Trečiadienis, 10 gegužės, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Naujo skonio maistui suteiks marinatai

www.alkas.lt
2023-04-23 06:00:11
0
Penkios gudrybės, kurias privalote žinoti, prasidėjus kepimo lauke laikui

Kepsnys, Grilis alkas.lt

Tinkamai pasirinktas marinatas – labai paprastas ir geras būdas ruošiamai mėsai, daržovėms ir net vaisiams suteikti savito skonio. Marinatą namuose galima paruošti vos iš kelių ingredientų, todėl jį pasigaminti galima paprastai ir pigiai. Visgi, marinuojant skirtingus maisto gaminius, reikėtų žinoti kelias paprastas taisykles ir rekomendacijas, padėsiančias išvengti dažniausių klaidų.

Keli naudingi patarimai

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad mėsą, žuvį ar daržoves marinuojame tuomet, kai ketiname patiekalą ruošti tokiu būdu, kurio metu gaminys praranda drėgmę.

„Kepimas kepsninėje iš tiesų sausina produktus, taigi marinuodami patiekalams, jiems suteikiame daugiau aromato bei drėgmės, kad maistas išliktų minkštas ir sultingas. Pagrindiniai gero marinato elementai dažniausiai yra aliejus bei rūgštis. Pastarosios gali būti actas, pasukos, jogurtas ar citrinų sultys. Jos suminkština mėsą bei padeda aromatams geriau įsigerti“, – sako V. Juodkazienė.

Visgi, tam, kad išgautumėte geriausią skonį – reikėtų žinoti skirtingiems produktams tinkamiausią marinavimo laiką. Pavyzdžiui, mėsą, išskyrus paukštieną, marinuoti geriausia mažiausiai pusvalandį, o geriausia per naktį. Tuo tarpu vištienai marinuotis užtenka kur kas mažiau – nuo 30 min. iki 3 val. Įvairiausios rūšies žuvį marinuoti reikėtų 15–60 min. Brokoliams marinuotis užtenka vos 10 min., o smidrams ar paprikoms reikėtų pusvalandžio. Tuo tarpu morkas, bulves ar burokėlius marinuoti galima ir per naktį.

„Dar viena svarbi taisyklė – maistą geriausia marinuoti šaldytuve. Taip užkertamas kelias daugintis bakterijoms. Tiesa, prieš dedant į kepsninę – žuvį bei mėsą šiek tiek reikėtų palaikyti kambario temperatūroje. Taip šie produktai iškeps tolygiai“, – teigia V. Juodkazienė ir dalijasi keliais paprastai paruošiamų marinatų receptais, kuriems pagaminti prireiks vos kelių ingredientų.

Marinatų receptai, kuriems prireiks vos kelių gaminių

Marinatai vištienai. Jeigu norite pikantiškesnio skonio vištienos patiekalų, pasigaminkite marinato su sojos padažu. Jam paruošti prireiks: alyvuogių aliejaus, kelių šaukštelių medaus, šlakelio sojų padažo, kelių šaukštelių česnakų miltelių. Jeigu mėgstate saldžiarūgščius patiekalus – pasigaminkite marinato su ananasų sultimis. Šiam marinatui prireiks: pusės puodelio ananasų sulčių, alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų. Jeigu mėgstate kalendrą – jus sužavėti turėtų šis marinatas iš: alyvuogių aliejaus, žaliųjų citrinos sulčių, šiek tiek medaus ir smulkintos kalendros.

Marinatai kiaulienai. Sojų padažas puikiai tinka marinuoti ir kiaulienai. Paprastą marinatą pasigaminti galite sumaišę alyvuogių aliejų, sojos padažą, citrinos sultis, šiek tiek garstyčių, druską bei pipirus. Dar vienas marinatas puikiai tiksiantis šios rūšies mėsai gaminamas iš alyvuogių aliejaus, klevų sirupo, garstyčių ir šiek tiek raudonojo vyno acto. Žinoma, ne paslaptis, kad kiauliena dažnai derinama su barbekiu padažu. Tokiam marinatui pasigaminti prireiks: kelių šaukštų barbekiu padažo, šaukštelio medaus, druskos, pipirų, šlakelio alyvuogių aliejaus. Jeigu mėgstate aštriau – galite pridėti ir čili pipirų.

Marinatai žuviai bei jūros gėrybėms. Viduržemio jūros šalių gyventojai žuvį bei jūros gėrybes marinuoja labai paprastai – tiesiog sumaišo kokybišką alyvuogių aliejų, citrinų sultis ir įvairiausias šviežias žoleles: rozmariną, čiobrelį ar baziliką. Žinoma, viską reikėtų pagardinti druska ir pipirais. Jeigu norite ryškesnio skonio žuvies – pasigaminkite Azijos įkvėpto marinato iš sojos padažo, aliejaus, šlakelio citrinos sulčių ir tarkuoto imbiero.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Lietuviškam maistui – vis daugiau rinkų
  2. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  3. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  4. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  5. Pasiruošimas Kalėdoms – kepta antis
  6. Verdant kiaušinius svarbi kiekviena minutė
  7. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  8. Žiemą sušildys žuvienė ant laužo
  9. Kaip paruošti stintas, kad būtų traškios
  10. Minint mėsos kukulių dieną – kelios gudrybės
  11. Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai
  12. Pritrūko vaišių? Padės lengvai ruošiamas paštetas
  13. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  14. Tinkamai laikant, maistą išsaugosite ilgiau
  15. Valgiaraščio naujiena – savojinis kopūstas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Burokėliai | pixabay.com, congerdesign nuotr.

Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams

2023 05 07
Arbūzas | pixabay.com nuotr.

Arbūzo žievė gali virsti nebrangiu skanėstu

2023 05 07
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kad žuvį pamėgtų net vaikai

2023 05 06
Saugios – ir lietuviškos, ir lenkiškos braškės

Mamas pradžiuginkite pavasarišku braškių tortu

2023 05 05
Žuvis, tunas | pixabay.com, Ubert nuotr.

Minint tuno dieną. Kuo ypatinga ši žuvis?

2023 05 02
Smidrai | pixabay.com, Yvonne Huijbens nuotr.

Smidrai. Ką ir kaip iš jų paruošti?

2023 05 01
Sveikas maistas | pixabay.com nuotr.

Pavasario valgiaraštyje – kuo daugiau žalumynų

2023 05 01
Kelios gudrybės naudojantis kepsnine

Kepsnius paįvairins padažai ir garnyrai

2023 04 30
Prieskoninės žolelės | Freepik.com, iliustratyvi nuotr.

Energijos suteiks įvairūs žalumynai

2023 04 29
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Kepsninei puikiai tiks ir jūros gėrybės

2023 04 29
Rodyti daugiau

Naujienos

Prezidentas susitiko su Ispanijos karaliumi | R. Dačkaus nuotr.
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su Ispanijos Karaliumi

2023 05 10
Energetinė parama Ukrainai | enmin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Parama Ukrainos energetikai viršijo 11 mln.

2023 05 10
Funikulierius | wikipedia.org nuotr.
Lietuvoje

LKVA siūlo naujas susisiekimo priemones

2023 05 10
P.S. Krivickas. Antausis būsimajam profesoriui
Lietuvoje

VU išlieka geriausiu universitetu Lietuvoje

2023 05 10
Gitanas Nausėda ir Pedras Sančesas | R. Dačkaus nuotr.
Lietuvoje

Prezidentas lankosi Ispanijoje

2023 05 10
Miškas | zum.lt
Lietuvoje

Būsimiems miškininkams – 21 stipendija

2023 05 10
Autobusas | vilnius.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Važiuojant autobusu – pasakojimai apie Vilnių

2023 05 10
vrm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

VRM pradeda bendradarbiavimą su bendruomenėmis

2023 05 10

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Puiku apie Paauglių literatūros šventė „Juoda – Balta“
  • Pajūrietis apie VU išlieka geriausiu universitetu Lietuvoje
  • Kažin apie Garbingos žurnalistikos premijos paskirtos V. Savukynui ir V. J. Juškai
  • reikalinga apie Garbingos žurnalistikos premijos paskirtos V. Savukynui ir V. J. Juškai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prezidentas susitiko su Ispanijos Karaliumi
  • Parama Ukrainos energetikai viršijo 11 mln.
  • LKVA siūlo naujas susisiekimo priemones
  • VU išlieka geriausiu universitetu Lietuvoje
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams

by Ditė Česėkaitė
2023 05 07
0
Burokėliai | pixabay.com, congerdesign nuotr.

Dažniausiai burokėlius prisimename, kai žiemą užsinorime garuojančių barščių, o vasarą – gaivinančių šaltibarščių. Tačiau jie tinka ne tik sriuboms, bet...

Skaityti toliau

Arbūzo žievė gali virsti nebrangiu skanėstu

by Ditė Česėkaitė
2023 05 07
0
Arbūzas | pixabay.com nuotr.

Iki vasaros dar liko mėnuo, bet jos skoniu jau galima mėgautis vis godžiau – parduotuvėse pasirodė naujo derliaus arbūzai iš...

Skaityti toliau

Patarimai, kad žuvį pamėgtų net vaikai

by Ditė Česėkaitė
2023 05 06
0
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Kad žuvį reikėtų kuo dažniau įtraukti į valgiaraštį, suaugusiems nėra naujiena, tačiau paprastai vaikai nebūna entuziastingi žuvies gerbėjai. Visgi keli...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Puiku apie Paauglių literatūros šventė „Juoda – Balta“
  • Pajūrietis apie VU išlieka geriausiu universitetu Lietuvoje
  • Kažin apie Garbingos žurnalistikos premijos paskirtos V. Savukynui ir V. J. Juškai
  • reikalinga apie Garbingos žurnalistikos premijos paskirtos V. Savukynui ir V. J. Juškai
  • Vilna apie Garbingos žurnalistikos premijos paskirtos V. Savukynui ir V. J. Juškai
Kitas straipsnis
„Atostogos Lietuvoje“ | welovelithuania.com nuotr.

Vyko didžiausia Lietuvoje turizmo paroda – „Atostogos Lietuvoje“

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | Pirčių pasaulis

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai