Ketvirtadienis, 29 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Daržovių blyneliai – sveikai ir pigiai vakarienei

www.alkas.lt
2023-02-04 15:00:50
0
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Dažnai šaldytuvo stalčiuose užsilieka kelios morkos, pusė paprikos, cukinijos ar baklažano, kurių neturime kur panaudoti. Tam gali puikiai pasitarnauti įvairių daržovių blyneliai. Paprastas, gardus ir pigus patiekalas tikrai patiks visiems šeimos nariams.

Be to, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad ne tik vasarą, bet ir žiemą mūsų maistas turėtų būti įvairiaspalvis, o ryškių spalvų jam visada suteikia paprikos. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad ši daržovė itin universali, todėl tinka ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip garnyras, o taip pat – kaip sriubų, salotų, troškinių, padažų, blynelių ar apkepų komponentas.

Ragina valgyti daugiau daržovių žiemą

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad ir šaltuoju metų laiku, kai neturime tokio didelio pasirinkimo,turėtume valgyti pakankamai daržovių: „Trečdalis dienos daržovių kiekio galėtų būti šviežios: kopūstinės daržovės, įvairūs šakniavaisiai. Paprikas dažnai vartojame salotoms, daugiausia naudos gauname valgydami jas termiškai neapdorotas, bet skaidulos ir mineralinės medžiagos išlieka net jas kaitinant. Be to, paprikų skonio savybės išlieka ir kitaip atsiskleidžia jas kepant ar troškinant.“

Kulinarijoje plačiai naudojama daržovė yra puikus vitaminų C, A, E, mineralų, antioksidantų ir skirtingų karotinoidų šaltinis. Būtent jie lemia paprikų odelės bei minkštimo spalvą.

„Oranžinės spalvos paprikose yra daugiau betakarotinoidų, kitose – karotinoido zeaksantino. Iš tiesų, nėra itin didelio skirtumo, kokios spalvos paprikas valgome, reikėtų tik stengtis, kad maistas būtų įvairus ir spalvingas, o tam paprikos labai tinka. Žinoma, verta atsižvelgti į individualias organizmo savybes, nes jautresnį virškinamąjį traktą turintiems žmonėms paprikos gali sukelti diskomfortą. Tokiu atveju jas reikėtų valgyti nulupus odelę arba sublanširavus“, – pataria gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė.

Kaip išsirinkti kokybiškiausias

Norint protingai apsipirkti ir tinkamai pasirinkti daržoves prekybos vietose, „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria atkreipti dėmesį į jų išvaizdą. „Paprikos turėtų būti tvirtos, stangrios, ryškaus atspalvio ir blizgaus paviršiaus. Svarbu, kad jų odelė nebūtų raukšlėta, suglebusi ar suvytusi. Be to, ant jų paviršiaus neturėtų būti minkštų dėmių bei įpjovimų, o stiebo dalyje – pelėsio ženklų. Namuose jas geriausia laikyti šaldytuve, specialiame daržovių stalčiuje, bet be plėvelės, nes ji leis greičiau susidaryti kondensatui, kuris gali paspartinti paprikų puvimą“, – sako ekspertė, primindama, kad paprikas geriausia suvartoti per 2–3 dienas.

Pasak L. Barčaitės, patiekalų su paprikomis – gausybė: jas galime valgyti įdarytas, keptas, marinuotas.

Sunaudokime daržovių likučius patiekalams

Jeigu daržovių stalčiuje radote įvairių likučių, vakarienei verta išsikepti daržovių blynelių su mažiau miltų. „Galima blynelius kepti vien iš šaldytų daržovių, maišyti jas su šviežiomis arba kepti tik šviežių daržovių patiekalą. Jei šaldytos daržovės vandeningos (cukinijos, baklažanai, špinatai), atšildžius jas dar reikėtų šiek tiek apkepti, kad pašalintumėte drėgmės perteklių. Blyneliams ir apkepams tinka įvairios paprikos, savo ryškiomis spalvomis jos pagyvina patiekalų išvaizdą. Daržovių apkepai ir blyneliai geri tuo, kad jiems galima sunaudoti įvairius daržovių likučius – nieko neišmetant. Be to, kas kartą verta rinktis vis kitas daržoves: patiekalų skonis bus skirtingas.“

Blyneliams galima panaudoti įvairias daržoves: kopūstus, žiedinius kopūstus, brokolius, morkas, baklažanus, cukinijas, moliūgus, špinatus – svarbu jas smulkiai supjaustyti arba sutarkuoti. „Galite į blynelių masę įmaišyti tarkuoto kietuojo sūrio, grybų, įvairių prieskonių. Tik jei bersite jų daugiau, o prieskonių sudėtyje yra druskos, sumažinkite į blynelių masę dedamos druskos kiekį“, – pataria kulinarijos technologė.

Daržovių blyneliai

Blyneliams reikės:

Pakuotės mažųjų paprikų

Šaldytų daržovių mišinio – greitai užšaldytas trijų daržovių mišinys (morkos, brokoliai, žiediniai kopūstai)

Svogūnų laiškų

1/2 puodelio norimų miltų;

2 didelių kiaušinių;

1 šaukštelio druskos;

aliejaus kepimui.

Kaip gaminti:

  1. Leiskite šaldytoms daržovėms atšilti arba naudokite mikrobangų krosnelės atšildymo funkciją. Atšilusias pasmulkinkite. Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus ir paprikas.
  2. Sudėkite visas daržoves į didelį dubenį. Suberkite miltus ir druską, įmuškite kiaušinius, viską gerai išmaišykite.
  3. Didelėje keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų ir kepkite jame blynelius, iškart paspaudami, kad būtų plokštesni. Kepkite maždaug po 3 minutes iš kiekvienos pusės arba kol blyneliai taps auksinės spalvos. Iškeptus blynelius perkelkite į popieriniu rankšluosčiu išklotą lėkštę ir trumpam palikite, kad susigertų riebalų perteklius.
  4. Blynelius patiekite su česnakų ir žolelių padažu.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Daržovių sriubos – ir atsparumui didinti
  2. Dietologė: žiemą nepamirškite daržovių ir žuvies
  3. Valgant užsigerti galima, bet vakarienei vaisių – ne
  4. Lietuviškų vaisių ir daržovių rinkai neužtenka
  5. Europiečių valgiaraštyje daugėja vaisių ir daržovių
  6. Daržovių naudą lems tinkamas paruošimas
  7. Daržovių augintojai randa naujų būdų derliui gausinti (video)
  8. Per pirmąjį šių metų pusmetį patikrinta daugiau nei 100 tūkst. tonų vaisių ir daržovių
  9. Konservavimas: gaminimas, laikymas, vartojimas
  10. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  11. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  12. Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą
  13. Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų
  14. Aguročiai išsiskiria gerųjų savybių gausa
  15. Artišokai išsiskiria ir išvaizda, ir skoniu

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pinigai | pixabay.com, 22737298 nuotr.
Lietuvoje

Artėjant atostogoms – viskas, ką reikia žinoti apie atostoginius

2025 05 29
Spaudos konferencija Seime
Lietuvoje

Universitetai pasiruošę įgyvendinti valstybinės kalbos įstatymą laiku

2025 05 29
AWACS orlaiviai
Lietuvoje

Pirmą kartą Lietuvoje dislokuoti 4 žvalgybiniai orlaiviai

2025 05 29
Vilnius | S. Žiūros nuotr.
Lietuvoje

Pradedamas įgyvendinti Vilniaus Žaliojo miesto veiksmų planas

2025 05 29
„flydubai“ lėktuvas
Lietuvoje

Skrydžius iš Vilniaus ruošiasi pradėti bendrovė „flydubai“

2025 05 29
Geros kaimynystės ir bendruomeniškumo skatinimas – nuolatinis rūpestis | V. Daraškevičiaus nuotr.
Etninė kultūra

Geros kaimynystės ir bendruomeniškumo skatinimas – nuolatinis rūpestis

2025 05 29
Parodos vizualizacija 2025 m. | dail. J. Zovės darbas
Lietuvoje

Kviečia virtuali paroda, skirta prof. Zigmui Zinkevičiui

2025 05 29
R. Tumino kūrybai įprasminti atidengta skulptūrinė kompozicija | D. Matvejev nuotr.
Kultūra

R. Tumino kūrybai įprasminti atidengta skulptūrinė kompozicija

2025 05 29

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • P.Skutas apie Ukrainos gynybos ministras paragino Maskvą perduoti Kijevui jos pažadėtą memorandumą iki kito delegacijų susitikimo
  • Kažin apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • Naivus klausimas apie D. Trampo griežti pareiškimai Rusijos atžvilgiu: naujas posūkis ar jausmų proveržis?
  • GINTARAS apie D. Trampo griežti pareiškimai Rusijos atžvilgiu: naujas posūkis ar jausmų proveržis?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Artėjant atostogoms – viskas, ką reikia žinoti apie atostoginius
  • Universitetai pasiruošę įgyvendinti valstybinės kalbos įstatymą laiku
  • Pirmą kartą Lietuvoje dislokuoti 4 žvalgybiniai orlaiviai
  • Pradedamas įgyvendinti Vilniaus Žaliojo miesto veiksmų planas

Kiti Straipsniai

Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

2025 05 17
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Nepasiturintiems paaukota 324 tūkstančiai vienetų maisto

2025 05 12
Pilvo skausmas | pixabay.com, Derneuemann nuotr.

Kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?

2025 05 11
Maistas, maisto ruošimas

Atvėsusią savaitę sušildys nebrangus ir skanus kiaulienos troškinys

2025 05 10
„Maisto bankas“

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija

2025 05 09

Skaitytojų nuomonės:

  • P.Skutas apie Ukrainos gynybos ministras paragino Maskvą perduoti Kijevui jos pažadėtą memorandumą iki kito delegacijų susitikimo
  • Kažin apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • Naivus klausimas apie D. Trampo griežti pareiškimai Rusijos atžvilgiu: naujas posūkis ar jausmų proveržis?
  • GINTARAS apie D. Trampo griežti pareiškimai Rusijos atžvilgiu: naujas posūkis ar jausmų proveržis?
  • Rimgaudas apie V. Jakubonis. Motiejus Valančius – ne tautos žadintojas…
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Galvos skausmas | pixabay.com, Conmongt nuotr.

Susitrenkus galvą blogiausia – nekreipti dėmesio

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai