Pastaraisiais metais kaip niekad išpopuliarėję žygiai – tiek vaikų, tiek suaugusiųjų mėgstama pramoga gamtoje. Dažnas ne tik žygiuoja miško takais, bet ir mėgsta stabtelti poilsio vietoje, pasimėgauti ramybe, atsigaivinti ir pasistiprinti užkandžiais.
Apie išties jėgų suteikiančius ir naudingus užkandžius, kuriuos verta pasiimti į gamtą, taip pat tinkamą mitybą prieš ir po žygio, elektroninė maisto ir kasdienių prekių parduotuvė „Barbora“ klausia mitybos specialistės Deimantės Rapalytės-Kuliešienės.
Tinkama mityba svarbi nuolatos, o prieš žygį – ypač
Kad žygiuojant, taip pat užsiimant kitomis aktyviomis vasaros veiklomis, nepristigtų jėgų, tinkama mityba reikia rūpintis nuolatos. Vis tik, prieš leidžiantis į kelis ar net keliolika kilometrų siekiantį žygio maršrutą, mitybos specialistė D. Rapalytė-Kuliešienė pataria pasistiprinti subalansuotais pietumis: „Tokie pietūs turėtų būti sudaryti iš baltymų – žuvies, paukštienos ar ankštinių daržovių, taip pat sudėtingųjų angliavandenių – bolivinės balandos, grikių ar saldžiųjų bulvių, ir daugybės daržovių. Daržoves galima patiekti kaip patinka – šviežias, keptas ar troškintas.“
Kuprinėje – tik maistingi batonėliai, sausainiai ir sumuštiniai
Štai į žygiui sukrautą kuprinę dažnas tikrai yra įsimetęs ir ne pačių sveikiausių užkandžių – šokolado batonėlių, guminukų ar kitokių saldumynų, kurie neva turėtų greitai suteikti trūkstamos energijos. Paklausta, kokias sveikas, tačiau ir skanias saldumynų alternatyvas rinktis, D. Rapalytė-Kuliešienė vardija – tai gali būti ir juodasis šokoladas, ir riešutų, vaisių batonėliai, ir pilno grūdo sausainiai, praturtinti chia sėklomis ar riešutais.
Dar vienas dažnas pasirinkimas einant į žygį – greitai ir lengvai sutepti sumuštinių. Sumuštiniai, anot mitybos specialistės, yra geras maistas, tinkamas kelionei pėsčiomis – svarbiausia pasirinkti maistingus ingredientus.
„Sumuštiniui siūlau rinktis pilno grūdo duoną su mažiau cukraus arba pilno grūdo tortilijas. O sumuštinio ingredientai gali būti lašiša, skumbrė, vytintas kumpis, brandinti sūriai, salotų lapai, avokado skiltelė ir kitos mėgstamos daržovės“, – teigia D. Rapalytė-Kuliešienė.
Vanduo žygio metu – nepakeičiamas
Žygio metu svarbu ne tik užkąsti ir taip palaikyti energijos ir jėgų lygį, bet ir vartoti pakankamai vandens. Palaikyti skysčių lygį organizme svarbu viso žygio metu, o karštą ir saulėtą dieną – būtina. Kaip teigia mitybos specialistė, nors gėrimų pasiūla šiandien itin didelė, vanduo geriausiai atgaivina ir papildo mūsų organizmą mineralais – būtent pastarieji išprakaituojami aktyviai judant, tad juos susigrąžinti labai svarbu.
D. Rapalytė-Kuliešienė tikina, kad į žygio kuprinę galima įsidėti ir šiek tiek sulčių ar vitaminais papildyto vandens, tačiau ne per daug ir tikrai neapsiriboti tik mėgstamais saldžiais gėrimais – svarbiausia saikas ir balansas.
Po žygio – aminorūgštys raumenų atsistatymui
Tinkamai pasirinkti, maistingi užkandžiai ir gėrimai leis gerai jaustis viso žygio metu ir po jo. O ką valgyti grįžus į namus po keletą valandų trukusios aktyvaus keliavimo pėsčiomis? Mitybos specialistė čia siūlo nepulti valgyti bet ko, o verčiau pasirinkti kuo daugiau baltymų turinčio maisto.
„Po žygio galite rinktis ir valgyti žuvį, mėsą, ankštines daržoves, bolivines balandas, o gal vakaro užkandžiui pasirinkti graikiško jogurto – visi šie produktai turi aminorūgščių, reikalingų raumenų atsistatymui“, – pataria D. Rapalytė-Kuliešienė.
Kad žygiui pasiruoštumėte dar paprasčiau – remkitės rekomenduojamų užkandžių ir gėrimų sąrašu. Žygiui puikiai tiks:
- humusas su daržovių (morkų, salierų, agurkų, paprikų) juostelėmis ar duoniukais
- riešutų batonėliai
- riešutų ir džiovintų vaisių rinkinys
- juodasis šokoladas
- uogų ir vaisių kokteiliai
- uogos, vaisiai
- vanduo
Jei užsimanėte leistis į žygį ir ieškote naujų kelių, elektroninė maisto ir kasdienių prekių parduotuvė „Barbora“ šią vasarą dovanoja 5 nemokamus žygių maršrutus skirtinguose Lietuvos regionuose.