Penktadienis, 31 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Dietologė pataria, kaip namuose ugdyti gerus valgymo įpročius

www.alkas.lt
2020-03-29 11:25:41
1
Sveika mityba | pixabay.com nuotr.

Sveika mityba | pixabay.com nuotr.

pixabay.com nuotr.
pixabay.com nuotr.

Karantinas smarkiai pakoregavo mūsų kasdienį gyvenimą – ypatingai mitybą. Žmonės šluoja lentynas prekybos centruose, didėja pagundų dažniau užkandžiauti, užsisakyti greitą maistą į namus. Nutukimo gydymo centro gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė sako, kad tokia padėtis susiklosto, kai namuose neturime ką veikti, o sveikos mitybos įpročiai – nesuformuluoti. Pasak jos, dabar yra pats geriausias metas pradėti teisingai maitintis, nes sveika mityba būtina mūsų imuninei sistemai, kuri kovoja su virusais. Gydytoja pataria, kas iš tiesų turėtų atsidurti pirkinių krepšeliuose ir kaip namuose ugdyti gerus valgymo įpročius.

5 pagrindinės sveikos mitybos taisyklės

D. Vaitkevičiūtė sako, kad sveika mityba tikrai nereikalauja atsisakyti didžiosios dalies maisto gaminių ir tai nėra tik salotų ar virtos vištienos krūtinėlės valgymas. Ji gali būti visavertė ir kupina skonių, tačiau svarbu vadovautis keletu pagrindinių taisyklių.

1. Į savo valgiaraštį įtraukite daugiau daržovių bei vaisių. Kiekvieno pagrindinio valgymo metu jūsų lėkštėje pusę porcijos turėtų sudaryti kuo įvairesnių spalvų daržovės. Šviežias daržoves galima keisti į raugintas, troškintas, garintas. Jei renkatės marinuotas ar džiovintas daržoves, atkreipkite dėmesį į pridėtinio cukraus ir druskos kiekius. Taip pat per dieną suvalgykite bent vieną porciją vaisių.

2. Valgykite pakankamą kiekį baltymų – tai užtikrins sotumo jausmą. Puikūs baltymų šaltiniai: žuvis, liesa paukštiena, natūralūs fermentuoti pieno gaminiai, pupelės, avinžirniai. Sumažinkite perdirbtų ir riebių mėsos gaminių suvartojimą, tokių kaip dešrelės, stipriai skrudinta mėsa ir pan.

3. Rinkitės sveikus riebalų šaltinius: alyvuogių, avokadų, sėmenų ar moliūgų aliejų. Bent kelis kartus per savaitę vietoje mėsos valgykite riebią jūrinę žuvį. Venkite kaitintų riebalų, apskrudusių mėsos gaminių, gaminių, kuriuose daug transriebalų: bulvių traškučių, riebių perdirbtų sūrių, majonezo, ledų. Jie skatina uždegiminius procesus organizme, sukelia ląstelių senėjimą bei ilgainiui tampa viena pagrindinių širdies ir kraujagyslių, diabeto bei kitų lėtinių ligų priežastimi.

4. Nepamirškite viso grūdo kruopų: grikių, avižų, rudųjų ryžių. Jose gausu gerųjų angliavandenių, mikroelementų ir skaidulų, kurios suteiks ne tik energijos, bet ir gerins žarnyno veiklą.

5. Vietoje druskos eksperimentuokite su įvairiomis šviežiomis bei džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis, citrina.

Krepšelyje turėtų atsidurti ne tik makaronai ir miltai

Dabar žmonės parduotuvėse graibsto visus ilgai negendančius gaminius: makaronus, miltus, kruopas. Gydytoja dietologė pataria nepersistengti su miltiniais gaminiais – parduotuvėse gausu sveikų alternatyvų, kurios kur kas naudingesnės mūsų organizmui. Į naudingiausių negendančių gaminių sąrašą ji įtraukia šaknines daržoves (morkos, ridikai, burokėliai, salieras), kruopas, džiovintus vaisius ir daržoves, sėklas, pupeles, avinžirnius, lęšius, savo sultyse konservuotą žuvį.

„Itin svarbu, kad mūsų valgiaraštis būtų įvairus, kad jame vyrautų daug daržovių ir vaisių, kruopų, žuvies. Valgydami vienodus gaminius mes gauname reikalingas kalorijas, tačiau visų maistinių medžiagų poreikio nepapildome. Maisto gaminių krepšelyje turėtume matyti būtent tuos gaminius, kurie nėra vien „tuščios“ kalorijos“, – teigia D. Vaitkevičiūtė. 

Kaip sustoti užkandžiauti?

Turbūt didžiausias iššūkis visą dieną leidžiant namuose – susilaikyti nuo nuolatinio užkandžiavimo. Gydytoja dietologė rekomenduoja prisiminti, kokiu režimu maitindavotės iki karantino ir jo laikytis, o jei jo iki šiol neturėjote – susikurti. Kaip tai padaryti?

1. Suplanuokite, ką valgysite tą dieną ar net kelias dienas į priekį. Tai ne tik padės išvengti užkandžiavimo, bet ir sutaupyti pinigų ir nešvaistyti maisto.

2. Valgykite 2–3 kartus per dieną, panašiu laiku, o tarp šių valgių iš anksto suplanuokite sveikus užkandžius. Tai gali būti vaisiai, riešutai, natūralus jogurtas, kefyras, riešutų sviestas, pjaustytos daržovės, humusas.

3. Venkite pridėtinio cukraus ir nuolatinio užkandžiavimo. Tai ilgainiui skatina uždegiminius procesus mūsų organizme ir silpnina imunitetą, kurio palaikymas šiuo metu yra ypač svarbus.

4. Turėkite veiklų, kurios atitrauktų dėmesį nuo galvojimo apie maistą. Puikiai tinka treniruotės namuose, knygų skaitymas, namų ruošos darbai.

5. Sveikos mitybos principai labai svarbūs ir todėl, kad šiuo laikotarpiu esame mažai fiziškai aktyvūs, todėl rekomenduojama bent 30–60 min. per dieną namuose užsiimti fizine veikla.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Gydytoja dietologė: vitamino D trūksta 9 iš 10 Lietuvos gyventojų
  2. Gydytoja dietologė: košė – tai atsakymas į daugelį vaikų mitybos klausimų
  3. Jau šiandien pradėkime keisti mitybos įpročius
  4. Gastroenterologas V. Urbonas pataria: ką daryti, jei vaikas nevalgo?
  5. Agronomas pataria: pirmieji pavasario darbai – nuo ko pradėti?
  6. Psichologas M. Daugelavičius: Mūsų norą valgyti ir apsipirkimo įpročius lemia oro sąlygos
  7. 10 patarimų moksleiviams kaip sveikai maitintis
  8. Kaip pasidaryti gerą sumuštinį pietums darbe
  9. Kaip neapsigauti renkantis duoną?
  10. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  11. Maistas padeda mokytis: kaip tinkamai pasirinkti?
  12. Kaip išsirinkti kokybiškas ir maistingas daržoves žiemą?
  13. Į darbą be pietų dėžutės: kaip mieste pavalgyti sveikai?
  14. Lietuvos ir Nyderlandų mokslininkai nustatė, kaip stresas veikia maisto gaminių pasirinkimą
  15. Kokius lašinius ir kaip išsirinkti?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Taigi says:
    3 metai ago

    Aha, gerai.

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

2023 03 26
Kodėl pavasarį verta vartoti vitaminą C?

Gerai savijautai tiesiog… vitaminas C

2023 03 26
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

2023 03 26
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

2023 03 26
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Cukinijos tiks net ir vafliams

2023 03 25
Omega-3 | ginseng.com nuotr.

Daugeliui trūksta omega-3 riebalų rūgščių, nors to nė nejaučiame

2023 03 22
Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Rodyti daugiau

Naujienos

Memorandumo pasirašymas | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Lietuva ir Ukraina plėtos naujus maršrutus

2023 03 30
VMI nuotr.
Lietuvoje

Būtina deklaruoti ir užsienyje gautas pajamas

2023 03 30
ltou.lt vizualizacija
Lietuvoje

Kauno oro uosto laukia pokyčiai

2023 03 30
Sporto aikštynai | vilnius.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje bus atnaujintas 21 stadionas

2023 03 30
Morgana Danielė | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Morgana Danielė išsaugojo kėdę Seime

2023 03 30
Seimas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Griežtinama atsakomybė už sankcijų pažeidimus

2023 03 30
Moksleiviai įprato plauti rankas, bet neramina pavojingos bakterijos ant kompiuterio klaviatūros
Lietuvoje

Pataisos padės kovoti su internetiniais sukčiais

2023 03 30
Autobusas | sumin.lt nuotr.
Lietuvoje

Prezidentas patvirtino pakyčius keleivių vežėjams

2023 03 30
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Vajetau apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
  • Jonas Vaiškūnas apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
  • Herbicidas apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
  • Pajūrietis apie Kai kurie vaikai nėra buvę miške

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • R. Šarknickas: Ginsime valstybinę kalbą kaip gina save gerbiančios valstybės
  • M. Kundrotas. Skirtingų kartų dešinieji: sąjunga įmanoma?
  • „Aktualioji istorija“: Dainava prieš 770 metų ir dabar – ar galima tapatinti?
  • Lietuva ir Ukraina plėtos naujus maršrutus
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Prekybos centruose svogūnų laiškų galima rasti ištisus metus, tačiau pavasario pradžioje laukiame šviežio jų derliaus. Nors yra aitroko skonio ir...

Skaityti toliau

Gerai savijautai tiesiog… vitaminas C

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Kodėl pavasarį verta vartoti vitaminą C?

Kovo 20 d. minima tarptautinė laimės diena, kurios metu skatinama atkreipti dėmesį į žmonių psichologinės, fizinės ir socialinės savijautos gerinimą....

Skaityti toliau

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Šiuo metu galime išbandyti daugybę aliejaus rūšių: nuo visame pasaulyje populiaraus alyvuogių, iki mūsų šalyje labiau įprasto saulėgrąžų ar rapsų...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Vajetau apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
  • Jonas Vaiškūnas apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
  • Herbicidas apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
  • Pajūrietis apie Kai kurie vaikai nėra buvę miške
  • Pala - apie Kai kurie vaikai nėra buvę miške
Kitas straipsnis
Deeppencil.com nuotr.

Nuo pirmadienio prasideda nuotolinis mokymas

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai