Sekmadienis, 1 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Įvairių skonių sviestą ruošiame namuose

www.alkas.lt
2022-08-14 15:30:39
0
Sviestas | pixabay.com, Rodeopix nuotr.

Sviestas | pixabay.com, Rodeopix nuotr.

Sviestas – ištikimas palydovas kulinarinėse kelionėse. Atšildytas minkštas, lydytas ar ištrauktas tiesiai iš šaldytuvo – jis virtuvėje gali pasitarnauti įvairiomis formomis. Šiandien sviestas išgyvena tikrą renesansą ir įkvepia naujas tendencijas, iš kurių viena ryškiausių – prieskoninis sviestas. Ekspertai pasakoja, kaip pasigaminti tokį sviestą namuose ir siūlo penkis receptus kiekvieno skoniui.

Spalvinga istorija ir panaudojimas

Sviesto istorija – išties spalvinga, senovės civilizacijose jis buvo apdainuojamas ir aprašomas poezijoje, dovanojamas per vestuves ir netgi dedamas į mirusiųjų kapus. Pieno virtimas sviestu buvo vertinamas kaip stebuklas, tad jis neatsiejamas ir nuo religinių apeigų.

„Didžiąją dalį sviesto sudaro riebalai, o pastarąjį dešimtmetį dietologai rekomendavo sumažinti jų kiekį mityboje, išstumdami sviestą į ne itin sveikų maisto produktų kategoriją. Tačiau naujausi tyrimai parodė, kad sumažinus riebalų vartojimą, mitybos racione atsirasdavo daugiau angliavandenių, kurie organizmui gali būti dar kenksmingesni. Kova su riebalais buvo baigta ir šiuo metu sviestas kulinarijoje išgyvena tikrą renesansą“, – pasakoja „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Pasak ekspertės, nors sviestas yra vertinamas dėl skonio, jis pasižymi ir sveikatai naudingomis savybėmis. Svieste gausu omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios saugo organizmą nuo uždegimų, bei stiprina imuninę ir nervų sistemą. Jame esančios trumpųjų grandinių riebiosios rūgštys gali mažinti virškinimo sistemos uždegimų riziką. Sviestas padeda organizmui įsisavinti ir naudingus vitaminus, tokius kaip A, D, E, K.

„Be maistinių savybių, sviestas pasižymi ir universaliu panaudojimu kulinarijoje. Sviestas neatsiejamas nuo kepinių, mat jiems suteikia skonio, purumo ir minkštumo. Tačiau naudojant sviestą konditerijoje, patartina nepersistengti – jei riebalų kepinio tešloje bus per daug, jis gali prarasti formą, o tešla centre gali likti neiškepusi. Sviestas taip pat gausiai naudojamas padažų gamyboje, sviestinis padažas tinka ne tik makaronams, troškiniams, bet ir mėsai ar žuviai gardinti.“, – sako maisto ekspertė.

B. Baratinskaitė pažymi, kad namuose per kelias minutes galima sviestą pagardinti įvairiais skoniais. Ji pabrėžia, kad norint išgauti geriausią rezultatą, svarbu naudoti geros kokybės sviestą, o ne sviesto gaminį ar margariną. Toks sviestas gali būti naudojamas kaip užtepėlė vaišinant svečius, sumuštiniams, padažams arba kaip greitas užkandis, užtepus ant šviežios duonos riekės. Aštresnio, ryškesnio skonio sviestu gardinkite troškinius ar ant jo kepkite daržoves, o saldžią versiją naudokite kepiniams. Maisto ekspertė dalijasi penkiais receptais, kuriuos galima universaliai pritaikyti maisto gamyboje.

Česnakinis žolelių sviestas

Reikės: 1 pakuotės sviesto, 2 smulkintų česnako skiltelių, saujos žolelių (rozmarino, petražolių ir čiobrelių).

Gaminame: atšildykite sviestą iki kambario temperatūros – jis taps purus ir minkštas. Dubenyje sumaišykite sviestą su visais ingredientais, naudokite patogų įrankį, pvz.: guminę mentelę. Gautą masę sudėkite į kepimo popierių ir suformuokite norimą formą. Prieš naudodami bent kelias valandas atvėsinkite sviestą šaldytuve.

Moliūgų sviestas

Reikės: 1 pakuotės sviesto, 2 šauktų moliūgų tyrės, prieskonių (jeigu norite pikantiškesnio skonio, dėkite aštrius, rytietiškus prieskonius, o jeigu saldesnio ir neutralesnio, naudokite cinamoną, imbierą, muskato riešutus, gvazdikėlius).

Gaminame: atšildykite sviestą iki kambario temperatūros. Dubenyje sumaišykite sviestą su visais ingredientais, naudokite patogų įrankį, pvz.: guminę mentelę. Gautą masę sudėkite į kepimo popierių ir suformuokite norimą formą. Prieš naudodami bent kelias valandas atvėsinkite sviestą šaldytuve.

Pesto padažo sviestas

Reikės: 1 pakuotės sviesto, 1 šaukšto pesto padažo (naminio arba pirkto parduotuvėje), 1 šaukšto smulkiai tarkuoto parmezano sūrio, žiupsnelio smulkiai pjaustyto laiškinio česnako.

Gaminame: atšildykite sviestą iki kambario temperatūros. Dubenyje sumaišykite sviestą su visais ingredientais, naudokite patogų įrankį, pvz.: guminę mentelę. Gautą masę sudėkite į kepimo popierių ir suformuokite norimą formą. Prieš naudodami bent kelias valandas atvėsinkite sviestą šaldytuve.

Aitriųjų paprikų ir žaliosios citrinos sviestas

Reikės: 1 pakuotės sviesto, 1 valgomojo šaukšto smulkintų aitriųjų paprikų, 1 arbatinio šaukštelio žaliosios citrinos sulčių, 1 šaukštelio smulkiai pjaustytos šviežios kalendros, žiupsnelio tarkuotos žaliosios citrinos žievelės.

Gaminame: atšildykite sviestą iki kambario temperatūros. Dubenyje sumaišykite sviestą su visais ingredientais, naudokite patogų įrankį, pvz.: guminę mentelę. Gautą masę sudėkite į kepimo popierių ir suformuokite norimą formą. Prieš naudodami bent kelias valandas atvėsinkite sviestą šaldytuve.

Saldus klevų sviestas

Reikės: 1 pakuotės sviesto, 2 šaukštų klevų sirupo, pusės šaukštelio cinamono.

Gaminame: atšildykite sviestą iki kambario temperatūros. Dubenyje sumaišykite sviestą su visais ingredientais, naudokite patogų įrankį, pvz.: guminę mentelę. Gautą masę sudėkite į kepimo popierių ir suformuokite norimą formą. Prieš naudodami bent kelias valandas atvėsinkite sviestą šaldytuve. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Duona vis dažniau kepama namuose
  2. Dietologė pataria, kaip namuose ugdyti gerus valgymo įpročius
  3. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  4. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  5. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  6. Želė tortas – sveika ir puošnu
  7. Kuo ypatingi ryžiai, kuriuos valgo pusė pasaulio?
  8. Vaisiai ir sūris puikiai dera kartu
  9. Medus: nuo LDK laikų iki dabar
  10. Šaltibarščiai išgyvena savotišką atgimimą
  11. Pasaulinę maisto dieną – pamąstymai apie sveiką mitybą
  12. Druska: kokia ji gali būti ir kuo ją pakeisti?
  13. Artėjant cepelinų dienai – ir naujovių paieškos
  14. Rapsai ar saulėgrąžos: kurį aliejų rinktis?
  15. Pistacijos: ir skanios, ir naudingos sveikatai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Saulės elektrinė | statybunaujienos.lt nuotr.
Energetika

Saulės elektrinių bumas Lietuvoje neslopsta – ar sugebėsime sutvarkyti jų atliekas?

2025 06 01
Bernadetos gobelenas | valdovurumai.lt nuotr.
Kultūra

Restauruotas karališkas gobelenas pristatomas lankytojams

2025 06 01
LNM
Architektūra

Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?

2025 06 01
Sūduviai
Etninė kultūra

Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo

2025 05 31
Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
Istorija

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31
Liuteronų sodas | M. Avik nuotr.
Architektūra

Vilniaus viešosios erdvės – tarp geriausių Lietuvoje: įvertintos Nacionaliniuose architektūros apdovanojimuose

2025 05 31
„Stasys Museum“ | V. Garlos nuotr.
Gamta ir ekologija

„Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“

2025 05 31
V. Zelenskio ir D. Trampo susitikimas Ovaliajame kabinete
Ukrainos balsas

V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis

2025 05 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Bartas apie Ukrainos gynybos ministras paragino Maskvą perduoti Kijevui jos pažadėtą memorandumą iki kito delegacijų susitikimo
  • Rimvydas apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ką verta pirkti šiandien, kad sutaupytum rytoj? Akcijų analizė be reklaminio triukšmo
  • Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?
  • Saulės elektrinių bumas Lietuvoje neslopsta – ar sugebėsime sutvarkyti jų atliekas?
  • Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

Kiti Straipsniai

Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

2025 05 17
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Nepasiturintiems paaukota 324 tūkstančiai vienetų maisto

2025 05 12

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Bartas apie Ukrainos gynybos ministras paragino Maskvą perduoti Kijevui jos pažadėtą memorandumą iki kito delegacijų susitikimo
  • Rimvydas apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • Globalistas apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kompiuteris | lrv.lt nuotr.

Į mokymus darbuotojai siunčiami dar nepakankamai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai