Antradienis, 28 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Skirtingos duonos skirtingai valgomos

www.alkas.lt
2023-01-29 12:45:40
1
Duona | pixabay.org nuotr.

Duona | pixabay.org nuotr.

Sunku būtų rasti namus, kurių virtuvėje nebūtų vieno svarbiausių kasdienių gaminių – duonos. O kartais duonos rūšių namuose yra ne viena ir ne dvi – naudojamos ne tik sumuštiniams, bet ir pagrindiniams patiekalams, o kartais ir desertams gaminti.

Elektroninė maisto ir kasdienių prekių parduotuvė „Barbora“ kviečia trumpai susipažinti su populiariausiomis, iš skirtingų šalių kilusiomis duonos rūšimis ir pateikia idėjų, kuo gardinti pasirinktą duoną.

Fokačija

Itališka, orkaitėje kepama duona, savo gimtinėje kartais vadinama „pizza bianco“ – balta pica. Visgi, kitaip nei kepant picą, fokačijai pagaminti reikia daugiau mielių, suteikiančių purumo. Fokačija dera prie įvairių sriubų, humuso ar aromatingų užtepėlių su žolelėmis, o taip pat gali būti puikus užkandis, nes kepant šią duoną namuose, į jos tešlą galima įdėti įvairių priedų.

Jei kepsite fokačiją patys, į jos tešlą įdėkite:

  • Žalių, juodų alyvuogių ir rozmarino
  • Džiovinto baklažano ir rikotos sūrio
  • Cukinijos ir mocarelos
  • Saulėje džiovintų pomidorų, kaparėlių, ančiuvių
  • Gorgonzolos, kriaušių ir smulkintų graikiškų riešutų

Čiabata

Dar viena duonos rūšis, kurios gimtinė – Italija. Atsirado čiabata, palyginti, neseniai – 1982 m. Veneto regione. O jei duonos pavadinimą išverstume pažodžiui, itališkas žodis „chiabatta“ reikštų šlepetę. Čiabata išsiskiria traškia plutele ir puriu, orėtu minkštimu. Šią duona dauguma laiko prancūziško batono alternatyva, o jos panaudojimo būdų netrūksta.

Kaip panaudoti čiabatą?

  • Čiabatą patiekite apšlakstę alyvuogių aliejumi ir pašildę orkaitėje – tiks prie įvairių užtepėlių ir padažų ant užkandžių lėkštės.
  • Čiabatą mirkykite arba, supjaustę mažais gabaliukais, sudėkite į ką tik patiektą sriubą – ypač dera su tiršta pomidorų sriuba.
  • Itališko sumuštinio idėja – šviežia čiabata, saliamis, mocarela, marinuoti artišokai, pesto ir kiti mėgstami priedai.
  • Jei liko nesuvalgytos čiabatos, supjaustykite ją mažais gabalėliais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir prieskoniais bei pakepinkite orkaitėje, kol apskrus – turėsite skrebučių salotoms.

Prancūziškas batonas, arba bagetė

Ilgas prancūziškas batonas, dar kitaip vadinamas bagete, dažniausiai į prekių krepšelį įtraukiamas planuojant užkandžių lėkštę arba kaip priedas prie pagrindinio patiekalo. Gaminamas iš liesos tešlos, prancūziškas batonas puikiai tinka mirkyti į riebesnius padažus, užtepėles ar gaminti namines briusketas – šios visuomet šlakstomos alyvuogių aliejumi.

Kuo pagardinti bagetės riekeles?

  • Smulkintais šviežiais pomidorais, mocarela, baziliku ir šlakeliu balzamiko acto
  • Rikotos sūriu, smulkintomis alyvuogėmis, saulėje džiovintais pomidorais
  • Ožkos sūriu, šviežiomis braškėmis, medumi

Sviestinė bandelė, arba brioche

Dar viena prancūziškos duonos versija – brioche. Tik, kitaip nei bagetė, ši duona kepama negailint sviesto ir kiaušinių, suteikiančių kepiniui sodrų skonį. Ši duona yra universali ir naudojama aibei receptų – brioche galima pritaikyti pusryčiams, pietums, vakarienei ir net desertui.

Kaip panaudoti brioche?

  • Ši duona idealiai tiks prancūziškam skrebučiui
  • Duonos pudingui – brioche puikiai sugeria skysčius
  • Šalia sriubos – brioche ypač dera su prancūziška svogūnine!
  • Gaminant naminius burgerius ir sočius sumuštinius – įprastus ir paskrudintus ant grilio

Tortilija

Apvalios, plonos tortilijos dažniausiai siejamos su Meksikos virtuve ir naudojamos įvairiems patiekalams – kesadilijoms, enčiladoms, buritams ar pagal fantaziją. Neutralus tortilijos skonis leidžia atsiskleisti kitiems produktams ir padažams, šią duona patogu naudoti ne tik namuose, bet ir lauke, atėjus grilio sezonui.

Daugiau būdų, kaip panaudoti tortiliją:

  • Paverskite traškučiais – supjaustykite tortilijas trikampiais, patepkite sviestu ar aliejumi, pabarstykite prieskoniais ir pakepkite 180 laipsnių orkaitėje 5-6 minutes.
  • Tortilijos traškučiai gali būti ir saldūs. Tortilijos trikampius apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu ir dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Kepkite maždaug 30 sekundžių, kol traškučiai įgaus auksinę spalvą, nusausinkite padėję ant popierinės servetėlės.
  • Tortilijos gali puikiai atstoti lazanijoms reikalingus makaronų lakštus!

Lavašas

Lavašas – populiariausia duona Armėnijoje. Įdomu, kad šioje šalyje susiformavo tradicija ir lavašą joje gamina tik moterys. Vienas paprasčiausių ir populiariausių lavašo panaudojimo būdų – suktinukai su įvairiais pagardais, tačiau ši duona gali būti naudojama ir valgant sriubą, mirkant į užtepėles, o kartais atstoti picos pagrindą.

Kaip dar panaudoti lavašą?

  • Išbandykite saldžius suktinukus. Ištepkite lavašą mėgstamu žemės riešutų kremu, apdėliokite mėgstamais vaisiais, pabarstykite smulkintais riešutais ir susukite.
  • Lavašą panaudokite pusryčiams – ant jo uždėkite iškepto plakto omleto, smulkintų pomidorų ir šlakelį pesto padažo, viską susukite.
  • Lavašą pagardinkite mėgstamu humusu ir šviežiomis daržovėmis – mėgaukitės vegetariškais suktinukais.

Beigeliai

Kiek primenantys bandeles arba storus riestainius, žydų gastronominį paveldą atspindintys beigeliai pasižymi įdomiu gaminimo būdu – jie verdami, o po to kepami orkaitėje. Aukso geltonumo išorėje, purūs ir minkšti viduje, beigeliai dažnai apibarstomi sezamo sėklomis arba aguonomis, o patiekiami perpjauti išilgai, su įvairiais pagardais, kurie gali varijuoti nuo labai saldžių iki pikantiškų.

Kuo pagardinti beigelį?

  • Šokoladiniu žemės riešutų kremu, šviežiomis braškėmis ar kitomis mėgstamomis uogomis, smulkintais riešutais
  • Kreminiu sūriu, obuoliais, cinamonu ir cukrumu
  • Žemės riešutų sviestu, bananais ir granola
  • Kreminiu sūriu, lašiša, krapais
  • Tuno salotomis (jas pasigaminsite konservuotą tuną sumaišę su šiek tiek majonezo, pagardinę druska, pipirais ir citrinų sultimis)

Ruginė duona

Soti ruginė duona, priklausomai nuo kepimui naudojamų miltų, gali varijuoti nuo labai tamsios iki šviesesnės, pasižymėti intensyviu, žemišku skoniu. Lietuvoje ruginė duona itin mėgstama ir vertinama, o naudojama tiek sumuštiniams gaminti, tiek pasistiprinti valgant sriubą ar troškinius.

Jei norisi sotaus, maistingo užkandžio, ant kvapnios ruginės duonos riekelės uždėkite:

  • Kreminio sūrio, konservuoto tuno ir mėgstamų žalumynų
  • Žemės riešutų sviesto ir vynuogių
  • Kreminio sūrio ir juodųjų serbentų džemo
  • Pesto padažo, skiltelę virto kiaušinio, čili padažo

Kvietinė duona

Kvietinė duona populiarumu nenusileidžia ruginei. Tarp lietuvių šios duonos rūšys – itin mėgstamos ir dažnai tampa sumuštinių pagrindu. Minkšta kvietinė duona, kartais pagardinta grūdais ar sėklomis, derinama su užtepėlėmis, sviestu, mėsos gaminiais, tačiau ne ką mažiau skanu ant kvietinės duonos uždėti saldesnių pagardų – uogų ar vaisių.

Saldesniems pusryčių sumuštiniams, ant kvietinės duonos uždėkite:

  • Maskarponės, apelsinų, kokosų drožlių ir klevų sirupo
  • Maskarponės, mango, ananaso, kokosų drožlių
  • Maskarponės, juodųjų serbentų, gervuogių ir raudonųjų vynuogių
  • Žemės riešutų sviesto, bananų ir granolos.

Kad netektų duonos švaistyti, jos likučius visada galima panaudoti skrebučiams ar duonos pudingui.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Žinovas pataria kaip išsaugoti duonos šviežumą
  2. Prisipirkote per daug duonos? Patarimai, kaip išlaikyti ją šviežią ilgiau
  3. Kokios duonos geriau nevalgyti?
  4. Kaip reikėtų laikyti duoną, norint ilgiau išsaugoti jos šviežumą ir visas skonines savybes?
  5. Kaip išsirinkti gerą duoną?
  6. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  7. Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?
  8. Pasiruošimas Kalėdoms – kepta antis
  9. Kisielius – ne tik per šventes
  10. Karšto oro gruzdintuvė – žingsnis į sveiką mitybą
  11. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  12. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  13. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  14. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  15. Valgiaraštį praturtins ir šaldyta žuvis

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. varijuoti? says:
    2 mėnesiai ago

    „gali varijuoti nuo labai tamsios iki šviesesnės“

    Cituoju iš Žodynas lt : Varijotas
    „varijõtas, -ė (warjat). kas neprotingai elgiasi, kvailioja, išdykauja, neklaužada, išdykėlis, pramuštgalvis: Šneka, juokiasi, laksto, mušasi – tikras varijotas. Su tuo varijotù nesušnekėsi. Šito varijõto niekas nesutvarko. Kaip tas varijõtas ir neužsimušė krisdamas. Anos šalies svotai visi varijotai. Ko tu čia rėkauji kap koks varijotas. Varijõto gabalas senas, sena durnė.“

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

2023 03 26
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

2023 03 26
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

2023 03 26
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Cukinijos tiks net ir vafliams

2023 03 25
Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Rodyti daugiau

Naujienos

Padangos | vrm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Vasarinių padangų keitimas jau čia pat – tik ar verta skubėti?

2023 03 28
Šventės „Tegyvuoja teatras“ akimirkos | Rengėjų nuotr.
Kultūra

Mėgėjų teatrų apdovanojimai „Tegyvuoja teatras“

2023 03 28
Įtektos prof. V. Šikšnio vardo | VU nuotr.
Lietuvoje

Įtektos prof. V. Šikšnio vardo stipendijos

2023 03 28
moksliniai tyrimai Lietuvos atminties institucijose | lnb.lt nuotr.
Lietuvoje

Pristatomi moksliniai tyrimai Lietuvos atminties institucijose

2023 03 28
Kalvarijos krašto dainavimo paprotys | Rengėjų nuotr.
Kultūra

Papildytas nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadas

2023 03 28
VU startavęs jungtinis Lietuvos ir Ukrainos teatro projektas „Starting Point“ tyrinėja individualių istorijų svarbą | VU nuotr.
Kultūra

Jungtinis Lietuvos ir Ukrainos teatro projektas tyrinėja individualių istorijų svarbą

2023 03 28
Aplinkos apsaugos agentūra šiemet mini 20-ies metų veiklos sukaktį | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Aplinkos apsaugos agentūra šiemet mini 20-ies metų veiklos sukaktį

2023 03 28
Ukraina - didvyrių tėvynė | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos branduolinis šantažas yra korta, ant kurios pastatytas Ukrainos likimas

2023 03 27
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • stebėtinai naiviai apie V. Vasiliauskas. Euforijos pabaiga: Eurazija už vartų
  • Global-Kapitalistas apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (IV)
  • Global-Kapitalistas apie V. Vasiliauskas. Euforijos pabaiga: Eurazija už vartų
  • Na? apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vasarinių padangų keitimas jau čia pat – tik ar verta skubėti?
  • Mėgėjų teatrų apdovanojimai „Tegyvuoja teatras“
  • Įtektos prof. V. Šikšnio vardo stipendijos
  • Pristatomi moksliniai tyrimai Lietuvos atminties institucijose
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Prekybos centruose svogūnų laiškų galima rasti ištisus metus, tačiau pavasario pradžioje laukiame šviežio jų derliaus. Nors yra aitroko skonio ir...

Skaityti toliau

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Šiuo metu galime išbandyti daugybę aliejaus rūšių: nuo visame pasaulyje populiaraus alyvuogių, iki mūsų šalyje labiau įprasto saulėgrąžų ar rapsų...

Skaityti toliau

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Apsinuodijimas maistu – itin dažnai pasitaikantis reiškinys. Statistika rodo, kad tokius požymius kaip pykinimas, vėmimas, viduriavimas suvalgius maisto yra patyręs...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • stebėtinai naiviai apie V. Vasiliauskas. Euforijos pabaiga: Eurazija už vartų
  • Global-Kapitalistas apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (IV)
  • Global-Kapitalistas apie V. Vasiliauskas. Euforijos pabaiga: Eurazija už vartų
  • Na? apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • Jar apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
Kitas straipsnis
Albinas Ramanauskas 2017 m. kovo 11 d. Lazdijuose atidengiant paminklą Adolfui Ramanauskui - Vanagui | LGGRTC, R. Kaminsko nuotr.

Mirė Adolfo Ramanausko – Vanago brolis Albinas Ramanauskas

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai