Sekmadienis, 29 sausio, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
Advertisement
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip taisyklingai atšildyti žuvį?

www.alkas.lt
2021 03 27 19:10
0
Lašišinės žuvys | am.lrv.lt nuotr.

Lašišinės žuvys | am.lrv.lt nuotr.

Žuvis – pakankamai greitai gendan, todėl jeigu nusipirkę per kelias dienas jos suvalgyti nežadame, dažniausiai per daug nesukame galvos ir įdedame į šaldiklį arba perkame jau šaldytą. Tačiau ar žinote, kaip taisyklingai reikėtų atšildyti žuvį?

„Žuvis savo maistinėmis savybėmis yra vienas iš labiausiai vertinamų ir naudingų valgių žmogui. Specialistai rekomenduoja žuvies valgyti bent 3 kartus per savaitę. Tai lengvai virškinimas ir greitai paruošiamas maistas. Žuvis pasižymi baltymų gausa, joje taip pat galima rasti ir nemažai A ir D vitaminų, omega-3 rūgščių. Be to, žuvis yra mažai kalorijų turintis maistas“, – sako Prekybos tinklo „Iki“ gaminių kokybės vadovė Aldona Čepulis.

Pasak jos, pirkti šaldytą žuvį – nėra blogas pasirinkimas, nes ji užšaldoma labai žemoje temperatūroje, iškart po to, kai būna sugaunama, todėl beveik nepraranda vertingųjų medžiagų ir išlaiko būdingą skonį ir šviežumą. Jeigu žuvis prieš sušaldymą buvo kokybiška, sušaldymas įvyko tinkamai ir greitai, jos kokybė atšildžius beveik nesiskirs nuo šviežios žuvies. Tačiau labai svarbu yra žinoti, kaip tinkamai ją atšildyti, todėl A. Čepulis dalijasi ir keliomis taisyklėmis, kuriomis reikėtų vadovautis atšildant žuvį:

Mikrobangų krosnelės – nenaudoti. Daugelis žuvį bando atšildyti kuo greičiau, mikrobangų krosnelėje, tačiau šis pasirinkimas nėra geriausias dėl to, kad drastiškai pasikeičia žuvies temperatūra. Taip žūva dalis gerųjų joje esančių medžiagų, o krosnelėje atšildoma žuvis gali ir apvirti – tai pakeičia ir skonį, ir tekstūrą.

Kambario temperatūroje – dauginasi bakterijos. Žuvies nereikėtų atšildyti ne tik mikrobangų krosnelėje, bet ir kambario temperatūroje. Anot ekspertės, nors žuvies atšildymas kambario temperatūroje nėra toks drastiškas, kaip mikrobangų krosnelėje – visgi žuvį atšildant šiuo būdu gali pasikeisti jos tekstūra, o ir bakterijos šilumoje dauginasi daug greičiau.

Šaldytuvas – tinkamas pasirinkimas. Žuvį geriausia atšildyti po truputį, iš šaldiklio ją perkėlus į šaldytuvą, kurio temperatūra svyruoja apie 2–6°С. Taip ji atšils palaipsniui, iš lėto, todėl geriausia žuvį iš kameros ištraukti iš vakaro.

Vandenyje su ledukais – atšyla palaipsniui. Dar vienas būdas atšildyti žuvį – su visa pakuote ją pamerkti į vėsų vandenį su ledukais. Vandenį geriausia keisti kas pusvalandį, kad jis išliktų vėsus. Tokiu būdu žuvis atitirps palaipsniui ir nepatirs staigių temperatūros pokyčių. Žuvį geriausia atšildyti neišėmus iš pakuotės, nes tuomet į jos mėsą neprisunks daug vandens.

Svarbu nusausinti. Anot ekspertės, atšildžius žuvį, atsargiai išėmus ją iš pakuotės, prieš kepant dar yra geriausia nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Mat vandeniu persisunkusi žuvis nebus traški ir kepama gražiai nesikaramelizuos.

Pakartotinai neužšaldyti. Dar viena klaida, kurią kartais daro žmonės – pakartotinai ją užšaldo. A. Čepulis teigia, kad to daryti nevalia, nes taip pasikeis ne tik žuvies skonis, tekstūra, bet ji ir neteks gerųjų savo savybių bei maistinės vertės.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Lietuviai žuvį valgo retai, nesiryžta ir naujiems išbandymams
  2. Kokius lašinius ir kaip išsirinkti?
  3. Kaip maitintis sergant vėžiu?
  4. 10 patarimų moksleiviams kaip sveikai maitintis
  5. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  6. Kaip pasidaryti gerą sumuštinį pietums darbe
  7. Kaip sumažinti cukraus vartojimą ir pasirinkti sveikesnius gaminius?
  8. Lietuviai po truputį atranda moliūgus
  9. Kiaušiniai mini savo pasaulinę šventę
  10. Karpis – ne tik šventiniam stalui
  11. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  12. Plačiakaktis maistinėmis savybėmis nenusileidžia upėtakiui
  13. Pasikeitusi riešutų įvairovė: ką pasirinkti?
  14. Į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis duoną?
  15. Jodo trūkumas – svarbi, bet lengvai įveikiama sveikatos bėda
  16. Kuo skiriasi laisvėje, ant kraiko ir narvuose laikomų vištų kiaušiniai?
  17. Apie miltus ir jų kokybę
  18. Naudingieji daigai: tarp maisto ir vaisto
  19. Patarimai, moterims padėsiantys labiau pamilti save

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Čili troškinys | pixabay.com, RitaE nuotr.

Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą

2023 01 29
Svogūnai | pexels.com nuotr.

Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų

2023 01 29
Duona | pixabay.org nuotr.

Skirtingos duonos skirtingai valgomos

2023 01 29
itshungarian.com nuotr.

Žiemą sušildys žuvienė ant laužo

2023 01 28
Kuo naudingi Pomi-T papildai? | pexels.com, Badulescu nuotr.

Kuo naudingi Pomi-T papildai?

2023 01 27
Maistas, rabarbarų pyragas | pixabay.com nuotr.

Pyragų dieną sutikime skaniai ir nebrangiai

2023 01 23
Pajūryje pradedama statyti „sanatorija“ nukentėjusiems Baltijos jūros gyvūnams

Mokslininkai stebi ruoniukų keliones

2023 01 22
Grikių kruopos | pixabay.com, P. Eliaš nuotr.

Kruopos vis labiau įsitvirtina virtuvėje

2023 01 22
Bazilikai, priekoniai | pixabay.com, Monicore nuotr.

Žolelės ant palangės – gražu ir naudinga

2023 01 22
Šalies poreikiams morkų pakaks

Morkų patiekalai – palankūs sveikatai

2023 01 21
Rodyti daugiau

Naujienos

NATO pagaliau supranta, kad Rusijos „ambicijos“ peržengia Ukrainos ribas ir yra pasirengęs karui
Ukrainos balsas

NATO pagaliau supranta, kad Rusijos „ambicijos“ peržengia Ukrainos ribas ir yra pasirengęs karui

2023 01 29
Pinigai | Pixabay nuotr.
Lietuvoje

Sukčiai pernai iš žioplių išviliojo 12 mln. eurų

2023 01 29
Karas Ukrainoje | facebook.comGeneralStaff_ua nuotr.
Ukrainos balsas

Rusija intensyvina puolamąsias operacijas Ukrainos rytuose

2023 01 29
Vaikus ir jaunimą pažaisti kviečia bibliotekos | Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos nuotr.
Kultūra

Vaikus ir jaunimą pažaisti kviečia bibliotekos

2023 01 28
Kaip pradėti ekologinės gamybos sertifikavimą?
Gamta ir ekologija

Kaip pradėti ekologinės gamybos sertifikavimą?

2023 01 28
Senieji Užgavėnių papročiai šiandien | Kauno apskrities viešosios bibliotekos nuotr.
Etninė kultūra

Senieji Užgavėnių papročiai šiandien

2023 01 28
Berlyno kino šventėje – ypatingas dėmesys Lietuvai, Latvijai ir Estijai | Rengėjų nuotr.
Kultūra

Berlyno kino šventėje – ypatingas dėmesys Lietuvai, Latvijai ir Estijai

2023 01 28
Ukraina nepasiduos ruskiams | facebook.comGeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos kerštas vakarams – masinis raketų smūgis ukrainai

2023 01 27
Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Žemyna apie Žinovai pataria, kaip pritaikyti komodas prie namų interjero
  • ... :( apie V. Sinica. TS-LKD frakcijos nario kaltinimas mažamečių prievartavimu skandalingiausias skandalas Lietuvos politikos istorijoje
  • Žemyna apie Dirbtinis protas – jau sąmoningas?
  • Kęstutis apie Dirbtinis protas – jau sąmoningas?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą
  • Užimti sergantį mažylį padės išmanūs sprendimai
  • Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų
  • Šaltuoju metu svarbu rūpintis savo akimis
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą

by Ditė Česėkaitė
2023 01 29
0
Čili troškinys | pixabay.com, RitaE nuotr.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad mityboje labai svarbi spalvų bei skonių įvairovė, todėl ji pataria į valgiaraštį įtraukti...

Skaityti toliau

Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų

by Ditė Česėkaitė
2023 01 29
0
Svogūnai | pexels.com nuotr.

Beveik kiekvienoje virtuvėje galima rasti bent vieną svogūną. Ši aromatinga, aštriu skoniu pasižyminti ir dažnai verkti priverčianti daržovė naudojama įvairių...

Skaityti toliau

Skirtingos duonos skirtingai valgomos

by Ditė Česėkaitė
2023 01 29
1
Duona | pixabay.org nuotr.

Sunku būtų rasti namus, kurių virtuvėje nebūtų vieno svarbiausių kasdienių gaminių – duonos. O kartais duonos rūšių namuose yra ne...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Žemyna apie Žinovai pataria, kaip pritaikyti komodas prie namų interjero
  • ... :( apie V. Sinica. TS-LKD frakcijos nario kaltinimas mažamečių prievartavimu skandalingiausias skandalas Lietuvos politikos istorijoje
  • Žemyna apie Dirbtinis protas – jau sąmoningas?
  • Kęstutis apie Dirbtinis protas – jau sąmoningas?
  • Kęstutis apie Dirbtinis protas – jau sąmoningas?

Kitas straipsnis
Pinigai | pixabay.com nuotr.

Tyrimas: didžioji dalis gyventojų nežino, iš kur pasiskolinti pigiausia

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | CBD aliejus Lietuvoje | Mažoji Indija | Pakavimo prekės | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | Žūklės reikmenys internetu | Darbo skelbimai | kemi.lt | Šalikai | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai