Trečiadienis, 16 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kokie valgiai puošia Europiečių šventinį stalą?

www.alkas.lt
2022-12-31 18:25:13
0
Naujieji metai | pixabay.com, Larisa-K nuotr.

Naujieji metai | pixabay.com, Larisa-K nuotr.

Gruodžio šventinį maratoną jau tuoj užbaigsime Naujųjų metų pasitikimu. Tiek Lietuvoje, tiek kitose Europos šalyse valgiai, patiekiami jų išvakarėse, dažnai yra senas tradicijas menantys bei tam tikrą ritualinę reikšmę turintys patiekalai.

Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ atstovės, šventiniai Europos tautų valgiai dažnai turi nemažai panašumų. Pavyzdžiui, žuvies patiekalai ir jūros gėrybės – būdingi daugeliui šalių. Visgi, esti ir įdomių, prieš šimtmečius sukurtų patiekalų receptų, kurie būdingi tik konkrečioms kultūroms.

5 Europos tautų virtuvių patiekalai, be kurių neįsivaisduojamas naujametinis stalas

Vokietija. Rauginti kopūstai Naujųjų metų išvakarėse yra senus laikus menanti vokiečių tradicija, išlaikyta ir puoselėjama iki šių dienų. Manoma, kad šią dieną valgomi rauginti kopūstai ateinančiais metais atneš materialinę gerovę ir laimę. Su šiuo maisto produktu siejamas ir ritualas, kai visi šeimos nariai, artimieji ar draugai, sėdintys prie naujametinio stalo, linki vieni kitiems tiek gėrio ir pinigų, kiek puode yra kopūsto gabalėlių.

Jūros gėrybės ir žuvies patiekalai Vokietijoje yra maisto produktai, kurių netraukti į vakaro meniu būtų tolygu ilgamečių tradicijų laužymui. Ypač populiarus pasirinkimas yra naujametinis karpis – keptas keptuvėje, ant grotelių ar rūkytas. Per Naujuosius ant vokiečių stalų taip pat dažnai garuoja lęšių, žirnių, pupelių arba morkų sriubos. Tikima, kad konkrečiai šios sriubos atneš sėkmę, o, pavyzdžiui, suvalgytas lęšių sriubos dubenėlis dar ir pastorins piniginę.

Italija. Italijoje Naujųjų metų pasitikimas taip pat neįsvaizduojamas be lęšių. Dar senovės Romos laikais ši ankštinė kultūra dėl į monetas panašios formos buvo laikoma klestėjimo ir sėkmės simboliu, tad nieko keisto, kad vienu ar kitu pavidalu lęšiai įtraukiami ir į šių dienų italų patiekalus. Dažniausias jų paruošimo būdas yra troškinimas. Italai mėgsta lęšius kepti su troškintais svogūnais, salierais, morkomis ir trupučiu pomidorų padažo ar pastos. Ne ką rečiau jie valgomi kaip garnyras prie kotekino (kiaulienos dešros). Italų Naujųjų metų stalas sunkiai įsivaizduojamas ir be klasikinių sūrių, sūdytos mėsos, alyvuogių bei brusketų rinkinio. Desertų klausimu italai taip pat ištikimi tradicijoms – dažniausiai jie renkasi kalėdinius pyragus panettone ir pandoro, taip pat saldžius džiūvėsėlius cantucci.

Prancūzija. Esate jūros gėrybių gerbėjas? Tuomet Naujųjų metų sutikimas Prancūzijoje pateisintų net aukščiausius lūkesčius. Ypač, jei mėgstate austres, kurių, skaičiuojama, kad šventiniu laikotarpiu Prancūzijoje yra suvalgoma apie 80 tūkst. tonų. Remiantis prancūzų tradicijomis, tinkamas Naujųjų metų išvakarių maistas atneš į namus gerovę, todėl šiai dienai ruošiamasi itin preciziškai. Pagrindinis patiekalas ant prancūzų stalų – jautiena, elniena, veršiena arba antiena, gardinamas bent dviem daržovių garnyrais ir salotomis. Naujametinis prancūzų stalas be sūrio taip pat sunkiai įsivaizduojamas. Šioje šalyje jis laikomas desertu arba jo alternatyva, niekuo nenusileidžianti saldėsiams.

Ispanija. Juodieji žirneliai, kumpis, chorizo dešra ir lęšiai – šie produktai yra neatsiejama Naujųjų metų Ispanijoje klasika. Ypatingą, netgi ritualinę reikšmę turi lęšiai, todėl Naujųjų metų stalas neapsieina be šio ingredientų patiekaluose – ar tai būtų lęšių sriuba, ar lęšių troškinys. Tiesa, valgoma ne bet kaip, o gardinant vytina chorizo dešra. Po vakarienės, prieš pat vidurnaktį, vietiniai tradiciškai lepinasi ir ispaniškomis spurgomis churros su šokoladu. Galiausiai, metų pasitikimas Ispanijoje neįsivaizduojamas be garsiųjų 12 „laimingų“ vynuogių. Tikima, kad 12 suvalgytų vynuogių, laikrodžiui artėjant prie vidurnakčio, atneš sėkmę ateinančius 12 mėnesių.

Danija. Po Kalėdų, kurių metu danai nevengia kaloringesnio maisto, naujametiniam valgiui šios šalies gyventojai įprastai renkasi žuvį. Tačiau ne bet kokią, o virtą menkę su naminiu garstyčių padažu, virtomis bulvėmis ir kopūstais. Kitas paprastas, bet mėgstamas šventinio stalo atributas – daniški sumuštiniai, gaminami iš ruginės duonos, ant kurios dedami įvairūs pagardai, pavyzdžiui, jautienos kepsnys, marinuota silkė ar kiaušiniai su majonezu ir krevetėmis. Nei viena šventė, o ypač Naujieji metai, Danijoje neapsieina be ypatingo nacionalinio deserto – marcipaninio pyrago Kransekage. Siekiant jį dar labiau pagardinti, neretai ant jo viršaus zigzagais užtepamas šokoladinis glajus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  2. VMVT: šventinį stalą ruoškime saugiai
  3. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  4. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  5. Trys lietuviški patiekalai, kuriais verta vaišinti draugus iš užsienio
  6. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  7. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  8. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  9. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  10. Apsinuodijimas maistu. Kaip sau padėti?
  11. Prie šventinio stalo svarbus saikas
  12. Svečius nustebinkite užkandžių lenta
  13. Kalėdas gyventojai švęs šeimos rate
  14. Pagardai – šventiniam stalui ir dovanai
  15. Sutrikęs virškinimas – dažnas švenčių palydovas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Protokolo pasirašymas
Lietuvoje

VRM ir Vilniaus savivaldybė stiprina bendradarbiavimą

2025 07 15
Emocijos, kompiuteris
Lietuvoje

Programišiai atakuoja 1,5 karto aktyviau nei pernai

2025 07 15
Piniginė, pinigai
Lietuvoje

Lietuvoje – vartojimo paskolų bumas

2025 07 15
Eugenijus Sabutis
Lietuvoje

Susisiekimo ministerija patvirtino pokyčių planą

2025 07 15
Žemės ūkis | zum.lrv.lt
Lietuvoje

Numatomas rekordinis ekologinės gamybos augimas

2025 07 15
Žalioji energetika
Lietuvoje

Lietuva stiprina kritinę energetinės infrastruktūros apsaugą

2025 07 15
Raminta Popovienė
Lietuvoje

Liberalams švietimo ministrė nesugebėjo paaiškinti, kaip taisys egzaminų tvarką

2025 07 15
Vaistai
Lietuvoje

Atostogaujantiems nelikti be vaistų padės nuotolinė prekyba

2025 07 15

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • ... apie Vyriausybė nutarė iš dirbančių ukrainiečių nereikalauti valstybinės kalbos mokėjimo
  • jo apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • jo apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • skt. apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaip išsirinkti anglų kalbos kursus, kurie tikrai duoda rezultatų?
  • Žymėjimo sprendimai siaurose ar nestandartinėse aikštelėse
  • L. Kalėdienė. Žalgiris šiandien
  • D. Kuolys. Nusiginklavimas (III)

Kiti Straipsniai

Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09
Juodkalnija

Juodkalniją reikia ne tik pamatyti, bet ir pajausti

2025 07 07
Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Iškyla

Nepastebimi pavojai iškylos metu

2025 07 06
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05

Skaitytojų nuomonės:

  • ... apie Vyriausybė nutarė iš dirbančių ukrainiečių nereikalauti valstybinės kalbos mokėjimo
  • jo apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • jo apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • skt. apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • skt. apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Prezidento ir pirmosios ponios sveikinimas Naujųjų metų proga | lrp.lt nuotr.

Prezidento ir pirmosios ponios sveikinimas Lietuvos žmonėms Naujųjų metų proga

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai