Antradienis, 20 balandžio, 2021
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip išsirinkti gerą duoną?

www.alkas.lt
2020 08 02 03:10
0
Kaip išsirinkti gerą duoną?

Duona | „Gardėsio“ nuotr.

Duona | „Gardėsio“ nuotr.
Duona | „Gardėsio“ nuotr.

Visų grūdo dalių kvietinė, nesmulkintų grūdų, sėklų, brijošė, daržovinė, su raugu, grūdų, visų grūdo dalių ruginė, avižinė, šviesi forminė – šiandien parduotuvių lentynose sutinkame dešimtis skirtingų duonos rūšių, o jas atskirti darosi vis sudėtingiau. Kaip nepasiklysti šiame duonos labirinte ir kokių sudedamųjų dalių ieškoti etiketėje?

Duona sudaro žmogaus mitybos pagrindą ir, nepaisant trumpalaikių madų, vis dar yra mitybos piramidės apačioje. Dėl savo išskirtinumo, patrauklios kainos ir puikių skoninių savybių duona atsiduria ir daugelio lietuvių būtiniausių gaminių krepšelyje. Tačiau, anot „Gardėsio“ duonos gaminių vystymo vadovo Tado Aleknavičiaus, ne kiekvienas geba atskirti skirtingas duonos rūšis.

„Anksčiau populiarus duonos skirstymas į šviesią ir tamsią tikrai nebegalioja. Kur kas svarbiau atsižvelgti į kitus dalykus: duonos sudėtyje esančius miltus, skaidulinių medžiagų, cukraus ir baltymų kiekį. Tai rodikliai, kurie padės nustatyti kokybę ir maistinę vertę. Žinoma, renkantis duoną svarbi ne tik maistinė vertė, bet ir skonis. Todėl tinkamai išmanant duonos rūšis ir gamybos bei sudėties principus, galima išsirinkti sveikatai palankiausią, bet tuo pat metu ir gardžiausią duoną“, – teigia „Gardėsio“ žinovas.

Tad kokios yra pagrindinės duonos rūšys ir jų esminiai skirtumai?

1. Visų grūdo dalių kvietinė duona

Kvietinė duona – viena lietuvių perkamiausių, tačiau ne visos kvietinės duonos vienodos. Jeigu jos sudėtyje ieškosite visų grūdo dalių kvietinių miltų, gardžiuositės ne tik puria ir minkšta duona, bet ir pasipildysite naudingomis medžiagomis.

„Miltai yra gaminami iš kviečių grūdų, turinčių tris maistinių medžiagų dalis: sėlenas (išorinis sluoksnis), gemalą (vidinė dalis) ir endospermą (tarp jų esanti krakmolinga dalis). Pilno grūdo miltai perdirbami taip, kad visos šios trys dalys išliktų. Todėl juose daugiau vitaminų B6 ir E, magnio, cinko, folio rūgšties ir chromo. Be to, renkantis pilno grūdo kvietinę duoną, padidinsite ir suvartojamų maistinių skaidulų kiekį“, – teigia T. Aleknavičius.

 Duona | „Gardėsio“ nuotr.
Duona | „Gardėsio“ nuotr.

2. Raugo (angl. sourdough) kvietinė duona

Įprasta šviesi duona gaminama iš sijotų kvietinių miltų, kurių gamybos eigoje pašalinamos sėlenos ir gemalai. Įdomu tai, kad nors kvietinė raugo duona gaminama iš tų pačių kvietinių miltų, fermentacijos procesas pagerina mineralinių medžiagų įsisavinimą.

„Mineralų įsisavinimą riboja fito rūgšties junginiai. Tačiau natūralaus raugo duonoje esančios pieno rūgšties bakterijos sumažina duonos pH, tai padeda šiuos junginius skaidyti, o tuo pačiu – gerinti mineralų įsisavinimą. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl „sourdough“ duona arba kitaip žinoma raugo duona, yra maistingesnė nei įprasta, nors kepama iš tų pačių miltų“, – teigia žinovas.

3. Visų grūdo dalių dribsnių duona

Grūdų dribsniai – tai pilno grūdo kviečiai, kurie gamybos procese yra suspaudžiami. Jų nauda – išsaugomos visos grūdo dalys, o tuo pačiu – daugiau maistinių skaidulų.

„Grūdų dribsniai – dar pakankamai naujas terminas, kuris ne visiems vartotojams pažįstamas. Tačiau tai tie patys viso grūdo javai, tik kitaip apdirbti – ne malami kaip miltai, o spaudžiami. Maistiniu požiūriu jie nuo miltų skiriais nedaug, tačiau keičia duonos struktūrą ir skonį – dribsnių dėka duona būna drėgnesnė“, – tikina duonos žinovas.

Šviesi duona | „Gardėsio“ nuotr.
Šviesi duona | „Gardėsio“ nuotr.

4. Kvietinė sėklų duona

Dalis šviesios duonos mėgėjų, kuriems priimtinesnis purumas ir minkštumas, tačiau svarbi ir maistinė sudėtis, renkasi duoną su sėklomis.

„Mėgstantiems minkštą ir purią duonos struktūrą, tačiau vertinantiems pridėtinę maistinę vertę, kvietinė duona su sėklomis galėtų būti geras pasirinkimas. Nors kvietiniuose gaminiuose esančios sėklos daro įtaką gaminio struktūrai, nes jos yra sunkesnės už miltus, tačiau gaminys vis tiek pakankamai iškyla ir išlieka minkštas bei purus. Be papildomų skaidulų, gerųjų riebalų, tokia duona turtinga ir baltymais – ši rūšis turi net 12 g baltymų šimte gramų“, – sako T. Aleknavičius.

5. Duona su daržovių miltais

Kintantis vartotojų požiūris į angliavandenius kelia rimtų iššūkių, todėl duonos kepėjai atrado išeitį – dalį įprastų miltų pakeisti daržovių miltais ir taip padidinti duonos maistinę vertę.

„Sveika gyvensena diktuoja madas atsisakyti pridėtinio cukraus, tad daržovinės duonos – išeitis tiems, kurie ieško natūralaus saldumo. Be to, ši duona turi daugiau baltymų, skaidulinių medžiagų“, – tikina žinovas.

Tamsi duona | „Gardėsio“ nuotr.
Tamsi duona | „Gardėsio“ nuotr.

6. Raugo (angl. sourdough) ruginė duona

Ruginė duona su raugu lietuviams itin pažįstama tradicinė duonos rūšis – tokias kepdavo ir mūsų senoliai. Tačiau raugas suteikia jai ne tik išskirtinį skonį, bet ir papildomų maistinių savybių.

„Raugo fermentacijos procesas padeda išryškinti geriausias ruginių miltų savybes. Rugiai pasižymi subtiliu rūgštumu ir vaisiškumu, kuriems raugas padeda tik dar geriau atsiskleisti. Ruginių miltų minkštimas yra labai tankus, o fermentacijos procesas iš dalies jį sumažina, todėl duona tampa puresnė. Be to, tokia duona dar ir geriau virškinama, turi žemesnį glikeminį indeksą“, – teigia specialistas.

7. Tamsi duona

Populiariausia tamsi duona Lietuvoje – „Bočių“. Tai klasikinio sodraus skonio duona, išsiskirianti lengvu kmynų aromatu bei subtiliu dominuojančių ruginių miltų rūgštumu.

„Bočių“ duonos sudėtyje dominuoja ruginiai miltai. Jie paprastai būna tvirtesni ir kvapnesni nei kviečiai, tad kuo daugiau rugių naudojama, tuo duona bus tamsesnė ir sodresnė. Taip pat neatsiejama šios duonos dalis – salyklas, suteikiantis ne tik sodrų skonį, bet ir spalvą. Salyklas – tai miltai, gauti iš sudaigintų ir išdžiovintų grūdų“, – sako T. Aleknavičius.

Tadas Aleknavičius | „Gardėsio“ nuotr.
Tadas Aleknavičius | „Gardėsio“ nuotr.

8. Visų grūdo dalių tamsi duona

Visų grūdo dalių gali būti ne tik kvietiniai, bet ir ruginiai miltai. Kaip ir kviečių atveju, gaminant visų grūdo dalių ruginius miltus sumalami visi sveiki grūdai – ir su sėlenomis, ir su grūdų gemalais.

„Visų grūdo dalių ruginė duona įvardijama kaip viena palankiausių sveikatai. Be to, 100 gramų šios duonos turi sąlyginai nedaug – 186 kalorijas. Visų grūdo dalių ruginė duona padeda prižiūrėti cukraus kiekį kraujyje, joje yra daug tirpių skaidulų. Manoma, kad būtent dėl didelio tirpiųjų skaidulų kiekio ši duona padeda ilgam užtikrinti sotumo jausmą“, – teigia specialistas.

9. Tamsi sėklų duona

Sėklos yra puikus gerųjų riebalų šaltinis, kuris duonai suteikia ne tik papildomos maistinės vertės, bet ir praturtina skonį bei tankią ir sunkią ruginių kepinių tekstūrą.

„Didelis kiekis moliūgų, saulėgrąžų ir linų sėmenų duonai suteikia savitą riešutinį poskonį, taip pat puikią tekstūrą. Ši sėklų įvairovė lemia ir didesnį baltymų bei gerųjų riebalų kiekį. Beje, tuo pat metu tai reiškia, kad kalorijų ji taip pat turi daugiau nei kitos duonos rūšys. Tačiau nors kalorijų suvartosite daugiau, tačiau gausite ir daugiau naudos – daugiau ląstelienos, omega-3 riebalų rūgščių“, – tikina specialistas.

Duona | „Gardėsio“ nuotr.
Duona | „Gardėsio“ nuotr.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kodėl ne visi gali valgyti duoną?
  2. Namuose kepta duona – ne tik maistas. Tai – šeimos papročių puoselėjimas
  3. Nepelnytai pamiršta: kodėl ant savo stalo tradicinę duoną turėtume dėti dažniau
  4. Žinovas pataria kaip išsaugoti duonos šviežumą
  5. Prisipirkote per daug duonos? Patarimai, kaip išlaikyti ją šviežią ilgiau
  6. Duonos rinkos ateitis – mažiau druskos ir cukraus?
  7. Ar tinka sumuštinis pusryčiams, pietums ir vakarienei?
  8. Reikia ieškoti ne ką išbraukti iš mitybos raciono, o ką į jį įtraukti
  9. Atkreipkite dėmesį į duonos sudedamąsias dalis
  10. Avižos padės išgyventi visą savaitę

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

2021 04 05
Smulkinta mėsa: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?

Smulkinta mėsa: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?

2021 02 27
Lietuvoje žuvys bus sekamos akustine įranga

Lašiša – puikus baltymų šaltinis

2021 02 27
Naujas įvertinimas parodė didesnius lietuviškos naftos išteklius Dieglių telkinyje

Ar bus atsižvelgta į Kintų bendruomenės interesus, sprendžiant klausimą dėl leidimo išdavimo išgauti naftą?

2021 02 09
Duona su grūdais | sc.bns.lt nuotr.

Minint Duonos dieną – žinovų patarimai kaip išsirinkti gerą gaminį

2021 02 05
Kalcis gali nugalėti ir vėžį

Kaip maitintis sergant vėžiu?

2021 02 04
Blaivybė paauglių akimis: mistika, pašaipa ar žavesys?

Kaip paaugliams kalbėti apie sveiką gyvenimo būdą?

2021 01 29
Cukrinis diabetas | rengėjų nuotr.

Pakeitę požiūrį į cukrinį diabetą galėtume sumažinti sergančiųjų skaičiaus augimą

2021 01 28
5 svarbiausi patarimai turintiems padidėjusį cholesterolį

5 svarbiausi patarimai turintiems padidėjusį cholesterolį

2021 01 21
Dietologė pataria, kaip namuose ugdyti gerus valgymo įpročius

Sveika mityba. Kodėl svarstome, bet nieko nedarome? (video)

2021 01 05
Rodyti daugiau

Naujienos

J. Skirius. Lietuvos valstybės skola dabar ir prieškaryje: trumpa apžvalga
Lietuvoje

DK pataisos ribotų darbo užmokestį grynaisiais

2021 04 20
VGTU nuotr.
Lietuvoje

Pradedamos konsultacijos dėl švietimo ateities

2021 04 20
Skiepai nuo koronaviruso | sam.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Seimas svarsto įteisinti „skiepadienius“

2021 04 20
Stabdomi buldozeriai Pakarklės miške
Gamta ir ekologija

Stabdomi buldozeriai Pakarklės miške

2021 04 20
Po dešimtmečio pertraukos šalies mokyklas šiemet pasieks daug naujų kompiuterių
Lietuvoje

Abiturientai pasitikrino matematikos žinias

2021 04 20
Valstybinė darbo inspekcija | vdi.lt nuotr.
Lietuvoje

VDI vykdys elektronines sveikatos patikras

2021 04 20
Šalyje – tūkstančiai be priežiūros paliktų automobilių
Lietuvoje

Transporto priemones siūloma pripažinti atliekomis

2021 04 20
eimin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Valstybės įmonių laukia pertvarka

2021 04 20


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Aistis apie Kultūros ministerija atsisako skelbti naujas varžytuves A. Smetonos paminklo statybai
  • Astronomas 41-jų tremtinys inž. Romualdas Zubinas rzubinas@gmail.com apie Kuo nustebins Lietuvos mokslininkai?
  • > Kažin apie Kultūros ministerija atsisako skelbti naujas varžytuves A. Smetonos paminklo statybai
  • Kažin apie Kultūros ministerija atsisako skelbti naujas varžytuves A. Smetonos paminklo statybai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • DK pataisos ribotų darbo užmokestį grynaisiais
  • Pradedamos konsultacijos dėl švietimo ateities
  • Seimas svarsto įteisinti „skiepadienius“
  • Stabdomi buldozeriai Pakarklės miške

Skaitomiausi straipsniai

  • R. Karbauskis. Ar patikite savo sveikatą „farmacininkei“ Šimonytei, „gydytojui“ Dulkiui, beviltiškai Vyriausybei? peržiūrėta: 1001; komentarų: 19
  • J. Gafurova. Laisvė ir demokratija klesti: Su P. Gražuliu šokę treneriai atleisti, sulaukia ir grasinimų  peržiūrėta: 534; komentarų: 10
  • Č. Iškauskas. Ar grąžinsime baltiškuosius pavadinimus? peržiūrėta: 471; komentarų: 35
  • Spaudos konferencija dėl A. ir J. Juškų muziejaus (tiesioginė transliacija) Balandžio 13 d. 11 val. peržiūrėta: 427; komentarų: 4
  • K. Stoškus. Pandemija tebegąsdina… bet ką daryti, kai ima skaudėti istoriją? peržiūrėta: 317; komentarų: 20
  • Č. Iškauskas. Su kuo „valgomas“ fašizmas? peržiūrėta: 313; komentarų: 16

Artimiausi renginiai

  1. Rasos

    2021-06-23 08:00 - 2021-06-24 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

by Ditė Česėkaitė
2021 04 05
0
Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

Kaip sveikai maitintis?

Skaityti toliau

Smulkinta mėsa: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?

by Ditė Česėkaitė
2021 02 27
0
Smulkinta mėsa: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?

Smulkinta mėsa – universalus produktas, pamėgtas daugelio namuose. Iš jos dažniausiai esame pripratę gaminti kotletus ar naudoti kaip įdarą cepelinams,...

Skaityti toliau

Lašiša – puikus baltymų šaltinis

by Ditė Česėkaitė
2021 02 27
3
Lietuvoje žuvys bus sekamos akustine įranga

Lašiša – viena iš labiausiai pamėgtų žuvų, naudojama daugelio pasaulio virtuvių. Ji – ne tik skani, lengvai pagaminama, bet ir pasižyminti...

Skaityti toliau

Naujausios pastabos

  • Aistis apie Kultūros ministerija atsisako skelbti naujas varžytuves A. Smetonos paminklo statybai
  • Astronomas 41-jų tremtinys inž. Romualdas Zubinas rzubinas@gmail.com apie Kuo nustebins Lietuvos mokslininkai?
  • > Kažin apie Kultūros ministerija atsisako skelbti naujas varžytuves A. Smetonos paminklo statybai
  • Kažin apie Kultūros ministerija atsisako skelbti naujas varžytuves A. Smetonos paminklo statybai
  • Mikroautobusų Nuoma apie Tyrimas: lietuviai pasiilgę kelionių
Kitas straipsnis
Veikla „Mane veža“ įkvėpė įgyvendinti svajones (video)

Veikla „Mane veža“ įkvėpė įgyvendinti svajones (video)

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | Visi rašiniai
Pradžia

 

Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai