Šeštadienis, 5 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Daržovių sriubos – ir atsparumui didinti

www.alkas.lt
2022-01-23 18:33:00
0
Sriubos – greitas būdas praturtinti valgiaraštį

Maistas, sriuba | pixabay.com nuotr.

Tai žemiau nulio nukrentanti termometro stulpelio padala, tai stiprus lietus ir nuolatinė drėgmė – dabartinė kasdienybė Lietuvoje ir tiesiausias kelias sklisti virusams. Užklupus tokioms darganoms, pajutus pirmuosius peršalimo požymius ar pritrūkus energijos, tautiečiai griebiasi laiko patikrinto česnako, imbiero, citrinų, medaus ar netgi svogūnų.

Tačiau dalis jų turi labai specifinį, aštrų kvapą ir skonį, tad toli gražu tinka ne visiems, o kitiems galiausiai įkyri. Visgi, juose esančių naudingų medžiagų galima gauti ir gaminant įvairius patiekalus, pavyzdžiui, skanią, organizmą sušildančią bei imunitetą stiprinančią daržovių ir kruopų sriubą.

Gausūs naudingų medžiagų

Turbūt vienas didžiausių šio patiekalo privalumų, kad daržovių ir kruopų sriubą galima pagaminti itin greitai, o gaminių gauti kone kiekvienoje parduotuvėje.

„Pernai daugiausiai net 37 proc., – visų kruopų pardavimų sudarė sriuboms itin tinkamos miežinės, perlinės ir kvietinės kruopos. Tai nebrangūs, skanūs ir maistingi ingredientai, kuriuos lengva paruošti net ir virtuvės naujokui.

Taip pat šalies gyventojai pernai daržovių kategorijoje daugiausiai pirko bulves, morkas ir svogūnus, tokios daržovės yra idealus pasirinkimas gaminant sočią ir organizmui itin dabar naudingą sriubą“, – „teigia Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pabrėžia, kad dabartiniu metų laiku, kai lauke šalta ir drėgna, tokios sriubos tampa būtiniausių vitaminų, mineralų ir energijos šaltiniu: morkos, spalvotosios paprikos ir gūžiniai kopūstai yra gausūs imuninę sistemą stiprinančio vitamino C, nuo virusų ir bakterijų puikiai saugo svogūnai ir česnakai, vitaminų pilna ir kruopose.

„Kruopos taip pat turi normaliai žmogaus organizmo funkcijai ir imuniteto sustiprinimui būtinų baltymų, riebalų ir angliavandenių, o bulvės slopina lėtinius uždegimus. Imunitetą stiprinančios sriubos naudingos ir tuo, kad padeda suvartoti per dieną reikalingų skysčių kiekį, gerina žarnyno veiklą ir suaktyvina medžiagų apykaitą“, – pasakoja maisto kulinarijos ekspertė.

Nebijokite eksperimentuoti

B. Baratinskaitė pabrėžia, kad dėl daugybės labai skirtingų sriubų receptų tinkamą variantą tikrai ras kiekvienas. Visgi, siekiant gauti didžiausią naudą ir geriausią skonį, reikėtų laikytis kelių esminių taisyklių. Visų pirma, sriubą derėtų virti kuo trumpiau, nes daržovės gali prarasti dalį vertingų maisto medžiagų ir vitaminų.

„Svarbu, kad pagrindiniai patiekalo ingredientai pernelyg nesuminkštėtų. Į sriubą nebijokite dėti kuo daugiau skirtingų spalvų ir skonių daržovių, tuomet jūsų patiekalas bus itin ryškus.

Dėl geresnio ir intensyvesnio skonio galite supjaustyti ar sutarkuoti bei su trupučiu aliejaus ar sviesto tiesiog orkaitėje pakepinti daržoves, o baigiant virti sriubą į ją įpilti kelis šauktus citrinos sulčių ar obuolių acto. “, – pataria ekspertė.

Svarbiausia, nebijoti eksperimentuoti net su kruopomis ir ankštinėmis daržovėmis, o įkvėpimui siūlo kelis paprastus sriubų receptus.

Daržovių ir kruopų sriuba

Porai porcijų reikės: pusės stiklinės kvietinių kruopų, 2 česnako skiltelių, 2 lauro lapų, 2 vidutinio dydžio bulvių, 1 morkos, 1 cukinijos, 1 svogūno, žiupsnelio pipirų ir druskos.

Smulkiai supjaustykite česnaką, svogūną, morką ir cukiniją, o bulves – kubeliais. Į puodą įpilkite maždaug 1,5 litro vandens, įdėkite lauro lapus, įberkite druskos ir pipirų. Vandeniui užvirus, suberkite kruopas ir bulves bei pavirkite apie 7 minutes.

Tuo metu keptuvėje apkepinkite smulkintą česnaką, svogūną ir morką, viską kartu su cukinija suberkite į puodą ir pavirkite dar iki 10 minučių.  Galiausiai, pagardinkite jogurtu ar grietine bei pasirinktais prieskoniais, pavyzdžiui, krapais.

Daržovių sriuba su ryžiais

Porai porcijų reikės: 1,5 litro daržovių sultinio, 40 gramų ryžių, 2 vidutinio dydžio bulvių, 2 česnako skiltelių, 1 brokolio, 1 morkos, 1 poro, žiupsnelio druskos ir pipirų.

Smulkiai supjaustykite brokolius, morką, česnaką ir porą, juos pakepinkite įkaitintame aliejuje, paskaninkite pipirais. Kubeliais supjaustytas bulves bei ryžius įdėkite į verdantį sultinį, jiems pavirus apie 10 minučių įdėkite pakeptas daržoves ir pavirkite dar antra tiek. Paskaninkite grietine ar jogurtu.

„Nemėgstantys brokolių juos gali pakeisti kitomis daržovėmis, pavyzdžiui, paprika. Taip pat pagardinti sriubą galite duonos skrebučiais. Svarbiausia nebijoti išlaisvinti fantaziją, o geresniam skonių susiliejimui padeda ir šiek tiek kantrybės, kai sriubai leidžiama dar bent 10 minučių pastovėti nukėlus puodą nuo kaitros. Skanaus!“ – linki B. Baratinskaitė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Dietologė: žiemą nepamirškite daržovių ir žuvies
  2. Lietuviškų vaisių ir daržovių rinkai neužtenka
  3. Europiečių valgiaraštyje daugėja vaisių ir daržovių
  4. Daržovių augintojai randa naujų būdų derliui gausinti (video)
  5. Per pirmąjį šių metų pusmetį patikrinta daugiau nei 100 tūkst. tonų vaisių ir daržovių
  6. 2017-ųjų maisto apžvalga: daržovės, kruopos ir jautiena
  7. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  8. Skoniu gali stebinti ir svogūnai
  9. Elgesio taisyklės prie stalo: kaip valgyti vaisius ir daržoves
  10. Kaip nepasimesti tarp salotų įvairovės?
  11. Nauja tvarka mažins maisto švaistymą
  12. Žiemą nusilpęs augintinių imunitetas gali tapti rimtų ligų priežastimi
  13. Sultys: kas prasimanymai, o kas tiesa?
  14. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  15. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Šiauliai
Kultūra

Šiauliai kvies jungtis į šventinę bendrystę

2025 07 05
A. Stulginskiui skirta paroda
Istorija

Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda

2025 07 05
Baltijos esperantininkų dienos Kaune | Lietuvos esperantininkų sąjungos nuotr.
Kalba

Baltijos esperantininkų dienos Kaune

2025 07 05
„Tautiška giesmė aplink pasaulį“ | Facebook nuotr.
Kultūra

„Tautiška giesmė“ sekmadienį skambės visoje Lietuvoje: skelbia giedojimo vietų sąrašą

2025 07 05
Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo ir tautiškos giesmės diena kviečia į Kernavę | Rengėjų nuotr.
Istorija

Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo ir tautiškos giesmės diena kviečia į Kernavę

2025 07 05
šiauliai„Saulės žiedas“ 2025.
Etninė kultūra

Tarptautinė folkloro šventė „Saulės žiedas“ Šiauliuose tęsiasi – miestas alsuoja pasaulio folkloro ritmais

2025 07 05
Vilniaus koncertų ir sporto rūmai | Paveldo komisijos nuotr.
Architektūra

Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo

2025 07 05
Apytalaukio dvaro rūmai | Wikipedia.org nuotr.
Architektūra

Paveldo komisija nepritarė Apytalaukio dvaro išbraukimui iš Neprivatizuotinų buvusių dvarų sodybų sąrašo

2025 07 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Nikolajus Azarovas apie Ukraina gali nugalėti Rusiją net be JAV: pagrindinis vaidmuo tenka Europai
  • Rimgaudas apie Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda
  • Mikas apie Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda
  • Mikas apie Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaip karštomis naktimis užtikrinti kokybišką miegą?
  • Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose
  • Jei tapote kibernetinių sukčių auka
  • Šiauliai kvies jungtis į šventinę bendrystę

Kiti Straipsniai

Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Vaisiai

Trys svarbiausi kriterijai renkantis daržoves

2025 06 29
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24

Skaitytojų nuomonės:

  • Nikolajus Azarovas apie Ukraina gali nugalėti Rusiją net be JAV: pagrindinis vaidmuo tenka Europai
  • Rimgaudas apie Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda
  • Mikas apie Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda
  • Mikas apie Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda
  • jo apie Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Aplinkos ministerija teikia dešimtmetį lauktą projektą – žemės valdymas perduodamas savivaldai

Aplinkos ministerija teikia dešimtmetį lauktą projektą – žemės valdymas perduodamas savivaldai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai