Šiandien Vilniuje „Maisto bankas“ atidarė pirmąją Lietuvoje maisto atiduotuvę, kurioje gaminius nepasiturintys gali rinktis kaip įprastoje parduotuvėje, tačiau čia jie – nieko nekainuoja. Atiduotuvės asortimentą sudaro nuo išmetimo „Maisto banko“ savanorių išgelbėtas, tačiau žmonių vartojimui dar tinkamas maistas. Planuojama, kad ši atiduotuvė padės pamaitinti virš tūkstančio sunkiau besiverčiančių žmonių per savaitę.
Vilniaus Konstitucijos pr. duris atvėrusios erdvės atidarymo metu „Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius teigė, kad būtent tokia atiduotuvė – unikalus ir alternatyvų neturintis reiškinys ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.
„Maisto atiduotuvės-parduotuvės konceptas sunkiau gyvenantiems žmonėms yra paplitęs Jungtinėse Amerikos Valstijose, Australijoje, kelios tokios vietos veikia ir Europoje. Tiesa, minimose atiduotuvėse didesnę dalį sudaro ne nuo išmetimo išsaugotas, o žmonių ar verslo įmonių tikslingai nupirktas maistas. Be to už gaunamą maistą reikia susimokėti simbolinį mokestį. O štai mūsų atiduotuvėje skurstantieji maistą gaus visiškai nemokamai. Analogiškų pavyzdžių nesame matę visoje Europoje“, – sako „Maisto banko“ vadovas.
Atiduotuvėje „apsipirkti“ galės sunkiau besiverčiantieji, kurių sąrašai sudarinėjami pagal iš anksto savivaldybių pateikiamus siūlymus. Kiekvienam žmogui skirtas maistas bus ribojamas – viso planuojama skirti po 5 kilogramus maisto gaminių, kuriuos kiekvienas galės rinktis iš duonos, vaisių, daržovių, mėsos, pieno ir kitų kategorijų.
„Maisto banko“ savanoriams kasdien reikės atlikti didžiulį darbą – šioje atiduotuvėje maistas kiekvieną rytą bus apskaitomas, išrūšiuojamas, sudedamas į atiduotuvės lentynas pagal kategorijas, apskaičiuojami kiekvienos kategorijos kiekiai. Kasdien surinkti maisto kiekiai skiriasi, todėl savanoriai kas rytą turės išskirstyti, kiek ir kokios kategorijos maisto atėjusiems žmonėms bus galima pasirinkti tądien.
„Pavyzdžiui, šiandien iš duonos gaminių galite pasirinkti du vienetus arba iš vaisių ir daržovių galite pasirinkti ne daugiau nei du kilogramus. Tokiu būdu negalios taisyklė, „kas pirmesnis, tas gudresnis“ – kiekvienas atėjęs žmogus turės pasirinkimą iš visų maisto kategorijų“, – sako organizacijos vadovas.
Anot S. Gurevičiaus, labai svarbus šios atiduotuvės tikslas – nepasiturintiems žmonėms maistą dalinti oriai.
„Kiekvienas žmogus norėtų maistą pasirinkti pats, jausdamasis kaip įprastoje parduotuvėje, o ne laukti maisto davinių eilėse prie sandėlių… Nes ir tie žmonės nusipelno pagarbos. Šiais laikais vis dar gajūs mitai, kad parama aktuali tik priklausomybių turintiems žmonėms ar tinginiams, tačiau „Maisto bankas“ mato visai kitokią realybę. Maisto pasiimti ateina mažas pajamas gaunantys dirbantieji, daug neįgaliųjų, senjorų, vienišų ar kelis vaikus auginančių mamų. Ir šis ratas tik plečiasi – šiuo metu Vilniuje ir Vilniaus rajone, kurį aptarnaus ši atiduotuvė, skaičiuojame beveik 50 tūkstančių skurstančiųjų. Tad visi norintys gauti paramą maistu, turėtų kreiptis į savo seniūnijos socialinius darbuotojus“, – pasakoja vadovas.
Anot organizacijos vadovo, kasdien skurstantiesiems atrenkantis maistas priklausys nuo „Maisto banko“ partnerių – bendradarbiaujančių prekybos tinklų, gamintojų, logistikos įmonių, ūkininkų – sąmoningumo.
„Nors kovos su maisto švaistymu klausimais „Maisto bankas“ dirba jau ne vienerius metus, tačiau tik dabar jaučiame augantį perteklinio maisto turinčių partnerių sąmoningumą. Jie vis dažniau priima sprendimą ne utilizuoti, o dalintis su stokojančiais. Būtent nuo šių sprendimų labai priklausys mūsų atiduotuvės lentynų turinys“, – teigia organizacijos vadovas
Atiduotuvė – atvira erdvė visuomenei
Anot S. Gurevičiaus, atiduotuvės tikslas – ne tik dalinti maistą skurstantiems, bet ir tapti parodomuoju maisto nešvaistymo centru, kurio durys atviros kiekvienam.
„Mūsų ambicija – tapti vieta, kurioje renkasi visi, neabejingi maisto nešvaistymo tematikai. Tad kartu su šios atiduotuvės atidarymu mes atveriame savo organizacijos duris visuomenei. Kviečiame čia užeiti kiekvieną, kuriam rūpi daugiau sužinoti apie maisto švaistymą, pamatyti, kokie maisto gaminiai yra išsaugomi, prisidėti savanoriaujant“, – priduria S. Gurevičius.
Ši Vilniuje atidaryta atiduotuvė – tik pirmoji stotelė tolimesniame plėtros kelyje. „Maisto bankas“ per šiuos metus planuoja atidaryti dar kelioliką atiduotuvių kituose Lietuvos miestuose – Kaune, Radviliškyje, Marijampolėje, Utenoje, Vilkaviškyje, Telšiuose, Akmenėje, Jurbarke, Elektrėnuose, Alytuje ir dar keliuose kituose miestuose.
Praėjusiais metais „Maisto bankas“ išdalino beveik 11 tūkst. tonų maisto iš kurių 6193 tonos – nuo sunaikinimo išsaugotas maistas. Šiuo metu organizacija remia 230 tūkstančių žmonių visoje Lietuvoje, taip pat paramą reikia 601 socialinei organizacijai.