Penktadienis, 4 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Baravykai – vieni vertingiausių miško grybų

www.alkas.lt
2022-09-10 14:30:07
0
Baravykai – vieni vertingiausių miško grybų

Grybai | pixabay.com, Stux nuotr.

Rugsėjis – grybų mėgėjų laukiamas mėnuo, juk po truputį miškuose randasi kvapnių ir maistingų baravykų. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, 100 gramų šių rūšies grybų baltymų yra kur kas daugiau nei daržovėse ar vaisiuose, todėl neretai baravykai dar vadinami augaline mėsa.

Iš kitos pusės, baravykai vertingi ir dėl juose esančių antioksidantų, virškinimą gerinančių skaidulų bei skirtingų mikroelementų, todėl sezono metu baravykai galėtų papildyti kiekvieno valgiaraštį. Tuo tarpu „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė įsitikinusi, kad baravykai paskanins ne tik sriubas, troškinius ar padažus, bet ir kreminį rizotą. Džiovintų grybų šiam patiekalui prireiks vos poros saujų, bet patiekalo skonis bus išties išraiškingas.

Baravykuose – daug vertingų medžiagų

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, baravykai – vieni vertingiausių miškuose randamų grybų. Juose gausu ląstelienos, mineralinių medžiagų, skaidulų, antioksidantų ir vertingų baltymų. Kaip bebūtų, grybaujant svarbu neužmiršti, kad šios miško gėrybės gali kaupti ne tik vertingas, bet ir nuodingas medžiagas. Nepatariama baravykų rinkti nuo pakelių, arti judrių kelių ar geležinkelio bėgių.

„Grybai – puikus baltymų šaltinis. Skaičiuojama, kad 100 gramų baravykų yra panašus kiekis baltymų, kaip kai kuriose ankštinėse daržovėse, o 100 gramų džiovintų šių grybų baltymų yra net daugiau nei mėsoje ar žuvyje, todėl į mitybos racioną juos vertėtų įtraukti tiek visavalgiams, tiek gyvūninės kilmės produktų atsisakiusiems žmonėms. Baravykuose, kaip ir kitos rūšies grybuose, yra daug vertingų medžiagų – skaidulų ir skirtingų mikroelementų. Pavyzdžiui, vitamino D ir E, B grupės vitaminų ir beta karoteno, o taip pat visa eilė mineralų: geležies, kalcio, kalio, magnio, vario, cinko, seleno, fosforo. Be to, baravykai – mažai kalorijų turintys, skanūs ir aromatingi grybai“, – sako E. Gavelienė.

Nors baravykai yra mažai kaloringi, tačiau gydytoja dietologė primena, kad tai priklauso ir nuo patiekale su jais naudojamo riebalų kiekio: „Baravykų nerekomenduojama ruošti su dideliu kiekiu aliejaus, spirgučių, riebios grietinės ar grietinėlės padažais. Taip paruošti grybai tampa itin kaloringu patiekalu, todėl skanaujant juos vertėtų nepamiršti saiko.“

Svarbu tinkamai apdoroti

Anot „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, miškuose prisirinktų baravykų namuose nereikėtų ilgai laikyti, tad termiškai apdoroti juos patariama kuo greičiau. Šviežius baravykus ji rekomenduoja konservuoti, džiovinti ar naudoti sumaltus, taip vėliau jais skaninant mėgstamus patiekalus.

„Baravykai, ypač pastovėję šiltoje vietoje, ima greitai gesti. Todėl parsinešus grybus namo reikėtų juos apdoroti kuo greičiau. Pirmiausia, baravykus kruopščiai nuvalykite – nuo jų nuimkite prilipusius lapelius, smilgas ar kitus nešvarumus, nuplaukite ir pašalinkite sukirmijusias ar suminkštėjusias grybo dalis. Nuvalytus ir nuplautus baravykus galima konservuoti, džiovinti ar valgyti šviežius, kiek pakepus juos keptuvėje su sviestu, smulkiai pjaustytais svogūnais, trupučiu česnako bei šviežių prieskoninių žolelių“, – rekomenduoja L. Barčaitė.

Patarimai, kaip džiovinti baravykus

Besiruošiantiems baravykus džiovinti namuose, „Rimi“ kulinarijos technologė turi ir vertingų patarimų. „Prieš džiovinant grybus reikėtų kruopščiai nuvalyti, nuplauti ir gerai nusausinti. Vėliau juos supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais (tai padės grybams tolygiai džiūti). Baravykus galima džiovinti saulėje, orkaitėje ar įsigijus tam skirtą prietaisą. Džiovinant orkaitėje ant skardos būtinai užtieskite kepimo popieriaus.

Dar viena svarbi detalė – tinkama džiovinimo temperatūra, kad būtų užtikrinamas kuo greitesnis produkte esančios drėgmės pašalinimas. Temperatūra turi būti tokia, jog nebūtų stipriai paveikiamas grybų skonis, tekstūra ar spalva. Verta atkreipti dėmesį, kad džiovinant grybus orkaitės durelės turėtų būti kiek pravertos, taip juos pavyks išdžiovinti kokybiškai, grybai netrupės ir bus tinkamos tekstūros“, – patarimais dalijasi L. Barčaitė.

Džiovintus grybus reikėtų laikyti sandariai uždarytuose (geriausia stikliniuose) indeliuose, kad juose neatsirastų maistinių kandžių, o grybai neprisigertų drėgmės. „Džiovintus baravykus sunaudokite iki sekančio sezono. Džiovinti baravykai tikrai praturtins daugelį patiekalų. Be to, kulinarijoje galima naudoti ir iš džiovintų baravykų sumaltus miltus – jie suteiks sodraus skonio ir malonaus aromato košėms, padažams, troškiniams bei sriuboms“, – pasakoja kulinarijos technologė Lina Barčaitė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Triušiena – viena vertingiausių mėsos rūšių
  2. Miško gerybių Lietuvoje šiemet daug, bet rinkėjų vis mažėja
  3. Metas grybauti: patarimai, kaip elgtis su miško gėrybėmis
  4. Parduodamos miško gėrybės turi atitikti nustatytus kokybės reikalavimus
  5. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  6. Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą
  7. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  8. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  9. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  10. Net ir parudavusių bananų išmesti neverta
  11. Pavasarį lėkštėse – kuo daugiau spalvų
  12. Koks pavasaris be žaliuojančių špinatų?
  13. Pajūris ir rūkyta žuvis neatsiejami. Tačiau…
  14. Salotos – nekaloringos ir palankios sveikatai
  15. Pusryčių dėžutėje – sveikatai palankūs užkandžiai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Vagis
Gamta ir žmogus

Vasara – pats darbymetis ilgapirščiams

2025 07 03
NFIU vadovybės pasikeitimo iškilmės
Lietuvoje

NATO pajėgų integravimo vienetui Lietuvoje – 10 metų

2025 07 03
Kompiuteris
Gamta ir žmogus

3 iš 10 lietuvių tenka dirbti per atostogas

2025 07 03
Vandens duksna
Gamta ir žmogus

Panevėžyje nuo karščio gelbsti vandens dulksna

2025 07 03
Avarija
Lietuvoje

Pernai keliuose mažiau žuvusiųjų, bet iššūkių išlieka

2025 07 03
K. Budrys susitinka su Sviatlana ir Siarhejumi Cichanouskiais
Lietuvoje

K. Budrys: Lietuva dės visas pastangas išlaisvinti politinius kalinius Baltarusijoje

2025 07 03
Frankas Valteris Štainmajeris ir Gitanas Nausėda | R. Dačkaus nuotr.
Lietuvoje

Lietuvoje lankysis Vokietijos Prezidentas

2025 07 03
Kruizinių laivų terminalas
Lietuvoje

Pradedamas vystyti naujas kruizinių laivų terminalas

2025 07 03

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Renovacija apie Ministerija kviečia atnaujinti šildymo sistemas
  • ... (: apie Ukraina gali nugalėti Rusiją net be JAV: pagrindinis vaidmuo tenka Europai
  • Kažin apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija Signtaro A. Patacko atminimui – 2-oji diena (III)
  • Kažin apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija Signtaro A. Patacko atminimui – 1-oji diena (II)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • J. Keršys. Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, nebereikalingi veterinarijos gydytojai
  • Vasara – pats darbymetis ilgapirščiams
  • NATO pajėgų integravimo vienetui Lietuvoje – 10 metų
  • 3 iš 10 lietuvių tenka dirbti per atostogas

Kiti Straipsniai

Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21
Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15
Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14

Skaitytojų nuomonės:

  • Renovacija apie Ministerija kviečia atnaujinti šildymo sistemas
  • ... (: apie Ukraina gali nugalėti Rusiją net be JAV: pagrindinis vaidmuo tenka Europai
  • Kažin apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija Signtaro A. Patacko atminimui – 2-oji diena (III)
  • Kažin apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija Signtaro A. Patacko atminimui – 1-oji diena (II)
  • Kažin apie M. Purvinas. Prūsijos kunigaikštystės nuopelnai lietuvybei
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Tvarkingi namai nebūtinai brangiai kainuos

Tvarkingi namai nebūtinai brangiai kainuos

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai