbus projektas
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Prekybos centruose svogūnų laiškų galima rasti ištisus metus, tačiau pavasario pradžioje laukiame šviežio jų derliaus. Nors yra aitroko skonio ir...

Skaityti toliau

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Šiuo metu galime išbandyti daugybę aliejaus rūšių: nuo visame pasaulyje populiaraus alyvuogių, iki mūsų šalyje labiau įprasto saulėgrąžų ar rapsų...

Skaityti toliau

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Apsinuodijimas maistu – itin dažnai pasitaikantis reiškinys. Statistika rodo, kad tokius požymius kaip pykinimas, vėmimas, viduriavimas suvalgius maisto yra patyręs...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Puikus pavyzdys! apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • O mes kaip? apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • ne visų apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • nuomonė apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • nuomonė apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
Kitas straipsnis
Audra, namas | pixabay.com nuotr.

Stichinių nelaimių nuostoliai muša visus rekordus

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai