Pirmadienis, 25 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Įprastai silkei – netikėtas skonis

www.alkas.lt
2022-12-21 12:00:24
0
Dreamstime.com

Dreamstime.com

Įvairiausi silkių patiekalai per Kūčias ir Kalėdas tampa tikra stalo pažiba. Silkę per šventes įprasta ruošti su įvairiomis sezoninėmis daržovėmis, grybais, svogūnais. Tačiau jei tradicinės silkės receptai jau spėjo pabosti – naujų spalvų ji įgaus, jeigu pagardinsite šviežiais ar džiovintais vaisiais, riešutais, kiaušiniais.

Vienas seniausių patiekalų – blyneliai su silke

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad silkę Kūčioms įprasta gardinti svogūnais, morkomis, grybais, bulvėmis, burokėliais ir kitomis sezoninėmis, dažniausiai šakninėmis daržovėmis. Silkė – dažnas mišrainių priedas, be to, vis populiarėja ir vieno kąsnio užkandžiai su šia žuvimi. Norint silkei suteikti įdomesnių spalvų, ją derinti galima ir su džiovintais ar šviežiais vaisiais bei uogomis, pavyzdžiui, razinomis, slyvomis, netgi braškėmis ar šilauogėmis. Šie ingredientai silkei suteiks saldumo, be to, gražiai atrodys lėkštėje.

„Yra daug variantų, su kuo derinti silkę, apstu ir jos paruošimo būdų. Pavyzdžiui, vienas seniausių patiekalų su silke, kuriuo anksčiau Lietuvoje buvo populiaru mėgautis ir Kūčių vakarą, – ypatingi blyneliai. Jiems prireiks vos kelių ingredientų: miltų, vandens, silkės, druskos, pipirų, svogūno ir aliejaus kepimui. Iš miltų, vandens reikėtų suformuoti tešlą, ją pagardinti prieskoniais. Svogūną šiek tiek pakepinti ir įmaišyti į tešlą. Galiausiai keptuvėje įkaitinti aliejų, dėti šaukštą tešlos, o ant jos – kelis nedidelius gabalėlius silkės ir kepti, kol gražiai apskrus“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Netikėti deriniai – nauji silkės skoniai

Norint paruošti egzotiškesnių patiekalų, pasak V. Juodkazienės, silkę galima derinti su įvairiais vaisiais.

„Silkė dera su obuoliais, kiviais, mangais, apelsinais, ananasais ir net bananais. Norėdami paįvairinti įprastą silkės patiekalą ir jos pateikimą, mangus, šviežius agurkus ir silkę sumaišykite su šlakeliu alyvuogių aliejaus, įberkite druskos, pipirų, kapotų petražolių. Viską išmaišykite, sudėkite į žemas taures. Taip patiekta silkė itin estetiškai atrodys ir ant šventinio stalo“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Jeigu vaisiais silkės visgi gardinti nesiryžtate, suporuokite ją su keptu baklažanu. O norint, kad ši daržovė įgautų dar stipresnio skonio, galite ją pagardinti austrių, žuvies, sojos ar kitais mėgstamais azijietiškais padažais. Galiausiai baklažaną sumaišykite su kapota silke ir patiekite su juoda duona.

V. Juodkazienė dalijasi ir dar trimis lengvai paruošiamais receptais, kuriuos galėsite pagaminti artėjančių švenčių stalui.

Silkė su granatais ir avokadu

Jums reikės:

4 gabaliukų silkių filė

1 granato

2 prinokusių avokadų

1 mėlynojo svogūno

2 v. š. majonezo

1 šaukšto citrinų sulčių

Druskos

Pipirų

Gaminimas:

Smulkiais gabaliukais supjaustykite silkių filė. Sukapokite svogūną ir plonai supjaustykite avokadą. Granatą perpjaukite ir išskobkite sėklytes. Viską sudėkite į indą. Įdėkite majonezo ir įpilkite citrinos sulčių. Pagardinkite druska, pipirais ir viską gerai išmaišykite. Valgykite su juoda duona.

Silkė su apelsinais ir mangais

Jums reikės:  

3 gabaliukų silkių filė

2 apelsinų

1 prinokusio mango

Žiupsnelio krapų

Žiupsnelio cukraus

2 v. š. krienų

150 g grietinės

Druskos

Pipirų

Gaminimas:

Silkių filė supjaustykite nedideliais gabaliukais. Iš vieno apelsino išspauskite sultis į puodelį. Nulupkite likusio apelsino ir avokado žievę, supjaustykite vaisius kubeliais. Viską sudėkite į indą su silke. Apelsinų sultis sumaišykite su krienais, grietine, kapotais krapais, druska, cukrumi ir pipirais. Padažą užpilkite ant silkės su vaisiais. Mėgaukitės!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pagardai – šventiniam stalui ir dovanai
  2. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  3. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  4. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  5. Verdant kiaušinius svarbi kiekviena minutė
  6. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  7. Kaziuko mugės nuotaiką sukurs ir namuose gaminami valgiai
  8. Kalėdas gyventojai švęs šeimos rate
  9. Šventės – proga prisiminti ir virtuvės tradicijas
  10. Iš gaiviųjų melionų – net ir duona
  11. Imbiero kvapas kuria šventinią nuotaiką
  12. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  13. Vaišingumas neturi tapti maisto švaistymu
  14. Kur skypi mielinės tešlos paslaptis?
  15. 5 dovanų patarimai leis sutaupyti ir nustebinti

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Tauro apygardos vadovybė | Genocido aukų muziejaus fondų nuotr.
Istorija

Vilniuje – diskusija, skirta Tauro apygardos 80-mečiui paminėti

2025 08 25
Mokiniai | smsm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Išsaugotos 42 miestelių gimnazijos, kurioms grėsė pertvarka dėl per mažo mokinių skaičiaus

2025 08 23
Žemės ūkis
Lietuvoje

Ministerija ramina ūkinkus dėl galimo įsipareigojimų nevykdymo

2025 08 22
Piniginė
Lietuvoje

Ką svarbu žinoti skolininkui, susidūrusiam su sunkumais?

2025 08 22
Vaistinė
Gamta ir žmogus

Atnaujinama vaistų išrašymo ir išdavimo tvarka

2025 08 22
J. Basanavičiaus gatvė
Lietuvoje

Dėl archeologinių tyrimų keičiasi eismas J. Basanavičiaus gatvėje

2025 08 22
Klaipėdos daugiabučiai
Lietuvoje

Klaipėdoje toliau didinamas statymo vietų skaičius

2025 08 22
„Vytis“
Lietuvoje

Steigiamas gynybos ir saugumo inovacijų kūrimo centras

2025 08 22

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Denisas Jelisievičius apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Aleksandras Dubinskis apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • O 2025 m., apie Pratybų „Zapad“ nebus: rusai neturi tam pajėgumų
  • Jau seniena? apie Elektrą gaminančių vartotojų skaičius jau pasiekė 140 tūkst.

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Mokslo ir žinių dieną Kaune – išskirtinė šventė
  • Invazinis augalas – rykštenė: aplinkosaugininkai primena jų daromą žalą gamtai
  • Vilniuje – diskusija, skirta Tauro apygardos 80-mečiui paminėti
  • Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai

Kiti Straipsniai

Mokslo ir žinių dieną Kaune – išskirtinė šventė

Mokslo ir žinių dieną Kaune – išskirtinė šventė

2025 08 25
Invazinis augalas – rykštenė: aplinkosaugininkai primena jų daromą žalą gamtai

Invazinis augalas – rykštenė: aplinkosaugininkai primena jų daromą žalą gamtai

2025 08 25
Parduotuvė | pixabay.com nuotr.

Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai

2025 08 24
Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai

2025 08 24
Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Ledai

Negirdėta ledų istorija ir šiandieninis pasirinkimas

2025 08 23
Marinuoti agurkai

Kelios agurkų konservavimo paslaptys

2025 08 23
Grįžta tradicinė kuprinių svėrimo akcija

4 kineziterapeuto patarimai, kaip išsirinkti tinkamą kuprinę

2025 08 23
Ąžuolyno biblioteka kviečia į kino ir teksto dialogą

Ąžuolyno biblioteka kviečia į kino ir teksto pokalbį

2025 08 23
Mokiniai | smsm.lrv.lt nuotr.

Išsaugotos 42 miestelių gimnazijos, kurioms grėsė pertvarka dėl per mažo mokinių skaičiaus

2025 08 23

Skaitytojų nuomonės:

  • Denisas Jelisievičius apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Aleksandras Dubinskis apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • O 2025 m., apie Pratybų „Zapad“ nebus: rusai neturi tam pajėgumų
  • Jau seniena? apie Elektrą gaminančių vartotojų skaičius jau pasiekė 140 tūkst.
  • Alfa.lt apklausa: apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Agnė Širinskienė | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Opozicija kreipėsi į KT dėl LRT veiklos modelio

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai