Pirmadienis, 30 sausio, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
Advertisement
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus

„Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą

www.alkas.lt
2019 08 20 06:00
4
„Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą

„Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą | „Biržų duona“ kepyklos nuotr.

„Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą | „Biržų duona“ kepyklos nuotr.
„Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą | „Biržų duona“ kepyklos nuotr.

Rugpjūčio 20 d., veikti pradės naujasis „Biržų duonos“ kepyklos begliutenis cechas. Tądien kepyklos gaminių asortimentą papildys pirmieji begliuteniai gaminiai.

Šalies vartotojams puikiai pažįstama „Biržų duonos“ kepykla plečia į sveiką mitybą orientuotą strateginę kryptį ir steigia pirmą Lietuvoje kepyklai priklausantį begliutenį cechą.

„Rinkoje esame žinomi dėl savo inovatyvumo ir plataus gaminių krepšelio, pritaikyto labai skirtingiems vartotojų segmentams. Nuolat stebime, kas vyksta tarptautinėse rinkose ir prognozuojame, kaip greitai tendencijos pasieks Lietuvą. Vieni sprendimai pagrįsti skaičiais, kiti – vidine nuojauta. Šįkart abiejų sintezė paskatino šiam žingsniui“, – pasakoja idėjos sumanytojas ir „Biržų duonos“ vykdomasis direktorius Andrius Kurganovas.

Statistika rodo, kad pasaulyje nuo 2013 m. begliutenių gaminių rinka išaugo beveik du kartus. Pastebima, kad vartotojai vis dažniau ieško gaminių, kurie savo sudėtyje visiškai neturėtų gliuteno. Tai sergantys celiakija ar kitų alergijų maistui turintys žmonės, bet didelę dalį sudaro ir sąmoningai šių gaminių atsisakantys vartotojai.

Kepyklos atstovai tikina, kad žengiant pirmuosius žingsnius orientuojamasi į žymiai platesnę auditoriją nei tik gliuteno netoleruojančius vartotojus. Vyraujančios tendencijos rodo, kad lietuviai šiuo metu sveikatai teikia daug dėmesio ir dalis vartotojų atsisako gliuteno ar kvietinių miltų.

 „Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą | „Biržų duona“ kepyklos nuotr.
„Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą | „Biržų duona“ kepyklos nuotr.

Gaminių kokybei taikomi itin aukšti kriterijai

A. Kurganovas teigia, kad įmonės komanda prie naujojo projekto dirbo ištisus metus. Procesas užtruko dėl cechui keliamų itin aukštų reikalavimų bei išskirtinio skonio gaminių kūrimo. Technologams buvo nustatytas tikslas sukurti tokius be gliuteno gaminius, kurie savo skoninėmis savybėmis, išvaizda, tekstūra konkuruotų su įprastais gaminiais.

Begliutenių gaminių kokybės kriterijų atitikimas normoms bus nuolat tikrinamas Kauno technologijos universiteto Maisto tyrimų institute. „Pasitikrinome gliuteno kiekį duonose. Labai džiaugiamės, kad galime gaminti gaminius, kurie atitinka „be gliuteno“ kategoriją – juose gliuteno kiekis, remiantis atliktais tyrimais, nesiekia leistinos aukščiausios 20 mg/kg galutiniam vartotojui parduodamo maisto gaminių ribos. Cechą atskyrėme nuo kitų patalpų, kad išvengtume kryžminės taršos ir užtikrintume gaminių saugą“, – pasakoja „Biržų duonos“ kokybės vadybininkė Jolita Bukauskaitė.

 „Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą | „Biržų duona“ kepyklos nuotr.
„Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą | „Biržų duona“ kepyklos nuotr.

Specialistė pabrėžia, kad ateityje žadama atsitiktine tvarka parinktus gaminius tirti ne tik esančius kepykloje, bet jau pasiekusius ir parduotuvių lentynas.

Naujasis įmonės cechas atskirtas nuo kitų įmonės patalpų, jame naudojamas tik šiems gaminiams gaminti skirtas inventorius, o atėję į darbo vietą darbuotojai privalo pasikeisti drabužius, kad būtų išvengta bet kokios išorinės taršos. Šiuo metu ceche dirba trys darbuotojai. Pasiteisinus projektui – planuojama plėtra.

 „Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą | „Biržų duona“ kepyklos nuotr.
„Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą | „Biržų duona“ kepyklos nuotr.

Rugpjūčio 20 d. duris atveriantis naujasis begliutenis cechas startuoja su keliais gaminiais – tamsia duona su sėklomis, avižine duona, keksiukais, sausainiais ir kitais saldžiais kepiniais. Kepykla siekia, kad šie gaminiai būtų skanūs visiems vartotojams – tiek toleruojantiems gliuteną, tiek jo netoleruojantiems.

Pasak technologės Laimos Stapulionienės, gaminant naujus begliutenius gaminius, iš avižų ar kitų miltų gliutenas yra pašalinamas dirbtinai arba tiesiog nenaudojamos gliuteno turinčios žaliavos. Pasirenkamos alternatyvos – gliuteno neturintys javai ir įvairios sėklos.

 „Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą | „Biržų duona“ kepyklos nuotr.
„Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą | „Biržų duona“ kepyklos nuotr.

Novatoriškus sprendimus rinkai pristatanti „Biržų duona“ kiekvienam gaminiui skiria daug dėmesio nuo idėjos sukūrimo iki gaminio atsiradimo parduotuvių lentynose. Savo veiklos metus skaičiuojanti nuo 1953 m., šiandien kepykla patenka tarp 5 didžiausių Lietuvos kepyklų. Puoselėdama senuosius ruginės duonos kepimo papročius, įmonė nepamiršta nuolat ieškoti naujovių ir atsižvelgti į vartotojų pageidavimus. Be kepyklos, UAB „Biržų duona“ taip pat turi 17 firminių parduotuvių, 4 kepinių namus „Sucré“ ir 6 „draugų“ parduotuves, veikiančias franšizės pagrindu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. „Biržų duona“: Nauja – tai užmiršta sena
  2. Kokios duonos geriau nevalgyti?
  3. Žinovas pataria kaip išsaugoti duonos šviežumą
  4. Lietuvoje įgyvendinimas ypatingas Baltijos šalyse aplinkosauginis projektas
  5. Kenksmingi sveikatai riebalai bus ribojami ir Lietuvoje
  6. 2019 metais Lietuvoje bus kepama „Taikos duona“
  7. Mokiniai, rinkdamiesi maistą, mažiausiai kreipia dėmesį į jo kainą ir sveikumą
  8. Ministrai ragina rinktis maistą, užaugintą šalia
  9. Metų sveikuolės sukurtą cukraus detokso programą giria medikai
  10. Nemokamos mankštos kauniečius skatins sportuoti reguliariai
  11. Tyrimas: Lietuvos gyventojai grūdinio maisto vartoja per mažai
  12. Tyrimas: Daugelis Lietuvos gamintojų nenaudoja gaminių su GMO
  13. V. Grybauskas: Iki sveikatos sistemos pokyčių Lietuvai dar reikia subręsti
  14. Kaunas sieks tapti Šiaurės Europos medicinos turizmo sostine
  15. Valgant užsigerti galima, bet vakarienei vaisių – ne
  16. Tyrimas: miestų gyventojai maitinasi sveikiau, bet nutukimas vis tiek didėja
  17. Sveikos gyvensenos mokytoja atskleidžia, kaip valgyti ir lieknėti
  18. 30 dienų „grikių“ iššūkis medicinai neįveikiamoms ligoms atsikratyti
  19. Siūloma susitelkti ne ligų gydymui, o kovai prieš jas sukeliančias gyvenimo sąlygas
  20. A. Vilkė: Svarbu ką dedame į burną…

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 4

  1. Rita says:
    3 metai ago

    Laukiam ir ketogeninei mitybai tinkamos duonytes… Sumažinant angliavandenius iki minimumo…

    Atsakyti
  2. Žemyna says:
    3 metai ago

    Vieną dieną, pataikiusi akurat tos Unikausko laidos paklausyti, kurioje jis apie gliuteno žalą, apie jo sukeliamas ligas (kurių viena ir pati esu pagerbta), išbandžiau begliutenę dietą – mažu ir man mačys.
    Su siaubu prisimenu tuos kelis bandymo mėnesius. Vien pagalvojus apie tokią duoną, ar tokius makaronus, negera skrandyje pasidaro. Nors pradžioje buvo lyg ir nieko. Tačiau kuo toliau, tuo blogiau jaučiausi.
    Ketoninės dar neišbandžiau. Kitų bandomųjų pelyčių paklausių.
    O dabar GARSIAI BARSIU BIRŽUS: kažkada kepėte PUIKIĄ Borodino duoną. Kam atsisakėte? Kol buvo, tol ją valgiau. Jei pavadinimas nepatiko, reikėjo pervadinti, o ne geros duonos atsisakyti!
    O dabar dar ir Ukmergė savo duonos receptūrą pakeitė. Iš normalios pagamino „šiuolaikiškai” išsipūtusią, visai kito skonio. Teks ir jos atsisakyti.

    Atsakyti
    • Žemyna says:
      3 metai ago

      Jei kokia nors rūšimi tampa nepelninga per prekybos centrus prekiauti, gal verta pabaidyti paštu? Pvz., susimoku iš anksto, ir kartą per savaitę pasiimu savo kepalą iš pašte ar šalia parduotuvės esančių paštomatų? Ir nereiks receptūros gadinti, tik reikia savo duonos valgytojus susirasti ir organizuoti.

      Atsakyti
  3. Rasa says:
    3 metai ago

    Mieli duonelės kepėjai,
    Labai ačiū už labai skanią begliuteninę duonelę.
    Norėčiau apsipirkti internetu. Gyvenu prie Jurbarko todėl nusipirkti šitų produktų sudėtinga.

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Akių gydytojas pataria, kaip karantino metu neišvarginti akių kompiuteriu

Užimti sergantį mažylį padės išmanūs sprendimai

2023 01 29
Akys | pixabay.com nuotr.

Šaltuoju metu svarbu rūpintis savo akimis

2023 01 29
Duona | pixabay.org nuotr.

Skirtingos duonos skirtingai valgomos

2023 01 29
Žuvų taukai | Pixabay nuotr.

Tiesa ir įsitikinimai apie žuvų taukus

2023 01 28
Kuo naudingi Pomi-T papildai? | pexels.com, Badulescu nuotr.

Kuo naudingi Pomi-T papildai?

2023 01 27
Užsienio lietuviai gerai žino apie sveikatos paslaugas Lietuvoje

Rinktis mediciną galės daugiau studentų

2023 01 24
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.

Kas žinotina apie siuntimą pas gydytoją?

2023 01 23
Psichologinė pagalba | sam.lrv.lt nuotr.

Psichologinė pagalba studentams – jau ir virtuali

2023 01 19
Kompiuteris | lrv.lt nuotr.

Psichologinė pagalba studentams – ir per nuotolį

2023 01 17
Veidas, oda | pixabay, Nika Akin nuotr.

Odai žiemą kyla nemažai iššūkių

2023 01 15
Rodyti daugiau

Naujienos

NATO pagaliau supranta, kad Rusijos „ambicijos“ peržengia Ukrainos ribas ir yra pasirengęs karui
Ukrainos balsas

NATO pagaliau supranta, kad Rusijos „ambicijos“ peržengia Ukrainos ribas ir yra pasirengęs karui

2023 01 29
Pinigai | Pixabay nuotr.
Lietuvoje

Sukčiai pernai iš žioplių išviliojo 12 mln. eurų

2023 01 29
Karas Ukrainoje | facebook.comGeneralStaff_ua nuotr.
Ukrainos balsas

Rusija intensyvina puolamąsias operacijas Ukrainos rytuose

2023 01 29
Vaikus ir jaunimą pažaisti kviečia bibliotekos | Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos nuotr.
Kultūra

Vaikus ir jaunimą pažaisti kviečia bibliotekos

2023 01 28
Kaip pradėti ekologinės gamybos sertifikavimą?
Gamta ir ekologija

Kaip pradėti ekologinės gamybos sertifikavimą?

2023 01 28
Senieji Užgavėnių papročiai šiandien | Kauno apskrities viešosios bibliotekos nuotr.
Etninė kultūra

Senieji Užgavėnių papročiai šiandien

2023 01 28
Berlyno kino šventėje – ypatingas dėmesys Lietuvai, Latvijai ir Estijai | Rengėjų nuotr.
Kultūra

Berlyno kino šventėje – ypatingas dėmesys Lietuvai, Latvijai ir Estijai

2023 01 28
Ukraina nepasiduos ruskiams | facebook.comGeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos kerštas vakarams – masinis raketų smūgis ukrainai

2023 01 27
Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Juras Dariui Aleknai apie „Aktualioji istorija“: Kas II amžiuje negyveno prie Vyslos? Klaudijaus Ptolemajo klaida
  • Troliai apie Rusija intensyvina puolamąsias operacijas Ukrainos rytuose
  • O gal apie Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų
  • Nuoroda apie R. Jasukaitienė. Kuo kvepia mirtis?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą
  • Užimti sergantį mažylį padės išmanūs sprendimai
  • Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų
  • Šaltuoju metu svarbu rūpintis savo akimis
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Užimti sergantį mažylį padės išmanūs sprendimai

by Ditė Česėkaitė
2023 01 29
0
Akių gydytojas pataria, kaip karantino metu neišvarginti akių kompiuteriu

Dėl staigių orų pokyčių didėja ligos tikimybė, o mažamečiai vaikai dažniausiai suserga pirmieji. Tėvams rūpesčiai kyla ne tik gydant vaikus,...

Skaityti toliau

Šaltuoju metu svarbu rūpintis savo akimis

by Ditė Česėkaitė
2023 01 29
0
Akys | pixabay.com nuotr.

Akys – sudėtingas funkcijas atliekantis žmogaus jutimo organas, suteikiantis daugiausiai žinių: įvairių šaltinių duomenimis, regėjimas lemia 80–90 proc. visų mūsų...

Skaityti toliau

Skirtingos duonos skirtingai valgomos

by Ditė Česėkaitė
2023 01 29
1
Duona | pixabay.org nuotr.

Sunku būtų rasti namus, kurių virtuvėje nebūtų vieno svarbiausių kasdienių gaminių – duonos. O kartais duonos rūšių namuose yra ne...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Juras Dariui Aleknai apie „Aktualioji istorija“: Kas II amžiuje negyveno prie Vyslos? Klaudijaus Ptolemajo klaida
  • Troliai apie Rusija intensyvina puolamąsias operacijas Ukrainos rytuose
  • O gal apie Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų
  • Nuoroda apie R. Jasukaitienė. Kuo kvepia mirtis?
  • Stambokas, apie Dirbtinis protas – jau sąmoningas?

Kitas straipsnis
Kviečia kalbininkei G. Blažienei skirta paroda „Prarastos kalbos beieškant“

Kviečia kalbininkei G. Blažienei skirta paroda „Prarastos kalbos beieškant“

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | CBD aliejus Lietuvoje | Mažoji Indija | Pakavimo prekės | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | Žūklės reikmenys internetu | Darbo skelbimai | kemi.lt | Šalikai | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai