Sekmadienis, 6 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Kultūra

Velykų virtuvė šiandien: nuo sveikuoliškų desertų iki gurmaniškų delikatesų

www.alkas.lt
2019-04-19 07:00:45
2
Velykų virtuvė šiandien: nuo sveikuoliškų desertų iki gurmaniškų delikatesų

S. Burbaitės varškės apkepas | M. Rukaitės nuotr.

S. Burbaitės varškės apkepas | Asmeninio albumo nuotr.
S. Burbaitės varškės apkepas | M. Rukaitės nuotr.

Šiuolaikiškų Velykų simbolika keičiasi, kaip ir patiekalų įvairovė. Jei anksčiau ant lietuvių stalo puikuodavosi kiaulės galva, šaltiena, virtos dešros, dabar šeimininkės nori gaminti ir sveikesnius, ir įvairesnius patiekalus.

Žinoma, ir toliau nepamirštant stiprybės bei atbundančios gamtos simbolių – kiaušinių, žalumos bei stalo karaliaus – pyrago, dabar ruošiamo pasitelkus ir fantaziją, ir močiučių receptus. Kaip patariama puošti stalą ir be kokių skanėstų Velykų neįsivaizduoja žinomos Lietuvos moterys?

Vienas gražiausių papročių – kiaušinio dalybos

Kiaušinis pagrindiniu Velykų stalo simboliu išlieka ir šiais laikais. Pasak Vilniaus etninės kultūros centro Kultūrinių veiklų koordinatorės ir organizatorės Marytės Liugienės, daugelio pasaulio tautų mituose, sakmėse kalbama apie tai, kad būtent kiaušinis yra pasaulio pradžia. Kiaušinis atsiranda ant mūsų stalo ne tik per Velykas, bet ir Sekmines, Jurgines. Buvo tikima, kad kiaušinis gali sugerti blogąją energiją, tikėjo, kad jis gali pašalinti moralines ydas, netgi išgydyti kai kurias ligas, pavyzdžiui, Punsko apylinkėse kiaušiniu gydydavo drugį. Kiaušinių marginimas ir dažymas atsirado labai seniai, dar iki Krikščionybės, kuomet pirmą rastą laukinio paukščio kiaušinį nudažydavo raudona spalva ir nešdavo padėti „šventoje“ vietoje kaip auką personifikuotoms gamtos jėgoms.

Šiais laikais išlikęs gražus paprotys Velykų pusryčius pradėti nuo pašventinto gražiausio margučio, jį pasidalinant į tiek dalių, kiek yra šeimos narių. Tai garantuoja šeimos vienybę, susitelkimą, bendrystę.

Seniau labai stengėsi, kad Velykų stalas būtų gausus valgiais. Žemaitijoje stalo nenukraustydavo visas tris Velykų dienas, kadangi buvo tikima, jog ir visi metai bus sotūs. Patiekalai ant stalo buvo dedami nepjaustyti, linkint skalsos bei sotumo.

Ant stalo šeimininkės būtinai patiekdavo kiaulienos patiekalą. Kiaulė reiškė sotumą, vaisingumą. Stalo centre – margučiai dubenyje, papuoštame žalumynais, ir velykinis avinėlis su vėliavėle, sviestinis arba iš baltos tešlos. Stalas buvo puošiamas visžaliais augalais – bruknienojais, šarkakojais, beržo vytelėmis. Kai kur ant stalo statydavo ir „kiaušinyką“ – velykinę eglutę, kurią puošdavo kepinukais iš tešlos, popieriniais ar šiaudiniais paukščiukais, žalumynais. Na, o atsigaivinti Velykų metu valstiečių stalui puikiai tiko sula arba gira, paskaninta kmynais ar džiovintomis mėtomis. Pasak M. Liugienės, apeiginis Velykų pyragas – boba yra archajiškasis pavasario švenčių reliktas. Asocijavosi su geros (baltos) duonos gausa ir su namų pilnatve, geru kviečių derliumi. Ją gardindavo aguonomis, vaisiais, riešutais, puošdavo glajumi. Iš pyraginės tešlos likučių kepė paukščiukų pavidalų pyragėlius.

Na, o šiais laikais Velykų stalo puošmena tampa ne tik mieliniai pyragai. Dabar mielai eksperimentuojame ir gaminame įvairius tortus, desertus. Štai be kokių patiekalų savo Velykų vaišių neįsivaizduoja žinomos moterys.

Simona Burbaitė | M. Rukaitės nuotr.
Simona Burbaitė | M. Rukaitės nuotr.

Vitulskienė eksperimentuoja gamindama įvairius pyragus

„Velykos mūsų šeimai neabejotinai siejasi su bažnyčia, ramybe, darna bei artimais žmonėmis. Žinoma, ir žaismingumu. Susilaukus vaikų, per šią šventę mus aplanko ir Velykų kiškis“, – šypsosi „EV mados namų“ įkūrėja Erika Vitulskienė. Pašnekovė pasakoja, kad visuomet stengiasi sukurti jaukią aplinką pasitelkiant įvairias dekoracijas, pavasario spalvas – geltoną, žalią, raudoną. Šiomis spalvomis kartu su vaikais ji margina ir kiaušinius.

Neatsiejamas šventės akcentas, pasak E. Vitulskienės, yra pyragas. „Per šventes leidžiame sau atsipalaiduoti, todėl gaminame daug patys, o ant stalo netrūksta saldėsių. Kiekvienais metais eksperimentuojame. Žinoma, ne visuomet iš pirmo karto pavyksta pagaminti taip, kaip tikiesi, tačiau įdomiausiu ir svarbiausiu dalyku čia tampa procesas“, – komentavo E. Vitulskienė. Ji pasakoja, kad šiais metais, įkvėpta Alfo Ivanausko receptų, planuoja gaminti tortą su maskarpone arba klasika tapusį tiramisu desertą. „Norisi visiems palinkėti ne tik skanumynų, bet svarbiausio – artimųjų, vidinės ramybės ir šilumos“, – pabrėžė E. Vitulskienė.

Burbaitė Velykų vaišėms siūlo figūrą tausojantį saldėsį

Tinklaraštininkė, knygos „Tavo geriausia draugė“ autorė Simona Burbaitė sako, kad kaip ir kitos šventės, Velykos jai asocijuojasi su šeima. „Žinau, kad tai bus laikas, kada visi susirinksime prie bendro stalo, galėsime daugiau laiko praleisti kartu. Žinoma, pagrindiniu ir svarbiausiu šventės akcentu tampa margučiai, kuriuos dažome ir puošiame kartu su visa šeima“, – sako S. Burbaitė.

Kadangi jos mama nuostabiai gamina maistą, Simona prisipažįsta, kad kol kas yra tik pagalbininkė jai virtuvėje, be to, tai puiki proga išmokti jos gaminimo subtilybių. Dažniausiai ant Simonos šeimos Velykų stalo – įvairūs mėsos vyniotiniai, šaltiena, margučiai, salotos ir, žinoma, koks nors keptas pyragas ar tortas. „Visada verta pasidomėti įvairiais maisto tinklaraščiais, ypač lietuviškų jų turime tikrai puikių – ten ir pati randu idėjų, kaip gaminti subalansuotą maistą ne tik švenčių metų, o ir kasdien“, – patarė S. Burbaitė.

Simona pataria pasigaminti jos mėgstamiausią varškės apkepą, kuris šiais metais pakeis tradicinį pyragą. Pasak S. Burbaitės, jos kepamas varškės apkepas yra su ryžių dirbsniais, be kruopų ir cukraus, tad tai puiki idėja visiems, norintiems paįvairinti Velykų stalą ir rinktis desertus be sąžinės graužaties.

Panettone pyragas | M. Rukaitės nuotr.
Panettone pyragas | M. Rukaitės nuotr.

Varškės apkepo receptas:

Sudėtis

– 500g varškės (9% rieb.)
  5 kiaušinių
– 8/10 šaukštų ryžių dribsnių
– Pusė stiklinės kokosų ir ryžių pieno
– 1 banano
– Stiklinė mirkytų razinų
– Agavų sirupo arba medaus (pagal skonį)
– Šilauogių ir 150g graikiško jogurto  (papuošimui)

Pirmiausia ryžių dribsnius užpilkite kokosų ir ryžių pienu, kad išbrinktų. Tada atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Tryniuose su šakute sutrinkite 1 bananą, sudėkite varškę, išbrinkusias razinas ir ryžių dribsnius – viską išmaišykite. Gerai išplakite kiaušinio baltymus iki standžių putų, sudėkite į varškės masę. Pagardinkite medumi arba agavų sirupu.

Viską vėl gerai išmaišykite. Pasiruoškite kepimo indą, įklokite kepimo popierių. Visą masę sukrėskite į formą ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 30-40min. Iškepus palaukite kol atvės. Apkepo viršų ištepkite graikišku jogurtu ir ant viršaus pabarstykite šilauogių – atrodys labai gražiai.

Na ir dar dviejų tirpstančių burnoje pyragų receptai, kurie patiks ir išrankiausiems

Panettone pyragas

Itališkas pyragas, tirpstantis burnoje, įprastai gardinamas razinomis, bet šiuolaikinės šeimininkės į šį pyragą beria ne tik įvairius džiovintus vaisius, bet ir smulkintus riešutus. Šis desertas patiekiamas įvairių švenčių metu.

Ingredientai:

500g miltų
7 g druskos
50 g cukraus
14 g mielių
140 ml šilto pieno
5 kambario temperatūros kiaušiniai
250g minkšto sviesto
120g džiovintų vyšnių
120g džiovintų razinų
100g migdolų

Gaminimas

Miltus, druską, cukrų, mieles, pieną ir kiaušinius sudėkite į maišytuvą. Lėtai plakite dvi minutes, tuomet padidinkite greitį ir plakite dar 6-8 minutes, kol tešla taps minkšta ir puri.

Įpilkite tirpintą sviestą ir maišykite dar 5-8 minutes. Įdėkite džiovintus vaisius ir riešutus. Sumaišykite. Tešlą sudėkite į dubenį, uždenkite plėvele ir palikite 12 valandų šaldytuve, kol tešla pakils. Pasiruoškite 18cm skardą, ištepkite ją sviestu. Tešlą sudėkite į kepimo formą ir palikite dar 2-3 valandoms, kol tešla pakils.

Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 25 minutes. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 150 laipsnių  ir kepkite dar 35 minutes. Iškepusį Panettone pyragą iš karto išimkite ir leiskite atvėsti. Viršų galite ištepti kremu iš cukraus pudros ir citrinos sulčių, papuošti mėgstamais vaisiais, kokosų drožlėmis, maltais riešutais.

bbc.com receptas

Džeimio Oliverio riešutinis medaus pyragas

Jei mėgstate medaus tortą, šis pyragas jums tikrai patiks. Minkštas, purus, drėgnas, puikiai tiks Velykiniam rytui prie arbatos ar kavos puodelio.

Ingredientai biskvitui

250 g sviesto
220 g medaus
4 didelių kiaušinių
150 g maltų lazdyno riešutų
150 g pilno grūdo miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių

Šokoladinis ganašas

100 g tamsaus šokolado (70% kakavos)
1 šaukštelis sviesto
200 ml grietinėlės

Gaminimas

Gerai išmaišykite arba išplakite sviestą su medumi, įmuškite kiaušinius, po truputį supilkite sausus ingridientus – riešutus, kepimo miltelius, miltus. Išmaišykite ir paskirstykite tešlą 24 cm skardoje ant kepimo popieriaus. Kepkite 160 laipsnių orkaitėje. Šokoladinį kremą paruoškite ištiprinę šokoladą, sviestą ir grietinėlę. Atvėsinkite ir supilkite šį kremą ant iškepto pyrago (jamieoliver.com receptas).

Na ir nepamirškime svarbiausio – didžiausia švenčių vertybė yra bendravimas, susitikimas su artimaisiais. Tad gaminkime kartu, pasimėgaukime atbundančia gamta ir jos gėrybėmis.

(https://www.bbc.com/food/recipes/panettone_16322) [DJ1]

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Vilniečiai kviečia į Velykų renginį „Dangus margučių raštuose“
  2. Lietuvos liaudies buities muziejus kviečia į Velykų šventę (nuotraukos)
  3. Velykų stalui puošti – ne nykstantieji pataisai, o zuikiakrūmio šakelės
  4. Po apklausos paaiškėjo lietuvių, latvių ir estų Velykų šventimo ypatumai
  5. Velykų laukimas – su margučiais ir verbomis
  6. A. Vaicekauskas. Apeiginis Velykų kontekstas
  7. Antrąją Velykų šventės dieną galima praleisti klausant Kosto Smorigino dainų
  8. Ant Velykų stalo – galimi salmoneliozės pavojai
  9. Sveikų Velykų receptas: trys kiaušiniai ir saiko jausmas
  10. Kviečia Velykinis renginys „Dangus margučių raštuose“
  11. Margučių dabinimo magija
  12. Tradicinis kiaušinių marginimas XXI amžiaus priemonėmis (video)
  13. Senovinio margučių marginimo žavesys
  14. Per Velykas nepamirškime saiko
  15. Lietuvos liaudies buities muziejus kviečia kartu švęsti Velykas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 2

  1. sventems says:
    6 metai ago

    Butinai pasinaudosiu ir graziausioms ziemos sventems. Labai smagu su visa seima susesti prie bendro stalo ir ilgai tiesiog ramiai pabendrauti. Del to dievinu dideles sventes, ne grandioziniai baliai su muzikantais ir ivairiausia programa, bet tokie tikri ir jaukus pasisedejimai yra didziule vertybe. Ir nesuprantu kai zmones bamba, kad kiek pasiruosimo, kiek vargo, juk viska atperka tas laikas kartu

    Atsakyti
  2. skanus tortai vilniuje says:
    5 metai ago

    Žmona kiekvienais metais stengiasi nustebinti visą šaimą vis kokiais naujais patiekalais per velykas. Kiekvieną kartą vis kas nors naujo, tačiau visada labai skanu. Nekeičiam tik vieno dalyko. Velykinio torto, visada užsakome tą patį ir iš tos pačios vietos, nes jo skonis tiesiog neįtikėtinas. Gaila tik kad jau po pirmos dienos jo nebelieka. Manau kitais metais pirksime jau du

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Šiauliai
Kultūra

Šiauliai kvies jungtis į šventinę bendrystę

2025 07 05
A. Stulginskiui skirta paroda
Istorija

Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda

2025 07 05
Baltijos esperantininkų dienos Kaune | Lietuvos esperantininkų sąjungos nuotr.
Kalba

Baltijos esperantininkų dienos Kaune

2025 07 05
„Tautiška giesmė aplink pasaulį“ | Facebook nuotr.
Kultūra

„Tautiška giesmė“ sekmadienį skambės visoje Lietuvoje: skelbia giedojimo vietų sąrašą

2025 07 05
Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo ir tautiškos giesmės diena kviečia į Kernavę | Rengėjų nuotr.
Istorija

Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo ir tautiškos giesmės diena kviečia į Kernavę

2025 07 05
šiauliai„Saulės žiedas“ 2025.
Etninė kultūra

Tarptautinė folkloro šventė „Saulės žiedas“ Šiauliuose tęsiasi – miestas alsuoja pasaulio folkloro ritmais

2025 07 05
Vilniaus koncertų ir sporto rūmai | Paveldo komisijos nuotr.
Architektūra

Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo

2025 07 05
Apytalaukio dvaro rūmai | Wikipedia.org nuotr.
Architektūra

Paveldo komisija nepritarė Apytalaukio dvaro išbraukimui iš Neprivatizuotinų buvusių dvarų sodybų sąrašo

2025 07 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Ruslanas Bortnikas, Vadimas Gerasimovičius apie Ukraina gali nugalėti Rusiją net be JAV: pagrindinis vaidmuo tenka Europai
  • Aleksandras Dubinskis apie Hagoje – istoriškai jautrus NATO viršūnių susitikimas: dėmesio centre – Ukraina, Irano krizė ir Trampo grįžimas
  • Saimonas Cipis apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • Apie PL-LT sieną apie Ukraina gali nugalėti Rusiją net be JAV: pagrindinis vaidmuo tenka Europai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaip karštomis naktimis užtikrinti kokybišką miegą?
  • Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose
  • Jei tapote kibernetinių sukčių auka
  • Šiauliai kvies jungtis į šventinę bendrystę

Kiti Straipsniai

Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
Šiauliai

Šiauliai kvies jungtis į šventinę bendrystę

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Liepos 6-oji Vilniuje

Vilnius Liepos 6-ąją švęs prie Neries

2025 07 04
Liepos 6-oji Kaune

Kaunas Valstybės dienai skirtus renginius pradės jau penktadienį

2025 07 03
Cie Bruboc (Italija) – „Woow!“ | zvejurumai.lt nuotr.

Į Klaipėdą kviečia spalvingoji gatvės teatrų šventė „Šermukšnis“

2025 07 03
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Karnavaliniai kostiumai vaikams

Vaikystė – tai metas, kai fantazija neturi ribų, o svajonės virsta nuotykiais!

2025 06 27
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25

Skaitytojų nuomonės:

  • Ruslanas Bortnikas, Vadimas Gerasimovičius apie Ukraina gali nugalėti Rusiją net be JAV: pagrindinis vaidmuo tenka Europai
  • Aleksandras Dubinskis apie Hagoje – istoriškai jautrus NATO viršūnių susitikimas: dėmesio centre – Ukraina, Irano krizė ir Trampo grįžimas
  • Saimonas Cipis apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • Apie PL-LT sieną apie Ukraina gali nugalėti Rusiją net be JAV: pagrindinis vaidmuo tenka Europai
  • Rimgaudui apie Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Oro erdvė – ne guminė: kaip joje telpa vis daugiau lėktuvų?

Oro erdvė – ne guminė: kaip joje telpa vis daugiau lėktuvų?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai