Antradienis, 7 vasario, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
Advertisement
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Per mėnesį išmetama iki 5 kilogramų maisto

2021-04-12 07:45:32
0
Kodėl per karščius maistą tvarkyti reikia itin atsakingai?

chug.com.au nuotr.

7 iš 10 Lietuvos gyventojų sutinka, kad maisto švaistymas – didelė problema, rodo „Hellmann‘s“ iniciatyva atliktas tyrimas. Kartu, šalies gyventojai save laiko atsakingais vartotojais – absoliuti dauguma jų teigia maisto visiškai nešvaistantys arba vartojantys pakankamai atsakingai. Vis tik gyventojai dar išmeta iki 5 kilogramų maisto per mėnesį, nes jiems sudėtinga tinkamai planuoti pirkinius, stinga laiko šaldytuvo peržiūrai bei idėjų receptams iš maisto likučių.

Pripažįsta švaistymo problemą

Tvarumo ir atsakingo vartojimo nuostatoms visame pasaulyje populiarėjant, Lietuvos gyventojai taip pat pripažįsta maisto švaistymo problemą. „Hellmann‘s“ užsakymu tyrimų bendrovės „RAIT“ atlikta apklausa parodė, kad 68 proc. respondentų Lietuvoje maisto švaistymą laiko dideliu iššūkiu ir tiki, jog kiekvienas turi prisiimti atsakomybę ir imtis priemonių šiai problemai mažinti.

„Pirmasis žingsnis sprendimų link visuomet yra problemos pripažinimas, tad labai svarbu, jog Lietuvos gyventojai galvoja apie atsakingą vartojimą ir maisto panaudojimą. Tik maždaug 2 žmonės iš 10 mano, kad pakeisti negali nieko, ir tik 6 proc. maisto švaistymo problemos iš viso neįžvelgia“, – sako Rita Ylakavičiūtė-Ostrauskienė, „Hellmann‘s“ prekės ženklą valdančios kompanijos „Unilever“ rinkodaros vadovė Baltijos šalyse.

Didžioji dauguma žmonių ne tik sutinka dėl maisto švaistymo problemos egzistavimo, bet ir laiko save atsakingais vartotojais. 89 proc. respondentų teigia maisto visiškai nešvaistantys arba nors ir galėtų išmesti mažiau, besielgiantys atsakingai. Tuo tarpu visišku maisto švaistūnu save laiko tik vienas žmogus iš šimto.

„Tai – stebėtina tendencija, įrodanti, kad žmonės jau yra perėję į kitą sąmoningumo ir savęs supratimo lygį, kai ne tik identifikuoja problemą, bet geriausiai, kaip išmano, imasi ją spręsti. Atsakingiausiais maisto švaistymo klausimu save dažniau įvardija vyresni, 55–64 m. amžiaus, respondentai ir asmenys, turintys specialųjį vidurinį arba povidurinį išsilavinimą“, – sako R. Ostrauskienė.

tastykitchen.com nuotr.
Stinga planavimo įgūdžių

Nepaisant tinkamo požiūrio į maisto vartojimą, gyventojai susiduria su sunkumais, trukdančiais neišmesti maisto gaminių. Dauguma (70 proc.) vis dar išmeta iki 1 kilogramo maisto per mėnesį. Dar 28 proc. šis skaičius kartais išauga ir iki 5 kilogramų.

Tyrimo duomenimis, su maistu elgtis atsakingai – neišmesti dar tinkamų vartoti gaminių, panaudoti maisto likučius, pirkti ir gaminti tiek, kiek planuojama suvartoti – gyventojams labiausiai trukdo blogi planavimo įgūdžiai, laiko trūkumas, valios ir žinių stoka.

„Įprastai, netinkamas pirkinių planavimas yra ryškiausia maisto švaistymo priežastis. Žmonės linkę prisipirkti gerokai daugiau maisto nei gali suvalgyti, tad dalį jo tenka išmesti, nes jis tiesiog sugenda ir tampa nebevalgomas arba baigiasi jo galiojimo laikas“, – sako R. Ostrauskienė.

Padėtų daugiau žinių

Pirkinių planavimo svarbą įvertina ir patys gyventojai – kad tai padėtų vartoti atsakingiau, sutinka net 78 proc. respondentų. Vis tik 62 proc. svarbi ir dažnesnė šaldytuve esančių gaminių peržiūra, 42 proc. – kūrybiškų receptų žinojimas.

„Šios priemonės maisto švaistymo problemą padėtų sumažinti iki minimumo, nes atsakingai planuojant pirkinius jų turėsime tiek, kiek reikia. Vis tik ne ką mažiau svarbu gebėti kūrybiškai išnaudoti maisto likučius, tokiu būdu dar labiau mažinant išmetamo maisto kiekį“, – sako R. Ostrauskienė.

Statistiškai reikšmingai dažniau maistą išmeta jaunesni, 25–34 m. respondentai, taip pat aukštąjį universitetinį išsilavinimą turintys žmonės. O štai 50 metų ribą perkopę ir turintys specialųjį vidurinį išsilavinimą yra gerokai atsakingesni.

„Panašu, kad maisto švaistymas dažnai susijęs ne tik su planavimo įgūdžių ar laiko stoka, bet ir su gyvenimo būdu. Dažniau namuose valgantys, maisto ruošos įgūdžių turintys vyresni žmonės geba kūrybiškiau išnaudoti maisto gaminius, o štai jauni miesto gyventojai tokių patirčių įgyti nespėja, nes praktikuotis negali dažnai dėl įtempto gyvenimo tempo“, – sako R. Ostrauskienė.

Viena išeičių – likučių panaudojimas

Norint mažinti maisto švaistymo problemą, svarbu ne tik atsakingai planuoti pirkinius, bet ir tinkamai panaudoti maisto likučius. Vis tik tyrimas atskleidė, jog 30 proc. žmonių vengia tą daryti, nes nežino tinkamų receptų arba tiesiog nemėgsta valgyti seniau pagaminto maisto.

„Šios priežastys tarpusavyje labai susijusios, nes neretai žmonės mano, kad likučiai yra kažkuo prastesnis maistas, nors iš tiesų tiesiog nežino, kaip juos galima kūrybiškai panaudoti. Tas reikšmingai padėtų sumažinti švaistymą ypač tokių švenčių kaip Velykos metu, kai maisto kiekis ant stalo dažnai didesnis, nei galima suvartoti“, – sako R. Ostrauskienė.

Anot ekspertės, džiugina faktas, kad net 7 iš 10 Lietuvos gyventojų randa būdų pasigaminti naujus patiekalus iš nesuvartotų maisto likučių.

Autorius yra Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras

Spausdinti 🖨

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Omletas, maistas | pixabay.com, Engin Akyurt nuotr.

Tamsiais rytais – spalvingi pusryčiai

2023 02 06
Duona | pixabay.com nuotr.

Kaip atšviežinti padžiūvusią duoną?

2023 02 05
Daržovės, bulvės | pixabay.com nuotr.

Vasario 5 minima Pasaulinė cepelinų diena

2023 02 05
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Daržovių blyneliai – sveikai ir pigiai vakarienei

2023 02 04
Maistas, kruopos | pixabau.com, Enotovyj nuotr.

Tinkamai laikant, maistą išsaugosite ilgiau

2023 02 04
Išmoka | pixabay.com nuotr.

VDI domėjosi vyrų ir moterų algų atotrūkiu

2023 02 03
Daugiabučiai Misionieriuose nuo bastėjos apžvalgos aikštelės | lietuvos.link nuotr.

Vilniaus miesto statybų tyrimas atvėrė sistemines paveldosaugos žaizdas

2023 01 30
Fetos sūris, maistas | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Graikiškoji feta: ką pasigaminti?

2023 01 30
Mityba, gerinanti regėjimą

Į klimato kaitą reaguoja ir mūsų kūnas

2023 01 30
Čili troškinys | pixabay.com, RitaE nuotr.

Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą

2023 01 29
Rodyti daugiau

Naujienos

Automobilių numeriai | regitra.lt nuotr.
Lietuvoje

„Regitra“ pristato 44 naujus numerio ženklų derinius

2023 02 07
AIPP Žaliasis koridorius | kaunas.lt nuotr.
Lietuvoje

Kaunas atveria erdves inovacijų kūrėjams

2023 02 07
Vėjo elektrinės | enmin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Pernai vėjo jėgainių galia išaugo trečdaliu

2023 02 07
sam.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Aptarta, kaip stiprinti medikų saugumą

2023 02 07
Seimo kanceliarijos archyvo nuotr.
Lietuvoje

Vasario 9 d. – neeilinė Seimo sesija

2023 02 07
Aplinkos ministras lankosi kadagynuose | am.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Atsigaunantys kadagynai lauks lankytojų

2023 02 07
Slaugos paslaugos | sam.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Didėja slaugos namuose apimtys

2023 02 07
Ukrainos gynėjai | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Ukrainos gynybos štabe svarstomi kontr-puolimo variantai

2023 02 07
Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Žemyna apie J. Basanavičius. Pasijutau lietuviu esąs
  • citata iš VLKK: apie Kaunas atveria erdves inovacijų kūrėjams
  • o kas jis? apie V. Rutkauskienė. Kaniūkų kaimo gyventojų žudynės sovietinių „partizanų“ prisiminimų knygoje
  • >>>Žemynai apie Tamsiais rytais – spalvingi pusryčiai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • „Regitra“ pristato 44 naujus numerio ženklų derinius
  • Gintaro įlanka atgims naujai
  • Kaunas atveria erdves inovacijų kūrėjams
  • Pernai vėjo jėgainių galia išaugo trečdaliu
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Tamsiais rytais – spalvingi pusryčiai

by Ditė Česėkaitė
2023 02 06
4
Omletas, maistas | pixabay.com, Engin Akyurt nuotr.

Nors dienos pamažu ilgėja, bet rytai vis dar dažnai būna tamsūs ir niūrūs. Dėl tamsos ir vitaminų trūkumo, šiuo metų...

Skaityti toliau

Kaip atšviežinti padžiūvusią duoną?

by Ditė Česėkaitė
2023 02 05
0
Duona | pixabay.com nuotr.

Lietuvoje minima Šv. Agotos diena. Duona nuo seno lietuviams turėjo sakralią reikšmę, jos išmesti buvo nevalia. Deja, šiomis dienomis, kai...

Skaityti toliau

Vasario 5 minima Pasaulinė cepelinų diena

by Ditė Česėkaitė
2023 02 05
0
Daržovės, bulvės | pixabay.com nuotr.

Net jei vengiate sunkesnio maisto ar itin skaičiuojate kalorijas, esant progai galite pasilepinti vaikystę primenančiais lietuviškais bulvių patiekalais, juo labiau,...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Žemyna apie J. Basanavičius. Pasijutau lietuviu esąs
  • citata iš VLKK: apie Kaunas atveria erdves inovacijų kūrėjams
  • o kas jis? apie V. Rutkauskienė. Kaniūkų kaimo gyventojų žudynės sovietinių „partizanų“ prisiminimų knygoje
  • >>>Žemynai apie Tamsiais rytais – spalvingi pusryčiai
  • Įdomu apie V. Rutkauskienė. Kaniūkų kaimo gyventojų žudynės sovietinių „partizanų“ prisiminimų knygoje
Kitas straipsnis
Rinkimai, balsavimas | vrk.lt nuotr.

Lietuva domisi Estijos elektroninio balsavimo patirtimi

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai