Pirmadienis, 21 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Nuo iššvaistymo išsaugota 4790 tonų maisto

www.alkas.lt
2023-09-29 14:04:24
2
„Maisto banko“ nuotr.

„Maisto banko“ nuotr.

Minėdamas rugsėjo 29 d. –  Informavimo apie maisto švaistymą dieną, labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ skelbia, jog per paskutinius aštuonis mėnesius Lietuvoje nuo iššvaistymo pavyko išsaugoti 4790 tonų maisto ir, lyginant su ankstesniais metais, tai yra rekordinis per tokį laikotarpį organizacijos išsaugoto maisto kiekis.

„Didžiausią įtaką išaugusiam išgelbėto maisto kiekiui daro ypač sustiprėjusi „Maisto banko“ partnerystė su Lietuvos ūkininkais,“ – džiaugiasi organizacijos vadovas Simonas Gurevičius. Pasak jo, iš ūkių surenkamų atliekamų vaisių ir daržovių kiekis, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, išaugo daugiau nei keturis kartus.

„Tai lemia ir besikeičiantis ūkininkų požiūris į maisto švaistymą – prieš metus ar du mes vis dar girdėdavome netylančius pasakojimus apie išpilamus maisto kalnus ar užkasamas maisto duobes, šiandien prieš priimdamas tokį sprendimą dažnas ūkininkas pagalvoja apie galimybę susisiekti su „Maisto banku“. Tuo pačiu augant organizacijai keitėsi ir mūsų galimybės priimti didelius maisto kiekius, surinkti derlių iš laukų ar paimti tiesiai iš ūkininkų sandėlių, jį perpakuoti. Džiaugiamės, kad šis bendras darbas jau duoda realių, aplinkai bei sunkiau gyvenantiems žmonėms naudingų rezultatų,“ – teigia S. Gurevičius.

Žemės ūkio ministerijos užsakymu atliktas tyrimas rodo, kad Lietuvoje per metus prarandama 393,8 tonos maisto. Didžiausia dalis – 61 proc. prarandama namų ūkiuose, toliau rikiuojasi žemės ūkis (21 proc.), prekybininkai (12 proc.).  Pasaulyje išmetamo maisto kiekis siekia 1,3 milijardo tonų per metus, o tai sudaro apie trečdalį visų per metus pagaminamo bei užauginamo maisto. Todėl didžiosios pasaulio organizacijos Europos Sąjungoje siekia atkreipti dėmesį ir ieškoti būdų, kaip spręsti šį, vieną didžiausių šių dienų iššūkių, su kuriuo susiduria ir jo padarinius aplinkai ir socialinei gerovei jaučia visas pasaulis.

2019 metų  rugsėjo 29 d. Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja  paskelbė Informavimo apie maisto švaistymą ir jo praradimus diena, kurios tikslas – didinti pasaulinį sąmoningumą maisto švaistymo klausimais. Įmonės, organizacijos, valstybės institucijos kviečiamos bendradarbiauti siekiant sukurti naujus maisto švaistymo mažinimo metodus, nevyriausybinės organizacijos raginamos plėsti savo pastangas gelbėjant perteklinį maistą nuo išmetimo ir jį perduodant sunkiau gyvenantiems žmonėms.

Kovos su maisto švaistymu čempionai – maisto bankai, gebantys įtraukti visuomenę bei tarpininkauti tarp maisto gamintojų, prekybininkų, ūkininkų, rėmėjų bei žmonių, kuriems reikalinga pagalba maistu. Per metus vidutiniškai Europos maisto bankai drauge nuo išmetimo išsaugo daugiau nei 900 000 tonų maisto. Lietuvos „Maisto bankas“ praėjusiais metais išsaugojo 6193 tonas gero maisto ir jau ne vienerius metus yra Europos lyderis pagal vienam šalies gyventojui atitenkantį išsaugoto maisto kiekį.

Maisto švaistymo mažinimas – esminis žingnis siekiant tvaresnio ir atsakingesnio požiūrio į maisto vartojimą. Todėl dalinamės keliais patarimais, kurie padės sumažinti maisto švaistymą kasdieniame gyvenime:

1. Planuokite savo valgius.  Prieš eidami į parduotuvę, susiplanuokite savo šeimos meniu kelioms dienoms į priekį, dar  geriau– savaitei.

2. Sudarykite pirkinių sąrašą. Pirkinių sąrašą sudarykite pagal paruoštą savaitės meniu. Atidžiai peržiūrėkite šaldytuvo ir spintelių turinį. Apsipirkinėkite tik griežtai vadovaudamiesi sudarytu sąrašu.

3. Supraskite galiojimo datas. Terminas „Tinka (vartoti) iki“ nurodo gaminio saugumą. Pasibaigus šiam terminui maisto produktas nebėra saugus vartoti. Terminas „Geriausia iki“ nurodo gaminio kokybę. Pasibaigus šiam terminui maistas dar kurį laiką saugus vartoti, tačiau gali būti pakitusios tam tikros jo skoninės savybės, pavyzdžiui, susilpnėjęs kvapas ar skonio intensyvumas.

4. Pasidomėkite maisto laikymo sąlygomis. Grįžę iš parduotuvės su pirkinių krepšiais, pirmiausiai visą maistą tinkamai sudėkite į šaldytuvą arba spinteles. Visi šaldytuvai turi skirtingas temperatūras, jų lentynos (aukštesnės arba žemesnės) dažnai būna skirtos laikyti skirtingiems maisto gaminiams. Pavyzdžiui, viršutinėse šaldytuvo lentynose laikykite paruoštą valgyti maistą, o apatinėse lentynose, kur temperatūra dažniausiai žemesnė – šviežią žuvį ir mėsą.

5. Maisto gaminius sudėkite pagal galiojimo laiką. Apžiūrėję gaminių galiojimo terminus, į šaldyvą ir spinteles juos dėkite pagal galiojimo laiką, kad trumpiausiai galiojantis maisto gaminys visuomet būtų pirmas ir geriausiai matomas.

6. Kontroliuokite savo porcijas. Gaminkite tik tiek maisto, kiek pajėgsite jo suvalgyti. Jei maistą valgote valgykloje ar kavinėje – pradžiai užsisakykite ar įsidėkite jo mažiau, jei iki galo nepasisotinsite – visada galėsite įsidėti/užsisakyti papildomai.

7. Kūrybiškai naudokite maisto likučius. Jei po valgio liko maisto, panaudokite jį kitiems patiekalams – gaminkite sriubą, troškinius, sudėkite likusį maistą į sumuštinius, tortilijas, ant picos ar pagardinkite makaronus.

8. Šaldykite. Beveik visus maisto patiekalus, kuriuose mažiau skysčių, galima užšaldyti. Supakuokite juos į šaldymo maišelius, pažymėkite maisto pagaminimo datą ir drąsiai dėkite į šaldiklį.

9. Konservuokite. Rudens metu ypač aktualus derlius iš sodų ir daržų. Jei jo užsiauginote per daug, gaminkite iš jo uogienes, padažus, pagardus, troškinius, sriubas ir jas konservuokite.

10. Dalinkitės maistu. Pasidalinkite maistu su savo giminaičiais ar kaimynais. Jei turite vaisių, daržovių arba nesunaudotų ilgiau galiojančių maisto gaminių nepraplėštomis pakuotėmis – juos mielai priimti gali „Maisto bankas“.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Per metus Europoje išmetama 88 mln. tonų maisto: kur panaudoti suvytusias morkas? (video)
  2. „Maisto bankas“ atidarė pirmąją maisto atiduotuvę
  3. Tyrimas: pagrindinė maisto išmetimo priežastis − perdėtas lietuvių vaišingumas
  4. Pritarta siūlymui, kad reklamoje būtų perspėjima dėl maisto papildų, genetiškai modifikuoto maisto ir energinių gėrimų
  5. „Maisto bankui“ gyventojai išlaidų negailėjo
  6. Per mėnesį išmetama iki 5 kilogramų maisto
  7. Prasidėjo „Maisto banko“ akcija
  8. Gyventojai suaukojo maisto už 420 tūkst. eur.
  9. Nauja tvarka mažins maisto švaistymą
  10. Maisto ženklinimas: kaip neklaidinti pirkėjų?
  11. Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus
  12. „Maisto bankas“ kviečia aukoti
  13. Vengti maisto švaistymo padeda ir technologijos
  14. Pažymima Pasaulinė maisto saugos diena
  15. Paaukota virš 281 tūkst. maisto gaminių

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 2

  1. Nesakykit! says:
    2 metai ago

    Tik nesakykite, jo nuotraukoje maišuose – ANTANINIAI!!! Arba grapšteinai, arba pepinai, arba alyviniai… 🙁

    Atsakyti
    • Bartas says:
      2 metai ago

      Ten sukrauti auksiniai. Aš tokius valgau. Tik niekas neprašykit pasidalinti, aš šykštuolis.

      Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Paspirtukas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Daugėja gaisrų dėl netinkamo ličio jonų baterijų naudojimo

2025 07 21
Grįžta tradicinė kuprinių svėrimo akcija
Lietuvoje

Dėl paramos mokiniams metas kreiptis jau dabar

2025 07 21
Agnė Bilotaitė
Lietuvoje

Dėl ministro veiksmų A. Bilotaitė kreipėsi į STT ir prokuratūrą

2025 07 21
Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimvydas apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • P.Skutas apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • P.Skutas apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Daugėja gaisrų dėl netinkamo ličio jonų baterijų naudojimo
  • Dėl paramos mokiniams metas kreiptis jau dabar
  • Dėl ministro veiksmų A. Bilotaitė kreipėsi į STT ir prokuratūrą
  • Pagrindinės taisyklės, užtikrinant telefono apsaugą

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimvydas apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • P.Skutas apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • P.Skutas apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Automobilis, kelias, naktis | pixabay.com, 5735465 nuotr.

Greičiau temstant – nauji pavojai kelyje

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai