Ketvirtadienis, 13 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Antioksidantų šaltinis – pistacijos

www.alkas.lt
2021-05-15 14:13:05
4
Pistacijos, riešutai

Pistacijos, riešutai | pixabay.com nuotr.

       

Pistacijos – vieni labiausiai visame pasaulyje pamėgtų riešutų. Jas skanu valgyti vienas, kaip užkandį, bet taip pat jos savo ypatingu egzotišku skoniu praturtina įvairiausius patiekalus. Pistacijos pasižymi skaidulų, mineralų ir gerųjų riebalų gausa.

Pamėgtos dar Senovės Romos laikais

„Pistacijos – išskirtinio skonio ir išvaizdos riešutas. Irane jas vadina „besišypsančiu riešutu“, Kinijoje  – „laimingu riešutu“. Dar kai kuriuose pasaulio kampeliuose galima išgirsti ir „žaliųjų migdolų“ pavadinimą. Pistacijos paplitusios Kanarų salose, Šiaurės Vakarų Afrikoje, Pietų Europoje, Centrinėje ir Rytų Azijoje, taip pat ir Šiaurės Amerikos pietinėje dalyje“, – pasakoja Tieri Lauvri, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas

Šie riešutai plačiai naudojami Azijos šalių, ypač Kinijos virtuvėje. Jos mėgstamos Turkijoje, Graikijoje, Irane, Italijoje. Anot eksperto, šie riešutai itin vertinami ir lietuvių. Ir ne veltui – pistacijos yra puikus baltymų, skaidulų, magnio ir fosforo šaltinis. Taip pat jose yra gausu vitamino B6, vario ir mangano.

Ypatingas yra ne tik šių riešutų skonis, bet ir ryškiai žalia spalva. Pasirodo, kad tik joms būdingą spalvą pistacijos įgavo dėl didelio antioksidantų kiekio. Būtent dėl didelės naudos sveikatai ir išskirtinio skonio pistacijos yra vartojamos jau apie 9 tūkstančius metų. Pasakojama, kad italai pistacijas valgyti ir naudoti kulinarijoje pradėjo dar Senovės Romoje.

Pistacijos – tikras energijos užtaisas, o per dieną jų suvalgyti patariama apie saują. Tiesa, geriausiai jas vartoti ne sūdytas ar kitaip apdorotas – o žalias, mat taip jos išlaiko geriausias savybes. Tinkamai vartojamos pistacijos didina energijos kiekį, gerina smegenų ir širdies veiklą, padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, kraujospūdį ir cholesterolį,o kadangi jose yra gausu vitamino B6 bei magnio – šie riešutai siejami ir su kokybišku miegu.

Dievinamos ir desertuose

Kaip pasakoja T. Lauvri, šiuo metu pistacijos yra dažnai naudojamos ir kaip pikantiškų patiekalų, ir desertų pagardas: jos neretai dedamos į duoną, salotas, naudojamos gaminant pesto ar kitus padažus, riešutų sviestą, granolą, smulkintomis pistacijomis gardinami netgi makaronai, vištienos patiekalai ar ryžiai.

Pistacijos, riešutai, maistas | pixabay.com nuotr.

Šis ingredientas ypatingai mėgstamas ir desertų gamyboje: pistacijų kremais, smulkintais riešutais ar įdarais gardinami keksiukai, pyragai, įvairiausi sausainiai. Taip pat be pistacijų neįsivaizduojamas turkiškas desertas baklava. Indijoje mėgstama pistacijomis pagardinti tradicinius jų šalies pudingus. Na, o vienas iš mėgstamiausių desertų pasaulyje – itališki ledai su pistacijomis.

„Pistacijos yra vertinamos dėl unikalaus, šiek tiek saldaus skonio, taip pat kulinarų, konditerių bei maisto gaminimo mėgėjų pamėgtos ir dėl žalio atspalvio, kurio jos suteikia įvairiems desertams ir kitiems patiekalams. Kalbant apie desertus – dažniausiai naudojamos žalios pistacijos, tačiau jas galima naudoti ir sūdytas, tokiu būdu desertas įgaus dar išskirtinesnio skonio“, – pasakoja T. Lauvri.

Konditerijos ekspertas siūlo ir pistacijų pudingo receptą, kuris puikiai tiks atsigaivinti ir pasaldinti saulėtą dieną.

Pistacijų pudingas
Jums reikės:

1 puodelio nesūdytų pistacijų

½ puodelio cukraus

2 puodelių pieno

1 didelio kiaušinio

2 didelių kiaušinių trynių

2 šaukštų kukurūzų krakmolo

⅛ šaukštelio druskos

2 šaukštų  sviesto

¼ šaukšto vanilės ekstrakto

Plaktos grietinėlės

Pagaminimas:

Pirmiausia į smulkintuvą supilkite pistacijas ir malkite maždaug apie 3-4 minutes. Tuomet ten įpilkite cukraus ir 2 šaukštus pieno. Viską dar kartą smulkinkite tol, kol susidarys į pastą panaši masė. Gautą pastą sumaišykite su likusiu pienu ir dideliame puode ant vidutinės ugnies virkite viską maišydami, kad neliktų jokių gumuliukų. Kol pudingas kaitinamas, į smulkintuvą įpilkite likusio cukraus, įmuškite kiaušinį, sudėkite jo trynius, kukurūzų krakmolą ir įberkite druskos. Viską vėl gerai išmaišykite. Baigus maišyti į gautą mišinį lėtai maišydami įpilkite ½ puodelio šilto pieno.

Gautą mišinį supilkite į puodą, kuriame virė pienas ir pistacijų pasta. Viską virkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kol pudingas pradės burbuliuoti ir tirštėti. Tuomet puodą nuimkite nuo ugnies, sudėkite sviestą ir vanilės ekstraktą. Viską maišykite tol, kol sviestas ištirps.

Galiausiai pudingą padalinkite porcijomis, sudėkite į indelius, juos uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą, geriausia pudingą šaldytuve laikyti apie 4 valandas. Kai pudingas sustings – papuoškite jį plakta grietinėle ir smulkintomis pistacijomis.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  2. Lietuvos moterys restoranuose nori valgyti skaniai, o vyrai – pigiai
  3. Lietuviai po truputį atranda moliūgus
  4. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  5. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  6. Veršiena puikiai tiks ir sveikuoliams
  7. Kaip maistą ant laužu kepti sveikiau?
  8. Tyrimas: Lietuvos gyventojai grūdinio maisto vartoja per mažai
  9. Tyrimas: Daugelis Lietuvos gamintojų nenaudoja gaminių su GMO
  10. Europoje – sveiko maisto „aukso amžius“
  11. Pristatyti atnaujinti receptai švietimo ir gydymo įstaigoms
  12. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  13. Asvejos regioninis parkas kviečia į knygos sutiktuves
  14. Rinkdamiesi maistą, lietuviai didžiausią dėmesį skiria kainai ir sveikumui
  15. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 4

  1. Gardaus niam niam says:
    5 metai ago

    Porą mėnesių pasmaguriaujat, o tada pastebit, kad duryse neišsitenkate. Tenka skambinti kaimynams, kad įsibėgėję kaip taranas jus į namus ,,įmuštų”…
    Pagaliau patekę į namus, pasimatuojate juosmenį, klubus, dar ant svarstyklių užlipat, pamatot, jog jų skalė tokio svorio ,,neišneša”…
    Bet gardu. Tikrai.

    Atsakyti
  2. Pajūrietis says:
    5 metai ago

    Pistacijų pardavimas sustojo? Už receptą – ačiū, bet tukinkitės patys 🙂

    Atsakyti
    • Žemyna says:
      5 metai ago

      Oi, visai smagu – drybsai, kramtai, storėji, į lubas žiūri viskam, kas vyksta, abejingas. – Griaukit, trypkit, niekinkit, naikinkit – dabar jūsų elgesiui amnestija, dabar jums išskirtinės laisvės šventės ir privilegijos

      Atsakyti
  3. mociute says:
    5 metai ago

    nujooo……. o ypatingai paskrudintas ir gerokai druska paskanintas pistacijas……..nu tikras sveikatos tvenkinys … ypac inkstams, kraujagyslems, ane?

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pinigai
Lietuvoje

Savivaldybių projektams ministerija paskirstė 2,4 mln. eurų

2025 11 13
Saulės žybsnis
Astronomija ir kosmonautika

Žemę talžanti magnetinė audra: kas vyksta ir ko tikėtis?

2025 11 13
Mėsa, maistas
Lietuvoje

Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 11 13
Pinigai
Lietuvoje

Trečiąjį ketvirtį sukčiai iš gyventojų išviliojo apie 5 mln. eurų

2025 11 13
Vilniaus rotušė
Lietuvoje

Pradėtas Vilniaus rotušės atnaujinimas

2025 11 13
Lietuvos kariuomenės analitikai
Lietuvoje

Spalį stebėtas priešiško informacinio spaudimo augimas iš Baltarusijos

2025 11 13
Lietuvos mokslo taryba pristato Lietuvos mokslinių tyrimų infrastruktūros kelrodį
Lietuvoje

Seimo komisija į plenarinį posėdį kviečia LMT pimininką

2025 11 13
Pradedami magistralės nuo Marijampolės iki Lenkijos sienos tiesimo parengiamieji darbai
Lietuvoje

A. Zuokas ragina skubiai imtis veiksmų dėl vežėjų

2025 11 13

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis K.Urba apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • Tik apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • Rimgaudas apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Savivaldybių projektams ministerija paskirstė 2,4 mln. eurų
  • Žemę talžanti magnetinė audra: kas vyksta ir ko tikėtis?
  • Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui
  • Trečiąjį ketvirtį sukčiai iš gyventojų išviliojo apie 5 mln. eurų

Kiti Straipsniai

Mėsa, maistas

Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 11 13
Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Kava, cukrus, pienas,

Kodėl gerosios žarnyno bakterijos rinktųsi puodelį espreso?

2025 11 09
Maistas, mėsa

Kiaulienos patiekalai – be didelių išlaidų

2025 11 08
Vitaminas D

Vitamino D daugeliui trūksta ištisus metus

2025 11 08
Rauginti kopūstai

Atėjo metas raugti kopūstus – taip pagaminus, jų neliks iki Kalėdų

2025 11 08
Moliūgai

Moliūgai – ne tik į sriubai, bet ir į pyragui

2025 11 02
Marinuoti agurkai

Kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį?

2025 11 02
Vaisiai, granatai | pixabay. com, Pasja nuotr.

Granatų panaudojimo būdai: nuo padažo iki uogienių

2025 11 01
Imbieras

Maistas, galintis padėti stiprinti imunitetą rudenį

2025 10 26

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis K.Urba apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • Tik apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • Rimgaudas apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Rūpinantis dantimis negalima pamiršti ir dantenų

Rūpinantis dantimis negalima pamiršti ir dantenų

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai