Trečiadienis, 28 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Troškinys nudžiugins ir gomurį, ir piniginę

www.alkas.lt
2023-01-07 13:20:44
0
Troškinys | pixabay.com, Kalhh nuotr.

Troškinys | pixabay.com,

Po švenčių bei skirtingais patiekalais nukrauto vaišių stalo visai nebesinori ilgai suktis virtuvėje, o ir šaldytuve susikaupusius maisto likučius verta sunaudoti.  Viename puode troškintos daržovės, mėsa bei žolelės gali tapti labai skaniu bei kvapniu patiekalu.

Jautiena – liesesnė mėsa

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jautienoje yra nemažai maisto medžiagų, svarbių žmogaus sveikatai. Nors kalbama, kad raudonos mėsos reikėtų valgyti mažiau, nes ji gali didinti riziką sirgti lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis, pavyzdžiui, širdies bei kraujagyslių ligomis, valgant ją svarbiausia saikas.

„Jautiena turtinga visaverčiais baltymais, geležimi, B grupės vitaminais bei daugybe mikroelementų, tarp kurių – žmogui itin svarbus cinkas. Ši mėsos rūšis priskiriama raudonos mėsos rūšiai. Tačiau, lyginant su kitomis raudonos mėsos rūšimis, jautiena yra liesesnė, joje mažiau sočiųjų riebalų bei cholesterolio, o šių medžiagų kiekį, laikantis palankios sveikatos principų, reikėtų mažinti“, – atkreipia dėmesį gydytoja dietologė.

Anot gydytojos E. Gavelienės, mokslininkai jautieną ar kitą raudoną mėsą rekomenduoja skanauti du arba tris kartus per mėnesį. „Mėsa, kaip ir bet kurie kiti produktai, žmogaus valgiaraštyje turi tam tikrą vartojimo dažnį ir kiekį. Pakankamas raudonos mėsos kiekis suaugusiam žmogui per savaitę yra 350–500 gramų“, – primena gydytoja dietologė, o gaminant jautieną ji pataria mėsos per daug neperkepti bei neišdžiovinti.

Kaip išsirinkti kokybišką?

Renkantis mėsą parduotuvėje „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria atkreipti dėmesį į tradicinius šviežumo ir kokybės požymius – spalvą, bendrą išvaizdą ir kvapą.

„Mėsa turi būti tolygios tamsiai raudonos spalvos. Jos struktūra turėtų būti standi bei tvirta, o paviršius – neglitus. Kitas svarbus faktorius – kvapas. Jis neturėtų būti aitrus ar rūgštus“, – tikina O. Suchočeva.

Anot jos, mėsai pakuoti dažniausiai naudojami trys pakavimo būdai – vakuuminė pakuotė, modifikuotos atmosferos pakuotė (MAP) ir prie gaminių formų prisitaikanti plėvelė („Skin Pack“). „Vakuumuotų maisto gaminių galiojimo laikas pailgėja. Taip nutinka dėl to, kad pašalinus deguonį sulėtėja mikrobiologinis gaminio gedimas.

Tuo tarpu modifikuotos atmosferos pakuotėje oras keičiamas specialiu, konkrečiam maisto gaminiui pritaikytu, dujų mišiniu. Jo panaudojimas leidžia išsaugoti gaminio formą, spalvą ir šviežumą, o dėl šiuolaikinių technologijų dujų mišinys nekelia jokios grėsmės vartotojams. Prie gaminio formų prisitaikanti plėvelė taip pat naudojama mėsos gaminių pakavimui. Taikomas vakuuminis oro išsiurbimas leidžia  išlaikyti gaminio formą, pakuotė apgaubia produktą lyg antra oda, tad joje savo skonį ir išvaizdą išsaugo net mėsa su aštriais kaulais“, – pasakoja „Rimi“ komercijos operacijų vadovė. 

Troškinių gaminimo subtilybės

„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pasakoja, kad namuose pasigaminti skanų troškinį nesudėtinga. Jį ruošiant galima drąsiai eksperimentuoti su skirtingais produktais ir namuose tuo metu turimais ingredientais. Tiesa, kiekvienas troškinys bus skanesnis, jei gamindami jį pirmiausia apkepinsite mėsą, tuomet atskirai apkepinsite daržoves ir tik tuomet viską užpilsite sultiniu bei leisite patiekalui troškintis.

Gaminant troškinius L. Barčaitė pataria naudoti kuo daugiau įvairių daržovių ir jų skonius derinti tarpusavyje: „Skaniam troškiniui galima panaudoti praktiškai viską, ką tuo metu turite namuose. Šiam patiekalui tiks visos daržovės – morkos, svogūnai, česnakai, salierai, grybai, bulvės ar burokėliai. Troškinys gali būti tik iš daržovių arba paskanintas jautiena, kiauliena, vištiena arba žuvimi. Tiesa, gaminant troškinį su žuvimi, į puodą ji turėtų keliauti paskutinė. Ruošiant troškinius svarbiausia neskubėti – viskas turėtų būti ruošiama ant nedidelės kaitros.“

„Vieno puodo“ troškiniai su mėsa ir daržovėmis padės nudžiuginti ne tik gomurį, bet ir piniginę. „Jei šaldytuve po švenčių užsiliko nepanaudotų daržovių, žolelių ar mėsos likučių – viską galima sudėti į troškinį. Patiekalą užteks pagardinti norimais prieskoniais, užpilti sultiniu, įdėti keletą šaukštų pomidorų tyrės arba sviesto ir leisti viskam kartu pasitroškinti. Toks patiekalas taps puikia vakariene ar sekančios dienos pietumis, o kartu ir sutaupysite, neišmesdami po švenčių maratono susikaupusių maisto likučių“, – pataria Lina Barčaitė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kuo papildyti pavasarinį stalą?
  2. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  3. Dietologė: žiemą nepamirškite daržovių ir žuvies
  4. Konservavimas: gaminimas, laikymas, vartojimas
  5. Rauginti galima ne tik daržoves
  6. Bulvės – sveika. Tik reikia tinkamai paruošti
  7. Troškiniai: sotu, šilta ir taupu
  8. Kaip ruošti ir kiek skanauti kiaulienos?
  9. Tinkamas maistas apsaugo nuo onkologinių ligų
  10. Nauja tvarka mažins maisto švaistymą
  11. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  12. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  13. Pavasarį lėkštėse – kuo daugiau spalvų
  14. Kaip geriausia gaminti baklažanus?
  15. Baravykai – vieni vertingiausių miško grybų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pasirinkite kategoriją

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Naujienos

    Sveikata
    Lietuvoje

    Ministrų kabinetas pritarė siūlymui atsisakyti priemokų už gydymą

    2025 05 28
    Kibernetinis saugumas | lrv.lt nuotr.
    Lietuvoje

    Kibernetinių įvykių skaičius pernai išaugo 63 proc.

    2025 05 28
    Kelias Vilnius–Utena | „Via Lietuva“ nuotr.
    Lietuvoje

    Vyriausybė pritarė Kelių fondo steigimui

    2025 05 28
    Traukinys
    Lietuvoje

    Traukiniai tarp Vilniaus ir Varšuvos važiuos greičiau ir dažniau

    2025 05 28
    Šalna
    Lietuvoje

    Dėl šalnų Vyriausybė nutarė šalyje skelbti ekstremaliąją padėtį

    2025 05 28
    Darbo atmosfera | unsplash.com nuotr.
    Lietuvoje

    Vis daugiau pradedančiųjų verslininkų renkasi regionus

    2025 05 28
    Transporto ministrų susitikimas
    Lietuvoje

    Vilniuje – įsipareigojimas stiprinti karinio mobilumo jungtis

    2025 05 28
    Tiltas per Dubysą
    Lietuvoje

    Eismą tiltu per Dubysą planuojama atverti birželį

    2025 05 28

    SKAITYTOJŲ PASTABOS

    • +++ apie D. Trampo griežti pareiškimai Rusijos atžvilgiu: naujas posūkis ar jausmų proveržis?
    • GINTARAS apie D. Trampo griežti pareiškimai Rusijos atžvilgiu: naujas posūkis ar jausmų proveržis?
    • Globalistas apie D. Trampo griežti pareiškimai Rusijos atžvilgiu: naujas posūkis ar jausmų proveržis?
    • ? apie D. Trampo griežti pareiškimai Rusijos atžvilgiu: naujas posūkis ar jausmų proveržis?

    NAUJAUSI STRAIPSNIAI

    • 5 dalykai, kuriuos verta žinoti prieš užsisakant kelionę iš kelionių organizatoriaus
    • Ministrų kabinetas pritarė siūlymui atsisakyti priemokų už gydymą
    • Kaip santykiuose nepasiklysti tarp pareigų ir jausmų?
    • Kibernetinių įvykių skaičius pernai išaugo 63 proc.

    Kiti Straipsniai

    Lašiša

    Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

    2025 05 25
    Kepsninė

    Kepsninėms nėra prasto oro

    2025 05 24
    Kepsninė

    Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

    2025 05 18
    Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

    Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

    2025 05 18
    Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

    Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

    2025 05 17
    Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

    Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

    2025 05 17
    Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

    Nepasiturintiems paaukota 324 tūkstančiai vienetų maisto

    2025 05 12
    Pilvo skausmas | pixabay.com, Derneuemann nuotr.

    Kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?

    2025 05 11
    Maistas, maisto ruošimas

    Atvėsusią savaitę sušildys nebrangus ir skanus kiaulienos troškinys

    2025 05 10
    „Maisto bankas“

    Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija

    2025 05 09

    Skaitytojų nuomonės:

    • +++ apie D. Trampo griežti pareiškimai Rusijos atžvilgiu: naujas posūkis ar jausmų proveržis?
    • GINTARAS apie D. Trampo griežti pareiškimai Rusijos atžvilgiu: naujas posūkis ar jausmų proveržis?
    • Globalistas apie D. Trampo griežti pareiškimai Rusijos atžvilgiu: naujas posūkis ar jausmų proveržis?
    • ? apie D. Trampo griežti pareiškimai Rusijos atžvilgiu: naujas posūkis ar jausmų proveržis?
    • Naivus klausimas apie D. Trampo griežti pareiškimai Rusijos atžvilgiu: naujas posūkis ar jausmų proveržis?
     
     
     
     
     
    Kitas straipsnis
    SEO | Pixabay.com nuotr.

    Išorinis arba „Off site“ SEO – kas tai ir kaip jis veikia?

    Sekite mus Feisbuke

    Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
    Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
    Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
     Pradžia

    Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

     fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

     

    © 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

    • Saulės arkliukai
    • Renginiai
    • Reklama
    • Turinys
    • Apie Alkas.lt
    • Paremkite Alką
    No Result
    View All Result
    • Naujienos
      • Lietuvoje
      • Baltų žemėse
      • Užsienyje
    • Nuomonių ratas
      • Lietuvos kelias
      • Lietuvos kūrėjai
      • Sekmadienio sakmė
      • Akiračiai
      • Lietuvos repolonizacijai – ne!
      • Moksleivių mintys
    • Kultūra
      • Etninė kultūra
      • Mes baltai
      • Kalba
      • Religija
      • Istorija
      • Kultūros paveldas
      • Menas
      • Architektūra
      • Literatūra
      • Kultūros politika
      • Šventės
    • Visuomenė
      • Pilietinė visuomenė
      • Politika ir ekonomika
      • Švietimas
      • Žmonės
      • Užsienio lietuviai
      • Ukrainos balsas
      • Žiniasklaida
      • Laiškai Alkui
      • Pareiškimai
    • Gamta ir žmogus
      • Gamta ir ekologija
      • Šventvietės
      • Energetika
      • Sveikata
      • Psichologija
      • Kelionės
      • Kylam
      • Įvairenybės
    • Mokslas
      • Mokslo naujienos
      • Technika ir technologijos
      • Astronomija ir kosmonautika
      • Mokslo darbai
    • Skaitiniai
      • Žinyčia
      • Lituanistikos klasika
      • Prieškario skaitiniai
      • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
      • Grožinė kūryba
    • Visi rašiniai