Pirmadienis, 2 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Spalio derliui – 5 netikėti patiekalai

www.alkas.lt
2023-10-05 17:17:36
0
Burokėliai | pixabay.com, congerdesign nuotr.

Burokėliai | pixabay.com, congerdesign nuotr.

Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienę mitybą intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas.

„Nors auginimo šiltnamiuose technologijos jau leidžia įvairius daržoves ir vaisius auginti ištisus metus, sezoninių daržovių ir vaisių pirkimas turi daug privalumų. Pirmiausia, šis įprotis užtikrins, kad vartosite pačius šviežiausius produktus, į parduotuves pristatytus iš mūsų šalies ūkių. Be to, sezoninės daržovės paprastai džiugina ir ypač gera kaina, nes jų pasiūla būna pike, o pristatymo grandinė – trumpa“, – sako V. Budrienė.

Spalį nuo sezoninių gėrybių pasirinkimo raibsta akys: vis dar gausu slyvų, vynuogių, džiugina morkos, bulvės, įvairios salotos, valgomi cukinijų likučiai, jau prasideda ir sezoninių egzotinių vaisių sezonas.

Pasak „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės, išrinkti TOP 5 spalio gėrybes nelengva užduotis, mat pasirinkimas išties platus. Visgi, ji rekomenduoja šį mėnesį atkreipti į keturias daržoves ir vieną vaisių. Nors jie gerai pažįstami, „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė pažėrė ir originalių receptų, kaip gerai pažįstami maisto gaminiai virtuvėje atgims naujai.

Burokėliai. „Atrodo, kad burokėliai pastaraisiais metais išgyvena renesansą. Ir tai nuostabu – nes jie pigūs, skanūs, universalūs ir naudingi sveikatai. Galima net sakyti, kad jie yra mūsų lietuviškas supermaistas. Burokėliai teigiamai veikia kraujotakos sistemą, padeda gerinti imunitetą, lėtinti senėjimo procesus ir gerinti medžiagų apykaitą. Verta žinoti, kad 100 gramų burokėlių turi tik 43 kalorijas, tačiau po terminio apdorojimo jų glikeminis indeksas padidėja iki 64 (tai svarbu žmonėms, turintiems atsparumą insulinui ir sergantiems diabetu)“, – sako J. Sabaitienė.

Išbandykite: burokėlių ir vištienos krūtinėlės kotletus. Reikės: 350 g burokėlių, vištienos filė, 80 g greitai paruošiamų avižinių dribsnių, 2 kiaušinių, 100 g fetos, 2 skiltelių česnako, raudonojo svogūno, gabalėlio aitriosios paprikos, druskos ir pipirų.

Smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną ir česnaką. Nulupkite burokėlius ir sutarkuokite juos stambia tarka. Į burokėlius dėkite greitai paruošiamų avižinių dribsnių, kiaušinius, fetą, česnaką ir svogūną. Galite įdėti ir gabalėlį aitriosios paprikos. Galiausiai įdėkite smulkiai supjaustytą vištienos krūtinėlę, pagardinkite druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite. Šaukštu formuokite nedidelius kotletukus ir kepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi maždaug po 5 minutes iš kiekvienos pusės.

Kopūstai. „Įdomu tai, kad senovės romėnai prieš gausias puotas valgydavo žalius kopūstų lapus, kad organizmui būtų lengviau susitvarkyti su gausiu maistu ir gėrimais. Kopūstas iki šiol siejamas su sveika mityba, jis dažnai atsiduria norinčių numesti svorio meniu. Šiose daržovėse yra vitamino C, vitamino K ir kitų naudingų elementų, kurie gali padėti reguliuoti kraujospūdį, blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, organizmo rūgštingumą“, – atkreipia dėmesį daržovių žinovė.

Išbandykite: keptą kopūstą su sojų padažu ir sviestu. Reikės: 3 šaukštų sviesto, pusės galvos kopūsto, 1 šaukšto sojų padažo, 3 šaukštų vandens, 1 šaukšto sezamo sėklų.

„Kopūstą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Dideliame puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite du šaukštus sviesto. Sudėkite į keptuvę smulkintą kopūstą ir kepkite, kol jis lengvai karamelizuosis, retkarčiais pamaišydami (apie 3 minutes). Į keptuvę įpilkite 1 šaukštą sojų padažo, 3 šaukštus vandens ir troškinkite dar 3 minutes, kol kopūstai suminkštės. Įmaišykite dar vieną šaukštą sviesto ir nukelkite nuo ugnies. Papuoškite sezamo sėklomis ir patiekite šiltus“, – siūlo G. Urbonavičiūtė.

Moliūgai. Nebrangūs, bet sotūs moliūgai naudingi tiek piniginei, tiek kūnui. Juose ypač daug beta karoteno (vitamino A), taip pat yra vitaminų E ir C, o 100 g virtos daržovės yra vos 20 kcal. Svarbu tai, kad termiškai apdorotas moliūgas nepraranda naudingų medžiagų, todėl jį drąsiai galima virti, kepti ir troškinti nebijant, kad jis bus mažiau vertingas. Trinta kvapni sriuba iš moliūgo yra rudens klasika, bet ši daržovė puikiai dera ir troškiniuose, kariuose, blynuose ir net desertuose.

Išbandykite: sviestinį moliūgą su cinamonu. Reikės: 1 didelio sviestinio moliūgo, 1 ½ šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 ½ šaukšto klevų sirupo, druskos, pipirų, šaukštelio malto cinamono, šaukšto smulkinto šviežio rozmarino.

„Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Moliūgą nulupkite ir supjaustykite kubeliais, dubenyje apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi ir klevų sirupu, tada pabarstykite druska, cinamonu ir pipirais. Išmaišykite, ir paskleiskite vienu sluoksniu kepimo skardoje, pateptoje aliejumi. Kepkite orkaitėje 25-30 minučių, retkarčiais pamaišydami, kad moliūgų kubeliai apskrustų iš visų pusių. Išimkite iš orkaitės ir viršų apibarstykite rozmarinais. Patiekite šiltus“, – kviečia kulinarijos technologė.

Salierai. Jie tikriausiai yra viena iš labiausiai neįvertintų daržovių. Šioje iš pažiūros kukioje daržovėje slypi didelės galimybės – iš salierų galima ne tik paruošti aibę įdomių ir skanių patiekalų, bet jie bus naudingi ir kūnui. Pavyzdžiui, tarp naudingų juose esančių mineralinių medžiagų – kalis, geležis, magnis.

Išbandykite: keptą visą saliero šaknį. Reikės: saliero šaknies, 4 šaukštų majonezo, 1 citrinos, 1 skiltelės česnako, mėgstamų alyvuogių, šiek tiek aliejaus, druskos.

„Šaknį gerai nuplaukite, nusausinkite ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi, gausiai pabarstykite druska, tada pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 2 valandoms. Laikas priklauso nuo saliero dydžio – kepkite tiek, kad odelė būtų traški, o vidus – minkštas. Tai galite patikrinti įsmeigę šakutę į salierą. Paskutines 10 minučių pakeiskite orkaitės režimą į grilio ir į kepimo skardą įdėkite alyvuogių. Kol baigia kepti, sumaišykite majonezą su citrinos žievele, citrinos sultimis ir druska. Keptą salierą perpjaukite pusiau ir patiekite su padažu bei alyvuogėmis“, – receptu dalijasi kulinarijos technologė.

Obuoliai. Britai mėgsta sakyti, kad suvalgius vieną obuolį per dieną neteks lankytis pas gydytoją (angl. „An apple a day keeps the doctor away“). Šiame teiginyje yra nemažai tiesos. Visų pirma, obuoliai vertinami dėl didelio skaidulų kiekio, tad valgydami jų padėsite žarnynui sureguliuoti darbą. Tyrimai atskleidę, kad žmonės, kurie per dieną suvalgo po obuolį, tikimybę susirgti storosios ir tiesiosios žarnos vėžiu gali sumažėti net perpus. Tai lemia ne tik skaidulinės medžiagos, bet ir šio vaisiaus odelėje esantys flavonoidai. Todėl. J. Sabaitienė siūlo juos valgyti su odele.

Išbandykite: karštą sumuštinį su obuoliu, kumpiu ir bri. Reikės: 2 šaukštelių Dižono garstyčių, 2 šaukštelių sviesto, 2 riekelių sumuštinių duonos, 2 riekelių kumpio, 3 riekelių bri sūrio, obuolio.

Sumaišykite Dižono garstyčias su sviestu ir patepkite šiuo mišiniu duonos riekes iš vienos pusės. Ant vienos jų dėkite gabalėlį kumpio, bri sūrio ir obuolio griežinėlių. Uždenkite kita rieke, tuomet sumuštinio išorę labai lengvai aptepkite likusiu garstyčių ir sviesto mišiniu. Dėkite į „panini“ kepsninę arba vidutinio karštumo keptuvę. Mėgaukitės šiltu, šalia derės ir salotos“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pomidorų derliui – daug panaudojimo galimybių
  2. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  3. Morkų patiekalai – palankūs sveikatai
  4. Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai
  5. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  6. Trys lietuviški patiekalai, kuriais verta vaišinti draugus iš užsienio
  7. Daržovių augintojai randa naujų būdų derliui gausinti (video)
  8. 5 šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis liepą
  9. Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių
  10. Visi atsakymai apie persimonus
  11. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  12. Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami
  13. Agurkai ir arbūzai: kaip gauti daugiausia naudos?
  14. Sveikos mitybos įpročiai – nuo mažų dienų
  15. 5 rugpjūčio šviežio derliaus pažibos

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Ukrainos dronų ataka Rusijos gilumoje | Alkas.lt koliažas
Ukrainos balsas

Rusijos „Perl Harboras“: susprogdinti bombonešiai, sąmyšis Maskvoje ir Stambulo derybų kortos

2025 06 01
Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 12 12 10:45
Ukrainos balsas

Rusiškos „derybos“: reikalavimas pasiduoti

2025 06 01
Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais | lzs.lt nuotr.
Etninė kultūra

Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais

2025 06 01
Saulės elektrinė | statybunaujienos.lt nuotr.
Energetika

Saulės elektrinių bumas Lietuvoje neslopsta – ar sugebėsime sutvarkyti jų atliekas?

2025 06 01
Bernadetos gobelenas | valdovurumai.lt nuotr.
Kultūra

Restauruotas karališkas gobelenas pristatomas lankytojams

2025 06 01
LNM
Architektūra

Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?

2025 06 01
Sūduviai
Etninė kultūra

Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo

2025 05 31
Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
Istorija

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Net jeigu taip - apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Kas toliau? - apie K. Stoškus. Apie tautos poetę, išdavystę ir desovietizacijos politiką? (IV)
  • Tam mokestį naudotų? apie R. Šimaitis. 230–276 mln. eurų kasmet –nedirbantiems užsieniečiams, o lietuviams NT mokestis po kaklu?
  • +++ apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Rusijos „Perl Harboras“: susprogdinti bombonešiai, sąmyšis Maskvoje ir Stambulo derybų kortos
  • Rusiškos „derybos“: reikalavimas pasiduoti
  • Kai televizorius tampa kibernetinių atakų taikiniu
  • Tik sporto ir mitybos apsisaugoti nuo celiulito gali nepakakti

Kiti Straipsniai

Bėgimas

Tik sporto ir mitybos apsisaugoti nuo celiulito gali nepakakti

2025 06 01
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17

Skaitytojų nuomonės:

  • Net jeigu taip - apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Kas toliau? - apie K. Stoškus. Apie tautos poetę, išdavystę ir desovietizacijos politiką? (IV)
  • Tam mokestį naudotų? apie R. Šimaitis. 230–276 mln. eurų kasmet –nedirbantiems užsieniečiams, o lietuviams NT mokestis po kaklu?
  • +++ apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
  • +++ apie Rusijos „Perl Harboras“: susprogdinti bombonešiai, sąmyšis Maskvoje ir Stambulo derybų kortos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Neįgalieji | pixabay.com nuotr.

A. Staponkus. Ar tapsime neįgaliųjų šalimi?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai