Trečiadienis, 29 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Valgomos puokštės puikiai tiks kalėdinei dovanai

www.alkas.lt
2022-12-19 13:00:26
0
Vaisių puokštė | rimibaltic.com nuotr.

Vaisių puokštė | rimibaltic.com nuotr.

Vienas geriausių būdų per Kalėdas parodyti išskirtinį dėmesį artimiems žmonėms – įteikti jiems rankų darbo dovaną, leidžiančią jų gavėjams pasijusti itin svarbiems. Viena tokių dovanų idėjų – valgomos puokštės, kuriose vietoje gėlių naudojami įvairūs maisto gaminiai. Prekybos tinklo „Rimi“ maisto technologė Lina Barčaitė sako, kad valgomoms puokštėms galima naudoti beveik viską, tad gamyboje verta pasitelkti fantaziją ir netikėtas kombinacijas – ne tik saldžias, bet ir aštrias ar sūrias. Ekspertė dalijasi patarimais, kaip tokias puokštes pasigaminti namuose.

Būdas sutaupyti

Išaugusios išlaidos paskatino žmones ieškoti kūrybiškesnių būdų sutaupyti, o tai itin aktualu artėjant Kalėdoms. Nors rankomis pagamintos dovanos pirmiausia asocijuojasi su įdėtomis pastangomis ir dėmesiu, jos taip pat gali tapti puikiu būdu išleisti mažiau.

„Kalėdos yra tas metas, kai norisi nustebinti draugus, šeimos narius ar kolegas, bet tikrai neturite jausti kaltės, jei šiuo laikotarpiu nusprendėte pataupyti. Neišleidžiant daug pinigų galite artimiesiems įteikti pačių pagamintas valgomas puokštes, panaudodami ir kasdienius dalykus – daržoves, vaisius, saldumynus ir pan. Tokioje dovanoje svarbiausiu akcentu tampa ne kaina, bet jūsų kūrybiškumas, originalumas bei pastangos“, – sako maisto technologė Lina Barčaitė.

Pasak L. Barčaitės, didžiausiu tokių dovanų privalumu tampa tai, kad skirtingas puokštes galima pagaminti pagal kiekvieno skonį. „Vieni žmonės per Kalėdas mėgsta gauti ir valgyti saldumynus, kitiems labiau patinka riešutai ar brandintas sūris, o treti labiau mėgaujasi gurmaniškais pasaulio virtuvių padažais. Prieš gamindami tokią puokštę artimam žmogui įvertinkite, kas jį nudžiugintų labiausiai ir kokie gaminiai bus iš tiesų panaudoti“, – sako maisto technologė.

Puokščių įvairovė

Nors galima pagaminti daugybę įvairių valgomų puokščių, L. Barčaitė siūlo kelias idėjas, kuriomis per šias Kalėdas galima nustebinti savo artimuosius: „Išskirčiau kelias puokščių kategorijas: tai saldžios, nesaldžios ir mišrios puokštės. Jei norite per Kalėdas puokštę įteikti smaližiui, puikiu variantu tampa naminių meduolių ar varškės spurgų puokštė. Ieškantys sveikatai palankesnės saldžios puokštės versijos, gali įteikti vaisių ar daržovių puokštę. Tuo tarpu nesaldų maistą mėgstantiems siūlyčiau dovanoti temines puokštes su jų mėgstamos pasaulio virtuvės ingredientais. Pavyzdžiui, meksikiečių virtuvės mėgėjo puokštėje gali atsidurti tortilijos, kukurūzai, prieskonių mišiniai. Žinoma, tokiu atveju visi gaminiai turi būti komponuojami jų neišpakuojant.“

L. Barčaitė pasakoja, kad lengviausia visus maisto gaminius paversti puokštėmis naudojant kelis metodus. „Kaip ir gėlės, taip ir valgomos puokštės gali būti įteikiamos skirtinguose įpakavimuose. Namuose lengviausia tam pasitelkti cilindro formos dėžutes su floristine puta, kuriose jau esame įpratę matyti gėlių kompozicijas, arba medinius pagaliukus, prie kurių pritvirtinami maisto produktai apsukami popieriumi. Tam, kad puokštės būtų tvirtesnės, galima naudoti karštus klijus“, – siūlo L. Barčaitė.

Maisto technologė dalijasi dar viena idėja kalėdinei puokštei, kuri tiks bene kiekvienam žmogui – imuniteto stiprinimo puokštės receptu. „Žiema yra tas metas, kai daugiau žmonių peršąla, atgyja įvairūs virusai, tad reikia labiau rūpintis savimi. Tad puokštė, kurioje bus citrinų, imbiero, medaus ir kitų vitaminais gausių ingredientų tikrai bus naudinga“, – sako ji.

Citrinų, imbiero ir medaus puokštė

Reikės:

  1. Norimo kiekio citrinų, imbiero, česnako galvučių, žalių obuolių;
  2. Kelių mažų stiklainiukų medaus;
  3. Žolelių (čiobrelių, rozmarinų, mėtų);
  4. Guminių gumelių;
  5. Ilgų medinių ar bambukinių pagaliukų;
  6. Lipnios juostos;
  7. Dovanų popieriaus (tinka ir šilkinis, tampomas popierius) ir juostelės.

Gaminimas:

Prie medaus stiklainiuko šono lipnia juosta pritvirtinkite kelis medinius pagaliukus – stiklainis turi tvirtai laikytis laikomas už pagaliukų. Citrinas, imbierus, česnakus, obuolius atskirai po vieną išilgai paverkite ant medinių pagaliukų. Visi produktai tokiu būdu atstoja gėlių žiedus, o pagaliukai – kotelius. Prie pagaliukų pritvirtintus produktus komponuokite puokštę. Sukomponavę patinkančią kompoziciją, visus pagaliukus sutvirtinkite gausiai aprišdami gumelėmis, kad puokštė neiširtų. Gumelėmis aprištus kotelius papildomai sutvirtinkite lipnia juosta.

Pagamintą puokštę apsukite norimu popieriumi, jį sutvirtinkite lipnia juosta. Apriškite dovanų juostele. Į puokštės vidų tarpuose prikaišiokite šviežių žolelių, kad puokštė įgautų gyvumo ir kvapo. Puokštę geriausia dovanoti tą pačią dieną arba nedėti žolelių iki dovanojimo dienos, nes jos suvys.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pagardai – šventiniam stalui ir dovanai
  2. Dovanos ir šalys: kas tiks anglui, o kas – prancūzui?
  3. „Gamtos ateitis“ kviečia susimąstyti: kiek, kam ir kokias dovanas perkame
  4. Imbiero kvapas kuria šventinią nuotaiką
  5. Kaip palaikyti tvarką šaldytuve?
  6. Apklausa: kaip ir kokias kalėdines dovanas perkame
  7. Aplinkosaugininkai ragina nedovanoti gyvūnų
  8. Kalėdas gyventojai švęs šeimos rate
  9. Nauji ir nesudėtingi kiaušinių marginimo būdai
  10. Tvarka šaldytuve – nauda sveikatai ir piniginei
  11. Šaltuoju metu mityba ypač svarbi
  12. Vaišingumas neturi tapti maisto švaistymu
  13. Daugumą patiekalų galima paversti sveikesniais
  14. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  15. Vilniaus Kalėdų miestelis laukia lankytojų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

2023 03 26
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

2023 03 26
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

2023 03 26
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Cukinijos tiks net ir vafliams

2023 03 25
Eglutės | vilnius.lt nuotr.

Šventinės eglutės sugrįš į Kalėdų mišką

2023 03 24
Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Rodyti daugiau

Naujienos

Aukštojo mokslo studijos šiemet numatomos pagal specialistų poreikį | Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr.
Lietuvoje

Pirmakursių studijoms – 14,1 mln. eurų

2023 03 29
Oro tarša | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Į orą išmetama vis dar daug teršalų

2023 03 29
Mokslas | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Suaugusiems siekti mokslų bus paprasčiau

2023 03 29
Pinigai | zum.lt nuotr.
Lietuvoje

Verslo paskoloms – papildomas milijardas

2023 03 29
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Apsilankant pas gydytoją – daugiau paslaugų

2023 03 29
Ingrida Šimonytė | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Dedamos pastangos dezinformacijos užkardymui

2023 03 29
Autobusas | S. Žiūros nuotr.
Lietuvoje

Naujo bilietų žymėjimo Vilniuje nebus

2023 03 29
Šiaulių Bankas | įmonės nuotr.
Lietuvoje

„Global Finance“: Šiaulių bankas – geriausias 2022 metų bankas Lietuvoje

2023 03 29
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Antanas (1) apie V. Vasiliauskas. Euforijos pabaiga: Eurazija už vartų
  • ar pakankamai apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • lygybė apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • Jonas Vaiškūnas apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pirmakursių studijoms – 14,1 mln. eurų
  • Į orą išmetama vis dar daug teršalų
  • Suaugusiems siekti mokslų bus paprasčiau
  • Verslo paskoloms – papildomas milijardas
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Prekybos centruose svogūnų laiškų galima rasti ištisus metus, tačiau pavasario pradžioje laukiame šviežio jų derliaus. Nors yra aitroko skonio ir...

Skaityti toliau

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Šiuo metu galime išbandyti daugybę aliejaus rūšių: nuo visame pasaulyje populiaraus alyvuogių, iki mūsų šalyje labiau įprasto saulėgrąžų ar rapsų...

Skaityti toliau

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Apsinuodijimas maistu – itin dažnai pasitaikantis reiškinys. Statistika rodo, kad tokius požymius kaip pykinimas, vėmimas, viduriavimas suvalgius maisto yra patyręs...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Antanas (1) apie V. Vasiliauskas. Euforijos pabaiga: Eurazija už vartų
  • ar pakankamai apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • lygybė apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • Jonas Vaiškūnas apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • Socialistas apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
Kitas straipsnis
Ikimokyklinukas sveikais dantimis – retenybė

Dantų priežiūra reikia rūpintis nuo mažens

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai