Įprasta girdėti, jog pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis. Nors kartais dėl greito gyvenimo tempo jų svarba gali būti pamiršta, vis daugiau tyrimų pabrėžia, kad tinkamai subalansuoti pusryčiai yra esminis žingsnis siekiant sveikatos ir geros savijautos. Mitybos specialistė ir „Lidl“ ambasadorė Gabrielė Urbonaitė dalijasi patarimais, kaip pusryčiams išsirinkti tinkamiausią maistą.
„Tam, kad kūną aprūpintume reikiamomis medžiagomis, pusryčiai turėtų būti subalansuoti. Juos turėtų sudaryti baltymai, angliavandeniai ir riebalai. Tam puikiai tinka kiaušiniai, viso grūdo duona, daržovės, avokadas ar lašišos gabaliukas“, – sako mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė.
Anot jos, pusryčiams reikėtų vengti maisto, kuris turi daug cukraus, maisto pakaitalų, sočiųjų ir transriebalų turinčių produktų. Žinoma, svarbu didžiąją dalį mitybos turėti sveikatai palankią, o retkarčiais tokius pusryčius galima pakeisti ir greičiau paruošiamais produktais, pavyzdžiui, sausais pusryčiais.
Pataria skaityti etiketes
Žinoma, dėl greito gyvenimo tempo, dažnas savo rytą pradeda nuo dubenėlio sausų pusryčių. Juos mėgsta tiek maži, tiek vyresni. Be to, šio produkto yra daugybė skirtingų tipų: nuo kukurūzų, avižinių dribsnių, kviečių ar ryžių gaminių iki šokolado skonio dribsnių bei granolų su vaisiais ar riešutais.
Renkantis sausus pusryčius, mitybos specialistė pataria skaityti etiketes ir žiūrėti, koks yra cukraus kiekis, kad tai būtų viso grūdo produktai ir kuo mažiau perdirbti ingredientai.
„Sausus pusryčius turėtų sudaryti pilnagrūdžiai grūdai, 100-e gramų jų – iki 5 gramų cukraus, mažai druskos, o patys ingredientai – natūralūs ir aiškiai suprantami. Žinoma, svarbu atkreipti dėmesį į porcijų dydį, kad būtų išlaikytas balansas mityboje ir kalorijų kiekyje“, – pataria G. Urbonaitė.
Sveikatai palankūs pusryčių dribsniai turėtų turėti skaidulinių medžiagų, vitaminų (ypač E ir B grupės) ir mineralų (geležies, magnio, fosforo ir kt.). Jie taip pat turėtų suteikti sveikos energijos ir tinkamų maistinių medžiagų dienos pradžiai.
Be to, pastebima, jog sausi pusryčiai, turintys didesnį kiekį cukraus ar krakmolo, linkę greičiau tirpti piene. Pavyzdžiui, kukurūzų dribsniai su cukrumi greičiau suminkštėja nei avižiniai dribsniai be priedų.
Sausų pusryčių priedai: kokius rinktis?
Pasak specialistės, norint išlaikyti įvairovę savo mityboje, sausi pusryčiai turi būti derinami su kitais sveikais ingredientais. Pavyzdžiui, dribsnius galima sumaišyti su šviežiais ar džiovintais vaisiais, uogomis, įberti mėgstamų riešutų ar sėklų. Šie ingredientai ne tik paįvairins pusryčių skonį, bet ir suteiks papildomų maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminai, antioksidantai ir sveikieji riebalai.
„Rinkdamiesi sausus pusryčius su mažiau cukraus, tikriausiai norėsite juos pasaldinti. Geriausia alternatyva cukrui būtų šaukštelis natūralaus medaus, riešutų sviesto, cinamono ar agavų sirupo. Šie saldikliai – sveikatai palankesni nei perdirbtas, daugeliui įprastas „baltasis“ cukrus“, – sako G. Urbonaitė.
Nors sausi pusryčiai bene dažniausiai vartojami su įprastu pienu, „Lidl“ ambasadorė G. Urbonaitė siūlo jį pakeisti augaliniais gėrimais: migdolų, avižų ar kokosų skonio. „Žinoma, reikėtų atkreipti dėmesį į jų sudėtį. Kitas sveikatai palankus ir maistinga pasirinkimas – graikiškas, natūralus ar augalinis jogurtas be priedų ir be pridėtinio cukraus.“