Sekmadienis, 19 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip atšviežinti padžiūvusią duoną?

www.alkas.lt
2023-02-05 14:17:48
1
Duona | pixabay.com nuotr.

Duona | pixabay.com nuotr.

Lietuvoje minima Šv. Agotos diena. Duona nuo seno lietuviams turėjo sakralią reikšmę, jos išmesti buvo nevalia. Deja, šiomis dienomis, kai maisto švaistymo problema tik didėja, šiukšliadėžėse atsiranda ir duona. Tačiau to galima išvengti – yra ne viena gudrybė, kaip ilgiau išlaikyti ir atšviežinti duoną.

Ką daryti, kad duona išliktų kokybiška ilgiau?

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad norint, jog duona ilgiau išliktų šviežia, svarbu ją tinkamai laikyti. Tai geriausia daryti duoninėje.

„Nepatartina laikyti duonos šaldytuve, ji jame dažnai praranda savo skonį ir aromatą. Jeigu įsigiję didesnį duonos kepalą žinote, kad jo tikrai nespėsite suvalgyti – duonos riekeles geriausia užšaldyti. Tokiu būdu išvengsite švaistymo. Riekeles vėliau galėsite greitai pasišildyti orkaitėje ar skrudintuve“, – pataria V. Juodkazienė.

Pasak jos, senstelėjusią duoną taip pat galima atgaivinti. Vienas paprasčiausių būdų – kelias sekundes pašildyti jos riekeles mikrobangų krosnelėje. Tiesa, reikėtų nepamiršti šalia pastatyti talpos su vandeniu. Tokiu būdu ji neišsausės ir nesudžius.

Dar vienas būdas – šiek tiek pašlapintą ir į foliją įvyniotą duoną pašildyti orkaitėje. Pakaks vos keliolikos minučių ir duonos kepalas vėl taps minkštas. Duoną suminkštinti galima ir garų puode, tiesa, taip ją šviežinti reikėtų itin trumpai, kad nespėtų ištižti.

Keli užsistovėjusios duonos panaudojimo būdai

Vilma Juodkazienė atstovė dalijasi dar keliais būdais, kurie padės sunaudoti namie užsistovėjusią duoną.

Sumalkite. Padžiūvusi duona – puikiai tinka džiūvėsėliams, kuriuos naudoti galite ruošiant šnicelių, kotletų ar skrudintų daržovių patiekalus. Be to, juodos duonos trupiniai yra ir puikus sriubų ar padažų pagardas, jiems suteikiantis ne tik ryškesnio skonio, bet ir tirštesnės tekstūros.

Gaminkite skrebučius. Dar vienas puikus metodas sunaudoti pastovėjusią duoną – pasigaminti duonos skrebučių, kuriais galėsite gardinti sriubas ar salotas. Turimą duoną tiesiog supjaustykite nedideliais kubeliais, apšlakstykite aliejumi ir iškepkite orkaitėje. Norėdami duonai suteikti dar daugiau skonio, pagardinkite ją česnaku arba česnakų milteliais. Pasirinkus pastarąjį variantą ir duonos skrebučius laikant sandariai ir sausai – jie kokybiški išlieka net iki pusės metų.

Sveikesnė keptos duonos versija. Kepta duona – daugelio mėgstamas užkandis, puikiai tinkantis ir senstelėjusios duonos sunaudojimui. Jeigu ketinate duoną kepti keptuvėje, pasistenkite neapsemti jos aliejumi, kepimui pakanka ir nedidelio jo kiekio. O jei norite dar sveikesnio varianto – kepkite duoną orkaitėje. Sudėkite ją ant kepimo popieriaus ir apipurkškite (arba konditeriniu teptuku patepkite) nedideliu aliejaus kiekiu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip apsaugoti duoną nuo kandžių?
  2. Kaip reikėtų laikyti duoną, norint ilgiau išsaugoti jos šviežumą ir visas skonines savybes?
  3. Kaip neapsigauti renkantis duoną?
  4. Duona įgauna vis naujus skonius
  5. Kodėl ne visi gali valgyti duoną?
  6. Nepelnytai pamiršta: kodėl ant savo stalo tradicinę duoną turėtume dėti dažniau
  7. 2019 m. Taikos duona bus kepama Lietuvoje
  8. Prisipirkote per daug duonos? Patarimai, kaip išlaikyti ją šviežią ilgiau
  9. Kaip pasidaryti gerą sumuštinį pietums darbe
  10. Riebalai, druska, cukrus: kiek ir kaip vartoti?
  11. Avižos lietuvių virtuvėje: kaip seni papročiai virto naujais?
  12. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  13. Plekšnė: mažai kalorijų – daug baltymų
  14. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  15. Svečius nustebinkite užkandžių lenta

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Žemyna says:
    1 mėnuo ago

    Kur juoda Ukmergės duona?!!
    Kur balta forminė, berods, Rokiškio duona, ir kur
    Borodino duona (pavadinimą, jei trukdo, galima ir pakeisti) ?!!
    Kodėl turime pirkti, ne kas mums labiau tinka, o kas PC vadams patinka?
    Jei prekybcentrių netenkina išperkami kiekiai, tai gal internetu galima būtų prekiauti – tada pirkėjams netektų tenkintis tuo, kas PC yra, – pirktų, kas labiau patinka ir kas katro skrandžiui geriau tinka.

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų

2023 03 11
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai

2023 03 11
Mėsos kukuliai, maistas | pixabau.com, Stina Magnus nuotr.

Minint mėsos kukulių dieną – kelios gudrybės

2023 03 09
Maisto indeliai | pixabay.com, Filmbetrachter nuotr.

Tvarka virtuvėje sutaupys laiko ir pinigų

2023 03 05
Stinta, „Wikipedia“ nuotr.

Kaip paruošti stintas, kad būtų traškios

2023 03 05
Rodyti daugiau

Naujienos

Ukraina ginasi | https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Trys šimtai tūkstančių NATO karių aljanso rytiniam flangui nuo Rusijos apginti

2023 03 19
Kariai | kaunas.lt nuotr.
Lietuvoje

Kaune vyks pratybos „Stiprus vilkas 2023“

2023 03 19
Aviamodelis | D. Paužuolio nuotr.
Lietuvoje

Jonavoje – aviamodelių pasaulio čempionatas

2023 03 19
Automobilių numeriai | regitra.lt nuotr.
Lietuvoje

„Regitra“: atmetama penktadalis ženklų prašymų

2023 03 19
Kaune Vilniaus universitetas pirmasis Lietuvoje rengs kibernetinio saugumo bakalaurus
Lietuvoje

Klaida manyti, kad kibernetinis pavojus negresia

2023 03 19
Saulė | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Pavasario išbandymas vairuotojams – skaisti saulė

2023 03 19
Ukraina nugalės | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

JAV atsakas Kremliui – dar vienas dronas virš Juodosios jūros

2023 03 18
Saulės energija | pixabay.org nuotr.
Lietuvoje

Kaip paruošti „darbui“ saulės modulius?

2023 03 18
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • jo apie D. Kuolys. Ar pavyks VU palenkti bolševikinei Kapsuko dvasiai?
  • Vazektomija apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Mindaugas Gervaldas apie M. Kundrotas. LRT – antisemitų irštva?
  • Sapere aude apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaip pasiruošri kelionės vaistinėlę?
  • Požeminėse aikštelėse taip pat galioja taisyklės
  • Planšetė gali tapti vaikų pagalbininku
  • Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

by Ditė Česėkaitė
2023 03 19
0
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Jei pavasarį ilgitės žalumynų ir vitaminų, atraskite šviežias prieskonines žoleles.  Bazilikas, rozmarinas, čiobrelis, mėta ar kiti prieskoniai ne tik pagardina...

Skaityti toliau

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 18
0
Duona | pixabay.org nuotr.

Norint, kad iš parduotuvės atsinešti švieži kepiniai kuo ilgiau išliktų kokybiški, svarbu tinkamai juos laikyti. Vieni tam renkasi duoninę, kiti...

Skaityti toliau

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

by Ditė Česėkaitė
2023 03 17
0
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Kovo 17-18 d. parduotuvėse vyks pavasarinis „Maisto banko“ vajus, kuri Lietuvoje organizuojama jau 34-ąjį kartą. Paremti maistu stokojančius kviečiami 70...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • jo apie D. Kuolys. Ar pavyks VU palenkti bolševikinei Kapsuko dvasiai?
  • Vazektomija apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Mindaugas Gervaldas apie M. Kundrotas. LRT – antisemitų irštva?
  • Sapere aude apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Rimgaudas apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
Kitas straipsnis
Karas Ukrainoje | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.

Kremliuje - panika dėl didelio tikslumo JAV bombų

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://www.zvejojam.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai