Ketvirtadienis, 3 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Mitybos pokyčiai pavasarį: nuo ko pradėti?

www.alkas.lt
2016-03-01 11:25:11
0
Mitybos pokyčiai pavasarį: nuo ko pradėti?

feedingboys.co.uk nuotr.

feedingboys.co.uk nuotr.

Mitybos raciono pokyčius natūraliai diktuoja sezoniškumas, tad atėjus pavasariui ypač svarbu po žiemos nualintą organizmą aprūpinti reikalingomis medžiagomis, kurių galime gauti su maistu. Net 80 proc. gyvenimo būdo kokybės lemia subalansuota mityba ir tik nedidelę dalį – fizinis aktyvumas. Todėl nusprendusiems įsigyti sporto klubo abonementą ar išsitraukti bėgimo batelius, visų pirma, reikėtų atidžiai peržvelgti savo valgiaraštį.

Kaip keisti mitybos įpročius, pataria žurnalo „Verdu ir kepu“ vyr. redaktorė, profesionali kulinarė Elžbieta Monkevič ir profesionali fitneso sportininkė Inga Žuolytė.

Valgydami jauskite saiką

Psichologiškai įrodyta, kad saulės spinduliai, kurių artėjant pavasariui sulaukiame vis daugiau, teigiamai veikia žmonių nuotaiką, kartu ir visą organizmą. Tam pritaria ir virtuvės atstovė E. Monkevič, pastebėdama, kad atšilus orams norisi lengvesnių, sveikai pagamintų patiekalų, tačiau pavojus persivalgyti – išlieka. Todėl, virtuvės šefės nuomone, labai svarbu jausti saiką ir galvoti, ką ir kiek valgai.

„Svarbu klausytis savo organizmo. Dažnam artėjant pavasariui norisi lengvumo. Tad ir maitintis reikėtų su protu ir saiku. Neturint saiko, galima tiek prisivalgyti taip vadinamų sveikų produktų, kad po to jausitės negerai.  Jeigu žmogaus mityba yra subalansuota, visavertė, sveika ir jis gerai jaučiasi, mano nuomone, kažkokių radikalių pokyčių nereikia“, – tikino virtuvės šefė.

„Visiškai atsisakyti nereikia nieko, kadangi žmogaus organizmui reikalingos maisto medžiagos, gaunamos valgant kuo įvairesnį maistą. Tačiau valgoma turėtų būti proporcingai, atsižvelgiant į organizmo poreikius bei gyvenimo būdą, – antrino I. Žuolytė. – Saikas yra esminis raktas į visavertę bei subalansuotą mitybą ir gerą savijautą”.

Kepkite garuose

Tiek sporto, tiek kulinarijos srities atstovės vieningai sutaria, kad kuo mažiau maistas apdorotas – tuo jis vertingesnis. „Visuomet esu už tai, kad kuo daugiau perkelti maisto gaminimą nuo viryklės į orkaitę. Kepimas orkaitėje bet ne keptuvėje, kepimas garuose, bet ne gruzdinimas“, – pabrėžė E. Monkevič.

Petras Gendvilis teigė, kad įprasta manyti, jog garų puoduose ruoštas maistas – beskonis, tačiau garų orkaitėje vienu metu maistą galima ne tik garinti, bet ir skrudinti.

„Profesionalūs virtuvių šefai, ruošiantys išskirtinius patiekalus prestižiniuose restoranuose, neapsieina be garinės orkaitės. Garuose galima gaminti beveik visus produktus, išskyrus makaronus, kruopas, grybus bei pupeles, kurių apdorojimui reikalinga aukštesnė temperatūra ir intensyvesnis gamybos procesas“, – kalbėjo ekspertas.

Paprastai virimo metu netenkama didelės dalies vitamino C, B grupės vitaminų, folio rūgšties. O kepant keptuvėje naudojami papildomi gyvūlinės kilmės arba perdirbti riebalai, kurių perteklius organizme padidina viršsvorio, kraujagyslių ligų riziką. Kepant maistą orkaitėje su garų programa galima išsaugoti du kartus daugiau naudingųjų medžiagų, išlaikyti natūralų patiekalų skonį ir aromatą.

Atsisakykite „tuščių“ kalorijų

Sportininkės I. Žuolytės nuomone, žmonės dažnai valgo per daug angliavandenių ir per mažai baltymų turintį maistą. Taip pat yra linkę pulti į kraštutinumus ir imtis drastiškų dietų, kurios veda į persivalgymą ir viršsvorį.

„Labai svarbu iš savo mitybos raciono išbraukti naudingos maistinės vertės neturinčius produktus, pavyzdžiui, saldumynus ar greitąjį maistą. Taip pat jokiu būdu nereikėtų atsisakyti gerųjų riebalų, kurie yra būtini organizmui“, –  teigė I. Žuolytė.

Į valgiaraštį reikėtų įtraukti kuo daugiau baltyminio maisto – žuvies, vištienos ar jautienos patiekalų, grūdinės kultūros produktų ir įvairių kruopų, valgyti daug daržovių. Gerųjų riebalų galima gauti valgant riebią žuvį, vartojant augalinės kilmės aliejų, avokado vaisius, riešutus.

Dažniau gaminkite namuose

Gamindami maistą namuose galite būti užtikrinti dėl jo maistingumo ir energetinės vertės, išvengti nereikalingų priedų, kurie kenkia imuninei sistemai ir virškinimui. Gyventojų apklausos duomenimis, 47,9 proc. respondentų namuose gamina kiekvieną dieną ir skiria vidutiniškai dvi valandas. Tuo tarpu 8 proc. apklaustųjų nurodė, kad negamina išvis ir renkasi pusfabrikačius, greito maisto užkandines.

„Retas kuris turi tokią privilegiją valgyti šviežią, ką tik iš orkaitės ištrauktą maistą, todėl pagal galimybes bei užimtumą, reikėtų iš anksto susiplanuoti ir pasigaminti keletą valgymų į priekį, – patarė I. Žuolytė. – Jokiu būdu nereikėtų valgyti tik kartą per dieną, kas per skubėjimą dažnai tampa pagrindine mitybos problemų priežastimi”.

Užkandžiams tarp valgymų sportininkė patarė pirmoje dienos pusėje rinktis vaisius, pavyzdžiui, greipfrutą ar pomelo, kurie pagreitina medžiagų apykaitą. Popiečio alkį padės numalšinti saujalė riešutų ar džiovintų vaisių.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Šiandien minima Europos sveikos mitybos diena
  2. Mitybos specialistas: su kokiais iššūkiais vaikų organizmas susiduria vasarą?
  3. Nuo moksleivių stalų dingo ne tik druska, bet ir pipirai
  4. Maisto ir gėrimų pramonė kerta sveiko gyvenimo metus
  5. Maisto papildas – tik nevisavertei mitybai papildyti
  6. 10 patarimų moksleiviams kaip sveikai maitintis
  7. Tinkama vaikų mityba – sveikatos pagrindas
  8. Žuvis ir jos maistinės savybės
  9. Lietuvoje žmonės sveiki gyvena trumpiau nei kiti Europos gyventojai
  10. 5 priežastys valgyti pusryčius
  11. Lietuviai per mažai domisi vartojamu maistu
  12. Saugokimės vėžio: 5 vasariški patarimai vyrams
  13. Kodėl ne visi gali valgyti duoną?
  14. Gydytoja Laimutė Šumskienė: vaikai nebemoka kalbėti – kalti kompiuteriai
  15. Šauktinių mityba: ko galime pasimokyti? (nuotraukos)

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pasaulio lietuvių sporto žaidynių 2022 Druskininkuose archyvo nuotr.
Gamta ir žmogus

Pasaulio lietuvių sporto žaidynės Palangoje suburs apie 3 tūkst. dalyvių

2025 07 03
Kernavė | kernave.lt nuotr.
Kultūra

Viduramžiai atgyja senojoje sostinėje: Kernavė kviečia į Karaliaus Mindaugo karūnavimo savaitgalį

2025 07 03
Lietuvos trispalvė | A. Stanevičius, MLIM archyvo nuotr.
Kultūra

Valstybės dienos proga – kamerinės muzikos magija ir Klaipėdos muziejų lankymas

2025 07 03
Cie Bruboc (Italija) – „Woow!“ | zvejurumai.lt nuotr.
Kultūra

Į Klaipėdą kviečia spalvingoji gatvės teatrų šventė „Šermukšnis“

2025 07 03
Specialiųjų tyrimų tarnyba
Lietuvoje

STT pradėjo tyrimą dėl G. Palucko verslo

2025 07 02
Šuo
Gamta ir žmogus

Įsigijus gyvūną, regisruotis paprasčiau

2025 07 02
Klaipėda
Lietuvoje

Klaipėdoje bus įrengta dar 500 automobilių statymo vietų

2025 07 02
Elektra
Energetika

DI įvertino, kokių elektros kainų tikėtis liepą

2025 07 02

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Naivus klausimas apie Ukraina gali nugalėti Rusiją net be JAV: pagrindinis vaidmuo tenka Europai
  • Rimvydas apie Viduramžiai atgyja senojoje sostinėje: Kernavė kviečia į Karaliaus Mindaugo karūnavimo savaitgalį
  • Rimgaudas apie Kintų muzikos šventėje – pasaulinio lygio pasirodymo lydimos Anatolijaus Šenderovo ir Ugnės Karvelis sukaktys
  • +++ apie V. Ruzas. Ką žinome apie memorialinę lentą ant Signatarų namų Vilniuje

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kada reikalinga proktologo apžiūra?
  • Pasaulio lietuvių sporto žaidynės Palangoje suburs apie 3 tūkst. dalyvių
  • Paskutinės minutės kelionės: kaip išsirinkti tinkamą kryptį?
  • Viduramžiai atgyja senojoje sostinėje: Kernavė kviečia į Karaliaus Mindaugo karūnavimo savaitgalį

Kiti Straipsniai

Pasaulio lietuvių sporto žaidynių 2022 Druskininkuose archyvo nuotr.

Pasaulio lietuvių sporto žaidynės Palangoje suburs apie 3 tūkst. dalyvių

2025 07 03
Pinigai

Nuo kitų metų – dideli pokyčiai pensijų kaupime

2025 07 02
Širdis

Liūdni skaičiai: pagal sergamumą infarktu ar insultu pirmaujame Europoje

2025 06 30
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Vaikas miega

Miegas ir nutukimas: ryšys, apie kurį verta žinoti

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22

Skaitytojų nuomonės:

  • Naivus klausimas apie Ukraina gali nugalėti Rusiją net be JAV: pagrindinis vaidmuo tenka Europai
  • Rimvydas apie Viduramžiai atgyja senojoje sostinėje: Kernavė kviečia į Karaliaus Mindaugo karūnavimo savaitgalį
  • Rimgaudas apie Kintų muzikos šventėje – pasaulinio lygio pasirodymo lydimos Anatolijaus Šenderovo ir Ugnės Karvelis sukaktys
  • +++ apie V. Ruzas. Ką žinome apie memorialinę lentą ant Signatarų namų Vilniuje
  • Rimgaudas apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija Signtaro A. Patacko atminimui – prasidėjo (I)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Vilniaus knygų mugė | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Pasibaigusi Vilniaus knygų mugė skaičiuoja darbo vaisius (nuotraukos)

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai