Sekmadienis, 20 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

6 klaidingi įsitikinimai apie makaronus

www.alkas.lt
2023-10-29 12:17:54
0
Makaronai | iki.lt nuotr.

Makaronai | iki.lt nuotr.

Makaronai neabejotinai atsiduria tarp populiariausių parduotuvėse perkamų gaminių – jie nebrangūs, sotūs, ilgai negenda ir suteikia plačias galimybes virtuvėje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad lietuviai nevengia eksperimentuoti – visų pirma žvelgia į makaronų kainą, tačiau vis dažniau domisi ir skirtingomis jų rūšimis. Tačiau kad ir kurią jų pasirinktumėte, svarbu nepadaryti klaidų juos gaminant.

V. Budrienės teigimu, lietuvių įpročiai keičiasi ne taip ir greitai, tačiau jau kurį laiką stebimi du vykstantys pokyčiai.

„Visų pirma, išaugus infliacijai, ūgtelėjo ir privačių prekės ženklų makaronų paklausa, mat jų pakelis kainuoja vos keliasdešimt centų. Taip pat juntamas ryškus dėmesys makaronams, kurie yra pritaikomi prie įvairių mitybos režimų – be glitimo, gaminami iš pilno grūdo dalių ar visiškai be kiaušinių“, – apie pirkėjų elgsenos pokyčius pasakoja V. Budrienė.

Įvairių rūšių makaronai – įvairiose pasaulio virtuvėse įsitvirtinęs nepajudinamas gaminys. Nuo begalės pastos patiekalų Italijoje, azijietiškų variacijų iki spagečių su mėsos kukuliais JAV – per metus suvalgoma po keliolika milijonų tonų makaronų visame pasaulyje.

Visgi, nepaisant to, kad jie tapę įprastine mitybos dalimi, vis dar yra nemažai klaidingų įsitikinimų apie šį gaminį. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė paneigia šešis populiariausius, kurie gali sugadinti makaronų patiekalą.

Bet kokios formos makaronai tinka su bet kokiu padažu. Kai kurios formos mums įprastos, kai kurios gali nustebinti, tačiau nesuabejokite – kiekviena jų iš tikrųjų yra sukurta su tikslu. O jų priskaičiuojama mažiausiai 300 rūšių. Forma lemia, kaip gerai skirtingų ingredientų, riebumo ir tirštumo padažai maloniai aplips makaronus.

„Taisyklių galima rasti įvairių, tačiau paprastai su lengvesniais padažais (aliejaus, grietinėlės, jūros gėrybių pagrindo) norisi plonesnių makaronų. Sotesni padažai, kurie dažnai gaminami su mėsa (ragù), geriau dera su storesniais, platesnės formos makaronais (tagliatelle, pappardelle, fettuccine ir kt.). Tuo tarpu susuktos formos, tokios kaip fusilli, puikiai apsigaubia minkštesniais ir tirštesniais padažais, pavyzdžiui, pesto“, – pasakoja kulinarijos technologė.

Išvirusius makaronus reikia perlieti šaltu vandeniu. Pasak G. Urbonavičiūtės, vienintelis atvejis, kai verta tą padaryti – ruošiant šaltą makaronų patiekalą ir skubant. Ši procedūra makaronus tiesiog atvėsins, tačiau niekaip negarantuos, kad jie nesuliptų. Netgi priešingai – taip galite patiekalą gerokai pagadinti. Kadangi nuplausite krakmolus, dėl to makaronai praras dalį skonio ir tekstūros, o padažas prasčiau lips.

Jei norite nesulipusių makaronų – į vandenį įpilkite aliejaus. Tai – dar vienas mitas, o italai net ir pridurtų, kad gero aliejaus švaistymas. Aliejus ir vanduo tarpusavyje nesimaišo, todėl į verdantį puodą įpiltas aliejus susikaups viršuje užuot padengęs makaronus. Tą patvirtina ir Amerikos chemijos draugija, kuri pateikė ir paprasčiausią būdą pasirūpinti, kad makaronai nesuliptų. Pastos sulipimo procesai vyksta ankstyvaisiais virimo etapais, todėl vienintelis dalykas, kurį reikia padaryti, tai po pirmos ar dviejų minučių juos gerai išmaišyti.

Gerai išvirti makaronai yra lengviau virškinami. Tiesa ta, kad yra veikiau priešingai. Jei makaronus išverdate al dente (t. y., jie nei pervirti, nei neišvirti), jie lėčiau išskirs energiją, todėl organizmas galės juos įsisavinti palaipsniui. O tai reiškia – ir lengviau suvirškinti, taip pat bus daromas švelnesnis poveikis cukraus kiekiui kraujyje.

Be to, nepervirtus makaronus ilgiau kramtysite, o tai irgi svarbu gerinant virškinimą. Labai išvirti (arba pervirti) makaronai yra lipnūs ir sunkiai virškinami, nes nuryjami tinkamai nekramtant. Lėčiau valgant ir ilgiau kramtant bus jaučiamas didesnis sotumo jausmas, tad neieškosite papildomų užkandžių pavalgius.

Makaronų virimo vanduo yra nenaudingas – jį galite išpilti. Kruopščiai nusausinti makaronus – tai įprotis, kurio reikėtų atsikratyti. Kai kurie vis dar baiminasi, kad likęs vanduo atskiestų prieskonius, padažą, tačiau jis iš tiesų patiekalą leis patobulinti.

J. Urbonavičiūtės teigimu, virimo pabaigoje vandenyje bus gausu krakmolo, kuris padės „surišti“ visus ingredientus galutiniame patiekale. Dėl to nereikia bijoti makaronų palikti šiek tiek drėgnų, taip pat padažui pasilikti šaukštą ar du pastos vandens. Jis, beje, tiks ir antriniam panaudojimui – pavyzdžiui, verdant sultinį ar ruošiant daržoves garuose.

Sveika mityba ir pasta yra nesuderinami. Makaronus dalis mėgsta demonizuoti, tačiau pagalvokite – Italijoje vienas gyventojas per metus vidutiniškai suvalgo apie 26 kg pastos, tuo tarpu itališka virtuvė nuolat įvardijama tarp sveikiausių pasaulyje.

Ar patiekalas bus sveikas, priklauso nuo kiekio, priedų ir paruošimo. Jeigu virsite kalną spagečių, juos apliesite jūra saldaus pomidorų padažo, gausiai apibarstysite sūriu ir dar patieksite su mėsos kukuliais – tai nebus palanku sveikatai. Tačiau protingo dydžio porcijos (suaugusiam žmogui visiškai pakanka iki 80-90 g pastos) su kokybiškais ingredientais bei skaniu užpilu gali būti ir sveikos mitybos raciono dalis.

Prisižiūrintiems svorį patariama dažniau rinktis viso grūdo makaronus, ruošti juos al dente ir nepersistengti su riebalais bei priedais. Geriausia kartu su makaronų patiekalu patiekti baltymų (įskaitant ankštines daržoves) – tai leis kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, apetitą ir alkį.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Visi atsakymai apie persimonus
  2. Apie miltus ir jų kokybę
  3. Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų
  4. Bananų dieną – priminimas apie jų naudą
  5. Dietologas griauna įsitikinimus apie kiaušinius
  6. Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?
  7. Pasaulinę maisto dieną – pamąstymai apie sveiką mitybą
  8. Ką svarbu žinoti apie kiaušinius?
  9. Jei trūksta idėjų moksleivių pusryčiams
  10. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  11. Picos dieną paįvairinkite ananasais
  12. Vasarą svarbu rinktis jaunas bulves
  13. Į iškylą nepamirškite ir arbūzo
  14. 5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje
  15. Renkantis melioną reikia įvertinti 4 dalykus

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Vilna apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • taiva apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • dar apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pagrindinės taisyklės, užtikrinant telefono apsaugą
  • Sveikatingumo pleistrai: pagalba ar tiesiog placebas?
  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?
  • Nuogas Rusijos caras

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Vilna apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • taiva apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • dar apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • )..( apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Tauta palaidojo Pietų Lietuvos partizanų vadą pulkininką Juozą Vitkų-Kazimieraitį | tv3.lt nuotr.

Z. Tamakauskas. Lietuvos didvyrio kapas, prabilęs mums Maironio žodžiais...

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai