Pirmadienis, 25 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Troškinys nudžiugins ir gomurį, ir piniginę

www.alkas.lt
2023-01-07 13:20:44
0
Troškinys | pixabay.com, Kalhh nuotr.

Troškinys | pixabay.com,

Po švenčių bei skirtingais patiekalais nukrauto vaišių stalo visai nebesinori ilgai suktis virtuvėje, o ir šaldytuve susikaupusius maisto likučius verta sunaudoti.  Viename puode troškintos daržovės, mėsa bei žolelės gali tapti labai skaniu bei kvapniu patiekalu.

Jautiena – liesesnė mėsa

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jautienoje yra nemažai maisto medžiagų, svarbių žmogaus sveikatai. Nors kalbama, kad raudonos mėsos reikėtų valgyti mažiau, nes ji gali didinti riziką sirgti lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis, pavyzdžiui, širdies bei kraujagyslių ligomis, valgant ją svarbiausia saikas.

„Jautiena turtinga visaverčiais baltymais, geležimi, B grupės vitaminais bei daugybe mikroelementų, tarp kurių – žmogui itin svarbus cinkas. Ši mėsos rūšis priskiriama raudonos mėsos rūšiai. Tačiau, lyginant su kitomis raudonos mėsos rūšimis, jautiena yra liesesnė, joje mažiau sočiųjų riebalų bei cholesterolio, o šių medžiagų kiekį, laikantis palankios sveikatos principų, reikėtų mažinti“, – atkreipia dėmesį gydytoja dietologė.

Anot gydytojos E. Gavelienės, mokslininkai jautieną ar kitą raudoną mėsą rekomenduoja skanauti du arba tris kartus per mėnesį. „Mėsa, kaip ir bet kurie kiti produktai, žmogaus valgiaraštyje turi tam tikrą vartojimo dažnį ir kiekį. Pakankamas raudonos mėsos kiekis suaugusiam žmogui per savaitę yra 350–500 gramų“, – primena gydytoja dietologė, o gaminant jautieną ji pataria mėsos per daug neperkepti bei neišdžiovinti.

Kaip išsirinkti kokybišką?

Renkantis mėsą parduotuvėje „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria atkreipti dėmesį į tradicinius šviežumo ir kokybės požymius – spalvą, bendrą išvaizdą ir kvapą.

„Mėsa turi būti tolygios tamsiai raudonos spalvos. Jos struktūra turėtų būti standi bei tvirta, o paviršius – neglitus. Kitas svarbus faktorius – kvapas. Jis neturėtų būti aitrus ar rūgštus“, – tikina O. Suchočeva.

Anot jos, mėsai pakuoti dažniausiai naudojami trys pakavimo būdai – vakuuminė pakuotė, modifikuotos atmosferos pakuotė (MAP) ir prie gaminių formų prisitaikanti plėvelė („Skin Pack“). „Vakuumuotų maisto gaminių galiojimo laikas pailgėja. Taip nutinka dėl to, kad pašalinus deguonį sulėtėja mikrobiologinis gaminio gedimas.

Tuo tarpu modifikuotos atmosferos pakuotėje oras keičiamas specialiu, konkrečiam maisto gaminiui pritaikytu, dujų mišiniu. Jo panaudojimas leidžia išsaugoti gaminio formą, spalvą ir šviežumą, o dėl šiuolaikinių technologijų dujų mišinys nekelia jokios grėsmės vartotojams. Prie gaminio formų prisitaikanti plėvelė taip pat naudojama mėsos gaminių pakavimui. Taikomas vakuuminis oro išsiurbimas leidžia  išlaikyti gaminio formą, pakuotė apgaubia produktą lyg antra oda, tad joje savo skonį ir išvaizdą išsaugo net mėsa su aštriais kaulais“, – pasakoja „Rimi“ komercijos operacijų vadovė. 

Troškinių gaminimo subtilybės

„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pasakoja, kad namuose pasigaminti skanų troškinį nesudėtinga. Jį ruošiant galima drąsiai eksperimentuoti su skirtingais produktais ir namuose tuo metu turimais ingredientais. Tiesa, kiekvienas troškinys bus skanesnis, jei gamindami jį pirmiausia apkepinsite mėsą, tuomet atskirai apkepinsite daržoves ir tik tuomet viską užpilsite sultiniu bei leisite patiekalui troškintis.

Gaminant troškinius L. Barčaitė pataria naudoti kuo daugiau įvairių daržovių ir jų skonius derinti tarpusavyje: „Skaniam troškiniui galima panaudoti praktiškai viską, ką tuo metu turite namuose. Šiam patiekalui tiks visos daržovės – morkos, svogūnai, česnakai, salierai, grybai, bulvės ar burokėliai. Troškinys gali būti tik iš daržovių arba paskanintas jautiena, kiauliena, vištiena arba žuvimi. Tiesa, gaminant troškinį su žuvimi, į puodą ji turėtų keliauti paskutinė. Ruošiant troškinius svarbiausia neskubėti – viskas turėtų būti ruošiama ant nedidelės kaitros.“

„Vieno puodo“ troškiniai su mėsa ir daržovėmis padės nudžiuginti ne tik gomurį, bet ir piniginę. „Jei šaldytuve po švenčių užsiliko nepanaudotų daržovių, žolelių ar mėsos likučių – viską galima sudėti į troškinį. Patiekalą užteks pagardinti norimais prieskoniais, užpilti sultiniu, įdėti keletą šaukštų pomidorų tyrės arba sviesto ir leisti viskam kartu pasitroškinti. Toks patiekalas taps puikia vakariene ar sekančios dienos pietumis, o kartu ir sutaupysite, neišmesdami po švenčių maratono susikaupusių maisto likučių“, – pataria Lina Barčaitė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kuo papildyti pavasarinį stalą?
  2. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  3. Dietologė: žiemą nepamirškite daržovių ir žuvies
  4. Konservavimas: gaminimas, laikymas, vartojimas
  5. Rauginti galima ne tik daržoves
  6. Bulvės – sveika. Tik reikia tinkamai paruošti
  7. Troškiniai: sotu, šilta ir taupu
  8. Kaip ruošti ir kiek skanauti kiaulienos?
  9. Tinkamas maistas apsaugo nuo onkologinių ligų
  10. Nauja tvarka mažins maisto švaistymą
  11. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  12. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  13. Pavasarį lėkštėse – kuo daugiau spalvų
  14. Kaip geriausia gaminti baklažanus?
  15. Baravykai – vieni vertingiausių miško grybų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Putinas–Brežnevas, degantis Kremlius
Ukrainos balsas

A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui

2025 08 25
Siuntos
Architektūra

RRT: kaip elgtis su siuntomis į JAV po muitų pokyčių

2025 08 25
Pratybos | KASP nuotr.
Lietuvoje

Pietryčių Lietuvoje – lauko taktinės pratybos

2025 08 25
Huffingtonpost.com nuotr.
Lietuvoje

Tyrimas: dalis gyventojų keliauja nepaisydami skolų

2025 08 25
Vudis Alenas Maskvos kino savaitėje
Kultūra

Ukraina pasmerkė Maskvoje pasirodžiusį Vudį Aleną

2025 08 25
D. Šakalienė lankosi Ukrainoje
Lietuvoje

Krašto apsaugos ministrė lankėsi Kijeve

2025 08 25
Eglė Navickienė pradėjo bado akciją
Lietuvoje

Kalvarijos mokytoja pradėjo bado akciją: ministrė žada tyrimą, LŠDPS ragina solidarizuotis

2025 08 25
Sveikata
Lietuvoje

Valstybės kontrolė: regionuose patekti pas medikus sunkiau

2025 08 25

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Jonas apie Išsaugotos 42 miestelių gimnazijos, kurioms grėsė pertvarka dėl per mažo mokinių skaičiaus
  • Olegas Soskinas, Vitalijus Dykij apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Denisas Jelisievičius apie Europos vadovai, Zelenskis ir Trampas kalbėjosi dėl taikos Ukrainoje: sutarta dėl saugumo garantijų ir veto teisės atmetimo
  • +++ apie Ukraina pasmerkė Maskvoje pasirodžiusį Vudį Aleną

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui
  • RRT: kaip elgtis su siuntomis į JAV po muitų pokyčių
  • Pietryčių Lietuvoje – lauko taktinės pratybos
  • Lietuviška daina suskambusi parodoje Japonijoje pakvietė pažinti Lietuvą per kultūrą ir išskirtinius papročius

Kiti Straipsniai

Parduotuvė | pixabay.com nuotr.

Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai

2025 08 24
Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai

2025 08 24
Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Ledai

Negirdėta ledų istorija ir šiandieninis pasirinkimas

2025 08 23
Marinuoti agurkai

Kelios agurkų konservavimo paslaptys

2025 08 23
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16

Skaitytojų nuomonės:

  • Jonas apie Išsaugotos 42 miestelių gimnazijos, kurioms grėsė pertvarka dėl per mažo mokinių skaičiaus
  • Olegas Soskinas, Vitalijus Dykij apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Denisas Jelisievičius apie Europos vadovai, Zelenskis ir Trampas kalbėjosi dėl taikos Ukrainoje: sutarta dėl saugumo garantijų ir veto teisės atmetimo
  • +++ apie Ukraina pasmerkė Maskvoje pasirodžiusį Vudį Aleną
  • +++ apie Prezidentas pateikė Seimui Ministrės Pirmininkės kandidatūrą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
SEO | Pixabay.com nuotr.

Išorinis arba „Off site“ SEO – kas tai ir kaip jis veikia?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai