Pirmadienis, 30 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Daugumą patiekalų galima paversti sveikesniais

www.alkas.lt
2022-12-10 18:55:21
0
chicagomag.com nuotr.

chicagomag.com nuotr.

Maisto pramonei mažinant gaminių kokybės standartus ir didinant gamybos apsukas, skanaus greitojo maisto pasiūla vis didėja. Deja, dažnai būtent toks maistas daro didžiausią žalą žmogui. 33 valstybėse surinkti duomenys rodo, kad 4 iš 10 žmonių vargina virškinamojo trakto negalavimai, tokie kaip padidėjęs rūgštingumas, vidurių užkietėjimas, dirgliosios žarnos sindromas ir gastroezofaginis refliuksas. Tai dažniausiai yra prastos, nesubalansuotos mitybos rezultatas.

Apie greitojo maisto poveikį sveikatai ir būdus mėgstamus patiekalus paversti sveikesniais pasakoja Šveicarijos supermaisto startuolio „Alver“ dietologas Edvardas Grišinas.

Tamsioji skanaus greitojo maisto pusė

Dietologas E. Grišinas pastebi, kad, nors didėja visuomenės supratimas apie sveiką mitybą, perdirbtų ir aukštu glikemijos indeksu pasižyminčių maisto gaminių, kuriuose gausu sočiųjų riebalų, vartojimas nemažėja. Ypač daug nesveiko maisto suvartojama šventiniu metu – kai žmonės skuba ir turi vis mažiau laiko pasirūpinti savo mityba.

Pasak gydytojo, per didelis sočiųjų riebalų vartojimas turi tiesioginę sąsają su kardiovaskulinių ir neurodegeneracinių ligų atsiradimu bei mirtingumu.

„Daugelis vis dar suvalgo per mažai daržovių bei vaisių. Šiuose gaminius gausu skaidulų ir vitaminų, juose yra oksidacinį stresą mažinančių polifenolių, todėl jie labai svarbūs. Taip pat per mažai suvartojama grūdinių kultūrų, kuriose yra daug polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-3. Pirmenybė vis dar teikiama gyvulinės kilmės maistui arba pramoniniu būdu pagamintam maistui, kuris dažnai yra sveikatą žalojantis“, – įžvalgomis dalijasi „Alver“ dietologas.

Pasak jo, nuolat vartojant apdorotus ir stiprų poveikį gliukozės svyravimams turinčius angliavandenius ar iš angliavandenių ir riebalų sudarytus sudėtinius produktus, laikui bėgant sutrikdoma medžiagų apykaitos, virškinimo, storojo žarnyno mikrofloros pusiausvyra, o tai veda prie metabolinių sutrikimų.

Tačiau dietologas pabrėžia – tai nereiškia, kad reikia visiškai atsisakyti nesveiko maisto. Visiškai jo atsisakę prarastume dalį įspūdžių ir kulinarinės įvairovės džiaugsmų. Svarbiausia tokiu maistu mėgautis saikingai – tai ypač svarbu atsiminti dabar, kai artėja didžiosios metų šventės ir joms ruošiantis kils noras nesveikai, bet greitai užkandžiauti. „Gera žinia yra tai, kad kai kuriuos ne itin sveikatai palankius užkandžius galima nesunkiai paversti sveikesniais pakeičiant vos kelis ingredientus“, – pabrėžia E. Grišinas.

Tie patys pamėgti patiekalai, tik sveikesni

Dietologas pateikia keletą gudrybių, kaip pamėgtus patiekalus ir produktus paversti sveikatai palankesniais.

  • Sveikesni sumuštiniai. Gamindami sumuštinius, „daktarišką“ dešrą pakeiskite liesos mėsos riekelėmis, o baltą kvietinę duoną – visų grūdo dalių duonos rieke. Rinkitės viso grūdo duoną, pagardintą sėklomis ar daržovėmis, pavyzdžiui, burokėliais. Viso grūdo duona yra geras skaidulų, B grupės vitaminų ir mineralų šaltinis. Šalia sumuštinių galite rinktis šviežių daržovių salotas, tuomet tai bus visavertis pusryčių arba pietų patiekalas.
  • Mikrodumbliai, pavyzdžiui, auksinės chlorelės (Golden Chlorella) – viena iš lengviausiai kasdienėje mityboje pritaikomų mikrodumblių rūšių. Šiais mikrodumbliais galima gardinti tiek pusryčių jogurtus, granolą, blynelius, tiek įsidėti į greituosius vaisių glotnučius. Šie dumbliai yra neutralaus skonio ir kvapo, taip pat labai maistingi – juose gausu amino ir omega-3 riebalų rūgščių, skaidulų, mineralų, vitaminų B1, B2 ir B6. Jais ypač naudinga papildyti mitybą, norint gauti daugiau baltymų – auksinėse chlorelėse yra per 30 proc. baltymų, o tai daugiau negu mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose ar sojų gaminiuose. Be to, mikrodumbliai gali padėti kompensuoti geležies, magnio ir vitamino B trūkumą.
  • Gėrimai. Skubant kartais norisi išgerti sulčių, tačiau vietoje sulčių geriau rinkitės vandenį, o vitaminų gaukite iš šviežių vaisių – juose daugiau skaidulų, vandens, vitaminų ir antioksidantų. Taip pat į rankinę įsimestas obuolys ar kitas vaisius gali kuriam laikui nugalėti staiga užėjusį alkį.
  • Batonėliai – nebūtinai nesveiki. Visiems pažįstamas jausmas, kai po kelių valandų parduotuvėje, praleistų renkant dovanas, prie kasos akis užkliūva už šokoladinių batonėlių. To išvengti galima, jei visada rankinėje nešiositės baltyminį batonėlį. Jis ne tik numalšins saldumynų poreikį, bet ir suteiks kūnui labai reikalingų ir ilgalaikę energiją užtikrinančių baltymų.
  • Bulvių traškučių alternatyva. Mėgstantiems bulvių traškučius patariama rinktis spragėsius – juose gausu maisto medžiagų ir skaidulų. Svarbu atkreipti dėmesį į spragėsių sudėtį – parduotuvėse esančiuose spragėsiuose dažnai gausu riebalų, todėl verčiau spraginti juos namuose arba rinktis geresnės sudėties gaminį parduotuvėse.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Sveikatai palankesnių gaminių pasiūla auga, tačiau dauguma lietuvių jų ženklinimo neatpažįsta
  2. Kaip Kaziuko mugėje išsirinkti kokybiškus ir šviežius maisto gaminius?
  3. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  4. Šaltuoju metu mityba ypač svarbi
  5. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  6. Tyrimas: Daugelis Lietuvos gamintojų nenaudoja gaminių su GMO
  7. Penkios pagrindinės taisyklės šventiniam stalui
  8. Ar sveikai maitinsis jūsų mokyklinukai?
  9. Kaip maistą ant laužu kepti sveikiau?
  10. Svarbiausia žinoti, kiek ir ko suvalgyti
  11. Kalėdas gyventojai švęs šeimos rate
  12. VMVT: kaip pasirinkti sveiką maistą?
  13. Tvarka šaldytuve – nauda sveikatai ir piniginei
  14. Vaišingumas neturi tapti maisto švaistymu
  15. Pagardai – šventiniam stalui ir dovanai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

ICBM vilkikas ir T-72 tankai priešais Šv. Vasilijaus soborą Maskvoje dienos šviesoje
Ukrainos balsas

Ar tikrai Rusija mažina karines išlaidas?

2025 06 29
Senamiestis nuo Išganytojo kalvos | sonsdaughters.lt nuotr.
Kultūra

Vilniečiams dovanoja ekskursiją ausinėse: veda į mažiausiai žinomą, bet labai gražią senamiesčio dalį

2025 06 29
baltoji banga.lt
Lietuvoje

„Baltoji banga“ ragina Seimą pirmadienį nemažinti atsakomybės už piktnaudžiavimą pareigomis

2025 06 28
Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada | linesa.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada

2025 06 28
Sargėnų estakada
Lietuvoje

Atidaromas eismas Sargėnų estakada

2025 06 28
Klaipėdos kamerinis orkestras
Kultūra

Kintų muzikos šventėje – pasaulinio lygio pasirodymo lydimos Anatolijaus Šenderovo ir Ugnės Karvelis sukaktys

2025 06 28
Policija
Lietuvoje

Savaitgalį – pareigūnų dėmesys motociklininkų saugumui

2025 06 27
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas pasirašė mokesčių, pensijų ir Gynybos fondo įstatymus

2025 06 27

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Nauja koalicija? apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • +++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Prudentia Tech apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Rimvydas apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Parduodantiems būstą – žinovės patarimai
  • Trys svarbiausi kriterijai renkantis daržoves
  • K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Kas iš tikrųjų kuria laimingą vaikystę?

Kiti Straipsniai

Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21
Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15
Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14

Skaitytojų nuomonės:

  • Nauja koalicija? apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • +++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Prudentia Tech apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Rimvydas apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Valdas Jecka apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Suomijos Nepriklausomybės ir Vėliavos diena paminėta Vyžuonose | rengėjų nuotr.

Suomijos Nepriklausomybės ir Vėliavos diena paminėta Vyžuonose

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai