Sekmadienis, 22 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Tinkamai laikant, maistą išsaugosite ilgiau

www.alkas.lt
2023-02-04 06:00:35
0
Maistas, kruopos

Maistas, kruopos | pixabay.com, Enotovyj nuotr.

Namuose tvarkantis virtuvės spinteles, dažnai randame pasislėpusių įvairių maisto likučių – spintelės gale tūno nežinia kada pirkti miltai, po kelias saujas įvairių makaronų, pustuščiai maišeliai kruopų ar pamirštos riešutų atsargos. Nerūpestingai saugomi gaminiai gali tapti maistinių kandžių grobiu, tad pasinaudokite patarimais, kaip tinkamai laikyti atsargas. O likučių išmesti neskubėkite – jie pravers tingaus savaitgalio pusryčiams ar greitai vakarienei.

Dažnai virtuvės spintelėse ir stalčiuose užsibūna ilgo galiojimo maistas – įvairios kruopos, arbatžolės, sausainiai ir riešutai, makaronai, miltai. Vieni pirkti su gera nuolaida, kiti iš nostalgijos proveržio, treti – kulinariniams eksperimentams arba kaip maisto atsargos.

„Žmonėms įdomu išmėginti, pavyzdžiui, dar neragautas kruopas arba įsigyti gaminių konkrečiam patiekalui. Žmogiška pamiršti, kokių gaminių turime spintelėse ir nusipirkti jų dar – ypač radus gerą kainos pasiūlymą. Tačiau svarbu išlikti sąmoningiems ir ugdyti įprotį nešvaistyti maisto. Viena vertus, taip švaistomos ir lėšos, kita vertus – nesuvartotas ir išmestas maistas yra našta gamtai. Visi esame vartotojai ir galime daug pakeisti, rodos, nedideliais įpročiais“, – kalba prekybos tinklo „Maxima“ pirkimų departamento vadovas Marius Tilmantas.

Tinkamas laikymas padeda nešvaistyti

„Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė pastebi, kad maisto išmesime mažiau, jeigu tinkamai jį saugosime. Tik taip atsargos atliks savo funkciją, gaminiai išsaugos maistines savybes ir jų neužgrobs maistinės kandys.

„Jeigu pradarę kruopų maišelį jį taip ir paliksime spintelėje, kruopų galiojimo laikas bus gerokai trumpesnis dėl oksidacijos procesų, drėgmės, jos prisigers aplinkos kvapų. Be to, taip laikomas masitas gali tapti puikia terpe veistis vabzdžiams, dažniausiai – maistinėms kandims, kurios gali užklysti į namus iš lauko, jų lervų galime parsinešti ant pakuočių. Kruopas, makaronus, miltus – bet kokius birius gaminius reikėtų išpilti iš jų originalios pakuotės į ypač sandarius stiklo ar plastiko indus. Popierines pakuotes ar plastiko maišelius maistinių kandžių lervos pragraužia ir taip gali užkrėsti bene visus gaminius virtuvėje“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Ji pataria į birių gaminių indus įdėti po lauro lapą, kelis gvazdikėlius – kenkėjai nemėgsta šių prieskonių kvapo, todėl tai gali tapti papildoma natūralia maistinių kandžių atbaidymo priemone. Pasak specialistės, iš parduotuvės parsineštus maistą, kurį nepraimti dedami į virtuvės spinteles, prieš tai patariama nuvalyti vandens ir acto tirpalu arba parai įdėti į šaldymo kamerą.

„Švara yra kenkėjų priešas, todėl virtuvės spinteles reikėtų reguliariai tvarkyti, išvalyti su acto ir vandens tirpalu, o dažnai naudojamus produktus laikyti atskiruose sandariuose induose. Ir kalbame ne vien apie kruopas ir miltus, bet ir apie sėlenas, miltinius saldumynus, šokoladus, arbatžoles ir prieskonius“, – teigia B. Baratinskaitė.

Riešutų atsargoms spintelėje ne vieta

Maisto gamybos ekspertė primena, kad net ir ilgo galiojimo produktai nėra amžini – juos reikėtų pastoviai peržiūrėti, suvartoti tuos, kurie pirkti seniau. Ilgai laikomi gaminiai – išskyrus cukrų ir druską, palaipsniui praranda maistingąsias savybes.

„Pavyzdžiui, riešutuose yra biologiškai aktyvių medžiagų, juose gausu vitaminų E ir B, mineralų – mangano, kalcio, kalio ir geležies. Tačiau kuo ilgiau riešutai stovi nevartojami, tuo daugiau šių savybių jie praranda ir tuo didesnė rizika, kad į juos įsisuks kenkėjai. Beje, jeigu pasinaudoję geros kainos pasiūlymais prisipirkote riešutų, juos geriau laikyti ne spintelėje, bet šaldytuve, sandariuose induose, kad apsaugotume nuo pašalinių kvapų. Šitaip jie ilgą laiką išliks lyg švieži“, – pataria B. Baratinskaitė.

Nuvertėja nuo saulės ir deguonies

Tvarkant spinteles virtuvėje dažnai atrandame pamirštų arbatų ir įvairių prieskonių. Dalį jų vartojame gana retai ir, jeigu netinkamai laikome, jie praranda kvapą, skonį, spalvą, sudūla ir tampa beverčiai.

„Pagrindiniai arbatžolių ir prieskonių priešai yra oras, saulės šviesa bei drėgmė. Sandarūs indai padės gerokai ilgiau išlaikyti kvapą, skonines savybes, sveikatai palankias medžiagas. Šiuos gaminius reikėtų laikyti tamsiai – spintelėje. O jeigu norite juos turėti po ranka atviroje vietoje – pasirūpinkite sandariais indeliais, kurie nepraleidžia saulės šviesos. Tai gali būti dailios metalinės dėžutės“, – sako maisto specialistė.

Gerus likučius sunaudokite, įtartinais – atsikratykite

Net jeigu maisto gaminiai laikomi sandariuose induose, bet nenaudojami ilgą laiką, kartas nuo karto juos reikėtų atidžiai peržiūrėti. Biriuose gaminiuose turi nebūti voratinklių, jie neturėtų būti sušokę į gumuliukus, sukietėję, pakitusios tekstūros.

„Ilgai nenaudotus miltus patartina persijoti, kruopas, arbatžoles, prieskonius, riešutus ar sausainius reikia atidžiai apžiūrėti. Jeigu kyla įtarimų, kad gaminiai pakitę, atrodo ne taip, kaip turėtų – meskite. Jeigu maišelyje ar indelyje dalį pelėsis – atsikratykite viso pakelio, nes nematomos pelėsių sporos yra pavojingos sveikatai. Na, o jeigu gaminiai geri, drąsiai juos sunaudokite ir pradėkite nuo likučių, kad šie nesikauptų spintelių užkaboriuose“, – teigia B. Baratinskaitė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip maistą ilgiau išlaikyti šviežią?
  2. Kaip šaldytuve ilgai išlaikyti šviežią maistą?
  3. VMVT: kaip pasirinkti sveiką maistą?
  4. Pelėsiniai grybai: vieni paskanina sūrį, kiti daro maistą kenksmingu
  5. Ką reikėtų prisiminti perkant maistą turgavietėse?
  6. Druska: kokia ji gali būti ir kuo ją pakeisti?
  7. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį perkant maisto gaminius
  8. Maisto pramonės parodoje Paryžiuje pristatomi lietuviški gaminiai
  9. Spaudžiant šaltukui galių suteiks ir padės sušilti – sultiniai
  10. Rapsai ar saulėgrąžos: kurį aliejų rinktis?
  11. Maisto likučiai gali virsti trašomis
  12. Vasaros gaiva: pagaminti ledus ilgai neužtruks
  13. Tvarka šaldytuve – nauda sveikatai ir piniginei
  14. Tinkamas maistas apsaugo nuo onkologinių ligų
  15. Kruopos vis labiau įsitvirtina virtuvėje

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pasirinkite kategoriją

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Naujienos

    JAV smogė Iranui 2025-06-22
    Naujienos

    Nokdaunas Kremliui Irane

    2025 06 22
    Telefonas
    Lietuvoje

    RRT: ES šalyse mobiliojo ryšio kainos kaip namuose

    2025 06 22
    Kelių priežiūros technika
    Lietuvoje

    Kelininkai visu pajėgumu dirba ir vasarą

    2025 06 21
    Latviai, lietuviai ir estai šią vasarą teiks pirmenybę vietiniam turizmui | I. Samkov nuotr.
    Gamta ir žmogus

    Latviai, lietuviai ir estai šią vasarą teiks pirmenybę vietiniam turizmui

    2025 06 21
    Degalinė | alkas.lt Arūno Sartanavičiaus nuot.
    Įvairenybės

    Artėjant Joninėms: kada ir kiek degalų įsipila vairuotojai

    2025 06 21
    Vieno eksponato – J. Gotliebo Veiso lietuviškas elementorius „Naujas pibelis“ – paroda Nacionalinėje bibliotekoje | lnb.lt nuotr.
    Kalba

    Vieno eksponato – J. Gotlibo Vaiso lietuviškas elementorius „Naujas pibelis“ – paroda Nacionalinėje bibliotekoje

    2025 06 21
    Kleboniškių muziejaus klojime – intriguojančios „Velnio vestuvės, velnio ir laidotuvės“ | L. Prascevičiūtės nuotr.
    Kultūra

    Kleboniškių muziejaus klojime – „Velnio vestuvės, velnio ir laidotuvės“

    2025 06 21
    Gitanas Nausėda | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
    Lietuvoje

    Medalio atsisakiusį V. Tomkų Prezidentas išbraukė iš apdovanotųjų sąrašo

    2025 06 20

    SKAITYTOJŲ PASTABOS

    • Tai kaip spręsti? apie V. Sinica. Praturtinimas pakistaniečiais
    • Vilnai apie E. Musteikis. Vytauto Didžiojo drąsos gijos sujungia Anykščius ir Ukrainą
    • Nes ji - drąsi ir ori! apie R. Vanagas. O gaidau, ar kalba – jau tik šaukštas?
    • Pvz.: apie Didelis atvirumas su DI gali turėti nenumatytų pasekmių

    NAUJAUSI STRAIPSNIAI

    • Nokdaunas Kremliui Irane
    • Naudingi patarimai, kaip pomidorų užsiauginti net ir balkone
    • 4 būdai, padėsiantys santaupas kaupti lengviau
    • RRT: ES šalyse mobiliojo ryšio kainos kaip namuose

    Kiti Straipsniai

    Šašlykai

    Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

    2025 06 21
    Kepsninė

    Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

    2025 06 21
    Ledai

    Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

    2025 06 15
    Nektarinai

    Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

    2025 06 14
    Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

    Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

    2025 06 14
    Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.

    Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

    2025 06 14
    Specialistai įvardijo, kas svarbiausia norint mėgautis tikrai aukštos kokybės sultimis

    Naminį padažą makaronams pakeis slaptas priedas

    2025 06 08
    Kepsninė

    Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

    2025 06 07
    Pomidorai

    Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

    2025 06 01
    Vištiena

    Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

    2025 06 01

    Skaitytojų nuomonės:

    • Tai kaip spręsti? apie V. Sinica. Praturtinimas pakistaniečiais
    • Vilnai apie E. Musteikis. Vytauto Didžiojo drąsos gijos sujungia Anykščius ir Ukrainą
    • Nes ji - drąsi ir ori! apie R. Vanagas. O gaidau, ar kalba – jau tik šaukštas?
    • Pvz.: apie Didelis atvirumas su DI gali turėti nenumatytų pasekmių
    • Kas tai apie Latviai, lietuviai ir estai šią vasarą teiks pirmenybę vietiniam turizmui
     
     
     
     
     
    Kitas straipsnis
    Partizano Jono Kadžionio-Bėdos 95-metis | LGGRTC, R. Kaminsko nuotr.

    Jonas Kadžionis – Bėda atšventė 95-erių metų sukaktį

    Sekite mus Feisbuke

    Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
    Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
    Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
     Pradžia

    Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

     fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

     

    © 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

    • Saulės arkliukai
    • Renginiai
    • Reklama
    • Turinys
    • Apie Alkas.lt
    • Paremkite Alką
    No Result
    View All Result
    • Naujienos
      • Lietuvoje
      • Baltų žemėse
      • Užsienyje
    • Nuomonių ratas
      • Lietuvos kelias
      • Lietuvos kūrėjai
      • Sekmadienio sakmė
      • Akiračiai
      • Lietuvos repolonizacijai – ne!
      • Moksleivių mintys
    • Kultūra
      • Etninė kultūra
      • Mes baltai
      • Kalba
      • Religija
      • Istorija
      • Kultūros paveldas
      • Menas
      • Architektūra
      • Literatūra
      • Kultūros politika
      • Šventės
    • Visuomenė
      • Pilietinė visuomenė
      • Politika ir ekonomika
      • Švietimas
      • Žmonės
      • Užsienio lietuviai
      • Ukrainos balsas
      • Žiniasklaida
      • Laiškai Alkui
      • Pareiškimai
    • Gamta ir žmogus
      • Gamta ir ekologija
      • Šventvietės
      • Energetika
      • Sveikata
      • Psichologija
      • Kelionės
      • Kylam
      • Įvairenybės
    • Mokslas
      • Mokslo naujienos
      • Technika ir technologijos
      • Astronomija ir kosmonautika
      • Mokslo darbai
    • Skaitiniai
      • Žinyčia
      • Lituanistikos klasika
      • Prieškario skaitiniai
      • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
      • Grožinė kūryba
    • Visi rašiniai