Penktadienis, 24 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Žiemą sušildys žuvienė ant laužo

www.alkas.lt
2023-01-28 14:00:11
0
itshungarian.com nuotr.

itshungarian.com nuotr.

Nors maisto ruošimas lauke dažnam asocijuojasi su vasara – tai galima daryti  ir žiemą, pavyzdžiui, išsivirti jaukios ir šildančios žuvienės. Tai, kad lietuviai vis dažniau į savo kasdienį racioną įtraukia žuvį bei jūros gėrybes, patvirtina ir prekybos tinklų duomenys. Tendencijos rodo, kad vartotojų įpročiai keičiasi ir šie gaminiai nebėra perkami tik išskirtinėmis progomis.

Kepsninėje ar ant laužo – ne tik mėsa

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad maistą lauke ruošti galima nepriklausomai nuo metų laiko. Ji siūlo išbandyti tai daryti ir žiemą –  pietų ruoša apsnigtame kieme gali tapti smagia savaitgalio pramoga visai šeimai.

„Maisto gaminimas ant grilio dažnam asocijuojasi su įvairiausiais keptos mėsos patiekalais, tačiau nebijokite eksperimentuoti ir kepsninėje ar ant laužo pasigaminkite įvairesnių valgių. Pavyzdžiui, išsivirkite šildančios, žiemos pietums tobulai tiksiančios sriubos“, – siūlo V. Juodkazienė.

Pasak V. Juodkazienės, šis patiekalas – ne tik skanus, bet ir sveikas, nekaloringas. Be to, tradicinei žuvienei išvirti reikia vos kelių ingredientų: žuvies, pipirų, lauro lapų, svogūno ir krapų.

Lauke ruošta žuvienė – ypatingesnė

„Žuvienę lietuviai ant laužo virdavo nuo pat senų senovės. Ruošiama lauke ši sriuba įgauna dar ypatingesnio skonio bei aromato. Visgi, kaip ir kitos sriubos, taip ir gera žuvienė prasideda nuo tinkamai išvirto sultinio. Jį pasiruošti – tikrai nesudėtinga. Tradiciškai žuvies sultinys verdamas iš žuvies galvų, prieš  tai kruopščiai pašalinus žiaunas. Šis žingsnis svarbus, ne žiaunos sultiniui gali suteikti nepageidaujamo kartumo“, – pasakoja atstovė.

Anot jos, tam, kad žuvienė būtų dar gardesnė, ją geriausia virti iš trijų skirtingų žuvies rūšių – kiekviena jų suteiks savito sodraus skonio. Be to, sultiniui galite panaudoti ir pačius įvairiausius daržovių likučius – čia puikiai tinka salieras, morka, svogūnai, jų galite net nepjaustyti ir nelupti. Žinoma, reikėtų nepamiršti ir pipirų žirnelių, lauro lapų bei žiupsnio druskos.

„Kai sultinys išverda, nepamirškite jo perkošti ir pašalti suvirusių daržovių bei žuvies galvų. Papildomai galite įdėti smulkintų morkų, bulvių bei kitų daržovių, tačiau, kaip jau minėta anksčiau – tikroji žuvienė yra gaminama tik iš žuvies, svogūno, pipirų, lauro lapų ir krapų – nieko daugiau“, –  pabrėžia V. Juodkazienė.

Dar viena taisyklė  – išvirus sultiniui, žuvienės ilgai kaitinti nereikėtų. Susmulkintiems žuvies gabaliukams išvirti užteks iki 10 minučių. Kitaip jie gali pervirti ir pavirsti į košę.

„Geriausia žuvienę virti neuždengtame puode – pamatysite, rezultatas tikrai nustebins“, –  sako ji ir dalijasi tradiciniu, lengvai pagaminamos žuvienės receptu.

Ant laužo virtai klasikinei žuvienei reikės:

  • 3 skirtingų rūšių žuvų
  • 2 svogūnų
  • 3 lauro lapų
  • 30 g krapų
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio pipirų

Paruošimas – paprastas:

Žuvis nuskuskite, pašalinkite vidurius bei pažiaunes, gerai nuplaukite ir supjaustykite dideliais gabalais. Svogūną ir krapus susmulkinkite. Ant laužo ketaus puode užvirkite vandenį ir sudėkite visas žuvies dalis, įskaitant uodegą bei galvą. Virkite 10 minučių. Tuomet suberkite smulkintą svogūną, laupo lapus, įberkite druskos bei pipirų ir virkite dar 15 minučių. Galiausiai nukelkite puodą nuo ugnies ir išimkite išvirusias žuvies galvas bei uodegas. Paskutinis akcentas – suberkite smulkintus krapus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Šilutėje šurmuliuoja šventė „Kam kleckynė, kam bulvienė – mus suvienija žuvienė!”
  2. Dietologė: žiemą nepamirškite daržovių ir žuvies
  3. Žiema – ne kliūtis lauko kepsniams
  4. Žiemą – daugiau dėmesio vaikų mitybai
  5. Žiemą nusilpęs augintinių imunitetas gali tapti rimtų ligų priežastimi
  6. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  7. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  8. Plekšnė: mažai kalorijų – daug baltymų
  9. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  10. Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?
  11. Į pagalbą pavargusioms akims – maisto produktai
  12. Pasiruošimas Kalėdoms – kepta antis
  13. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  14. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  15. Valgiaraštį praturtins ir šaldyta žuvis

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų

2023 03 11
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai

2023 03 11
Mėsos kukuliai, maistas | pixabau.com, Stina Magnus nuotr.

Minint mėsos kukulių dieną – kelios gudrybės

2023 03 09
Maisto indeliai | pixabay.com, Filmbetrachter nuotr.

Tvarka virtuvėje sutaupys laiko ir pinigų

2023 03 05
Rodyti daugiau

Naujienos

Ukraina ginasi | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Kijevui atsiveria galimybė surengti kontrsmūgį

2023 03 24
Raimundas Lopata | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Siūloma, kad žvalgyba praneštų apie sekimą

2023 03 24
Eglutės | vilnius.lt nuotr.
Lietuvoje

Šventinės eglutės sugrįš į Kalėdų mišką

2023 03 24
Laukiama pasiūlymų „Via Baltica“ projektams
Lietuvoje

Tvarkomas viadukas nuo Vilniaus į Trakus

2023 03 24
Skruzdės | pixabay.com, ImageParty nuotr.
Gamta ir žmogus

Su bundančia gamta bunda ir kenkėjai

2023 03 24
Pasienio stebėjimo sistemos | vrm.ltv.lt nuotr
Lietuvoje

Stebimas visas pasienio ruožas su Baltarusija

2023 03 24
Neringa | Deniso Nikitenkos nuotr.
Lietuvoje

Neringa kviečia sodinti Šimtmečio giraitę

2023 03 24
Aplinkos tarša nuotekomis | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Seimas imasi aplinkosaugos pataisų

2023 03 24
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • >>>Žemynai apie L. Kalėdienė. Ministrė Armonaitė apžiojo ES lietuvių kalbai skirtus 35 milijonus
  • Žemyna apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Ditė Česėkaitė apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (III)
  • >Vazektomijai apie L. Kalėdienė. Ministrė Armonaitė apžiojo ES lietuvių kalbai skirtus 35 milijonus

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (III)
  • Kijevui atsiveria galimybė surengti kontrsmūgį
  • Siūloma, kad žvalgyba praneštų apie sekimą
  • Šventinės eglutės sugrįš į Kalėdų mišką
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

by Ditė Česėkaitė
2023 03 20
0
Salotos | pexels. nuotr.

Daugelio lietuvių maitinimosi įpročiai kinta į gerą – įvairių salotų nuperkama žymiai daugiau nei prieš penkerius metus. Prasidėjęs pavasaris šią...

Skaityti toliau

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

by Ditė Česėkaitė
2023 03 19
0
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Jei pavasarį ilgitės žalumynų ir vitaminų, atraskite šviežias prieskonines žoleles.  Bazilikas, rozmarinas, čiobrelis, mėta ar kiti prieskoniai ne tik pagardina...

Skaityti toliau

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 18
0
Duona | pixabay.org nuotr.

Norint, kad iš parduotuvės atsinešti švieži kepiniai kuo ilgiau išliktų kokybiški, svarbu tinkamai juos laikyti. Vieni tam renkasi duoninę, kiti...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • >>>Žemynai apie L. Kalėdienė. Ministrė Armonaitė apžiojo ES lietuvių kalbai skirtus 35 milijonus
  • Žemyna apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Ditė Česėkaitė apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (III)
  • >Vazektomijai apie L. Kalėdienė. Ministrė Armonaitė apžiojo ES lietuvių kalbai skirtus 35 milijonus
  • olialia apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
Kitas straipsnis
Audra, namas | pixabay.com nuotr.

Stichinių nelaimių nuostoliai muša visus rekordus

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://www.zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai