Šeštadienis, 25 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip Kaziuko mugėje išsirinkti kokybiškus ir šviežius maisto gaminius?

www.alkas.lt
2014-03-07 16:03:15
0
vmvt.lt nuotr.

vmvt.lt nuotr.

vmvt.lt nuotr.
vmvt.lt nuotr.

Šį savaitgalį vyksiančioje Kaziuko mugėje ūkininkai ir didesnės įmonės iš visos Lietuvos siūlys įsigyti tradicinių rūkytų ir vytintų mėsos gaminių, nuo seno mūsų šalyje kepamos ruginės duonos, meduolių, riestainių. Bus galima nusipirkti Lietuvoje spaudžiamo rapsų ar linų sėmenų aliejaus, lietuviško medaus, taip pat paragauti įvairių vietoje gaminamų patiekalų. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, į ką mugės svečiai turėtų atkreipti dėmesį, kad įsigytų kokybiškų, šviežių ir skanių maisto produktų.

Visos Kaziuko mugės metu prekeiviai bus tikrinami

Vilniaus VMVT viršininko pavaduotoja Daiva Ruželienė pabrėžia, kad prieš kiekvieną mugę inspektoriai tikrina, ar norintys pardavinėti savo produkciją, gali prekiauti, t.y. ar turi galiojantį maisto tvarkymo pažymėjimą. „Jeigu išsiaiškinam, kad neturi, apie tai raštu informuojam mugės organizatorius. Be to, visas tris Kaziuko mugės dienas VMVT inspektoriai tikrina prekeivius“, – sako D.Ruželienė.

Vis dėlto patys mugės svečiai rinkdamiesi maisto produktus taip pat turėtų būti atidūs ir atkreipti dėmesį į pardavėjų higieną: ar jie nedėvi purvinų drabužių, o naudojamas inventorius yra švarus, ar maisto produktai laikomi tvarkingai ir yra apsaugoti nuo galimos taršos, pavyzdžiui, nėra padėti taip, kad praeidami žmonės juos galėtų liesti. Labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kur ir kokioje temperatūroje laikomi greitai gendantys maisto produktai. D.Ruželienė pataria prieš perkant maisto produktus įsitikinti, ar etiketėje nurodytas gaminio pavadinimas, gamintojas, tinkamumo vartoti terminas ir kaina. Pagal galimybes reikėtų įvertinti skonį, kokybę, atkreipti dėmesį, ar nepažeistos pakuotės (jei gaminiai fasuoti), o suabejojus dėl produkto kokybės, verčiau jo nepirkti.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis mėsos, duonos ir konditerijos gaminius, aliejų, medų?

• Duonos ir konditerijos gaminius pirkite tik supakuotus. Nuo Kaziuko mugės neatsiejamus įvairius meduolius, riestainius, grybukus ir duoną pirkėjai turėtų pirkti tik tuomet, jeigu jie yra įpakuoti. Mat nesupakuotus duonos ir konditerijos gaminius mugės svečiai dažnai liečia rankomis. Prieš perkant duoną, reikėtų apžiūrėti, ar kepalas nedeformuotas, o pakuotė nepažeista. Duonos minkštimas turi būti iškepęs, nelipti prie peilio pjaunant, o paviršius – be įtrūkimų, blizgus, neapdegęs. Kad duona ilgiau išsilaikytų, rekomenduojama ją pirkti neraikytą.

• Šviesią ar tamsią duoną rinktis? Tamsesnė duona gaminama su raugu, naudojant pieno rūgšties bakterijas. Mitybos ir fiziologiniu požiūriu ji vertinama labiausiai. Rekomenduojama rinktis neapdorotų grūdų duoną, nes joje daugiau mineralinių ir kitų biologiškai naudingų medžiagų, ląstelienos. Svarbu tai, kad duonos spalva su jos mitybine verte nėra susijusi. Spalva priklauso nuo salyklo, kuris gaunamas kepinant sudaigintus ir išdžiovintus miežių arba rugių grūdų miltus, kmynus, kitus priedus, kiekio. Kuo salyklo daugiau, tuo duona tamsesnė. Be to, jis suteikia duonai salstelėjusį karamelės skonį, turi įtakos gaminio purumui. Jei gaminio pavadinime yra pažymėta, kad duona ruginė, sudėtyje turėtų būti ne mažiau kaip 90 proc. ruginių miltų. Jei duonos pavadinime grūdų rūšis neįvardinta, skirtingų miltų santykio nurodyti nebūtina. Gamintojai etiketėje privalo pažymėti glitimo turinčių miltų pavadinimą, nes jie priskirti prie alergenų. Svarbu tai, kad kai gamintojai deda mažiau cukraus, duona iškepa sausesnė, labiau trupa.

• Aliejų rekomenduojama pirkti išpilstytą į nedidelius tamsaus stiklo buteliukus. Kasmet Kaziuko mugėje galima įsigyti šeimos ūkiuose spausto aliejaus. Dažniausiai mūsų ūkininkai aliejų spaudžia iš savo ūkiuose užaugintų augalinių linų sėmenų, rapsų, rečiau – sėjamosios judros, ukrainietiškų sojų, saulėgrąžų. Ūkiuose aliejus spaudžiamas mechaninio presavimo arba vadinamuoju šaltuoju spaudimo būdu, nenaudojant jokių cheminių tirpiklių ir filtrų. Taip pagamintas aliejus tinkamas vartoti maždaug mėnesį, nes greitai apkarsta, oksiduojasi ir netenka savo vertingų savybių. Tad ūkininkų šaltai spaustą rapsų, linų sėmenų ar saulėgrąžų aliejų reikia pirkti nedidelėmis pakuotėmis ir atidžiai perskaityti etiketėje nurodytą tinkamumo vartoti terminą. Reikėtų rinktis tą aliejų, kuris išpilstytas į tamsaus stiklo buteliukus. Tokioje taroje aliejus yra apsaugomas nuo tiesioginių saulės spindulių.

• Atkreipkite dėmesį į medaus spalvą, kvapą ir skonį. Prieš perkant Kaziuko mugėje medų, reikėtų pasiteirauti, ar prekiautojas turi bityno pasą, kuriame surinktas medus. Norint įsitikinti, kad produktas kokybiškas, prekybininko galima paprašyti parodyti laboratorinio tyrimo protokolą su medaus tyrimų rezultatais. Perkant medų reikėtų atkreipti dėmesį į jo spalvą, kvapą ir skonį. Medus neturėtų būti suputojęs. Jame esantys burbuliukai ar rūgštokas skonis parodo, kad medus gali būti surūgęs. Skystos konsistencijos medaus taip pat nepirkite, nes dažniausiai jis suskystėja, kai yra kaitinamas 40 laipsnių temperatūroje, siekiant sustabdyti prasidėjusį rūgimo procesą. Toks pakaitintas produktas yra praradęs gydomąsias ir maistines savybes.

• Kokių rūkytų ir vytintų žuvų verčiau nesirinkti? Rinkdamiesi mugėje rūkytas ar vytintas žuvis, nepamirškite, kad šaltai rūkytos žuvys turi būti aukso spalvos, o jų paviršius švarus, sausas, raumenys – pilkai gelsvi ir kieti. Žuvų kvapas turi būti malonus, būdingas rūkytiems gaminiams. Kokybiškai paruoštų karštai rūkytų žuvų paviršiai būna nuo šviesiai auksinės iki rudos spalvos, jos gali būti sausokos, trupančios. Geros kokybės vytintos žuvys turi būti sausos, pilkos spalvos, standžios, kietos, būdingo kvapo. Pradedančios gesti ar sugedusios žuvys dažniausiai būna drėgnos, lipnios, suglebusiais pilvais, apkartusia mėsa, skleidžia pelėsio kvapą. Nereikėtų pirkti rūkytos žuvies, jeigu ji parduodama ne iš šaldymo įrenginių.

• Kokybiškiausi – aukščiausios rūšies mėsos gaminiai. Norint įsitikinti, ar rūkyti ir vytinti mėsos gaminiai yra kokybiški, reikėtų labai atidžiai perskaityti gaminio etiketę. Aukščiausios rūšies mėsos produktai gaminami nenaudojant augalinės ar gyvūninės kilmės mėsos pakaitalų, maisto užpildų. Jų mitybinė vertė, lyginant su to paties terminio apdorojimo pirmos ar antros rūšies mėsos gaminiais, yra kur kas aukštesnė. Aukščiausiai rūšiai keliamus reikalavimus atitinka mėsos gaminiai, kurių pavadinimuose yra žodžiai  „lietuviškas“, „auksinis“,  „delikatesinis“, „ekstra“, „prima“ ar „liuks“. Pirmos rūšies  gaminiuose mėsos pakaitalų, užpildų  ir  krakmolo  naudojimas yra ribojamas, neleidžiama naudoti sojos miltų. Antros rūšies mėsos gaminiuose neribojamas krakmolo ir užpildų kiekis, tačiau gamintojas privalo šiuos kiekius nurodyti ženklinimo etiketėse. Beveik visuose mėsos gaminiuose yra naudojami ES nustatyti leistini ir žmogaus sveikatai nekenksmingi maisto priedų kiekiai. Jie fiksuoja ar keičia produkto spalvą į patrauklesnę pirkėjui, padeda sulaikyti produkte drėgmę, stabdo mikrobiologinius procesus, tokiu būdu pailgėja tinkamumo vartoti terminas.

• Lauke ruošiamas maistas – saugus. Čirškinamos mėsytės, dešrelių ar gruzdinamų varškės spurgyčių kvapas daugelį Kaziuko mugės svečių vilioja paragauti vietoje ruošiamų patiekalų. Juos valgyti saugu, nes dažniausiai mugėse patiekalus gamina ne vienerius metus viešojo maitinimo srityje dirbančios įmonės. Tad verslininkai puikiai žino visus higienai keliamus reikalavimus ir jų laikosi. Be to, daugelį patiekalų virėjai pagamina kavinės ar restorano virtuvėje, o mugėje tik pašildo, kad gaminiai kiek įmanoma labiau būtų apsaugoti nuo taršos. Vis dėlto, pirkėjai turėtų atkreipti dėmesį, kaip laikomi produktai ir indai. Pavyzdžiui, kartais vienkartinės šakutės sudedamos kotais į apačią, todėl klientai, kol išsirenka apčiupinėja ne vieną šakutę. Nerekomenduojama pirkti maisto iš tų gamintojų, kurie be pirštinių ima pinigus, o paskui ruošia maistą. Jeigu patiekalas labai stipriai apskrudęs, gali būti, kad buvo ruošiamas kelis kartus naudotame aliejuje. Tokio produkto verčiau nepirkti. Klientai pastebėję, kad patiekalas ne visiškai iškepęs, turi teisę jį grąžinti pardavėjui ir atgauti sumokėtus pinigus. Nepavykus susitarti, vartotojai gali kreiptis į VMVT visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu  8 800 40 403.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  2. Simbolis „Rakto skylutė“ padės išsirinkti sveikatai palankesnius maisto gaminius
  3. Kaziuko mugėje neturėtų būti viešai skerdžiamos kiaulės
  4. Ruošiantis Kaziuko mugei: pagrindiniai reikalavimai maisto saugai
  5. Maisto papilduose aptikti neleistini maisto priedai
  6. 2012 metais i Lietuvą neleista tiekti beveik 900 tonų nesaugių maisto produktų
  7. Šių metų Kaziuko mugės akcentas – Suvalkijos regionų dienos
  8. Paskutinę Kaziuko mugės dieną lydėjo trumpalaikės pūgos (nuotraukos)
  9. Vilniuje jau 411 kartą kitą savaitgalį vyks Kaziuko mugė (dienotvarkė, video)
  10. Žinovai perspėja: nepirkite maisto gaminių iš neteisėtai prekiaujančių prekeivių
  11. Kaip kovoti su maistinėmis kandimis?
  12. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  13. Ką žinome apie kiaušinius?
  14. Ūkininkai Vilniuje pradeda rudens švenčių sezoną
  15. Vienuoliktą kartą šurmuliuoja „Panemunių žiedai“

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Gintaras | gamta.lt nuotr.

Kaip pasirūpinti oda naudojant gintarą, vaistažoles ir medų

2023 03 25
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Kultūros ministras vieši Prancūzijoje | km.lrv.lt nuotr.

Lietuva savo kultūrą pristatys Prancūzijoje

2023 03 16
Fejerverkai | pixabay.org nuotr.

Žengtas žingsnis link fejerverkų mažinimo

2023 03 15
Palangos gimtadienis | palanga.lt nuotr.

Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines

2023 03 12
Pavasario lygiadienis Kernavėje „Teka upelė, duinoja“ | Širvintų kultūros centro Kernavės filialo nuotr.

Pavasario lygiadienis Kernavėje „Teka upelė, duinoja“

2023 03 12
Nacionalinis saugomų teritorijų centras | lrv.lt nuotr.

Paminėti kovo 11-ąją kviečia regioniniai parkai

2023 03 10
Maisto indeliai | pixabay.com, Filmbetrachter nuotr.

Tvarka virtuvėje sutaupys laiko ir pinigų

2023 03 05
Verbos | S. Lukoševičiaus nuotr nuotr.

Kaziuko mugę vainikuos paramos Ukrainai aukcionas

2023 03 04
Rodyti daugiau

Naujienos

Dariaus ir Girėno stadiono futbolo stadionas | kaunas.lt nuotr.
Lietuvoje

Dariaus ir Girėno stadionas „žadins“ veją

2023 03 25
Karas Ukrainoje | www.facebook.com/MinistryofDefence.UA nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijoje nerimas dėl laukiamo Ukrainos kontrpuolimo

2023 03 25
Gintaras | gamta.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Kaip pasirūpinti oda naudojant gintarą, vaistažoles ir medų

2023 03 25
Galima stebėti grįžtančius gandrus! | „Unsplash“ nuotr.
Gamta ir ekologija

Galima stebėti grįžtančius gandrus!

2023 03 25
Kokią žinią perduoda griūvantys tiltai Lietuvoje? | JP.lt nuotr.
Architektūra

Kokią žinią siunčia griūvantys tiltai?

2023 03 25
Lietuvos literatūros ir meno archyvui perduoti V. Kernagio dokumentai | archyvai.lt nuotr.
Kultūra

Lietuvos literatūros ir meno archyvui perduoti V. Kernagio dokumentai

2023 03 25
Ukraina ginasi | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Kijevui atsiveria galimybė surengti kontrsmūgį

2023 03 24
Raimundas Lopata | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Siūloma, kad žvalgyba praneštų apie sekimą

2023 03 24
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Bartas apie Rusijoje nerimas dėl laukiamo Ukrainos kontrpuolimo
  • palikite apie Galima stebėti grįžtančius gandrus!
  • Žemyna apie Galima stebėti grįžtančius gandrus!
  • A niaa? apie Pristatyti svarbiausi Seimo sesijos darbai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Dariaus ir Girėno stadionas „žadins“ veją
  • Migrena ar paprasčiausias galvos skausmas?
  • Rusijoje nerimas dėl laukiamo Ukrainos kontrpuolimo
  • Keičiantis metams, keičiasi ir baldų mados
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Kaip pasirūpinti oda naudojant gintarą, vaistažoles ir medų

by Kristina Aleknaitė
2023 03 25
0
Gintaras | gamta.lt nuotr.

Gyventi taip, kad nekenktum gamtai, daugeliui tampa įpročiu – pamažu jis žengia į grožio sritį. Tyrimai rodo, kad net 95...

Skaityti toliau

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 18
0
Duona | pixabay.org nuotr.

Norint, kad iš parduotuvės atsinešti švieži kepiniai kuo ilgiau išliktų kokybiški, svarbu tinkamai juos laikyti. Vieni tam renkasi duoninę, kiti...

Skaityti toliau

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

by Ditė Česėkaitė
2023 03 17
0
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Kovo 17-18 d. parduotuvėse vyks pavasarinis „Maisto banko“ vajus, kuri Lietuvoje organizuojama jau 34-ąjį kartą. Paremti maistu stokojančius kviečiami 70...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Bartas apie Rusijoje nerimas dėl laukiamo Ukrainos kontrpuolimo
  • palikite apie Galima stebėti grįžtančius gandrus!
  • Žemyna apie Galima stebėti grįžtančius gandrus!
  • A niaa? apie Pristatyti svarbiausi Seimo sesijos darbai
  • Žemyna apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
Kitas straipsnis
Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Kaunas pasiruošęs paminėti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną (dienotvarkė)

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://www.zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai