Pirmadienis, 19 balandžio, 2021
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

10 patarimų moksleiviams kaip sveikai maitintis

www.alkas.lt
2013 11 10 10:27
0
Nutritionhealthfoods.com nuotr.

Nutritionhealthfoods.com nuotr.

Nutritionhealthfoods.com nuotr.
Nutritionhealthfoods.com nuotr.

Vaikai, nesuvokdami mitybos pasekmių sveikatai, dažnai renkasi greitai pagaminamą maistą, daug riebalų turinčius užkandžius, saldumynus ar saldintus gėrimus. Būtina, kad vaikas sveikos mitybos įpročių būtų mokomas ne tik mokykloje, bet ir šeimoje. Labai svarbu vaikus įtraukti į maisto ruošimo procesą, kalbėtis ir diskutuoti apie mitybą.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai primena kaip pagerinti vaikų mitybos įpročius:

1. Valgyti įvairius maisto produktus
Kasdien žmogaus organizmas turi gauti apie 40 įvairių maisto medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų. Tačiau nėra nei vieno maisto produkto, kuriame galime rasti juos visus. Kad gauti visų organizmui reikalingų maisto medžiagų, būtina valgyti maistingą ir įvairų maistą.

2. Skaičiuoti kalorijas
Būtina sužinoti kiek reikia kalorijų, kad galima būtų sėkmingai kontroliuoti savo svorį. Fizinis aktyvumas svarbus ne tik gražiai išvaizdai, bet ir gerai savijautai bei nuotaikai. Sportuodamas žmogus ne tik išeikvoja perteklines kalorijas, bet ir pagerina savo laikyseną, kaulai ir raumenys tampa stipresni, pagerinama širdies veikla bei išlaikomas normalus kūno svoris. Rekomenduojama kasdien judėti bent po 30 min.

3. Valgyti reguliariai ir būtinai pusryčiauti
Rekomenduojama dieną pradėti pusryčiais. Geriausiai tiks daug angliavandenių ir baltymų turintys produktai: košės, varškė, jogurtas, vaisiai, kiaušiniai. Valgyti reikia tris ar keturis kartus per dieną: pusryčius, priešpiečius (ar pavakarius), pietus, vakarienę. Optimalus tarpas tarp valgymų – 5–6 valandos. Vakarieniauti likus maždaug dviem valandoms iki nakties miego. Nereguliarus valgymas 1–2 kartus dienoje kenkia sveikatai (gali atsirasti virškinimo sutrikimų).

4. Grūdiniai produktai – mitybos pagrindas
Daugiau nei pusę paros maisto davinio energijos turėtų būti gaunama valgant grūdinius produktus. Šiuose produktuose yra ne tik angliavandenių, bet ir baltymų, maistinių skaidulų, vitaminų (vit. C, B6, folio rūgštis) ir mineralinių medžiagų (K, Ca, Mg). Rekomenduojama dažniau valgyti visų grūdo dalių produktų – tai duonos produktai ir makaronai gaminami iš miltų, kurių sėlenos ir gemalas, o kartu su jais – ir taip naudingos maistinės skaidulos ir kai kurie vitaminai ir mineralinės medžiagos – yra nepašalinti.

5. Valgyti daugiau daržovių ir vaisių
Patariama valgyti įvairių daržovių ir vaisių bent 5 kartus per dieną (kartu su pagrindiniais valgymais arba užkandžiaujant). Galima rinktis šviežias ar šaldytas skirtingų spalvų daržoves: raudonas, oranžines ar tamsiai žalias. Rekomenduojama valgyti sezoninius vaisius, uogas ir daržoves, kai jie pigiausi, o skonis – pats geriausias. Per dieną reikia suvalgyti per 400 g vaisių ir daržovių (neskaitant bulvių). Daržovės ir vaisiai – vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Juose yra daug maistinių skaidulų ir mažai riebalų.

6. Pirmenybę teikti augaliniams riebalams
Riebalai – svarbus energijos šaltinis, tačiau jie turi gerokai didesnę energinę vertę nei baltymai ar angliavandeniai. Valgant riebų maistą yra didesnė persivalgymo tikimybė. Dažnai riebalų, ypač gyvūninės kilmės, suvartojame per daug. Rekomenduojama mažiau vartoti maisto, kuriame daug sočiųjų ir trans riebalų rūgščių: sviesto, riebios mėsos, tortų, pyragaičių, sausainių, greito maisto. Geriau valgyti maistą, kuriame gausu nesočiųjų riebalų rūgščių: žuvį, riešutus, avokadus, aliejų.

7. Liesi pieno produktai yra pagrindinis kalcio šaltinis
Pieno produktai – pienas, jogurtas, varškė, sūris, kefyras, pasukos – turi daug baltymų ir kalcio. Pasirinkus be riebalų ar mažai riebalų turinčius pieno produktus sumažinamas kalorijų ir sočiųjų riebalų rūgščių kiekis, o naudingų medžiagų gaunama tiek pat. Vyresniems vaikams, paaugliams bei suaugusiems rekomenduojama vartoti 2 stiklines pieno, kefyro ar pasukų arba iki 100 g varškės per dieną.

8. Tinkamai pasirinkti užkandžius
Užkandžiai padeda numalšinti alkį, tačiau jie neturėtų būti vartojami vietoj valgio. Saldainiuose, pyragaičiuose ir kituose saldumynuose yra daug cukraus, bulvių traškučiuose – riebalų ir druskos. Daug cukraus yra kepiniuose ir gaiviuose gėrimuose. Stiklinėje cukrumi saldinto gėrimo yra šaukštas cukraus, o tai – 100 kcal! Rekomenduojama rinktis naudingesnius maisto produktus: vaisius, riešutus ar sumuštinį su grūdėta duona ir žuvim, liesa mėsa ar mažiau riebiu sūriu.

9. Rinktis mažiau druskos turinčius maisto produktus
Kasdien rekomenduojama suvalgyti ne daugiau kaip 5 g druskos (2 g natrio). Tai mažiau nei vienas arbatinis šaukštelis! Daugelis mūsų galvoja, kad nevartoja daug druskos, jeigu papildomai nededa jos į maistą. Neužmirškime, kad daug druskos gauname valgydami jau pagamintą maistą: sūrį, dešrą, konservus, duoną ir net bulvių traškučius ar javainius. Todėl papildomai dėti druskos į namie ruošiamus maisto produktus reikėtų itin saikingai. Rečiau ir mažesniais kiekiais turėtumėme valgyti perdirbtus maisto produktus, kuriuose yra daug druskos: picą, konservus, rūkytą ar vytintą dešrą, koldūnus ir greitai paruošiamas sriubas.

10. Numalšinti troškulį tinkamai
Vandens kasdien reikia išgerti 6–8 stiklines (1,5–2 litrus). Vanduo reguliuoja kūno temperatūrą, padeda maistinėms medžiagoms keliauti į organus ir audinius. Vanduo taip pat perneša deguonį į ląsteles, pašalina nereikalingas medžiagas. Patariama gerti daugiau vandens kai karšta ar sportuojama ir vengti energinių gėrimų, nes juose yra kofeino ir kitų stimuliuojantį poveikį turinčių medžiagų. Perdozavus energinių gėrimų gali atsirasti susijaudinimas, drebulys, padažnėti kvėpavimas, sutrikti širdies ritmas.

Šiuos patarimus galite rasti NMVRVI parengtoje atmintinėje „10 patarimų moksleiviams, kaip sveikai maitintis“.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Parengta sveikos mitybos atmintinė moksleiviams
  2. Kaip išvengti botulizmo?
  3. Kaip vartoti valgomąjį bobausį?
  4. Kaip kovoti su maistinėmis kandimis?
  5. Kaip reikia teisingai prižiūrėti dantis
  6. Kaip tinkamai prižiūrėti kūdikio drabužėlius?
  7. Kaip pasireiškia vaikų dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sutrikimas
  8. Patarimai tėvams, kaip sukurti vaikams sveikatai palankią mokymosi aplinką
  9. Nuo moksleivių stalų dingo ne tik druska, bet ir pipirai
  10. Kaip keliauti saugiai su gyvūnu?
  11. Lietuvos mokyklose surinkta daugiau kaip 300 tonų atliekų
  12. „Nevalgumas“ – rimtas negalavimas ar bandymas gudrauti?
  13. Saldumynus vartokime saikingai
  14. Lietuva taps nutukusių vaikų šalimi?
  15. Moksleiviai maitinami sveikiau
  16. J.Tulčina: 90 proc. Lietuvos žmonių – maisto „narkomanai“
  17. Maisto ir gėrimų pramonė kerta sveiko gyvenimo metus
  18. Šiandien minima Europos sveikos mitybos diena
  19. Koks druskos poveikis mūsų sveikatai?
  20. Ar mėgstame valgyti sūriai?
  21. Prieš mokslo metus rekomenduojama pasirūpinti vaikų skiepais
  22. Rinkime tik gerai pažįstamus grybus
  23. Apsinuodyti galima ir nenuodingais grybais
  24. Patarimai vyresnio amžiaus žmonėms pagerinti savijautai
  25. Dešimt mitų apie žmogaus mitybą
  26. Sveika mityba – ilgesnio gyvenimo garantas
  27. Kodėl valgyti reikia reguliariai ir tinkamai?
  28. Lietuviai mėgsta valgyti sriubą, teigia tyrimas
  29. Maisto papildas – tik nevisavertei mitybai papildyti
  30. Specialistai nepritaria siūlymams vaikams tiekti ne šviežiai pagamintą, o pašildytą maistą

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Agurkai – naudingos daržovės

Pavasariui – lengvai parauginti agurkai

2021 04 19
Gyvūnai – nuotolinio mokymosi pagalbininkai

Gyvūnai – nuotolinio mokymosi pagalbininkai

2021 04 18
Besilaukiančioms moterims patariama vengti ant grotelių keptos mėsos

Kaip maistą ant laužu kepti sveikiau?

2021 04 17
Už kai kurias prekes mokame gerokai brangiau

Kaimo reikalų komitetas skatina pirkti lietuvišką maistą

2021 04 16
Kodėl vaikams geriau dovanoti žaidimus be taisyklių

Vis dar trūksta pagalbos šeimai ir vaikams

2021 04 14
V. Mockevičius: Noriu, kad mano gyvenimas kuo ilgiau būtų kokybiškas (video)

V. Mockevičius: Noriu, kad mano gyvenimas kuo ilgiau būtų kokybiškas (video)

2021 04 14
Kodėl per karščius maistą tvarkyti reikia itin atsakingai?

Per mėnesį išmetama iki 5 kilogramų maisto

2021 04 12
Dietologė pataria, kaip namuose ugdyti gerus valgymo įpročius

Ar maitintis vegetariškai reiškia maitintis sveikai?

2021 04 11
Trichineliozės pamiršti negalima

Veršiena puikiai tiks ir sveikuoliams

2021 04 10
Koronavirusas, tyrimai | sam.lt nuotr.

Ką reiškia teigiamas COVID-19 IgG antikūnų tyrimo atsakymas?

2021 04 07
Rodyti daugiau

Naujienos

Klaidos, kurias dažniausiai darome pirkdami padangas
Gamta ir žmogus

Netinkamų padangų žalą gali tekti atlyginti patiems

2021 04 19
Dalis Kelių direkcijos paslaugų persikels į elektroninę erdvę
Lietuvoje

Dalis Kelių direkcijos paslaugų persikels į elektroninę erdvę

2021 04 19
Agurkai – naudingos daržovės
Gamta ir žmogus

Pavasariui – lengvai parauginti agurkai

2021 04 19
Kaip rūpintis akimis ir regėjimu?
Gamta ir žmogus

Karantino palydovas – akių sausumas

2021 04 18
K. Krupavičienė. Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ nepritaria automobilių taršos mokesčiui
Gamta ir ekologija

Vilniuje ir Kaune oro kokybė gerėjo

2021 04 18
Kavinė | Pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Nuo pirmadienio – nauji karantino atlaisvinimai

2021 04 18
Šiemet laivybos laikotarpis – savaite ilgesnis
Lietuvoje

Šiemet laivybos laikotarpis – savaite ilgesnis

2021 04 18
Kuršių marių akvatorija išvalyta nuo laivų „kapinyno“
Gamta ir ekologija

Dvigeldžiai moliuskai padeda vandens telkiniams

2021 04 18


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Teisinga istorija... apie K. Stoškus. Pandemija tebegąsdina… bet ką daryti, kai ima skaudėti istoriją?
  • Balsas iš anapus apie Karantino palydovas – akių sausumas
  • Diriguojami apie M. Kundrotas. Politikos tikrovė per psichikos akinius
  • Balsas iš anapus apie R. Karbauskis. Ryte vienaip, vakare kitaip

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Netinkamų padangų žalą gali tekti atlyginti patiems
  • Dalis Kelių direkcijos paslaugų persikels į elektroninę erdvę
  • Pavasariui – lengvai parauginti agurkai
  • Karantino palydovas – akių sausumas

Skaitomiausi straipsniai

  • R. Karbauskis. Ar patikite savo sveikatą „farmacininkei“ Šimonytei, „gydytojui“ Dulkiui, beviltiškai Vyriausybei? peržiūrėta: 896; komentarų: 14
  • J. Gafurova. Laisvė ir demokratija klesti: Su P. Gražuliu šokę treneriai atleisti, sulaukia ir grasinimų  peržiūrėta: 500; komentarų: 9
  • Č. Iškauskas. Ar grąžinsime baltiškuosius pavadinimus? peržiūrėta: 435; komentarų: 33
  • Spaudos konferencija dėl A. ir J. Juškų muziejaus (tiesioginė transliacija) Balandžio 13 d. 11 val. peržiūrėta: 425; komentarų: 4
  • S. Birgelis. Apie senų laikų lietuvių emigraciją. Nelegali emigracija (II) peržiūrėta: 292; komentarų: 1
  • Č. Iškauskas. Dar viena lietuvių kalbos naikinimo banga peržiūrėta: 291; komentarų: 14

Artimiausi renginiai

  1. Rasos

    2021-06-23 08:00 - 2021-06-24 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Pavasariui – lengvai parauginti agurkai

by Ditė Česėkaitė
2021 04 19
0
Agurkai – naudingos daržovės

Organizmą vitaminais papildyti siekiantys pirkėjai iš parduotuvių lentynų jau kurį laiką renkasi šviežius ridikėlius, morkas, kopūstus, salotas ar agurkus. Jolanta...

Skaityti toliau

Gyvūnai – nuotolinio mokymosi pagalbininkai

by Ditė Česėkaitė
2021 04 18
0
Gyvūnai – nuotolinio mokymosi pagalbininkai

Pandemija ir jos nulemtas žmonių atsiskyrimas vienas nuo kito turi pasekmių tiek suaugusiems, tiek vaikams. Pastarųjų vienišumas bei socialinė izoliacija...

Skaityti toliau

Kaip maistą ant laužu kepti sveikiau?

by Ditė Česėkaitė
2021 04 17
0
Besilaukiančioms moterims patariama vengti ant grotelių keptos mėsos

Vienas ryškiausių pavasario rodiklių – galimybė maistą gaminti lauke. Savaitgalį daugelis planuoja maistą kepti ant žarijų. Vaistininkai pastebi, kad nors...

Skaityti toliau

Naujausios pastabos

  • Teisinga istorija... apie K. Stoškus. Pandemija tebegąsdina… bet ką daryti, kai ima skaudėti istoriją?
  • Balsas iš anapus apie Karantino palydovas – akių sausumas
  • Diriguojami apie M. Kundrotas. Politikos tikrovė per psichikos akinius
  • Balsas iš anapus apie R. Karbauskis. Ryte vienaip, vakare kitaip
  • Neringa apie profesiją apie J. Gafurova. Laisvė ir demokratija klesti: Su P. Gražuliu šokę treneriai atleisti, sulaukia ir grasinimų 
Kitas straipsnis
Dubingių mįslei įminti prireikė šimtmečių

Dubingių mįslei įminti prireikė šimtmečių

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | Visi rašiniai
Pradžia

 

Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai