Pirmadienis, 22 gruodžio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kodėl glitimo turintys maisto produktai turi būti išskirtinai paženklinti?

www.alkas.lt
2012-09-28 09:00:57
122
PERŽIŪROS
0
efoto.lt, Ž.Krisiūnaitės nuotr.

efoto.lt, Ž.Krisiūnaitės nuotr.

efoto.lt, Ž.Krisiūnaitės nuotr.
efoto.lt, Ž.Krisiūnaitės nuotr.

Žmonės, sergantys celiakija, turi vengti (arba labai riboti) duonos, sausainių, makaronų ir visų kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra glitimo turinčių sudedamųjų dalių, t.y. kurių sudėtyje yra kviečių, rugių, miežių, avižų, speltos, kamuto ar jų sukryžmintų atmainų ar iš jų kilusių sudedamųjų dalių. Būtent šiems žmonėms skirta speciali informacija maisto produktų ženklinimo etiketėse apie glitimo (dažnai literatūroje vadinamo glutenu ar gliutenu) turinčias sudedamąsias dalis. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pasakoja apie glitimo turinčius maisto produktus ir pataria, kaip sergantiems celiakija pasirinkti tinkamus maisto produktus.

Celiakija – genetiškai sąlygojama alerginė reakcija į grūdinių baltymų – glitimo gliadino frakciją.

Sergantiems celiakija glitimas pažeidžia plonosios žarnos gleivinę, dėl to sutrinka maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralinių medžiagų įsisavinimas.

Ar celiakija serga daug žmonių?

Celiakija nevienodai paplitusi pasaulyje: daugiausia ja sergama Airijoje, mažiausiai – Japonijoje. Vakarų Europos šalyse sergančiųjų celiakija yra 1–3 iš 1000 gyventojų. Moterys serga 2 kartus dažniau nei vyrai. Kai kurių šaltinių duomenimis, JAV 1 iš 100 gyventojų serga celiakija.

Kokie simptomai būdingi šiai ligai ir kaip jų išvengti?

Sergantys celiakija turi rinktis maisto produktus be glitimo. Tai padeda išvengti ligos simptomų ir jos sukeliamų komplikacijų. Jei žmogus, sergantis celiakija, vis dėl to suvartoja maisto produktų su glitimu, simptomai paprastai atsiranda per keletą valandų ir trunka nuo kelių valandų iki kelių dienų priklausomai nuo to, kokie simptomai vargina ir individualaus organizmo jautrumo.

Jei glitimo maisto produkte yra mažiau nei 20 mg/kg, mažai tikėtina, kad toks maisto produktas sukels alerginę reakciją.

Dažniausiai pirmieji celiakijos simptomai pasireiškia vyresniems nei dviejų mėnesių kūdikiams, kai jie pradedami maitinti kviečių, rugių, miežių ir avižų košelėmis. Tačiau kartais vaikystėje liga gali ir nepasireikšti, o pirmi ligos simptomai atsirasti jau suaugus, kai juos išprovokuoja stresai, persirgtos žarnyno ligos ir kt.

Celiakijai būdingi simptomai:

  •  Skrandžio skausmas;
  • Pykinimas, vėmimas;
  • Pilvo pūtimas;
  • Viduriavimas;
  • Vidurių užkietėjimas;
  • Svorio kritimas;
  • Odos bėrimas ir niežėjimas;
  • Sulėtėjęs augimas;

Simptomai, susiję su nepakankamu vitaminų ir mineralinių medžiagų įsisavinimu:

  • nuovargis;
  •  kraujavimas iš nosies;
  • plaukų slinkimas;
  • burnos opos.

Celiakijos simptomai yra labai individualūs, tai viena priežasčių, kodėl ši liga kartais diagnozuojama pavėluotai. Pavyzdžiui, vieniems ji pasireiškia vidurių užkietėjimu, kitiems – viduriavimu, trečia žmonių grupė gali visai nejausti su sutrikusia žarnyno funkcija susijusių simptomų.

Maisto produktai, kuriuose yra arba gali būti glitimo Maisto produktai, kuriuose nėra glitimo
Miežiai, rugiai, kvietrugiai, kviečiai, avižos Natūralus pienas
Kvietiniai miltai, manų kruopos Natūralios vaisių ir daržovių sultys
Alus Sviestas
Duona Kiaušiniai
Krekeriai Žemės riešutai
Skrebučiai Kukurūzai
Makaronai Šviežia žuvis ir jūros gėrybės
Salotų padažai, sojų padažas medus
Greitai paruošiamos sriubos Šviežia mėsa ir paukštiena

Kaip išvengti glitimo sukeliamų nepageidaujamų simptomų:

Moksliniais tyrimais nustatyta, kad kūdikiai, kurie maitinami motinos pienu, celiakija serga rečiau. Vaikai, kurie per anksti pradedami maitinti glitimo turinčiu maistu, turi didesnę riziką susirgti celiakija. Taigi, rekomenduojama kūdikius kiek galima ilgiau maitinti motinos pienu. Pradiniam kūdikių maitinimui ir tolesniam maitinimui skirti mišiniai sudėtyje neturi glitimo. Jei vyresniam kūdikiui ar mažam vaikui nustatytas padidėjęs jautrumas glitimui, rekomenduojama rinktis jo amžiaus vaikui tinkamus produktus be glitimo.

Rekomenduojama valgyti natūralius glitimo neturinčius produktus arba produktus, iš kurių glitimas pašalintas.

Vengti maisto produktų, kuriuose gali atsirasti glitimo dėl kryžminio užteršimo. Taip gali nutikti, jei duona be glitimo yra skrudinama toje pačioje skrudintuvėje, kur prieš tai buvo skrudinta duona turinti glitimo.

Visam laikui apriboti maisto produktų su glitimu vartojimą yra vienintelis veiksmingas būdas išvengti šios ligos simptomų bei komplikacijų.

Svarbiausia – skaityti etiketes! Taip sužinosite, kuriuose maisto produktuose gali būti glitimo.

Ką reiškia užrašai „labai mažas glitimo kiekis“ ir „be glitimo“ ant maisto produktų, tinkančių glitimo netoleruojantiems žmonėms, pakuočių?

Vadovaujantis Europos Parlamento ir Tarybos Reglamentu (ES) Nr. 41/2009 dėl maisto produktų, tinkančių glitimo netoleruojantiems žmonėms, sudėties ir ženklinimo, maisto produktai, kurie yra specialiai sudaryti arba paruošti taip, kad atitiktų glitimo netoleruojančių žmonių poreikius, ir tiekiami rinkai tokia paskirtimi, turėtų būti ženklinami įrašais „labai mažas glitimo kiekis“ arba „be glitimo“. Teiginys „labai mažas glitimo kiekis“ naudojamas ženklinant maisto produktus, kuriuose glitimo kiekis neviršija 100 mg/kg, jei glitimo kiekis neviršija 20 mg/kg naudojamas teiginys „be glitimo“. Šie teiginiai turi būti pateikiami šalia parduodamo maisto produkto pavadinimo ir abu yra labai svarbūs, kadangi glitimo netoleruojantys žmonės gali vartoti skirtingą nedidelį glitimo kiekį.

Teiginys „be glitimo“ gali būti naudojamas ir ženklinant įprastus maisto produktus, jei glitimo kiekis neviršija 20 mg/kg.

Kaip ženklinami įprasti maisto produktai, turintys glitimo?

Teisės aktuose pateikiamos maisto produktų sudedamųjų dalių grupės, kurios gali sukelti alergijas arba netoleravimą. Viena iš 14 nurodytų grupių – glitimo turintys javai (t.y. kviečiai, rugiai, miežiai, avižos, kviečiai spelta, kamutas arba jų sukryžmintos atmainos). Glitimo turintys javai ar iš jų gautos medžiagos, naudotos maisto produktų gamyboje, turi būti paženklintos sudedamųjų dalių sąraše aiškiai pateikiant nuorodą į tą sudedamąją dalį. Nuo 2014 m. gruodžio 13 d. alergiją ar netoleravimą sukeliančios medžiagos privalės būti paženklintos taip, kad aiškiai išsiskirtų iš kitų sudedamųjų dalių sąrašo, pvz., pasirenkant tam tikrą šriftą, stilių arba fono spalvą.

Kaip ženklinami vaikams skirti maisto produktai?

Skirtingi ženklinimo reikalavimai galioja kūdikiams skirtiems mišiniams ir kūdikiams skirtiems kitiems maisto produktams. Lietuvos higienos normoje HN 107:2001 „Specialios paskirties maisto produktai“ nurodoma, kad kūdikiams skirtuose mišiniuose draudžiama naudoti sudedamąsias dalis, kuriose yra glitimo. Tokie maisto produktai neturėtų būti ženklinami užrašais „labai mažas glitimo kiekis“ arba „be glitimo“, kadangi toks ženklinimas naudojamas, kai glitimo kiekis atitinkamai yra atitinkamai ne didesnis kaip 100 mg/kg ar 20 mg/kg.

Tuo tarpu kitų maisto produktų, skirtų kūdikiams iki 6 mėnesių, etiketėse privalo būti parašyta, ar sudėtyje yra, ar nėra glitimo.

Atidžiai perskaityta maisto produkto etiketė padės pasirinkti tinkamus maisto produktus ir išvengti tų, kurie gali paaštrinti ligos eigą ir sukelti nemalonius simptomus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kas yra alergija ir maisto netoleravimas
  2. Graužikai maisto gaminius užteršia išmatomis, seilėmis, plaukais ir platina ligas
  3. Kodėl ne visi galime gerti pieną?
  4. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį perkant maisto gaminius
  5. Parduodamos miško gėrybės turi atitikti nustatytus kokybės reikalavimus
  6. Kodėl šunims paplūdimyje – ne vieta?
  7. Lietuvos maisto gamintojai atsakingai pasirenka pakavimo medžiagas
  8. Pavasarį reikėtų susirūpinti šulinio priežiūra
  9. Kas gali nutikti, kai „ranka ranką plauna ir abi nešvarios“?
  10. Infekcinių ligų sukėlėjus vasarą dažnai platina ir musės
  11. Pavojai tykantys vasarą – žarnyno infekcijos
  12. Ką daryti įgėlus bitei?
  13. Būsimųjų mamų tyko infekcinės ligos
  14. Saugokimės žarnyno infekcijų
  15. Rinkime tik gerai pažįstamus grybus

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Sorų laukai
Istorija

Mokslininkai pristatė pažangų būdą, leidžiantį nustatyti, kokius augalus valgė senovės žmonės Europoje

2025 12 22
Nacionalinės kultūros darbotvarkės rengimo darbo grupė aptarė pagrindines kultūros politikos kryptis iki 2040 m.
Kultūra

Nacionalinės kultūros darbotvarkės rengimo darbo grupė aptarė pagrindines kultūros politikos kryptis iki 2040 m.

2025 12 22
Šeima, Jungtinės tautos
Užsienyje

JT balsavimas atskleidė vertybinį lūžį: JAV ir dalis pasaulio – viena kryptimi, ES ir Lietuva – kita?

2025 12 22
2026-ųjų Lietuvių kalbos dienų sostine skelbiamas Rokiškis
Kalba

2026-ųjų Lietuvių kalbos dienų sostine skelbiamas Rokiškis!

2025 12 21
Arvydas Juozaitis dalina autografus
Istorija

A. Daučiūnienė. A. Juozaičio knygos „Tikra Sąjūdžio istorija“ sutiktuvės Lietuvos mokslų akademijos istorinėje salėje

2025 12 21
Žiemos saulėgrįžos šventė | Rengėjų nuotr.
Etninė kultūra

Romuva kviečia į žiemos saulėgrįžos šventę

2025 12 20
Smegduobės – tai atviras kanalas
Gamta ir ekologija

Smegduobės nėra duobės – tai atviras kanalas į požeminį vandenį

2025 12 20
Ūkininkų protestai Briuselyje ir Vilniuje: išbandymas Europos nuoseklumui
Lietuvoje

Ūkininkų protestai Briuselyje ir Vilniuje: išbandymas Europos nuoseklumui

2025 12 20

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • budweiseriui apie A. Medalinskas. Kaip išgyvena žmonės Ukrainoje
  • GINTARAS apie A. Medalinskas. Kaip išgyvena žmonės Ukrainoje
  • Andriejus Baumeisteris apie A. Medalinskas. Kaip išgyvena žmonės Ukrainoje
  • +++ apie M. Kundrotas. Šiuolaikinė tautininkų misija

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Mokslininkai pristatė pažangų būdą, leidžiantį nustatyti, kokius augalus valgė senovės žmonės Europoje
  • Nacionalinės kultūros darbotvarkės rengimo darbo grupė aptarė pagrindines kultūros politikos kryptis iki 2040 m.
  • K. K. Urba. Seime cirkas ar konstitucinė kloaka?
  • JT balsavimas atskleidė vertybinį lūžį: JAV ir dalis pasaulio – viena kryptimi, ES ir Lietuva – kita?

Kiti Straipsniai

Vaistai

Internete rasti patarimai gali kainuoti sveikatą

2025 12 21
Maistas, keptas kalakutas

Kaip iškepti visą paukštį, kad mėsa tirptų burnoje?

2025 12 21
Sveikata

Miestai, regionai ir kaimo vietovės – ką rodo gyventojų išlaidos sveikatai?

2025 12 21
Maistas, žuvis

5 pigūs receptai su žuvimi, kurie tiks ne tik Kūčioms

2025 12 21
Sveikata

Išsiplėtę kapiliarai: ar tik paraudusi oda, ar rimtesnis signalas?

2025 12 20
Vaiikų gimtadienis

Vaiko gimtadienis namuose: kaip pasiruošti?

2025 12 20
Pasenusių vaistų pavojai: ką būtina žinoti, peržiūrint namų vaistinėlę?

Antibiotikų era gali baigtis: bakterijų atsparumas didėja

2025 12 20
Užsienio lietuviai gerai žino apie sveikatos paslaugas Lietuvoje

Aktyvi skydliaukė moterims: ką svarbu žinoti?

2025 12 19
Sveikata

Gydytojams rezidentams bus skiriamos vienkartinės išmokos

2025 12 19
Hialuronas sanariams

Hialuronas sanariams: dažniausi klausimai ir praktiniai patarimai

2025 12 19

Skaitytojų nuomonės:

  • budweiseriui apie A. Medalinskas. Kaip išgyvena žmonės Ukrainoje
  • GINTARAS apie A. Medalinskas. Kaip išgyvena žmonės Ukrainoje
  • Andriejus Baumeisteris apie A. Medalinskas. Kaip išgyvena žmonės Ukrainoje
  • +++ apie M. Kundrotas. Šiuolaikinė tautininkų misija
  • jo apie M. Kundrotas. Šiuolaikinė tautininkų misija
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Iškarpa iš parodos plakato

Atidaryta jubiliejinė G.Vitartaitės tapybos paroda „Sustojęs laikas“

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | ket testai | fs25 mods | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max | Daigyklos | gta 5 mods

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai