Šeštadienis, 25 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Tamsiais rytais – spalvingi pusryčiai

www.alkas.lt
2023-02-06 08:01:07
6
Omletas, maistas | pixabay.com, Engin Akyurt nuotr.

Omletas, maistas | pixabay.com, Engin Akyurt nuotr.

Nors dienos pamažu ilgėja, bet rytai vis dar dažnai būna tamsūs ir niūrūs. Dėl tamsos ir vitaminų trūkumo, šiuo metų laiku ypač svarbi pilnavertė mityba ir pusryčiai, kurie ne tik suteiks energijos dieną, bet ir sustiprins organizmą maistingosiomis medžiagomis. Apie įvairias maistines savybes kartais pasufleruoja ir maisto spalva, dėl to mitybos valgiaraštyje verta turėti visą vaivorykštę. Apie tai, kaip paruošti sočius, maistingus ir spalvingus pusryčius, rašoma „Fiskars“ pranešime žiniasklaidai.

Raudona spalva žaižaruojančios granatų sėklos

Galvojant apie skanius pusryčius, raudonos spalvos toli ieškoti nereikia: raudoni pomidorai, tinkantys prie kiaušinienės, raudonos braškės, kurios dera prie blynelių. Vis tik verta nepamiršti ir dar vieno ingrediento, pasižyminčio ypatingu raudoniu ir maistingumu. Tai – granatų sėklos, kupinos antioksidantų, kurie sumažina riziką susirgti įvairiomis ligomis. Granatų sėklos pat turi visą puokštę kitų maistingųjų medžiagų: vitamino C, B5, B9 ir K bei kalio ir cinko. Jos idealiai tinka kaip traškus pagardas jogurtui, vietoj skrudintos granolos.

Tiesa, norint išlukštenti granatų sėklas, jums prireiks aštraus peilio. Peiliu reikėtų įpjauti visas šešias granato briaunas, tada nupjauti granato viršų ir apačią, papildomai įpjauti vaisių, sujungiant briaunų pjūvius ir tada, išardžius granatą dalimis, išlukštenti jo sėklas. Jas geriausia sumerkti į vandenį, taip nuo jų atsiskirs užsilikę granato vaisiaus likučiai. Nusausinus sėklas, jos jau bus tinkamos skanavimui.

Oranžinė spalva – pusryčių karalienė

Pagalvojus apie pusryčių stalą, viena pirmųjų į galvą ateinančių spalvų galėtų būti oranžinė. Ši spalva siejasi su apelsinais, apelsinų sultimis, apelsinų marmeladu. Apelsinas ant pusryčių stalo gali atsirasti pačiais įvairiausiais formatais ir jį praturinti ne tik spalva, bet ir skoniais, kvapais bei maistingosiomis savybėmis. Apelsinai yra vienas daugiausia baltymų turintis vaisius, o taip pat, juose esantis vitaminas C ne tik stiprina imunitetą, bet ir padeda įsisavinti geležį.

Vienas geriausių būdų praturtinti pusryčių stalą oranžine spalva tai šviežiai spaustos apelsinų sultys. Jas paruošti labai paprasta, tam pakaks ir rankinės sulčiaspaudės. Išspaudę sultis į stiklinę įmeskite ir sulčiaspaudėje likusio minkštimo, tai padės praturtinti gėrimą naudingomis skaidulomis.

Geltona spalva lėkštėje – saulėta puse į viršų

Pusryčių meniu geltonos spalvos ilgai ieškot neteks. Ją galima rasti tradiciniame ryto ingrediente – kiaušinyje. Ypač, jei jis kepamas saulėta puse į viršų, tai yra neplakant kaip ruošiant omletą, o įmušant tiesiai į keptuvę ir nepažeidžiant trynio.

Norint tobulo rezultato, pravers keptuvė su nelimpančia danga, kad kepamas kiaušinis neprisviltų prie dugno. Pavyzdžiui, „Fiskars All Steel“ keptuvės yra itin ilgaamžės ne tik dėl to, jog yra pagamintos iš nerūdijančio plieno, bet ir dėl to, jog yra dengtos „Ceratec“ danga, kuri atlaiko intensyvų kasdienį naudojimą ir padeda išvengti maisto pridegimo prie dugno.

Žalia spalva pasidabinęs avokadas

Pusryčiai – energijos užtaisas visai dienai. Todėl svarbus ryto raciono elementas – sotieji riebalai. Jų gausu avokaduose, kurie yra itin puikus pasirinkimas greitiems pusryčiams. Viskas, ko reikia – tai tiesiog riekė viso grūdo duonos bei sunokęs avokadas. Avokadą perpjaukite pusiau, išimkite kauliuką, supjaustykite avokadą riekelėmis, išskobkite su šaukštu ir perkelkite ant duonos riekės. Apibarstykite druskos dribsniais bei šviežiai maltais pipirais, taip pat galite apšlakstyti ypač tyru alyvuogių aliejumi, kuris patiekalui suteiks dar daugiau sočiųjų riebalų.

Mėlynasis pelėsinis sūris – ne tik kepiniams ar salotoms

Mėlyna nėra dažna spalva gamtoje, ypač žiemą. Bet vienas – gal kiek netikėtas – būdas pusryčiams paragauti mėlynos spalvos tai mėlynasis pelėsinis sūris, kuris gali tapti unikaliu omleto ingredientu. Omletą ruoškite pagal savo skonį (universalus variantas – kiaušinis su šlakeliu pieno bei žiupsneliu druskos ir pipirų), o baigdami kepti sudėkite gabaliukais sulaužyto mėlynojo pelėsinio sūrio. Sūris keptuvėje šiek tiek sušils, lengvai suminkštės ir unikalų skoniu praturtins omletą, kuris taps tikra ryto pažiba.

Violetinis glotnutis su… kopūstu

Nors trinti kokteiliai dažniausiai asocijuojasi su vaisiais, vis dėlto, tai puiki galimybė į savo mitybos racioną įtraukti ir daugiau daržovių, pavyzdžiui, raudonąjį kopūstą. Raudonasis kopūstas kupinas skaidulų, todėl teigiamai veikia virškinimą. Jame taip pat gausu vitamino K, kuris ypač naudingas odos sveikatai. Norėdami maistingo ir skanaus glotnučio, plaktuve susmulkinkite 50 gramų raudonojo kopūsto, 200 gramų uogų (puikiai tinka vyšnios), 100 ml apelsino sulčių bei šaukštelį medaus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pusryčiai Vilniuje
  2. Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą
  3. Naujųjų rytui – greiti ir ypatingi pusryčiai
  4. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  5. Apie miltus ir jų kokybę
  6. Trys lietuviški patiekalai, kuriais verta vaišinti draugus iš užsienio
  7. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  8. Antioksidantų šaltinis – pistacijos
  9. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  10. Kruopos: paprasta, išradinga ir naudinga
  11. Koks pavasaris be žaliuojančių špinatų?
  12. Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą
  13. Graikiškoji feta: ką pasigaminti?
  14. Skirtingos duonos skirtingai valgomos
  15. Daržovių blyneliai – sveikai ir pigiai vakarienei

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 6

  1. Sveiki visi! says:
    2 mėnesiai ago

    Po tamsaus ryto – švytintis vakaras! ALKAS VĖL SU MUMIS!
    AČIŪ MIELAS ALKE!

    Atsakyti
  2. suvalgau says:
    2 mėnesiai ago

    visą avokadą, su kauliuku. Visada. Juk už kauliuką taip pat buvo sumokėta.

    Atsakyti
    • :) says:
      2 mėnesiai ago

      🙂 🙂 🙂

      Atsakyti
  3. >>>Žemynai says:
    2 mėnesiai ago

    Su kuo valgyta druska? Su avokadu! Bet juk natrio chloridas didina kraujo spaudimą.
    Su kuo valgytas avokadas? Su duona. Bet juk duona tukina.
    Išvada: nėra avokado, nėra problemos.

    Atsakyti
    • Žemyna says:
      2 mėnesiai ago

      Tai gerai, kad dabar, o ne kokią 23 val perskaičiau. Tai bent nereikėjo kokiu greipfrutu burnos užsikimšti, kad kaimynų nepažadinčiau.
      Kur anksčiau buvote!!? Negalėjote anksčiau paaiškinti, jog, kai turi bėdą, reikia praryti avokadą???
      Egoistas.

      Atsakyti
      • dabar says:
        2 mėnesiai ago

        kai Gerovės valstybėje tokios kainos, turime suvalgyti viską, už ką permokame n kartų. Senas bulves – su lupenomis ir daigais, kiaušinius – su lukštais, sviestą – su pakuote, ledus – su pagaliuku. Viską suryti, kad neteršti gamtos. kad nebūtų jokių atliekų. Bet, kaip ten bebūtų, reikia rasti laiko ir palepinti save kokiame restorane netoli Filharmonijos. Svarbiausia ten – nepagailėti arbatpinigių. O po to vėl taupyti, vėl viską viską suvalgyti, už ką sumokėta.

        Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Cukinijos tiks net ir vafliams

2023 03 25
Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų

2023 03 11
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai

2023 03 11
Mėsos kukuliai, maistas | pixabau.com, Stina Magnus nuotr.

Minint mėsos kukulių dieną – kelios gudrybės

2023 03 09
Rodyti daugiau

Naujienos

Dariaus ir Girėno stadiono futbolo stadionas | kaunas.lt nuotr.
Lietuvoje

Dariaus ir Girėno stadionas „žadins“ veją

2023 03 25
Karas Ukrainoje | www.facebook.com/MinistryofDefence.UA nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijoje nerimas dėl laukiamo Ukrainos kontrpuolimo

2023 03 25
Gintaras | gamta.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Kaip pasirūpinti oda naudojant gintarą, vaistažoles ir medų

2023 03 25
Galima stebėti grįžtančius gandrus! | „Unsplash“ nuotr.
Gamta ir ekologija

Galima stebėti grįžtančius gandrus!

2023 03 25
Kokią žinią perduoda griūvantys tiltai Lietuvoje? | JP.lt nuotr.
Architektūra

Kokią žinią siunčia griūvantys tiltai?

2023 03 25
Lietuvos literatūros ir meno archyvui perduoti V. Kernagio dokumentai | archyvai.lt nuotr.
Kultūra

Lietuvos literatūros ir meno archyvui perduoti V. Kernagio dokumentai

2023 03 25
Ukraina ginasi | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Kijevui atsiveria galimybė surengti kontrsmūgį

2023 03 24
Raimundas Lopata | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Siūloma, kad žvalgyba praneštų apie sekimą

2023 03 24
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Žemyna apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Juras apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • žinia apie Kokią žinią siunčia griūvantys tiltai?
  • juras apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Apie ką derėtų pagalvoti naujakuriams?
  • Dariaus ir Girėno stadionas „žadins“ veją
  • Migrena ar paprasčiausias galvos skausmas?
  • Rusijoje nerimas dėl laukiamo Ukrainos kontrpuolimo
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Cukinijos tiks net ir vafliams

by Ditė Česėkaitė
2023 03 25
0
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Nors vafliai mums nuo vaikystės asocijuojasi su desertu, kuris kepamas iš saldžios ir riebios tešlos, visada galima rasti maistingesnę bei...

Skaityti toliau

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

by Ditė Česėkaitė
2023 03 20
0
Salotos | pexels. nuotr.

Daugelio lietuvių maitinimosi įpročiai kinta į gerą – įvairių salotų nuperkama žymiai daugiau nei prieš penkerius metus. Prasidėjęs pavasaris šią...

Skaityti toliau

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

by Ditė Česėkaitė
2023 03 19
0
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Jei pavasarį ilgitės žalumynų ir vitaminų, atraskite šviežias prieskonines žoleles.  Bazilikas, rozmarinas, čiobrelis, mėta ar kiti prieskoniai ne tik pagardina...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Žemyna apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Juras apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • žinia apie Kokią žinią siunčia griūvantys tiltai?
  • juras apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Ir vėl ... apie Rusijoje nerimas dėl laukiamo Ukrainos kontrpuolimo
Kitas straipsnis
Internetas | Shutterstock nuotr.

Apie socialines paslaugas – vienoje svetainėje

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://www.zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai