Jei vasarą apie karštą sriubą nė neprisimindavome, tai žiemą garuojantys troškiniai ir sriubos mums siejasi su namų jaukumu bei vaikyste. Tokią sriubą, iš anksto užsimerkę kruopas, išsivirsime greitai, o agurkų rūgštelė ne tik pamalonins gomurį, bet ir pagerins virškinimo sistemos veiklą. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, perlinėse kruopose yra tirpių ir netirpių skaidulų, kurios reguliuoja žarnyno judėjimą, palaiko mikrobiotą, stiprina imuninę sistemą ir gerina žarnyno sveikatą.
Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad perlines kruopas namuose reikėtų laikyti sandariame inde ir saugoti nuo drėgmės bei tiesioginių saulės spindulių
Žiemą verta valgyti raugintus gaminius
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, raugintuose maisto gaminiuose atsiranda organinių rūgščių, kurios labai svarbios virškinimui, taip pat ir probiotikų, vadinamų gerosiomis bakterijomis.
„Virškinimo sistema yra vienas pagrindinių imunitetą formuojančių organų, be to, čia gyvenančios bakterijos gamina medžiagas, darančias įtaką kraujotakai, kepenų ir kitų organų bei sistemų veiklai, net mūsų emocijoms. Konservuoti produktai yra puikus pagrindinių maistinių medžiagų: skaidulų, mineralų šaltinis. Raugintose daržovėse yra C ir B grupės vitaminų, geležies, cinko bei ląstelienos“, – pastebi gydytoja dietologė ir ragina šaltuoju metu raugintus gaminius įtraukti į savo kasdienę mitybą.
Taip pat dr. Edita Gavelienė įspėja, kad kiekvienas turėtų rinktis raugintus gaminius savitai bei vartoti juos saikingai, atsižvelgdamas į savo organizmą, mat daugumoje raugintų gaminių yra nemažai druskos: „Renkantis raugintas daržoves parduotuvėje, reikėtų perskaityti sudedamųjų dalių sąrašą, kad visada pasirinktumėte sveikatai palankiausią variantą. Patartina patikrinti, ar gaminyje yra įdėta skonio stipriklių, pavyzdžiui, mononatrio glutamato arba daug cukraus, skonio paryškinimui.“
Perlinės kruopos – vienos pigiausių ir vertingiausių
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad perlinės kruopos puikiai tinka įvairių patiekalų gamybai. Jos – skanios, sočios ir maistingos. Perlines kruopas namuose reikėtų laikyti sandariame inde ir saugoti nuo drėgmės bei tiesioginių saulės spindulių.
Prieš gaminant kruopas svarbu nuplauti vandeniu ir kelioms valandoms palikti mirkti šaltame vandenyje – tai sutrumpina tolesnį jų gaminimo laiką. „Mirkytas kruopas suberkite į verdantį vandenį ir virkite uždengę dangčiu, o suminkštėjusias pagardinkite žiupsneliu druskos. Tuo tarpu nemirkytas perlines kruopas geriausia virti ant pakankamai stiprios kaitros, kol užvirs, o tada dar maždaug 40 minučių ant žemesnės temperatūros. Vieną puodelį kruopų reikėtų užpilti 2–3 puodeliais vandens“, – pataria specialistė.
Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė teigia, kad perlinėse kruopose gausu mineralinių medžiagų: kalio, fosforo ir magnio, yra šiek tiek B grupės vitaminų ir lėtai „atsipalaiduojančių“ angliavandenių, kurie sumažina kruopų glikeminį indeksą, todėl jos tinkamos vartoti žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu. „Perlinės kruopos yra šlifuoti miežių branduoliai, todėl jų turėtų vengti celiakija sergantys asmenys. Kadangi perlinėse kruopose yra glitimo, žmonės, kuriems reikia atkreipti dėmesį į glitimo kiekį produktuose, šių kruopų neturėtų įtraukti į savo mitybos racioną. Visiems kitiems perlines kruopas galima valgyti kiekvieną dieną arba bent kelis kartus per savaitę“, – rekomenduoja E. Gavelienė.
Sriubai reikės:
0,5 stiklinės perlinių kruopų
4 raugintų agurkų
1didelės morkos
3 bulvių
1 svogūno;
2 šaukštų sviesto;
2 skiltelių česnako;
2 lauro lapų;
druskos, pipirų – pagal skonį.
Kaip gaminti:
- Užpilkite kruopas šaltu vandeniu ir pabrinkinkite per naktį arba keletą valandų.
- Bulves, agurkus, svogūną ir česnako skilteles supjaustykite kubeliais, morką stambiai sutarkuokite.
- Į verdantį pasūdytą vandenį įberkite kelis pipirų grūdelius, sudėkite lauro lapus , perlines kruopas ir bulves.
- Morką, svogūną ir česnaką pakepinkite ant sviesto ir suverskite į puodą su bulvėmis ir kruopomis. Virkite ant silpnos kaitros, uždengę puodą dangčiu.
- Kai kruopos ir daržovės suminkštės, sudėkite į puodą agurkus ir pavirkite dar 5 minutes. Patiekite užbarstę šviežių ar džiovintų žalumynų, galima valgyti tiek su grietine, tiek be jos.
be “Rimi” reklamos. “Maximos” komercijos operacijų vadovas (-ė) galėjo oponuoti, sakydamas, kad OPTIMA LINIJA 800 g perlinių kruopų pakuotė kainuoja TIK 0,69 euro. O dėl perlinių kruopų naudos pilnai sutinku. Tik reikia neužmiršti, kad šios, kaip dauguma kitų kruopų, yra labai nešvarios ir pirmą kartą užvirintą vandenį dera nupilti, o kruopas dar kartą kruopščiai nuplauti. El. energijos taupymo sumetimais visada darau taip: 5-10 min. virtas kruopas palieku puode per naktį. Prieš tai puodą būtinai apkloju šiltais “patalais”: storu rankšluosčiu ir ant viršaus uždedu 2 pagalvėles. Ryte kruopos būna tinkamos valgyti. Žodžiu, niekada nesikankinu su ilgais virimais ir cackinimais. Iškart verdu visą pakuotę. Dalį palieku valgymui, kitą – užšaldau porcijomis. Pasiimu, kai reikia. Ir reikia neužmiršti, kad perlinės kuopos “labai mėgsta” riebalus. Verdant būtina įdėti gabalą sviesto (dedu ghi sviestą). Skanaus visiems :).