Antradienis, 14 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kokie valgiai puošia Europiečių šventinį stalą?

www.alkas.lt
2022-12-31 18:25:13
0
Naujieji metai | pixabay.com, Larisa-K nuotr.

Naujieji metai | pixabay.com, Larisa-K nuotr.

Gruodžio šventinį maratoną jau tuoj užbaigsime Naujųjų metų pasitikimu. Tiek Lietuvoje, tiek kitose Europos šalyse valgiai, patiekiami jų išvakarėse, dažnai yra senas tradicijas menantys bei tam tikrą ritualinę reikšmę turintys patiekalai.

Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ atstovės, šventiniai Europos tautų valgiai dažnai turi nemažai panašumų. Pavyzdžiui, žuvies patiekalai ir jūros gėrybės – būdingi daugeliui šalių. Visgi, esti ir įdomių, prieš šimtmečius sukurtų patiekalų receptų, kurie būdingi tik konkrečioms kultūroms.

5 Europos tautų virtuvių patiekalai, be kurių neįsivaisduojamas naujametinis stalas

Vokietija. Rauginti kopūstai Naujųjų metų išvakarėse yra senus laikus menanti vokiečių tradicija, išlaikyta ir puoselėjama iki šių dienų. Manoma, kad šią dieną valgomi rauginti kopūstai ateinančiais metais atneš materialinę gerovę ir laimę. Su šiuo maisto produktu siejamas ir ritualas, kai visi šeimos nariai, artimieji ar draugai, sėdintys prie naujametinio stalo, linki vieni kitiems tiek gėrio ir pinigų, kiek puode yra kopūsto gabalėlių.

Jūros gėrybės ir žuvies patiekalai Vokietijoje yra maisto produktai, kurių netraukti į vakaro meniu būtų tolygu ilgamečių tradicijų laužymui. Ypač populiarus pasirinkimas yra naujametinis karpis – keptas keptuvėje, ant grotelių ar rūkytas. Per Naujuosius ant vokiečių stalų taip pat dažnai garuoja lęšių, žirnių, pupelių arba morkų sriubos. Tikima, kad konkrečiai šios sriubos atneš sėkmę, o, pavyzdžiui, suvalgytas lęšių sriubos dubenėlis dar ir pastorins piniginę.

Italija. Italijoje Naujųjų metų pasitikimas taip pat neįsvaizduojamas be lęšių. Dar senovės Romos laikais ši ankštinė kultūra dėl į monetas panašios formos buvo laikoma klestėjimo ir sėkmės simboliu, tad nieko keisto, kad vienu ar kitu pavidalu lęšiai įtraukiami ir į šių dienų italų patiekalus. Dažniausias jų paruošimo būdas yra troškinimas. Italai mėgsta lęšius kepti su troškintais svogūnais, salierais, morkomis ir trupučiu pomidorų padažo ar pastos. Ne ką rečiau jie valgomi kaip garnyras prie kotekino (kiaulienos dešros). Italų Naujųjų metų stalas sunkiai įsivaizduojamas ir be klasikinių sūrių, sūdytos mėsos, alyvuogių bei brusketų rinkinio. Desertų klausimu italai taip pat ištikimi tradicijoms – dažniausiai jie renkasi kalėdinius pyragus panettone ir pandoro, taip pat saldžius džiūvėsėlius cantucci.

Prancūzija. Esate jūros gėrybių gerbėjas? Tuomet Naujųjų metų sutikimas Prancūzijoje pateisintų net aukščiausius lūkesčius. Ypač, jei mėgstate austres, kurių, skaičiuojama, kad šventiniu laikotarpiu Prancūzijoje yra suvalgoma apie 80 tūkst. tonų. Remiantis prancūzų tradicijomis, tinkamas Naujųjų metų išvakarių maistas atneš į namus gerovę, todėl šiai dienai ruošiamasi itin preciziškai. Pagrindinis patiekalas ant prancūzų stalų – jautiena, elniena, veršiena arba antiena, gardinamas bent dviem daržovių garnyrais ir salotomis. Naujametinis prancūzų stalas be sūrio taip pat sunkiai įsivaizduojamas. Šioje šalyje jis laikomas desertu arba jo alternatyva, niekuo nenusileidžianti saldėsiams.

Ispanija. Juodieji žirneliai, kumpis, chorizo dešra ir lęšiai – šie produktai yra neatsiejama Naujųjų metų Ispanijoje klasika. Ypatingą, netgi ritualinę reikšmę turi lęšiai, todėl Naujųjų metų stalas neapsieina be šio ingredientų patiekaluose – ar tai būtų lęšių sriuba, ar lęšių troškinys. Tiesa, valgoma ne bet kaip, o gardinant vytina chorizo dešra. Po vakarienės, prieš pat vidurnaktį, vietiniai tradiciškai lepinasi ir ispaniškomis spurgomis churros su šokoladu. Galiausiai, metų pasitikimas Ispanijoje neįsivaizduojamas be garsiųjų 12 „laimingų“ vynuogių. Tikima, kad 12 suvalgytų vynuogių, laikrodžiui artėjant prie vidurnakčio, atneš sėkmę ateinančius 12 mėnesių.

Danija. Po Kalėdų, kurių metu danai nevengia kaloringesnio maisto, naujametiniam valgiui šios šalies gyventojai įprastai renkasi žuvį. Tačiau ne bet kokią, o virtą menkę su naminiu garstyčių padažu, virtomis bulvėmis ir kopūstais. Kitas paprastas, bet mėgstamas šventinio stalo atributas – daniški sumuštiniai, gaminami iš ruginės duonos, ant kurios dedami įvairūs pagardai, pavyzdžiui, jautienos kepsnys, marinuota silkė ar kiaušiniai su majonezu ir krevetėmis. Nei viena šventė, o ypač Naujieji metai, Danijoje neapsieina be ypatingo nacionalinio deserto – marcipaninio pyrago Kransekage. Siekiant jį dar labiau pagardinti, neretai ant jo viršaus zigzagais užtepamas šokoladinis glajus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  2. VMVT: šventinį stalą ruoškime saugiai
  3. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  4. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  5. Trys lietuviški patiekalai, kuriais verta vaišinti draugus iš užsienio
  6. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  7. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  8. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  9. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  10. Apsinuodijimas maistu. Kaip sau padėti?
  11. Prie šventinio stalo svarbus saikas
  12. Svečius nustebinkite užkandžių lenta
  13. Keptas viščiukas Velykoms
  14. Koks pavasaris be žaliuojančių špinatų?
  15. Imbiero kvapas kuria šventinią nuotaiką

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų

2023 03 11
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai

2023 03 11
Mėsos kukuliai, maistas | pixabau.com, Stina Magnus nuotr.

Minint mėsos kukulių dieną – kelios gudrybės

2023 03 09
Maisto indeliai | pixabay.com, Filmbetrachter nuotr.

Tvarka virtuvėje sutaupys laiko ir pinigų

2023 03 05
Stinta, „Wikipedia“ nuotr.

Kaip paruošti stintas, kad būtų traškios

2023 03 05
Daržovės, ridikėliai | pixabay.com nuotr.

Pavasarinį imunitetą stiprina ridikėliai

2023 03 05
Daržovės, Savojos kopūstas | pixabay.com, Matthiasboeckel nuotr.

Valgiaraščio naujiena – savojinis kopūstas

2023 03 04
raskakcija.lt nuotr.

„Lidl“ leidinys padės ir gamtai, ir jūsų piniginei

2023 03 01
Rodyti daugiau

Naujienos

Nuotraukų varžytuvės „Įamžinti kadre, išsaugoti atmintyje“ | Visuomeninės Rasų kapinių draugijos nuotr.
Istorija

Skelbiamos nuotraukų varžytuvės „Įamžinti kadre, išsaugoti atmintyje“

2023 03 14
Aleksandro Stulginskio žvaigždė | lrs.lt nuotr.
Kultūra

A. Stulginskio žvaigždę – siūloma skirti Č. Juršėnui ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininkui R. Stefančukui

2023 03 14
Kovo 11-ąją Frankfurte skambėjo lietuviškos sutartinės | LRT nuotr.
Etninė kultūra

Kovo 11-ąją Frankfurte skambėjo lietuviškos sutartinės

2023 03 14
Ignas Vėgėlė | asmeninė nuotr.
Žiniasklaida

I. Vėgėlė. Šiandien persekiojami drąsūs, rytoj išmuš valanda tiems, kurie tyli ir nesikiša

2023 03 13
Ukrainos gynėjai | .facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Zelenskis ruošiasi Rusiją pervadinti į Maskoviją

2023 03 13
„Luminor“ bankas | luminor.lt nuotr.
Lietuvoje

„Luminor“: vėl daugėja sukčiavimo atvejų

2023 03 13
Internetas | Shutterstock nuotr.
Lietuvoje

Rusiškiems kanalams – daugiau ribojimų

2023 03 13
Rinkimai | vrk.lt nuotr.
Lietuvoje

Rinkimuose aktyviausi – 65-74 m. žmonės

2023 03 13
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • juras rimgaudui apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Bartas apie Zelenskis ruošiasi Rusiją pervadinti į Maskoviją
  • labai galimai apie Kovo 11-osios patriotinės eitynės 2023
  • ve gelei apie I. Vėgėlė. Šiandien persekiojami drąsūs, rytoj išmuš valanda tiems, kurie tyli ir nesikiša

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Skelbiamos nuotraukų varžytuvės „Įamžinti kadre, išsaugoti atmintyje“
  • A. Stulginskio žvaigždę – siūloma skirti Č. Juršėnui ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininkui R. Stefančukui
  • Kovo 11-ąją Frankfurte skambėjo lietuviškos sutartinės
  • Konferencija „Komunistinė ideologija ir jos praktika vakar ir šiandien“
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

by Ditė Česėkaitė
2023 03 13
0
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Tam, kad namo parsineštume tikrai kokybiškos žuvies – pravartu žinoti, į ką atkreipti dėmesį. Paruošėme kelis patarimus, kaip išsirinkti šviežią...

Skaityti toliau

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

by Ditė Česėkaitė
2023 03 12
0
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Visų pirma, įsigijus mėsą, ją reikėtų užšaldyti kaip galima greičiau nuo įsigijimo, bet ne vėliau kaip iki ant pakuotės nurodyto...

Skaityti toliau

Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų

by Ditė Česėkaitė
2023 03 11
0
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Pavasaris – tai metas, kai viskas gamtoje pradeda žydėti, o į parduotuvių lentynas atkeliauja daugybė šviežių vaisių, žalumynų bei daržovių. Vieni...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • juras rimgaudui apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Bartas apie Zelenskis ruošiasi Rusiją pervadinti į Maskoviją
  • labai galimai apie Kovo 11-osios patriotinės eitynės 2023
  • ve gelei apie I. Vėgėlė. Šiandien persekiojami drąsūs, rytoj išmuš valanda tiems, kurie tyli ir nesikiša
  • P.Skutas apie Kovo 11-osios patriotinės eitynės 2023
Kitas straipsnis
Prezidento ir pirmosios ponios sveikinimas Naujųjų metų proga | lrp.lt nuotr.

Prezidento ir pirmosios ponios sveikinimas Lietuvos žmonėms Naujųjų metų proga

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai