Šeštadienis, 26 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Arbūzai – ir atgaivai ir… kepsninėms

www.alkas.lt
2022-05-14 11:00:27
0
Arbūzas

Arbūzas | pixabay.com nuotr.

Šviežio derliaus arbūzai jau pasiekė parduotuvių lentynas. O kas saulėtą pavasario dieną gali būti skaniau nei saldus ir sultingas arbūzas? Šiltasis metų sezonas neįsivaizduojamas be šio nuostabaus skonio vaisiaus: juo galima gardinti ir salotas, netgi kepti kepsninėje. Be to, dėl nedidelio kalorijų kiekio arbūzu galite mėgautis savęs neribodami.

Tiek saldžiai, tiek sūriai

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad arbūzai ne tik skanūs, bet ir sveiki, todėl juos verta įtraukti į kasdienį savo valgiaraštį. Arbūzuose gausu vitaminų A, C, kelių B grupės vitaminų ir mineralų: vario, cinko, kalio bei magnio. Be to, arbūzuose yra netgi 92 proc. vandens.

„Arbūzai puikiai dera tiek su saldžiais, tiek sūriais ingredientais. Jie dažnai patiekiami su fetos sūriu, burata, mocarela ar pamezanu. Taip pat arbūzai kartais patiekiami su druska ar aitriosiomis paprikomis. Pavyzdžiui, jeigu norite pikantiško užkandžio, arbūzo gabalėlį galite pabarstyti čili pipirais, pašlakstyti žaliosios citrinos sultimis, o viršaus uždėti gabalėlį marinuoto svogūno. Jeigu gaminate salotas su arbūzu, prie jų puikiai derės ir balzamiko actas“, – sako J. Sabaitienė.

Smaližiams „Iki“ atstovė pataria griežinėlį arbūzo patepti medumi ir pabarstyti pistacijomis ar kitais mėgstamais riešutais. Jeigu norite gaivumo, ant griežinėlio arbūzo galite uždėti pjaustyto agurko, šiek tiek fetos ir mėtos.

Arbūzai puikiai dera ir su jūros gėrybėmis ar žuvimi. Pavyzdžiui, naudodami arbūzą kaip pagrindą galite pasidaryti nedidėlius sumuštinukus. Tereikia ant arbūzo uždėti avokado ir gabalėlį sūdytos ar rūkytos lašišos. Tokį sumuštinį galite patiekti ir tarp duonos riekelių. Dar vienas netikėtas derinys su arbūzu – šį vaisių pagardinti stambiomis kokoso drožlėmis ir kario prieskoniais. Skamba neįtikėtinai, tačiau „Iki“ atstovė J. Sabaitienė, sako, kad šis derinys patiks įmantresnių skonių mėgėjams ar gurmanams.

Kepkite kepsninėje

Arbūzai puikiai tinka ir kepsninėms. Rekomenduojama juos supjaustyti trikampiais ir palikti žieveles. Taip pat įtrinti ruduoju cukrumi, žaliosios citrinos sultimis ar raudonųjų paprikų milteliais – po kelias minutes ant grotelių kepinami vaisiai netruks paskleisti aromatą, o cukrus ims karamelizuotis.

Pasak J. Sabaitienės, svarbu atkreipti dėmesį į kelis pagrindinius dalykus. Pirmiausia prieš dedant vaisius ant grotelių įsitikinti, kad jie – pakankamai tvirti, todėl kepti geriausia nepernokusius arbūzus. Kepant vaisius ant grilio kepsninę reikėtų įkaitinti iki vidutinės kaitros ir kepsninės groteles patepti neutralaus skonio aliejumi. Taip vaisiai kepami ant grotelių neprilips ir nesubyrės, juos bus paprasčiau vartyti.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  2. Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais
  3. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  4. Ką reiškia daržovių spalvos?
  5. Paprikos: nauda ir kai kas netikėto
  6. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  7. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  8. Žiemos valgiaraštyje morkos tiesiog būtinos
  9. Žiedinis kopūstas – norintiems maitintis sveikiau
  10. Ridikėliai: nauda kūnui ir… įdomi istorija
  11. Cukinijos: lengvas maistas kasdieniam stalui
  12. Rugpjūtis – aviečių ir gervuogių metas
  13. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  14. Svogūnai: nuo aitrių iki saldžių
  15. Avokadai: ir į salotas, ir į košes

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Medininkų bėgimas
Gamta ir žmogus

Sekmadienį – tradicinis Medininkų bėgimas

2025 07 26
Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
Architektūra

Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes

2025 07 26
Lietuva stiprina vaidmenį kosmoso technologijose | Alkas.lt nuotr.
Astronomija ir kosmonautika

„Melius Futurum“ jungiasi prie Lietuvos Kosmoso pramonės

2025 07 26
Pranzcūzija pripažino Palestiną
Užsienyje

Prancūzija pripažins Palestinos valstybę? Izraelis tai vadina „apdovanojimu terorizmui“

2025 07 25
Elektrinis laivas | vvt.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilniuje prasideda kelionės elektriniu laivu Nerimi

2025 07 25
Gelbėjimosi ratas
Gamta ir žmogus

Skendimo prevencijos diena: kaip išvengti skaudžių nelaimių?

2025 07 25
Aplinkos apsaugos departamento logotipas | aad.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Iš pareigų traukiasi AAD direktorius

2025 07 25
Sunkvežimiai „Renault D“
Lietuvoje

Lietuvos kariuomenę pasiekė „Renault“ sunkvežimiai

2025 07 25

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas D apie R. Grigas. Lietuvio kryžkelė: dvasinė ar tik geografinė Tėvynė?
  • Rimvydas apie Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
  • Mikabalis apie Širvintos mini 550 metų sukaktį – kviečia visą Lietuvą į išskirtinę miesto šventę
  • Marija apie Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Sekmadienį – tradicinis Medininkų bėgimas
  • Kleboniškių muziejuje atidaryta paroda „Veltinio laikas: paveldas ir kūryba“
  • Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
  • Kaip gelbėti odą nudegus saulėje?

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas D apie R. Grigas. Lietuvio kryžkelė: dvasinė ar tik geografinė Tėvynė?
  • Rimvydas apie Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
  • Mikabalis apie Širvintos mini 550 metų sukaktį – kviečia visą Lietuvą į išskirtinę miesto šventę
  • Marija apie Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
  • Marija apie Širvintos mini 550 metų sukaktį – kviečia visą Lietuvą į išskirtinę miesto šventę
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Technologijos, kurios išpopuliarės netolimoje ateityje | Pixabay nuotr.

Gamtos mokslų ateitis – kaip ugdyti mokinių susidomėjimą, kad netrūktų šios srities žinovų?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai