Antradienis, 12 rugsėjo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Į kepsnines vis dažniau keliauja kukurūzai

www.alkas.lt
2023-05-13 10:01:52
0
Kukurūzai | pixabay.com nuotr.

Kukurūzai | pixabay.com nuotr.

Nors 18 a. kukurūzai Lietuvoje auginti kaip dekoratyvinis augalas, praėjus trims amžiams ši daržovė tapo mėgstama kepant lauko kepsnius. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tai – sveikatai palanki ir išskirtinė daržovė, mat net termiškai apdoroti kukurūzai nepraranda savo gerųjų savybių.

Daržovė be gliuteno

Nors viena mėgstamiausių lietuvių daržovių yra bulvės, kukurūzai savo populiarumu jas sparčiai vejasi, o ypač – atėjus grilio sezonui. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dėl trumpo apdorojimo laiko kukurūzai pasižymi ypatybe išlaikyti savo gerąsias maistines savybes. Be to, kepant ar verdant ryškiau atsiskleidžia jų skonis.

„Nors vitamino C ir sumažėja, betakarotenų kiekis padidėja. Taigi, galima sakyti, kad terminis apdorojimas nekeičia kukurūzų maistinės vertės“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Specialistė pabrėžia, kad nors kukurūzų grūdelius parduotuvių lentynose dažniausiai randame prie kruopų, tai – ne kruopa, tad šios daržovės baltymas gliuteno neturi ir į savo mitybą ją gali įtraukti net sergantys celiakija: „Vis dėlto, kukurūzus atsargiau turėtų vartoti cukriniu diabetu sergantys žmonės. Nors nuo vienos kukurūzų burbuolės cukraus lygis į aukštumas nepakils, reikėtų būti atsargiems kartu valgant kitą angliavandeniais turtingą maistą.“

Pasak dietologės, ši daržovė turi vitaminų B ir C, kai kurių karotinoidų. Juose taip pat yra liuteino bei zeaksantino, kurie užtikrina gerą regos, odos, gleivinių būklę. Ferulos rūgštis taip pat svarbi Alzheimerio ir kitų neurodegeneracinių susirgimų, cukrinio diabeto, vėžio prevencijai.

Tinkamas kukurūzų paruošimas

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė O. Suchočeva dalijasi patarimais, kaip kukurūzus paruošti. Specialistės teigimu, jeigu burbuolės yra apvirtos iš anksto ir dėl to yra minkštesnės, tuomet jas galima verti ant plonesnio iešmo ir kepti.

Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį, kad kartais, iškepus kukurūzų burbuoles, jų viduriukas gali likti kietas. „Geriausia kukurūzų burbuoles kepti ant grotelių, nuolat vartant žnyplėmis, kol apskrus. Specialiai jų marinuoti nereikia, bet kepant verta patepti patinkančiu padažu“, – sako O. Suchočeva.

O jeigu burbuoles prieš kepdami norite pamarinuoti, valandai įdėkite jas į mišinį, kurį galite pasidaryti iš aliejaus, druskos, šiek tiek traiškyto česnako, citrinos sulčių, čili pipirų ir patinkančių žolelių: „Nepatariaučiau burbuolių barstyti vien sausais prieskoniais, kepant jos gali apkarsti. Dėl to svarbu, kad marinatas būtų skystas“. Taupantiems laiką komercijos operacijų vadovė pataria nusipirkti jau apvirtų, supakuotų vakuume ir paruoštų kepimui kukurūzų burbuolių. Tokiu būdu mėgautis kukurūzų skoniu bus galima vos po kelių minučių.

Kulinarijos specialistai kviečia išmėginti ant grotelių keptų kukurūzų, vištienos ir šoninės receptą. Šis patiekalas – lengvai paruošiamas, todėl grilinimas neužims daug laiko ir leis pasimėgauti gaminimo procesu.

Ant grotelių kepti kukurūzai su šonine ir vištiena

Patiekalui reikės:

100 g rūkytos ir pjaustytos kiaulienos šoninės;

400 g virtų kukurūzų burbuolių;

500 g viščiukų filė;

8 g raudonojo kario pastos;

8 g aitriųjų paprikų miltelių;

8 g šviesiojo sojų padažo;

8 g alyvuogių aliejaus;

8 g medaus;

8 g pomidorų padažo;

prieskonių;

druskos pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Pasigaminkite marinatą iš kario pastos, paprikos miltelių, sojos, medaus, pomidorų padažo ir druskos.

  2. Vištieną sumaišykite su marinatu ir kepkite ant grotelių.

  3. Nusausinkite kukurūzus, apvyniokite „Pancetta“ ir kepkite ant grotelių.

  4. Kukurūzai ir vištiena puikiai dera su žiedinių kopūstų piure.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau
  2. Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų
  3. Daržovių blyneliai – sveikai ir pigiai vakarienei
  4. Cukinijos tiks net ir vafliams
  5. Kiauliena išlieka mėgstamiausia kepsnių mėsa
  6. Kepsnius paįvairins padažai ir garnyrai
  7. Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams
  8. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  9. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  10. Kaip išsirinkti tinkamą kepsninę?
  11. Rauginti galima ne tik daržoves
  12. Picos dieną paįvairinkite ananasais
  13. Valgiaraščio naujiena – savojinis kopūstas
  14. Minima Tarptautinės morkų diena
  15. Vyturiams ir pelėdoms – skirtingi pusryčiai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

2023 09 10
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

2023 09 10
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

2023 09 10
Kepsniai, šnicelis | pixabay.com nuotr.

Kaip mityba susijusi su jaučiamu skausmu?

2023 09 09
Afrikinis kiaulių maras pasiekė Joniškio rajoną

VMVT siunčia įspėjimą žvėrienos mėgėjams

2023 09 09
Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba

Ką dėti į mokyklinuko priešpiečių dėžutę?

2023 09 03
Moliūgai | pixabay.com, Anncapictures nuotr.

Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių

2023 09 03
Kiek ir kokių vynuogių valgyti?

Vynuogių ABC: rinktis šviesias ar tamsias?

2023 09 02
„Maisto banko“ atiduotuvė | M. Vitėno nuotr.

„Maisto bankas“ atidarė pirmąją maisto atiduotuvę

2023 08 31
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Šparaginės pupelės: geltonos ar žalios?

2023 08 27
Rodyti daugiau

Naujienos

Vaikai | pixabay.com, HaiBaron nuotr.
Lietuvoje

Seimas svarsto siūlymus dėl vaikų saugumo

2023 09 12
Dronai gina Ukraina | www.facebook.comGeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

„Dronų armija“ kyla prieš driskius

2023 09 12
Kelias | alkas.lt Arūno Sartanavičiaus nuot.
Lietuvoje

Rajoniniai keliai galėtų pereiti savivaldai

2023 09 12
Seimas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Gamta ir žmogus

Nusikaltimus valstybei siūloma vertinti griežčiau

2023 09 12
Mokytojų streikas | lsdps.lt nuotr.
Lietuvoje

Moksleiviai remia mokytojų streiką: kartu rengs eiseną iki ministerijos

2023 09 12
„Bolt“ | lrt.lt, J. Stacevičiaus nuotr.
Kalba

„Bolt“ siūlo: mokėk brangiau ir gausi geresnį automobilį ir vairuotoją kalbantį angliškai, o gal būt, NET ir lietuviškai…

2023 09 12
Per karščius pamokos gali būti trumpinamos
Lietuvoje

Moksleiviai remia visuotinį mokytojų streiką

2023 09 12
Pinigai | pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Skiriant paramą bus vertinamas ir turtas

2023 09 12

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Pasiskaitymui apie Tautininkai ir centristai kviečia telktis apie prof. Igną Vėgėlę
  • P.Skutas apie Pristatyti Nacionalinės koncertų salės planai
  • >Pajūriečiui apie Tautininkai ir centristai kviečia telktis apie prof. Igną Vėgėlę
  • Žemynai apie Tautininkai ir centristai kviečia telktis apie prof. Igną Vėgėlę

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kam geriau patikėti UAB steigimo naštą?
  • Ką reikia žinoti, nusprendus statytis pirtį?
  • Seimas svarsto siūlymus dėl vaikų saugumo
  • „Dronų armija“ kyla prieš driskius
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Nors lapiniai kopūstai šiuolaikinėje kulinarijoje išpopuliarėjo ganėtinai neseniai, jų panaudojimo istorija maisto gamyboje siekia dar senovės laikus. Lapiniai kopūstai pradėti...

Skaityti toliau

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

Subalansuota mityba svarbi kiekvienam, tačiau senstant poreikiai keičiasi. Su amžiumi reikia mažiau energijos, bet tiek pat maistinių medžiagų, kaip ir...

Skaityti toliau

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Pelėsinio sūrio gamybos technika atsirado visiškai atsitiktinai: pastebėta, kad švieži sūriai, laikyti vėsiuose bei drėgnuose urvuose, įgydavo tam tikrą pelėsį....

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Pasiskaitymui apie Tautininkai ir centristai kviečia telktis apie prof. Igną Vėgėlę
  • P.Skutas apie Pristatyti Nacionalinės koncertų salės planai
  • >Pajūriečiui apie Tautininkai ir centristai kviečia telktis apie prof. Igną Vėgėlę
  • Žemynai apie Tautininkai ir centristai kviečia telktis apie prof. Igną Vėgėlę
  • Prisiminimai ir išvadų paieškos apie „Bolt“ siūlo: mokėk brangiau ir gausi geresnį automobilį ir vairuotoją kalbantį angliškai, o gal būt, NET ir lietuviškai…
Kitas straipsnis
Dalis maudyklų neatitinka higienos normos reikalavimų

Kaitria saule mėgaukitės atsakingai

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | kemi.lt | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | ket testai | Interjero detalės

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai