Pirmadienis, 20 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą

www.alkas.lt
2023-01-29 18:59:19
0
Čili troškinys | pixabay.com, RitaE nuotr.

Čili troškinys | pixabay.com, RitaE nuotr.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad mityboje labai svarbi spalvų bei skonių įvairovė, todėl ji pataria į valgiaraštį įtraukti kuo įvairesnių paprikų. Šios spalvingos bei kvapnios daržovės ne tik papuoš lėkštę, bet ir bus sveikatai palankios.

Maistinga daržovė

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, paprikos – kulinarijoje plačiai naudojama daržovė bei puikus vitaminų C, A, E, mineralų, antioksidantų ir skirtingų karotinoidų šaltinis. Būtent jie lemia paprikų odelės bei minkštimo spalvą.

„Oranžinės spalvos paprikose yra daugiau betakarotinoidų, kitose – karatinoido zeaksantino. Iš tiesų, nėra itin didelio skirtumo, kokios spalvos paprikas valgome, reikėtų tik stengtis, kad maistas būtų įvairus ir spalvingas, o tam paprikos labai tinka. Žinoma, verta atsižvelgti į individualias organizmo savybes, nes jautresnį virškinamąjį traktą turintiems žmonėms paprikos gali sukelti diskomfortą. Tokiu atveju jas reikėtų valgyti nulupant odelę arba pabandyti paprikas blanširuoti“, – pataria gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė.

Kad gautume kuo daugiau vitaminų, paprikas geriausia valgyti žalias, tačiau ir termiškai apdorojant šios daržovės išsaugos skaidulas, mineralines medžiagas. Tačiau aitriąsias paprikas gydytoja dietologė pataria skanauti saikingiau: „Dėl aitrumą suteikiančių komponentų, aitriųjų paprikų nepatariama valgyti tiek, kiek įprastų paprikų arba kitų daržovių, o ir tai padaryti būtų sudėtinga.“

Spalvų ir skonių įvairovė

„Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad labiausiai lietuviai mėgsta saldžiąsias paprikas, nors asortimente jų spalvų paletė nemaža, populiariausia – raudonoji paprika. Tuo tarpu aitriųjų paprikų nuperkama daug mažiau, mat dažniausiai jas renkasi gerokai aštresnius patiekalus mėgstantys pirkėjai.

„Paprikų populiarumą užtikrina jų ryški spalva, pagražinanti patiekalus, traškumas bei ryškus skonis. Pastebėjome, kad daugiausiai jų nuperkama nuo spalio iki kovo mėnesių – žmonės tuomet gamina daugiau troškinių su daržovėmis. Pailgosios ir apvaliosios saldžiosios raudonosios paprikos asortimente yra vienos populiariausių, o aitriąsias paprikas ir pipirus pirkėjai renkasi ne taip dažnai. Kaip žinia, aitresnės paprikos patiekalus gali nebūtinai paskaninti, jei bus pasirinktos netinkamas jų proporcijas ar per didelis kiekis – valgį tiesiog sugadinsime. Nepaisant to, pirkėjai mėgsta jalapeno pipirus, juos naudoja picų gamybai ar renkasi marinuotus, mat tuomet jų skonis tampa šiek tiek švelnesnis“, – pasakoja O. Suchočeva.

Anot komercijos operacijų vadovės, saldžiosios paprikos – universali daržovė, tinkanti ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip garnyras, o taip pat – kaip sriubų, salotų, įvairiausių troškinių, padažų, užtepėlių komponentas. Jas galima valgyti ir įdarytas, keptas bei marinuotas. „Nors skirtingų spalvų paprikų skoniai mažai kuo skiriasi, tačiau raudonos paprikos daug saldesnės, o žaliose jaučiama šiek tiek daugiau kartumo. Nepaisant to, visos paprikos įneš daugiau spalvų į lėkštę“, – teigia specialistė 

Kaip išsirinkti ir kur laikyti paprikas?

Renkantis saldžiąsias ir aitriąsias paprikas prekybos vietose, O. Suchočeva pataria atkreipti dėmesį į jų išvaizdą: „Paprikos turėtų būti tvirtos, stangrios, ryškaus atspalvio ir blizgaus paviršiaus. Jų odelė neturėtų būti raukšlėta, suglebusi ar suvytusi. Ant jų paviršiaus neturėtų būti minkštų dėmių bei įpjovimų, o stiebo dalyje – pelėsio ženklų.“

O. Suchočeva taip pat atkreipia dėmesį, kad įsigytas paprikas namuose geriausia laikyti šaldytuve, specialiame daržovių stalčiuje. „Geriausia šias daržoves laikyti sandariai, bet be plėvelės, nes ji leis greičiau susidaryti kondensatui, kuris gali paspartinti ir paprikų puvimą. Pagal galimybes, paprikas po įsigijimo geriausia suvartoti per 2-3 dienas”, – primena ekspertė.

Aitriųjų paprikų troškinys („chilli con carne“)

Patiekalui reikės:

2 vnt. geltonųjų svogūnų;

350 g jautienos faršo;

1 šaukšto aliejaus;

Raudonos aitriosios paprikos pagal skonį;

1 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos;

Juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį;

1 šaukšto šviesiojo sojų padažo;

400 g nuluptų pomidorų;

800 g pupelių pomidorų padaže;

Chalapos paprikos pagal skonį;

Kukurūzų traškučių pagal skonį;

1 ryšulėlio fasuotos kalendros.

Gaminimo eiga:

„Chilli con carne“ – tai sultingas ir aštrus troškinys su mėsos faršu, aitriąja ir saldžiąją paprika, baltosiomis pupelėmis ir pomidorais. Šis klasikinis meksikietiškas patiekalas yra lengvai paruošiamas ir jį labai mėgsta vakarieniaujantys svečiai.

  1. Nulupkite ir susmulkinkite svogūnus. Mėsos faršą pakepinkite aliejuje puode (patartina – ketaus), kol įgaus gražią spalvą. Suberkite svogūnus ir šiek tiek pakepkite. Pridėkite aitriosios ir saldžiosios paprikos, juodųjų pipirų, druskos ir sojų.
  2. Įdėkite pomidorus ir virkite viską kartu, kol konsistencija taps sultinga, o mišinys – tirštas. Kuo ilgiau verdama, tuo patiekalo skonis ryškesnis.
  3. Suberkite pupeles ir palikite viską sušilti. Prireikus pagardinkite kitais prieskoniais.
  4. Patiekite garuojantį patiekalą su priedais: pjaustytomis chalapos paprikomis, kukurūzų traškučiais ir smulkinta kalendra. Patiekalą galima patiekti ir su kepininių kopūstų salotomis, gausiai pabarstant kapotomis petražolėmis ir pagardinant „vinaigrette“ užpilu.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?
  2. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  3. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  4. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  5. Valgiaraštį praturtins ir šaldyta žuvis
  6. Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų
  7. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  8. Pasiruošimas Kalėdoms – kepta antis
  9. Pusryčių dėžutėje – sveikatai palankūs užkandžiai
  10. Bulvės – sveika. Tik reikia tinkamai paruošti
  11. Karšto oro gruzdintuvė – žingsnis į sveiką mitybą
  12. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  13. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  14. Burokėliai – žiemos vitaminų ir mineralų šaltinis
  15. Sūriai: kokį pasirinkti ir kaip jį laikyti?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų

2023 03 11
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai

2023 03 11
Mėsos kukuliai, maistas | pixabau.com, Stina Magnus nuotr.

Minint mėsos kukulių dieną – kelios gudrybės

2023 03 09
Maisto indeliai | pixabay.com, Filmbetrachter nuotr.

Tvarka virtuvėje sutaupys laiko ir pinigų

2023 03 05
Rodyti daugiau

Naujienos

Lietuvių kalba išlaisvina užsieniečius studentus: lietuviškas knygas verčia net Japonijoje
Kalba

Išmokti lietuviškai įmanoma kiekvienam

2023 03 20
149 eurų vertės bateliai nusidėvėjo per kelis mėnesius, pardavėjui teko grąžinti pinigus | Europos vartotojų centro nuotr.
Lietuvoje

149 eurų vertės bateliai nusidėvėjo per kelis mėnesius, pardavėjui teko grąžinti pinigus

2023 03 20
Rinkimai | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Baigėsi antrasis savivaldybių merų rinkimų ratas

2023 03 20
Ukraina ginasi | https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Trys šimtai tūkstančių NATO karių aljanso rytiniam flangui nuo Rusijos apginti

2023 03 19
Kariai | kaunas.lt nuotr.
Lietuvoje

Kaune vyks pratybos „Stiprus vilkas 2023“

2023 03 19
Aviamodelis | D. Paužuolio nuotr.
Lietuvoje

Jonavoje – aviamodelių pasaulio čempionatas

2023 03 19
Automobilių numeriai | regitra.lt nuotr.
Lietuvoje

„Regitra“: atmetama penktadalis ženklų prašymų

2023 03 19
Kaune Vilniaus universitetas pirmasis Lietuvoje rengs kibernetinio saugumo bakalaurus
Lietuvoje

Klaida manyti, kad kibernetinis pavojus negresia

2023 03 19
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kam 80+ apie Trys šimtai tūkstančių NATO karių aljanso rytiniam flangui nuo Rusijos apginti
  • Kultūruomenės elitas apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Kovos grobis apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Jonas Vaiškūnas apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Išmokti lietuviškai įmanoma kiekvienam
  • 149 eurų vertės bateliai nusidėvėjo per kelis mėnesius, pardavėjui teko grąžinti pinigus
  • Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau
  • Baigėsi antrasis savivaldybių merų rinkimų ratas
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

by Ditė Česėkaitė
2023 03 20
0
Salotos | pexels. nuotr.

Daugelio lietuvių maitinimosi įpročiai kinta į gerą – įvairių salotų nuperkama žymiai daugiau nei prieš penkerius metus. Prasidėjęs pavasaris šią...

Skaityti toliau

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

by Ditė Česėkaitė
2023 03 19
0
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Jei pavasarį ilgitės žalumynų ir vitaminų, atraskite šviežias prieskonines žoleles.  Bazilikas, rozmarinas, čiobrelis, mėta ar kiti prieskoniai ne tik pagardina...

Skaityti toliau

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 18
0
Duona | pixabay.org nuotr.

Norint, kad iš parduotuvės atsinešti švieži kepiniai kuo ilgiau išliktų kokybiški, svarbu tinkamai juos laikyti. Vieni tam renkasi duoninę, kiti...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Kam 80+ apie Trys šimtai tūkstančių NATO karių aljanso rytiniam flangui nuo Rusijos apginti
  • Kultūruomenės elitas apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Kovos grobis apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Jonas Vaiškūnas apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Tomm apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
Kitas straipsnis
Mityba, gerinanti regėjimą

Į klimato kaitą reaguoja ir mūsų kūnas

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://www.zvejojam.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai