Sekmadienis, 8 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Duoną nesunku išsikepti ir namuose

www.alkas.lt
2021-11-20 19:07:10
0
Duona | pixabay.org nuotr.

Duona | pixabay.org nuotr.

Lietuvoje duona ir jos kepimas turi itin senas tradicijas ir užima ypatingą vietą mūsų kultūroje. Iš tinkamų sudedamųjų dalių paruošta duona – palanki ir sveikatai, mat joje gausu skaidulų, mineralų bei vitaminų.

Pasigaminti tereikia vos kelių produktų

Nijolia Juchnevič, prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė, sako, kad nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kitaip – duoną lengvai iškepti galima ir namuose, o tradicinei ruginei juodai duonai pasigaminti tereikia vos kelių produktų.

Pagrindinės duonos sudėtinės dalys, pasak jos, yra raugas, miltai ir vanduo, o skonį, purumą ir daug kitų savybių lemia būtent jo kokybė ir teisingai pasirinkti miltai. Kaip teigia ekspertė, jei gaminama viso grūdo ar grūdo dalių duona, tokius miltus reikia užpilti vandeniu ir rauginti 4–6 dienas.

Reiktų pradėti nuo nedidelių miltų ir vandens kiekių, palaipsniui juos didinti ir 4-ą dieną jau gaminti duoną: pridėti druskos, kitų norimų prieskonių, sako N. Juchnevič ir dalijasi dar keliomis naminės duonos ruošimo taisyklėmis.

Kelios paprastos taisyklės

Išsirinkite, kuo kildinsite. Prieš kepant duoną reikėtų pagalvoti, kuo ją kildinsite. Pasak ekspertės, tam puikiai tinka tiek raugas, tiek paprastosios mielės. Pastarosios pravers skubantiems ir neturintiems daug laiko. O pasigaminti raugą prireiks šiek tiek laiko ir pastangų. Kaip teigia ji, paprastai raugas yra gaminamas apie savaitę. Jį sudaro miltai ir vanduo, kasdien jį maitinant, užauga mielės, padedančios duonai fermentuotis ir iškilti.

Teisingai rinkitės miltus. Kepant duoną galite rinktis tiek viso grūdo, tiek paprastus baltuosius miltus. Lyginant su baltais miltais, viso grūdo miltai turi daugiau maistingųjų medžiagų, iš jų gaminama duona bus intensyvesnio skonio, sunkesnės konsistencijos. Anot N. Juchnevič, visų grūdo dalių miltai, kepant duoną dažnai yra maišomi su baltais, siekiant puresnės kepinio tekstūros, minkštesnės duonos.

Leiskite tešlai pakilti. Kaip teigia ekspertė, daugumoje receptų rašoma, kad duonos tešla kepimui teks tinkama tuomet – kai padidės dvigubai.  O tai, kaip sako N. Juchnevič gali trukti nuo vienos iki trijų valandų, priklausomai nuo temperatūros, drėgmės tešloje, glitimo išsivystymo ir naudojamų ingredientų. Paprastai tariant, šilta, drėgna aplinka geriausiai tinka duonai kildinti.

Pagardinkite sėklomis. Duoną galima ne tik papuošti įvairiausiomis sėklomis ar žolelėmis, bet ir jomis praturtinti duonos tešlą. Į tešlą įmaišyti galite ir moliūgų, saulėgrąžų, sezamų, kanapių sėklų. Pasak N. Juchnevič, kad sėklos įgautų intensyvesnį skonį prieš maišant  į tešlą galima jas lengvai paskrudinti sausoje keptuvėje.

N. Juchnevič šviežia kvepiančia duona siūlo pasimėgauti ir namuose bei dalijasi nesudėtingai paruošiamu receptu.

Plikyta kvietinė duona be mielių
Jums reikės:

2 kg rupių kvietinių miltų;

1,6 l verdančio vandens;

250 ml raugo;

4 valg. šaukšt. cukraus (galima naudoti medų);

1 saujos kmynų;

1 valg. šaukšt. druskos;

sviesto (kepimo formai ištepti).

Gaminimas:

Į didelį dubenį dėti 12 šaukštų miltų,  cukrų ir įpilti verdantį vandenį. Viską išmaišyti ir palikti atvėsti. Į šiltą, bet ne karštą plikinį, sudėti 250 ml turimo raugo. Išmaišyti ir palikti 1 parai. Po paros rekomenduojama atsidėti 250 ml raugo kitam kartui. Jį įdėti į stiklainiuką ir palikti šaldytuve. Į plikinį sudėti kmynus, druską ir likusius miltus, ir užminkyti tešlą.

Miltus reguliuoti pagal tešlos kietumą, tešla turi būti labai lipni. Palikti tešlą pakilti 8-10 valandų kol ši pakils. Tada dėti į kepimo formą, išteptą sviestu ir kepti 40 minučių 200 laipsnių temperatūroje ir 70 minučių 170 laipsnių temperatūroje. Pirmas 15 minučių būtinai pravėrus orkaitės dureles. Iškepusią duoną ragauti su sviestu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Namuose kepta duona – ne tik maistas. Tai – šeimos papročių puoselėjimas
  2. Kaip išsirinkti gerą duoną?
  3. Į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis duoną?
  4. 2019 m. Taikos duona bus kepama Lietuvoje
  5. 2019 metais Lietuvoje bus kepama „Taikos duona“
  6. Nepelnytai pamiršta: kodėl ant savo stalo tradicinę duoną turėtume dėti dažniau
  7. Tyrimas: Lietuvos gyventojai grūdinio maisto vartoja per mažai
  8. „Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą
  9. Vasario 5-oji – Gabijos arba Duonos diena
  10. Lietuvos liaudies buities muziejus kviečia į lietuvių duonos parodą
  11. Svarbiausia žinoti, kiek ir ko suvalgyti

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Ukrainos gynėjas
Ukrainos balsas

Žiurkė spąstuose arba kada į orą išlėks putinas?

2025 06 08
Populiariausi vardai 2024 m.
Kalba

VLKK nutarimo „Dėl lietuviškos vardo formos“ paaiškinimas

2025 06 08
Selemonas Paltanavičius | vdu.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Prezidento V. Adamkaus gamtosauginės premijos laimėtojas S. Paltanavičius: patys geriausi darbai atliekami nelaukiant ir nesitikint jokių premijų

2025 06 08
LMA - Lietuvos muziejų asociacija | lma.lt nuotr.
Istorija

Lietuvos muziejų asociacija: kviečiame Valstybės kontrolę dialogui dėl muziejinių vertybių apskaitos

2025 06 07
Susitarimo pasirašymas
Lietuvoje

Ministerijos susitarė dėl bendrų veiksmų ugdant pilietišką jaunimą

2025 06 06
Lėktuvas | sumin.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Sukčių taikiklyje – neatidūs keliautojai

2025 06 06
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Kada ligoniai siunčiami į kitas šalis ir kas už tai moka?

2025 06 06
Dviračių takas
Lietuvoje

Klaipėdoje atnaujinami dviračių ir pėsčiųjų takai

2025 06 06

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • BRITAIN NOW 2.0 apie L. Kojala. JAV ir Europa: gynybos naštos dalybos tarp pragmatizmo ir įtakos
  • Žavisi apie Žiurkė spąstuose arba kada į orą išlėks putinas?
  • Globalistas apie Žiurkė spąstuose arba kada į orą išlėks putinas?
  • Alice Weidel apie Lietuva – tvirtovė, kuri žvelgia į ateitį: Prezidentas Gitanas Nausėda metiniame pranešime ragina stiprinti gynybą, puoselėti istorinę atmintį ir atskleidžia valdžios spragas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Netinkamai laikomi ar gabenami degalai gali prišaukti pavojų
  • Tyrimas: apie pusė lietuvių negali kokybiškai išsimiegoti
  • Kaip naujakuriams apsaugoti įsigytą turtą?
  • Atvirų batų metas: kaip kovoti pėdų bėdomis

Kiti Straipsniai

Valgymas šeimoje | Adobe Stock nuotr.

Nutolimas šeimoje: atskleidė, koks įprotis padeda atkurti prarastą ryšį

2025 05 26
Automobilis

ES sutarė dėl naujų vairuotojų pažymėjimų taisyklių

2025 03 26
Telefonas | pexels nuotr.

5 telefono naudojimo taisyklės, kurias privalo žinoti tėvai

2025 03 23
Telefonas

Mokykloms bus parengti siūlymai dėl telefonų naudojimo

2025 03 21
Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananų duona – drėgnumo, saldumo ir purumo derinys

2025 03 02
Žvejas

Nuo kovo 1 d. įsigaliojo draudimas žvejoti kiršlius ir sterkus

2025 03 02
Automobilis | pixabay.com, Devolk nuotr.

Auksinės vairuotojų taisyklės, kurių nepakeis technologijos

2025 02 23
Sumuštinis

Kaip pagreitinti pusryčių ruošą ir sutaupyti laiko?

2025 02 23
Pusryčiai, sumuštiniai

Pirmas žingsnis į sveiką gyvenseną – pusryčiai

2025 02 08
Duona | pixabay.org nuotr.

Įsitikinimai apie duoną ir pagrindinė sveikos mitybos taisyklė

2025 02 01

Skaitytojų nuomonės:

  • BRITAIN NOW 2.0 apie L. Kojala. JAV ir Europa: gynybos naštos dalybos tarp pragmatizmo ir įtakos
  • Žavisi apie Žiurkė spąstuose arba kada į orą išlėks putinas?
  • Globalistas apie Žiurkė spąstuose arba kada į orą išlėks putinas?
  • Alice Weidel apie Lietuva – tvirtovė, kuri žvelgia į ateitį: Prezidentas Gitanas Nausėda metiniame pranešime ragina stiprinti gynybą, puoselėti istorinę atmintį ir atskleidžia valdžios spragas
  • Elon Musk apie L. Kojala. Meilė pragmatiniams interesams nebūtina
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Algirdas Audzijonis (1935–2015) | Alkas.lt koliažas

Mirė iškilus fizikas, profesorius Algirdas Audzijonis

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai