Pomidoras – daugelio lietuvių daržuose auganti daržovė, savo skoniu bei kvapu grąžinanti į vaikystės vasaras. Šimtmečius menančias tradicijas ji turi ne tik Lietuvoje – kiekvienais metais Ispanijoje, Valensijos regione, rugpjūčio mėnesį švenčiama pomidorų fiesta – „La Tomatina“. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria šią mažai kalorijų bei daug vitaminų turinčią daržovę įtraukti į savo maisto fiestas ir kasdieninę mitybą. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, ką pasigaminti iš gausaus pomidorų derliaus bei kaip kuo ilgiau juos išlaikyti šviežius.
Viename pomidore – trečdalis vitamino C dozės
Nors pagrindinė pomidorų sudedamoji dalis yra vanduo bei angliavandeniai, tačiau, pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šioje daržovėje yra ir vitaminų C, B5, B2 ir B1, taip pat mineralinių medžiagų.
„Vienas vidutinio dydžio pomidoras aprūpina žmogaus kūną net 30 procentų reikalingos dienos vitamino C dozės. Šiose daržovėse taip pat gausu kalio bei vitamino K1, kuris svarbus kraujo krešumo reguliavimui ir kaulų sveikatai. Be to, pomidorai svarbūs ir dėl juose esančių antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių medžiagų: likopeno, beta karoteno, chlorogeninės rūgšties ir naringenino, kurios yra svarbios lėtinio uždegimo bei cukrinio diabeto, širdies kraujagyslių ligų, vėžio išsivystymo prevencijai“, – sako dr. E. Gavelienė.
Pasak gydytojos dietologės, ši daržovė įdomi tuo, kad galime ją skanauti pačiomis įvairiausiomis formomis. Lengviausia pomidorus vartoti žalius: tereikia nuplauti, supjaustyti, pagardinti prieskoniais ir jie jau paruošti valgyti: „Iš šviežiųpomidorų taip pat galima gaminti sultis ir padažus. Kitas populiarus pomidorų vartojimo būdas – džiovinimas. Šis Italijoje atsiradęs receptas naudojamas daugelyje pasaulio šalių ir gali būti puikus priedas tiek prie karštų, tiek prie šaltų patiekalų, arba valgomas su duona kaip užkandis. Kiekvienas žmogus tikrai ras jam tinkamą vartojimo formą, kad galėtų pomidorus įtraukti į savo kasdienį valgiaraštį.“
Pomidorų rūšių – gausu
Nors visos pomidorų veislės yra naudingos, o jų savybės – panašios, šias daržoves galima atskirti pagal spalvą bei skonį. Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, pomidorų skonis priklauso nuo veislės, tad jų yra saldesnių, rūgštesnių, saldžiarūgščių, su daugiau sėklų arba mėsingesnių: „Kiekvienas pirkėjas gali pasirinkti pagal skonį bei patiekalą, į kurį pomidorai bus dedami.“
Kaip laikyti, kad kuo ilgiau išliktų švieži
Specialistė rekomenduoja pomidorus laikyti kambario temperatūroje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių – vaiskočiais į viršų. Be to, verta žinoti, jog laikomi šalia kitų produktų pomidorai genda kur kas greičiau nei laikomi atskirai. Sunokusius pomidorus patariama suvartoti per savaitę. Tuo tarpu jei nuspręsite pomidorus laikyti šaldytuve, jie gali pasidaryti vandeningi.
„Jei turite daug pomidorų – džiovinkite juos. Tokiais pomidorais galėsite pakeisti saulėje džiovintus pomidorus, kurie tinka daugybei patiekalų. Be to, vėlyvą rudenį itin gardu prie įvairių patiekalų pasimėgauti raugintais pomidorais ar ant makaronų uždėti savo pačių pasigaminto naminio pomidorų padažo“, – pataria O. Suchočeva.
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė pomidorus pataria rinktis priklausomai nuo to, kur norime juos vartoti: „Patiekalų gamybai bei padažams tinka minkšti ir kuo labiau prinokę pomidorai. Tuo tarpu salotoms patariama rinktis įvairių spalvų pomidorų veisles, kurios suteiks salotoms ir išvaizdumo, o taip pat papildys skonių paletę: rūgštelės iki saldumo. Pomidoro kvapą galima užuosti prie jo uodegėlės.“