Šeštadienis, 11 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Tinkamai laikant, maistą išsaugosite ilgiau

www.alkas.lt
2023-02-04 06:00:35
0
Maistas, kruopos

Maistas, kruopos | pixabay.com, Enotovyj nuotr.

       

Namuose tvarkantis virtuvės spinteles, dažnai randame pasislėpusių įvairių maisto likučių – spintelės gale tūno nežinia kada pirkti miltai, po kelias saujas įvairių makaronų, pustuščiai maišeliai kruopų ar pamirštos riešutų atsargos. Nerūpestingai saugomi gaminiai gali tapti maistinių kandžių grobiu, tad pasinaudokite patarimais, kaip tinkamai laikyti atsargas. O likučių išmesti neskubėkite – jie pravers tingaus savaitgalio pusryčiams ar greitai vakarienei.

Dažnai virtuvės spintelėse ir stalčiuose užsibūna ilgo galiojimo maistas – įvairios kruopos, arbatžolės, sausainiai ir riešutai, makaronai, miltai. Vieni pirkti su gera nuolaida, kiti iš nostalgijos proveržio, treti – kulinariniams eksperimentams arba kaip maisto atsargos.

„Žmonėms įdomu išmėginti, pavyzdžiui, dar neragautas kruopas arba įsigyti gaminių konkrečiam patiekalui. Žmogiška pamiršti, kokių gaminių turime spintelėse ir nusipirkti jų dar – ypač radus gerą kainos pasiūlymą. Tačiau svarbu išlikti sąmoningiems ir ugdyti įprotį nešvaistyti maisto. Viena vertus, taip švaistomos ir lėšos, kita vertus – nesuvartotas ir išmestas maistas yra našta gamtai. Visi esame vartotojai ir galime daug pakeisti, rodos, nedideliais įpročiais“, – kalba prekybos tinklo „Maxima“ pirkimų departamento vadovas Marius Tilmantas.

Tinkamas laikymas padeda nešvaistyti

„Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė pastebi, kad maisto išmesime mažiau, jeigu tinkamai jį saugosime. Tik taip atsargos atliks savo funkciją, gaminiai išsaugos maistines savybes ir jų neužgrobs maistinės kandys.

„Jeigu pradarę kruopų maišelį jį taip ir paliksime spintelėje, kruopų galiojimo laikas bus gerokai trumpesnis dėl oksidacijos procesų, drėgmės, jos prisigers aplinkos kvapų. Be to, taip laikomas masitas gali tapti puikia terpe veistis vabzdžiams, dažniausiai – maistinėms kandims, kurios gali užklysti į namus iš lauko, jų lervų galime parsinešti ant pakuočių. Kruopas, makaronus, miltus – bet kokius birius gaminius reikėtų išpilti iš jų originalios pakuotės į ypač sandarius stiklo ar plastiko indus. Popierines pakuotes ar plastiko maišelius maistinių kandžių lervos pragraužia ir taip gali užkrėsti bene visus gaminius virtuvėje“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Ji pataria į birių gaminių indus įdėti po lauro lapą, kelis gvazdikėlius – kenkėjai nemėgsta šių prieskonių kvapo, todėl tai gali tapti papildoma natūralia maistinių kandžių atbaidymo priemone. Pasak specialistės, iš parduotuvės parsineštus maistą, kurį nepraimti dedami į virtuvės spinteles, prieš tai patariama nuvalyti vandens ir acto tirpalu arba parai įdėti į šaldymo kamerą.

„Švara yra kenkėjų priešas, todėl virtuvės spinteles reikėtų reguliariai tvarkyti, išvalyti su acto ir vandens tirpalu, o dažnai naudojamus produktus laikyti atskiruose sandariuose induose. Ir kalbame ne vien apie kruopas ir miltus, bet ir apie sėlenas, miltinius saldumynus, šokoladus, arbatžoles ir prieskonius“, – teigia B. Baratinskaitė.

Riešutų atsargoms spintelėje ne vieta

Maisto gamybos ekspertė primena, kad net ir ilgo galiojimo produktai nėra amžini – juos reikėtų pastoviai peržiūrėti, suvartoti tuos, kurie pirkti seniau. Ilgai laikomi gaminiai – išskyrus cukrų ir druską, palaipsniui praranda maistingąsias savybes.

„Pavyzdžiui, riešutuose yra biologiškai aktyvių medžiagų, juose gausu vitaminų E ir B, mineralų – mangano, kalcio, kalio ir geležies. Tačiau kuo ilgiau riešutai stovi nevartojami, tuo daugiau šių savybių jie praranda ir tuo didesnė rizika, kad į juos įsisuks kenkėjai. Beje, jeigu pasinaudoję geros kainos pasiūlymais prisipirkote riešutų, juos geriau laikyti ne spintelėje, bet šaldytuve, sandariuose induose, kad apsaugotume nuo pašalinių kvapų. Šitaip jie ilgą laiką išliks lyg švieži“, – pataria B. Baratinskaitė.

Nuvertėja nuo saulės ir deguonies

Tvarkant spinteles virtuvėje dažnai atrandame pamirštų arbatų ir įvairių prieskonių. Dalį jų vartojame gana retai ir, jeigu netinkamai laikome, jie praranda kvapą, skonį, spalvą, sudūla ir tampa beverčiai.

„Pagrindiniai arbatžolių ir prieskonių priešai yra oras, saulės šviesa bei drėgmė. Sandarūs indai padės gerokai ilgiau išlaikyti kvapą, skonines savybes, sveikatai palankias medžiagas. Šiuos gaminius reikėtų laikyti tamsiai – spintelėje. O jeigu norite juos turėti po ranka atviroje vietoje – pasirūpinkite sandariais indeliais, kurie nepraleidžia saulės šviesos. Tai gali būti dailios metalinės dėžutės“, – sako maisto specialistė.

Gerus likučius sunaudokite, įtartinais – atsikratykite

Net jeigu maisto gaminiai laikomi sandariuose induose, bet nenaudojami ilgą laiką, kartas nuo karto juos reikėtų atidžiai peržiūrėti. Biriuose gaminiuose turi nebūti voratinklių, jie neturėtų būti sušokę į gumuliukus, sukietėję, pakitusios tekstūros.

„Ilgai nenaudotus miltus patartina persijoti, kruopas, arbatžoles, prieskonius, riešutus ar sausainius reikia atidžiai apžiūrėti. Jeigu kyla įtarimų, kad gaminiai pakitę, atrodo ne taip, kaip turėtų – meskite. Jeigu maišelyje ar indelyje dalį pelėsis – atsikratykite viso pakelio, nes nematomos pelėsių sporos yra pavojingos sveikatai. Na, o jeigu gaminiai geri, drąsiai juos sunaudokite ir pradėkite nuo likučių, kad šie nesikauptų spintelių užkaboriuose“, – teigia B. Baratinskaitė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip maistą ilgiau išlaikyti šviežią?
  2. Kaip šaldytuve ilgai išlaikyti šviežią maistą?
  3. VMVT: kaip pasirinkti sveiką maistą?
  4. Pelėsiniai grybai: vieni paskanina sūrį, kiti daro maistą kenksmingu
  5. Ką reikėtų prisiminti perkant maistą turgavietėse?
  6. Druska: kokia ji gali būti ir kuo ją pakeisti?
  7. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį perkant maisto gaminius
  8. Maisto pramonės parodoje Paryžiuje pristatomi lietuviški gaminiai
  9. Spaudžiant šaltukui galių suteiks ir padės sušilti – sultiniai
  10. Rapsai ar saulėgrąžos: kurį aliejų rinktis?
  11. Maisto likučiai gali virsti trašomis
  12. Vasaros gaiva: pagaminti ledus ilgai neužtruks
  13. Tvarka šaldytuve – nauda sveikatai ir piniginei
  14. Tinkamas maistas apsaugo nuo onkologinių ligų
  15. Kruopos vis labiau įsitvirtina virtuvėje

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams
Kultūra

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams

2025 10 11
Arūnas Gelūnas | Alkas.lt nuotr.
Lietuvoje

R. Žemaitaitis viešai pasišlykštėjęs A. Gelūno poelgiu – vėl sujudino koaliciją

2025 10 10
Išmaniosios programėlės gali išnykti – kas taps jų įpėdiniu?
Lietuvoje

Lietuva statys dirbtinio intelekto gamyklą

2025 10 10
Susitarimo pasirašymas
Lietuvoje

KAM ir LSA susitarė dėl naudų savivaldybėms su poligonais

2025 10 10
Elektros tinklai
Gamta ir žmogus

ESO ir Šiauliai suvienijo pastangas, kad apsaugotų apuokus

2025 10 10
Druskininkų autobusų stotis
Lietuvoje

Statomoje Druskininkų autobusų stotyje – ir žinia ateities kartoms

2025 10 10
Žemės ūkis
Lietuvoje

Netrukus smulkūs ir vidutiniai ūkiai vėl galės kreiptis paramos

2025 10 10
Regionų forumas
Lietuvoje

Prezidentas atidarė septintąjį Regionų forumą

2025 10 10

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Prutenu genocidas apie Rengiamas Prūsijos kunigaikštystės susikūrimo 500 metų minėjimas
  • juras apie Rengiamas Prūsijos kunigaikštystės susikūrimo 500 metų minėjimas
  • Rimgaudas apie Punsko „Vyčiai“ spindėjo Europos lietuvių šventėje
  • +++ apie Punsko „Vyčiai“ spindėjo Europos lietuvių šventėje

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • 3 programėlės, padėsiančios vyresnio amžiaus žmonėms
  • Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis
  • Pasenusios higienos ir kosmetikos priemonės gali sukelti rimtų negalavimų
  • Ką pravartu žinoti vairuojant automobilį užsienyje?

Kiti Straipsniai

Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Parduotuvė

Šauliai treniruosis saugoti atramines maisto parduotuves

2025 10 10
Maistas, sriuba

Rudeniniam orui – spalvingos sriubos

2025 10 04
Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21
Daržovės

Nuspalvinkite lėkštes rudens gėrybėmis

2025 09 20
Šalies poreikiams morkų pakaks

Morkų derlius: ūkininkas pataria, kaip jas laikyti ir ką gaminti

2025 09 20
Kiaušiniai

Ar kiaušiniai pyrage tokie pat naudingi, kaip virti?

2025 09 14
Maistas, žuvis

Kaip iš lašišos gauti didžiausią naudą?

2025 09 14
Uogienė

Uogienę pavyks išvirti ir be cukraus

2025 09 13

Skaitytojų nuomonės:

  • Prutenu genocidas apie Rengiamas Prūsijos kunigaikštystės susikūrimo 500 metų minėjimas
  • juras apie Rengiamas Prūsijos kunigaikštystės susikūrimo 500 metų minėjimas
  • Rimgaudas apie Punsko „Vyčiai“ spindėjo Europos lietuvių šventėje
  • +++ apie Punsko „Vyčiai“ spindėjo Europos lietuvių šventėje
  • Op TV apie V. Budnikas. Alternatyvūs galios centrai, protestų fabrikas ir kam naudingi kultūros darbuotojų protestai (I)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Partizano Jono Kadžionio-Bėdos 95-metis | LGGRTC, R. Kaminsko nuotr.

Jonas Kadžionis – Bėda atšventė 95-erių metų sukaktį

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai