Namuose tvarkantis virtuvės spinteles, dažnai randame pasislėpusių įvairių maisto likučių – spintelės gale tūno nežinia kada pirkti miltai, po kelias saujas įvairių makaronų, pustuščiai maišeliai kruopų ar pamirštos riešutų atsargos. Nerūpestingai saugomi gaminiai gali tapti maistinių kandžių grobiu, tad pasinaudokite patarimais, kaip tinkamai laikyti atsargas. O likučių išmesti neskubėkite – jie pravers tingaus savaitgalio pusryčiams ar greitai vakarienei.
Dažnai virtuvės spintelėse ir stalčiuose užsibūna ilgo galiojimo maistas – įvairios kruopos, arbatžolės, sausainiai ir riešutai, makaronai, miltai. Vieni pirkti su gera nuolaida, kiti iš nostalgijos proveržio, treti – kulinariniams eksperimentams arba kaip maisto atsargos.
„Žmonėms įdomu išmėginti, pavyzdžiui, dar neragautas kruopas arba įsigyti gaminių konkrečiam patiekalui. Žmogiška pamiršti, kokių gaminių turime spintelėse ir nusipirkti jų dar – ypač radus gerą kainos pasiūlymą. Tačiau svarbu išlikti sąmoningiems ir ugdyti įprotį nešvaistyti maisto. Viena vertus, taip švaistomos ir lėšos, kita vertus – nesuvartotas ir išmestas maistas yra našta gamtai. Visi esame vartotojai ir galime daug pakeisti, rodos, nedideliais įpročiais“, – kalba prekybos tinklo „Maxima“ pirkimų departamento vadovas Marius Tilmantas.
Tinkamas laikymas padeda nešvaistyti
„Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė pastebi, kad maisto išmesime mažiau, jeigu tinkamai jį saugosime. Tik taip atsargos atliks savo funkciją, gaminiai išsaugos maistines savybes ir jų neužgrobs maistinės kandys.
„Jeigu pradarę kruopų maišelį jį taip ir paliksime spintelėje, kruopų galiojimo laikas bus gerokai trumpesnis dėl oksidacijos procesų, drėgmės, jos prisigers aplinkos kvapų. Be to, taip laikomas masitas gali tapti puikia terpe veistis vabzdžiams, dažniausiai – maistinėms kandims, kurios gali užklysti į namus iš lauko, jų lervų galime parsinešti ant pakuočių. Kruopas, makaronus, miltus – bet kokius birius gaminius reikėtų išpilti iš jų originalios pakuotės į ypač sandarius stiklo ar plastiko indus. Popierines pakuotes ar plastiko maišelius maistinių kandžių lervos pragraužia ir taip gali užkrėsti bene visus gaminius virtuvėje“, – pasakoja B. Baratinskaitė.
Ji pataria į birių gaminių indus įdėti po lauro lapą, kelis gvazdikėlius – kenkėjai nemėgsta šių prieskonių kvapo, todėl tai gali tapti papildoma natūralia maistinių kandžių atbaidymo priemone. Pasak specialistės, iš parduotuvės parsineštus maistą, kurį nepraimti dedami į virtuvės spinteles, prieš tai patariama nuvalyti vandens ir acto tirpalu arba parai įdėti į šaldymo kamerą.
„Švara yra kenkėjų priešas, todėl virtuvės spinteles reikėtų reguliariai tvarkyti, išvalyti su acto ir vandens tirpalu, o dažnai naudojamus produktus laikyti atskiruose sandariuose induose. Ir kalbame ne vien apie kruopas ir miltus, bet ir apie sėlenas, miltinius saldumynus, šokoladus, arbatžoles ir prieskonius“, – teigia B. Baratinskaitė.
Riešutų atsargoms spintelėje ne vieta
Maisto gamybos ekspertė primena, kad net ir ilgo galiojimo produktai nėra amžini – juos reikėtų pastoviai peržiūrėti, suvartoti tuos, kurie pirkti seniau. Ilgai laikomi gaminiai – išskyrus cukrų ir druską, palaipsniui praranda maistingąsias savybes.
„Pavyzdžiui, riešutuose yra biologiškai aktyvių medžiagų, juose gausu vitaminų E ir B, mineralų – mangano, kalcio, kalio ir geležies. Tačiau kuo ilgiau riešutai stovi nevartojami, tuo daugiau šių savybių jie praranda ir tuo didesnė rizika, kad į juos įsisuks kenkėjai. Beje, jeigu pasinaudoję geros kainos pasiūlymais prisipirkote riešutų, juos geriau laikyti ne spintelėje, bet šaldytuve, sandariuose induose, kad apsaugotume nuo pašalinių kvapų. Šitaip jie ilgą laiką išliks lyg švieži“, – pataria B. Baratinskaitė.
Nuvertėja nuo saulės ir deguonies
Tvarkant spinteles virtuvėje dažnai atrandame pamirštų arbatų ir įvairių prieskonių. Dalį jų vartojame gana retai ir, jeigu netinkamai laikome, jie praranda kvapą, skonį, spalvą, sudūla ir tampa beverčiai.
„Pagrindiniai arbatžolių ir prieskonių priešai yra oras, saulės šviesa bei drėgmė. Sandarūs indai padės gerokai ilgiau išlaikyti kvapą, skonines savybes, sveikatai palankias medžiagas. Šiuos gaminius reikėtų laikyti tamsiai – spintelėje. O jeigu norite juos turėti po ranka atviroje vietoje – pasirūpinkite sandariais indeliais, kurie nepraleidžia saulės šviesos. Tai gali būti dailios metalinės dėžutės“, – sako maisto specialistė.
Gerus likučius sunaudokite, įtartinais – atsikratykite
Net jeigu maisto gaminiai laikomi sandariuose induose, bet nenaudojami ilgą laiką, kartas nuo karto juos reikėtų atidžiai peržiūrėti. Biriuose gaminiuose turi nebūti voratinklių, jie neturėtų būti sušokę į gumuliukus, sukietėję, pakitusios tekstūros.
„Ilgai nenaudotus miltus patartina persijoti, kruopas, arbatžoles, prieskonius, riešutus ar sausainius reikia atidžiai apžiūrėti. Jeigu kyla įtarimų, kad gaminiai pakitę, atrodo ne taip, kaip turėtų – meskite. Jeigu maišelyje ar indelyje dalį pelėsis – atsikratykite viso pakelio, nes nematomos pelėsių sporos yra pavojingos sveikatai. Na, o jeigu gaminiai geri, drąsiai juos sunaudokite ir pradėkite nuo likučių, kad šie nesikauptų spintelių užkaboriuose“, – teigia B. Baratinskaitė.