Ketvirtadienis, 11 gegužės, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

www.alkas.lt
2023-03-26 10:37:39
0
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Maistas, aliejus | pixabay.com nuotr.

Šiuo metu galime išbandyti daugybę aliejaus rūšių: nuo visame pasaulyje populiaraus alyvuogių, iki mūsų šalyje labiau įprasto saulėgrąžų ar rapsų bei kiek egzotiškesnių moliūgų, kokosų ar kitų riešutų.Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, augalinį aliejų patariama įtraukti į savo kasdienės mitybą, o sveikatai palankiausias – alyvuogių aliejus.

Skatina naudoti mažiau gyvūninės kilmės riebalų

Iš skirtingų augalų spaudžiamas aliejus yra nepamainomas produktas viso pasaulio virtuvėse. Jis naudojamas tiek maisto kepimui, tiek šviežių salotų ar kitų paruoštų patiekalų skaninimui. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad augaliniame aliejuje yra daugiau sveikatai naudingų riebalų ir mažai sveikatą nepalankiai veikiančių riebalų, kuriais turtingi gyvūninės kilmės riebalai.

„Gyvūniniai riebalai turtingi sočiaisiais riebalais, o pastarieji siejami su didesne rizika susirgti lėtinėmis, širdies ir kraujagyslių ligomis bei padidėjusiu cholesterolio kiekiu žmogaus kūne. Tuo tarpu augalinės kilmės riebaluose – aliejuje – sočių riebalų yra ženkliai mažiau. Atsižvelgiant į sveikatai palankios mitybos rekomendacijas, reikėtų vartoti ir patiekalų skaninimui naudoti mažiau gyvūninės kilmės riebalų, prioritetą teikiant augaliniams riebalams – aliejams“, – sako dr. Edita Gavelienė.

Aliejaus nauda žmogaus organizmui nenuginčijama, tačiau gydytoja įspėja, kad jį reikėtų naudoti saikingai. „Bendras dienos kalorijų kiekis susideda iš baltymų, riebalų ir angliavandenių gaunamų su maistu, tad riebalai žmogaus mityboje neturėtų viršyti 30 proc. Tiesa, kalbėti, kiek aliejaus tai būtų šaukštais ar mililitrais išties sudėtinga – kiekvienam žmogui šis kiekis yra individualus. Svarbiausia atsižvelgti į savo sveikatos būklę ir rinktis kokybišką augalinį aliejų“, – primena sveikatai palankios mitybos žinovė.

Patariama skanauti skirtingų rūšių aliejų

Pasak gydytojos dietologės E. Gavelienės, tik įtraukę į mitybą daugiau aliejaus rūšių, pajusime tikrąją jo naudą.

„Vienas labiausiai ištirtų aliejų – alyvuogių aliejus. Jo, būtent ypač tyro alyvuogių aliejaus, nauda sveikatai abejonių nekelia. Tačiau ir kitos aliejų rūšys yra vertingos. Derinant savo sveikatai palankią mitybą ir apie aliejų kalbant, naudingiausia – įvairovė. Europos maisto saugos tarnyba ir kitos organizacijos įvardija alyvuogių aliejų kaip funkcinį maistą ir rekomenduoja jį įtraukti į kasdienės mitybos racioną. Ypač tyras alyvuogių aliejus yra turtingas fenoliais – medžiagomis, kurios pasižymi antioksidantų veikimu. Iš tų antioksidantų išskiriamas hidroksitirozolis, apsaugantis širdį.

Tiesa, nereikėtų apsiriboti tik alyvuogių aliejumi. Mitybos racioną vertėtų praturtinti ir kitomis augalinio aliejaus rūšimis: moliūgų, graikinių riešutų ar linų sėmenų aliejumi, turtingu Omega-3 riebalų rūgštimis“, – pataria E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė taip pat atkreipia dėmesį, kad ne visos aliejaus rūšys tinkamos kepimui:  „Ilgą laiką ar kelis kartus iš eilės kaitinant aliejų aukštoje temperatūroje jame gali pasigaminti žmogaus organizmui žalingos transriebalų rūgštys bei kiti sveikatą žalojantys komponentai.. Terminiam apruošimui visiškai netinka linų sėmenų aliejus. Ypač tyras alyvuogių aliejus tiks greitam kepimui.

Jei reikia kažką virti riebaluose, geriausia susirasti tokį aliejų, kurio smilkimo temperatūra yra aukštesnė, pavyzdžiui, rapsų ar saulėgrąžų. Taip pat vertėtų prisiminti, kad kepant riebalų neturėti būti per daug, o kepimui reikėtų rinktis ir nesvylantį paviršių arba kepimą orkaitėje.“ 

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Picos dieną paįvairinkite ananasais
  2. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  3. Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų
  4. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  5. Rauginti galima ne tik daržoves
  6. Prisirpusios kriaušės – į desertus ir į salotas
  7. Viso grūdo miltai – ir sveika, ir sotu
  8. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  9. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  10. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  11. Valgiaraštį praturtins ir šaldyta žuvis
  12. Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą
  13. Daržovių blyneliai – sveikai ir pigiai vakarienei
  14. Nustebinkite šeimą cinamoniniais sausainiais
  15. Cukinijos tiks net ir vafliams

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Burokėliai | pixabay.com, congerdesign nuotr.

Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams

2023 05 07
Arbūzas | pixabay.com nuotr.

Arbūzo žievė gali virsti nebrangiu skanėstu

2023 05 07
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kad žuvį pamėgtų net vaikai

2023 05 06
Saugios – ir lietuviškos, ir lenkiškos braškės

Mamas pradžiuginkite pavasarišku braškių tortu

2023 05 05
Žuvis, tunas | pixabay.com, Ubert nuotr.

Raciono įvairovei svarbi žuvis: Pasaulinės tuno dienos proga paskanaukite bistro stiliaus salotų (receptas)

2023 05 03
Žuvis, tunas | pixabay.com, Ubert nuotr.

Minint tuno dieną. Kuo ypatinga ši žuvis?

2023 05 02
Smidrai | pixabay.com, Yvonne Huijbens nuotr.

Smidrai. Ką ir kaip iš jų paruošti?

2023 05 01
Sveikas maistas | pixabay.com nuotr.

Pavasario valgiaraštyje – kuo daugiau žalumynų

2023 05 01
Kelios gudrybės naudojantis kepsnine

Kepsnius paįvairins padažai ir garnyrai

2023 04 30
Prieskoninės žolelės | Freepik.com, iliustratyvi nuotr.

Energijos suteiks įvairūs žalumynai

2023 04 29
Rodyti daugiau

Naujienos

Seime atidaryta paroda „Lietuvos Puodžių karalių darbai“ | lrs.lt nuotr.
Etninė kultūra

Seime atidaryta paroda „Lietuvos Puodžių karalių darbai“

2023 05 11
Karas Ukrainoje | Alkas.lt nuotr.
Ukrainos balsas

Kam ruošiasi Rusija?

2023 05 10
Prezidentas susitiko su Ispanijos karaliumi | R. Dačkaus nuotr.
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su Ispanijos Karaliumi

2023 05 10
Energetinė parama Ukrainai | enmin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Parama Ukrainos energetikai viršijo 11 mln.

2023 05 10
Funikulierius | wikipedia.org nuotr.
Lietuvoje

LKVA siūlo naujas susisiekimo priemones

2023 05 10
P.S. Krivickas. Antausis būsimajam profesoriui
Lietuvoje

VU išlieka geriausiu universitetu Lietuvoje

2023 05 10
Gitanas Nausėda ir Pedras Sančesas | R. Dačkaus nuotr.
Lietuvoje

Prezidentas lankosi Ispanijoje

2023 05 10
Miškas | zum.lt
Lietuvoje

Būsimiems miškininkams – 21 stipendija

2023 05 10

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Blenderxiq apie Prie URM vyks piketas – prieš J. Noreikos atminimo juodinimą, už – L.Linkevičiaus atstatydinimą (video)
  • Liga nepagydoma? apie Kam ruošiasi Rusija?
  • Į Tamstos kueščeną apie Vėl kviečia „Šeimų maršas“
  • AAldona NiaurAlė apie D. Apalianskienė. Lietuvių kalbos naikinimai ir kitos kasdienybės

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Seime atidaryta paroda „Lietuvos Puodžių karalių darbai“
  • S. Buškevičius. Kodėl Lenkija pervadino Kaliningradą į Karaliaučių (Królewiec)?
  • Kam ruošiasi Rusija?
  • Prezidentas susitiko su Ispanijos Karaliumi
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams

by Ditė Česėkaitė
2023 05 07
0
Burokėliai | pixabay.com, congerdesign nuotr.

Dažniausiai burokėlius prisimename, kai žiemą užsinorime garuojančių barščių, o vasarą – gaivinančių šaltibarščių. Tačiau jie tinka ne tik sriuboms, bet...

Skaityti toliau

Arbūzo žievė gali virsti nebrangiu skanėstu

by Ditė Česėkaitė
2023 05 07
0
Arbūzas | pixabay.com nuotr.

Iki vasaros dar liko mėnuo, bet jos skoniu jau galima mėgautis vis godžiau – parduotuvėse pasirodė naujo derliaus arbūzai iš...

Skaityti toliau

Patarimai, kad žuvį pamėgtų net vaikai

by Ditė Česėkaitė
2023 05 06
0
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Kad žuvį reikėtų kuo dažniau įtraukti į valgiaraštį, suaugusiems nėra naujiena, tačiau paprastai vaikai nebūna entuziastingi žuvies gerbėjai. Visgi keli...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Blenderxiq apie Prie URM vyks piketas – prieš J. Noreikos atminimo juodinimą, už – L.Linkevičiaus atstatydinimą (video)
  • Liga nepagydoma? apie Kam ruošiasi Rusija?
  • Į Tamstos kueščeną apie Vėl kviečia „Šeimų maršas“
  • AAldona NiaurAlė apie D. Apalianskienė. Lietuvių kalbos naikinimai ir kitos kasdienybės
  • klausimas Žemynai apie Vėl kviečia „Šeimų maršas“
Kitas straipsnis
Automobilis | pixabay.com, Jackson David nuotr.

Daugelį vairuotojų erzina keleivių patarimai

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | Pirčių pasaulis

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai