Nuo moksleivių stalų dingo ne tik druska, bet ir pipirai (1)

efoto.lt, J.Lisauskaitės nuotr.

efoto.lt, J.Lisauskaitės nuotr.

Įsigaliojęs naujas maitinimo organizavimo darželiuose, mokyklose ir vaikų globos įstaigose tvarkos aprašas labiausiai turėtų pradžiuginti sveikos mitybos šalininkus. Utenos visuomenės sveikatos centro darbuotojai maitinimo organizavimo tvarkos pokyčius aptarė seminare, kuriame dalyvavo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklų ir vaikų socialinės globos įstaigų vadovai bei atsakingi už vaikų maitinimą darbuotojai.

Šių metų liepos 1-ąją patvirtinta maitinimo tvarka padės sudaryti sąlygas sveikatai palankiai vaikų mitybai, užtikrins maisto saugą ir kokybę. Specialistų tvirtinimu, vaikai maitinasi nepakankami sveikai, nesilaiko maitinimosi režimo, vartoja per daug sočiųjų riebalų, druskos, paprastųjų angliavandenių. Mūsų atžalos turėtų vartoti daugiau skaidulų, vitaminų ir mineralų turinčio maisto.

Ugdyti sveikos mitybos įpročius padės kai kurios naujovės. Pavyzdžiui, vaikų darželiuose bus draudžiama gaminti maistą iš rūkytos mėsos. Mokyklose rūkytus mėsos gaminius galima tiekti tik kartą savaitėje.

Pernai buvo reikalaujama nuo moksleivių pietų stalo pašalinti druską, o nuo šių mokslo metų valgyklose nuo stalų turėtų išnykti ir tokie maisto pagardai kaip pipirai ir garstyčios.
Vaikams, net ir nepietaujantiems, turi būti sudarytos higieninės sąlygos nemokamai atsigerti geriamojo vandens, rekomenduotina kambario temperatūros. Be to, moksleiviams turi būti sudaryta galimybė atsigerti ir nesaldintos arbatos.

Nustatytos draudžiamos tiekti maisto produktų grupės. Be jau anksčiau draudžiamų, organizmui nenaudingų produktų (traškučių, saldainių, šokolado ir jo gaminių, gazuotų, energetinių gėrimų ir kt.) sąrašas papildytas kramtomąja guma su draudžiamais maisto priedais, kisieliumi. Į vadinamąjį juodąjį sąrašą įtraukti skrudinti ar spraginti gaminiai, sūrūs konditerijos gaminiai, kuriuose natrio daugiau kaip 0,4 g/100 g., taip pat žlėgtainiai ir maisto papildai.

Pagal gydytojo raštiškus nurodymus bus organizuojamas pritaikytas maitinimas, kuris užtikrina tam tikro sveikatos sutrikimo (alergijos tam tikriems maisto produktams, virškinimo sistemos ligų ar remisinės jų būklės) nulemtus, vaiko individualius maistinių medžiagų ir energijos poreikius. Šiems vaikams bus parenkami jų toleruojami maisto produktai, jų gamybos būdas, konsistencija ir valgymo režimas pagal gydytojų rekomendacijas.

Nuo šiol nebereikalaujama, kad pietūs būtų organizuojami ilgosios pertraukos metu. Mokyklų vadovai galės rinktis, kada moksleiviai turi valgyti karštus pietus.
Primename, kad valgykloje ar kitoje patalpoje, kurioje maitinami vaikai, turi kabėti sveiką mitybą skatinantys plakatai, kuriuose nurodyti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos telefono numeriai. Šių įstaigų darbuotojai moksleiviams, jų tėvams ar mokytojams suteiks rūpimą informaciją maisto saugos, maitinimo organizavimo ir valgiaraščių sudarymo klausimais.
Įdomu tai, kad mokyklų ir globos namų auklėtiniai patys galės užsiauginti vaisių, uogų, daržovių. Naujajame maitinimo apraše akcentuojama, kad minėtos gėrybės turi atitikti nustatytus kokybės ir saugos reikalavimus.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Sveikata, Visi įrašai | Žymos: , , , , , , , , , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *