
Žarnyno užkrečiamųjų ligų infekcijos šaltinis yra sergantis žmogus, gyvūnas ar sukėlėjų nešiotojas, kurie išskiria į aplinką ligų sukėlėjus. Užkratas į žmogaus organizmą gali patekti per burną vartojant ligų sukėlėjais užkrėstus maisto produktus, geriant užterštą vandenį, per užkrėstą aplinką. Žarnyno infekcines ligas sukeliantys mikroorganizmai šiltomis oro sąlygomis gali ilgai išgyventi aplinkoje, o patekę į maisto produktus – pasidauginti. Kai kurios bakterijos gali gaminti nuodus, kurie gali sukelti apsinuodijimą maistu.
Dažniausiai per maistą plintančios infekcijos pasireiškia šiais simptomais: pykinimu, vėmimu, pilvo skausmais, viduriavimu, karščiavimu. Pasireiškus minėtiems negalavimams būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją.
Siekiant mažinti riziką užsikrėsti ir susirgti žarnyno infekcijomis rekomenduojama:
♦ laikytis asmens higienos, dažnai ir kruopščiai plauti rankas su muilu, ypač prieš valgį, pasinaudojus tualetu ir kita;
♦ tiek namuose, tiek maisto gamybos, maitinimo bei prekybos įmonėse laikytis švaros, saugiai ruošti maistą, visada nusiplauti rankas prieš valgio gaminimą, po žalios mėsos apdorojimo, kruopščiai nuplauti naudotą inventorių (peilius, lenteles);
♦ vaisius, daržoves plauti tekančiu geriamuoju vandeniu;
♦ užtikrinti tinkamas maisto laikymo sąlygas (maistą laikyti šaldytuve), vengti žalios ir pagamintos produkcijos kaimynystės;
♦ gerai išvirti, iškepti mėsą, kiaušinius;
♦ vengti ragauti žalią mėsą, gerti nepasterizuotą pieną, nežinomos kokybės vandenį;
♦ ruošiantis į kelionę ar į gamtą, patartina pirkti negreitai gendančius maisto produktus (šalto rūkymo mėsos gaminius, sausainius be kreminio įdaro, kondensuotą arba labai aukšta temperatūra apdorotą pieną, vaisius, daržoves ir kita), perkant atkreipti dėmesį į realizavimo datą.
♦ maistui vartoti tik kokybišką geriamąjį vandenį.
Žarnyno infekcinių susirgimų galima išvengti, nes apsauga nuo šių ligų labai priklauso nuo mūsų pačių.