Vaikų dienos centro auklėtiniai mokėsi kepti lietuviškus kūčiukus (0)

vaikai_mokosi_kepti_tikrus_kuciukus_malsenoje_imones-foto2

Įmonės nuotr.

Artėjant Kalėdoms Vievio vaikų dienos centro auklėtiniai prisiminė Kūčių tradicijas ir kartu su profesionaliais kepėjais gamino lietuviškus kūčiukus, kuriais papuoš savo Kūčių stalą. Jau aštuntus metus kūčiukų kepimo edukacinį projektą organizuoja grūdų perdirbimo bendrovė „Malsena Plius“. Šiais metais bendrovė prisijungė prie Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos nacionalinės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“ ir tapo nuolatiniais Vievio vaikų dienos centro globėjais.

„Labai svarbu, kad socialinės įmonių atsakomybės veiklos būtų nukreiptos ten, kur labiausiai reikia dėmesio ir pagalbos. Vaikų dienos centruose vaikais rūpinamasi, čia jie gali jaustis saugūs, ruošti pamokas, bendrauti su draugais. Tačiau visi jie pasiilgę įdomių veiklų, įspūdžių, trokšta žinių, gero pavyzdžio ir bendravimo su naujais žmonėmis. Tokios atsakingo verslo iniciatyvos, įtraukiančios visą įmonės kolektyvą, ne tik prisideda sprendžiant socialines problemas, bet savo puikiu pavyzdžiu ir darbais keičia visą Lietuvą“, – sako vyriausioji Prezidentės patarėja Lina Antanavičienė.

vaikai_mokosi_kepti_tikrus_kuciukus_malsenoje_imones-foto1

Įmonės nuotr.

Bendrovė, prisijungusi prie kampanijos „Už saugią Lietuvą“, tapo nuolatiniais dienos centro globėjais. Pažintis su vaikais iš socialinės rizikos šeimų prasidėjo kepant naminius kūčiukus ir dalinantis Kūčių tradicijomis, toliau bendrovė prisidės prie vaikų gerovės įmonės produkcija ir kvietimu prisijungti prie įvairių organizuojamų projektų.

vaikai_mokosi_kepti_tikrus_kuciukus_malsenoje_imones-nuotr

Įmonės nuotr.

„Nuo pat senovės kūčiukų gamyba šeimoje buvo patikėta mažiausiems šeimos nariams. Tai ilgametė tradicija, kūčių išvakarėse sujungianti visą šeimą bendram didžiųjų metų švenčių pasiruošimui. Deja, vis mažiau tėvelių savo šeimose gamina tikrus lietuviškus kūčiukus, dažniau ant jų stalo atsiduria masinės gamybos kepiniai. Jau aštuntus metus siekiame sugrąžinti šią tradiciją į lietuvių šeimas, kviesdami moksleivius iš visos Lietuvos pas mus kepti kūčiukų. Apie Kūčių iš Šv. Kalėdų tradicijas, švenčių ir jų patiekalų prasmę pasakojome ir Vievio vaikų dienos centro auklėtiniams. Tikimės, kad šventė praskaidrino jų kasdienybę ir Kalėdų laukimą“ , – įmonės atstovė Kristina Migonė.

vaikai_mokosi_kepti_tikrus_kuciukus_malsenoje_imones-foto

Įmonės nuotr.

Šiais metais kūčiukų kepimo pamokėlėse apsilankė daugiau 1,5 tūkst. moksleivių iš visos Lietuvos. Visų jų iškeptų kūčiukų užtektų suformuoti 7000 metrų gyvatėlei, kuri svertų net 300 kg.

Lietuviškų kūčiukų receptas:

1 kg kvietinių miltų;
480 ml vandens;
0,5 arbatinio šaukštelio sausų mielių;
120 g cukraus;
3 valgomieji šaukštai aguonų;
0,5 arbatinio šaukštelio druskos;
70 g aliejaus.

Paruošimas
Į dubenį supilti kambario temperatūros vandenį ir produktus tokia tvarka: suberti mieles, cukrų, miltus, aguonas, druską. Viską sumaišyti medine mentele arba spiraliniu maišytuvu pirmu greičiu iki vientisos masės, supilti aliejų ir išminkyti tešlą rankomis arba spiraliniu maišytuvu antru greičiu, kol tešla nebelips prie rankų ar prie indo šonų. Tešlą palikti uždengtą skepeta 1 val. Po to išimti tešlą iš dubens ir padėti ant miltais pabarstyto stalo. Atpjauti piršto storio tešlos juostelę ir kočioti rankomis, kol suformuojama plona virvelė. Supjaustyti ją į norimo dydžio gabaliukus, pabarstyti miltais, kad jie nesuliptų, ir sudėti ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Gabaliukus išdėstyti 1 cm atstumu vienas nuo kito ir kepti iki 230° C įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 min., kol šie švelniai parus.

Kategorijos: Kultūra, Pilietinė visuomenė, Politika ir ekonomika, Šventės, Visi įrašai, Visuomenė | Žymos: , , , , , , , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: