Penktadienis, 30 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

„Stintų šventės“ proga – apie žuvies naudą

www.alkas.lt
2023-02-10 15:37:29
0
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Kasmet Palangoje vykstanti „Stintų šventė“ pritraukia tūkstančius dalyvių iš visos Lietuvos. Susirinkusieji ragauja įvairiais būdais paruoštas, agurkais kvepiančias stintas: kas valgo keptas ar marinuotas, o kas susigundo paragauti išskirtinės žuvienės. Neretai stintos ar kitos rūšies žuvys atsiduria ir ant kasdienio stalo.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad valgant žuvį galima gauti itin naudingų omega-3 riebalų rūgščių, tik svarbu atsižvelgti į jos gaminimo būdą.

Geriausia žuvį valgyti šviežią

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad įvairiose žuvies gaminiuose yra daug naudingųjų maisto medžiagų, stiprinančių mūsų kūną. „Žuvis – gyvūninės kilmės maistas, kuriame randamas visas spektras naudingų maistinių medžiagų, visaverčių baltymų, omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų A, D ir E. Ją reikėtų valgyti bent du kartus per savaitę, o per abu valgymus suvartoti apie 300 gramų. Tokiu atveju bus gaunama maksimali nauda iš žuvies ir kartu racionas taps pakankamai įvairus“, – sako gydytoja dietologė.

Tiesa, labai svarbus ir žuvies gaminimo būdas. Jei žuvis ruošiama nesilaikant kepimo higienos, pasak dr. Editos Gavelienės, jos maistinė vertė krenta. „Termiškai apdorojant naudingos medžiagos žuvyje mažėja, o kuo daugiau pridedama įvairių ingredientų, tuo žuvies maistinė vertė tampa prastesnė.

Pavyzdžiui, jeigu žuvis apvoliojama miltuose ir kepama dideliame riebalų kiekyje, joje ne tik, kad mažėja naudingųjų medžiagų, bet ir susidaro sveikatai nepalankių: trans riebalų (jei aliejus nekeičiamas), akrilamidų. Sveikatai palankiausia, kai žuvies terminis apruošimas – trumpas, o prieš termiškai apdorojant nevoliojama į miltus“, – sako dr. Edita Gavelienė.

Visgi reikėtų prisiminti, kad žuvį naudingiausia žuvis – šviežia.  Pasak gydytojos dietologės, ką tik pagauta žuvis turi didžiausią naudą sveikatai: „Kad ir kokios rūšies bebūtų žuvis, puiku, jei galime ją skanauti šviežią, mat tokia ji palankiausia mūsų sveikatai, nes išsaugo daugiausia naudingų maistinių medžiagų. Jei renkamasi šaldyta žuvis, reiktų atminti, jog vieną sykį atšildžius, daugiau šaldyti nereiktų. Taip darant mažėja maistingumas, didėja infekcijos rizika.“

Kaip išsirinkti ir laikyti žuvį?

Kaip ir kiekviena prie jūros gyvenanti tauta, lietuviai mėgsta žuvį jau nuo seno, o laikui bėgant ji atsirado ir didžiųjų kunigaikščių valgiaraščiuose. Iš archyvinių šaltinių matyti, kad dar XVI a. įvairios žuvys buvo labai mėgstamos Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto. Visgi, jo kasdieniame racione dominavo sūdyta žuvis. Šiuolaikinių lietuvių įpročiai skiriasi, mat daugiausia valgome šviežią žuvį.

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovės Anos Aleksiukienės, renkantis žuvį prekybos centre, reikėtų atkreipti dėmesį į „MSC“ ir „ASC“ sertifikavimo logotipus, kurie padės išsirinkti žuvų gaminius, pagamintus kuo mažiau kenkiant aplinkai ir ištekliams.

Įsigijus žuvies geriausia ją laikyti 0–2 laipsnius siekiančioje temperatūroje, o žuvies filė, priklausomai nuo gamintojo nurodytų reikalavimų, galima laikyti ir kiek aukštesnėje temperatūroje. Tokiu būdu žuvį pavyks išlaikyti šviežią ir užtikrinti jos nepriekaištingą kokybę.

Svarbiausia gaminant žuvį – jos nepersūdyti

Norint išlaikyti natūralų žuvies skonį, „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria ją gaminant nenaudoti daug riebalų ar apsunkinančių padažų. „Taip pat namuose ruošiant žuvį nenaudokite daug prieskonių, kad išliktų tikras, natūralus jos skonis. Žuvį galite patiekti su įvairiais garnyrais, tačiau valgant vakare geriausia šalia rinktis daržoves ar šviežias salotas“, – pataria L. Barčaitė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pavasarinis stalas neįsivaizduojamas be žuvies
  2. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  3. Dietologė: žiemą nepamirškite daržovių ir žuvies
  4. Raugintų gaminių nauda ir… šis tas naujo
  5. Žuvies patiekalai šventiniam stalui
  6. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  7. Vitamino D šaltiniai – saulės spinduliai ir žuvies produktai
  8. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  9. Paprikos: nauda ir kai kas netikėto
  10. Ridikėliai: nauda kūnui ir… įdomi istorija
  11. Daržovių naudą lems tinkamas paruošimas
  12. Aviečių metas: kokią naudą turi šios uogos?
  13. Apie miltus ir jų kokybę
  14. Viskas, ką reikia žinoti apie kiaušinius
  15. Ko dar nežinote apie vynuoges?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Darbą pradeda naujoji Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija | D. Rimeikos nuotr.
Kultūra

Darbą pradeda naujoji Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija

2025 05 30
Turkija imasi tarpininkavimo tarp Maskvos ir Kijevo
Ukrainos balsas

Ukraina spaudžia Rusiją: ar įvyks tikros taikos derybos?

2025 05 29
Pinigai
Lietuvoje

Liberalai lauks Finansų ministerijos plano šešėliui mažinti  

2025 05 29
Danės upė
Lietuvoje

Baigiamos tvarkyti Danės upės pakrantės

2025 05 29
Linas Jonauskas | Seimo kanceliarijos nuotr.
Lietuvoje

L. Jonauskas ragina nuo taršos gelbėti Žibos upelį

2025 05 29
Lampėdžių paplūdimys
Lietuvoje

Kauniečius pasitinka atnaujinti paplūdimiai

2025 05 29
Zarasai kviečia į parodos „Laukinės sienos – laikas" atidarymą
Menas

Zarasai kviečia į parodos „Laukinės sienos – laikas” atidarymą naujose erdvėse

2025 05 29
Donaldas Trampas | facebook.com, Donald Trump nuotr.
Lietuvoje

D. Trumpas dėkoja Lietuvai už žuvusių JAV karių gelbėjimo operaciją

2025 05 29

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimvydas apie Pristatyta kovojančios Lietuvos vadovo A. Ramanausko-Vanago žmonos, partizanės Birutės prisiminimų knyga
  • >Naivus klausimas apie Ukrainos gynybos ministras paragino Maskvą perduoti Kijevui jos pažadėtą memorandumą iki kito delegacijų susitikimo
  • Rimgaudas apie Pristatyta kovojančios Lietuvos vadovo A. Ramanausko-Vanago žmonos, partizanės Birutės prisiminimų knyga
  • Aleksas Tarnas apie Pradedamas įgyvendinti Vilniaus Žaliojo miesto veiksmų planas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • VU pernai išdalijo rekordinį skaičių specialių stipendijų – kviečia teikti paraiškas ir šiais metais
  • Darbą pradeda naujoji Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija
  • Z. Vaišvila. VRK sprendimas atsisakyti registruoti referendumą ginantį piliečių nekilnojamąjį turtą apskųstas teismui
  • Ukraina spaudžia Rusiją: ar įvyks tikros taikos derybos?

Kiti Straipsniai

Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

2025 05 17
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Nepasiturintiems paaukota 324 tūkstančiai vienetų maisto

2025 05 12
Pilvo skausmas | pixabay.com, Derneuemann nuotr.

Kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?

2025 05 11
Maistas, maisto ruošimas

Atvėsusią savaitę sušildys nebrangus ir skanus kiaulienos troškinys

2025 05 10
„Maisto bankas“

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija

2025 05 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimvydas apie Pristatyta kovojančios Lietuvos vadovo A. Ramanausko-Vanago žmonos, partizanės Birutės prisiminimų knyga
  • >Naivus klausimas apie Ukrainos gynybos ministras paragino Maskvą perduoti Kijevui jos pažadėtą memorandumą iki kito delegacijų susitikimo
  • Rimgaudas apie Pristatyta kovojančios Lietuvos vadovo A. Ramanausko-Vanago žmonos, partizanės Birutės prisiminimų knyga
  • Aleksas Tarnas apie Pradedamas įgyvendinti Vilniaus Žaliojo miesto veiksmų planas
  • >skt. apie Universitetai pasiruošę įgyvendinti valstybinės kalbos įstatymą laiku
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Maris Kučinskis ir Agnė Bilotaitė | vrm.lrv.lt nuotr.

Pirmas Latvijos ministro apsilankymas Lietuvoje

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai