Trečiadienis, 20 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Vasaros gaiva: pagaminti ledus ilgai neužtruks

www.alkas.lt
2022-06-24 18:29:35
0
Ledai

Ledai | pixabay.com nuotr.

Ledai yra vasaros sinonimas, nes temperatūrai kylant aukštyn nereikia jokios kitos progos, kai norisi jų paskanauti. Manoma, kad prieš kelis tūkstančius metų ledais mėgavosi jau Persijos imperijos gyventojai – koncentruotas vynuogių sultis užpildavo ant sniego.

Tiesa, karališkajai šeimai gaminami ledai buvo gerokai prabangesni: iš rožių vandens, šafrano, įvairių egzotinių vaisių.

Modernių ledų tėčiu vadinamas XIX a. JAV gyvenęs Augustas Džeksonas – Baltųjų rūmų virtuvės šefas. Jis pagamino pirmuosius ledus be tuo metu jiems įprasto ingrediento – kiaušinių bei pagardino juos druska.

Iš dabartinės perspektyvos stebint ledų istoriją, akivaizdu, kokį ilgą kelią jų receptas ir technologija turėjo nukeliauti, kad mes galėtume bet kada jų įsigyti nuėję į parduotuvę. Dar daugiau – turėdami šaldytuvus jų galime ir patys pasigaminti namuose. Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė pasidalijo trimis ledų receptais.

Tobula naminių ledų konsistencija

Pasak Brigitos Baratinskaitės, prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos departamento vadovės, ledus kiekvienas gali pasigaminti namuose – tam nereikia specialaus aparato. Gerai atrinkti produktai ir keli gamybos triukai leis mėgautis geru skoniu ir tobula ledų konsistencija.

„Klasikiniuose ledų receptuose dažniausiai naudojama grietinėlė, grietinė ir kiti pieno produktai, kurie suteikia kreminę konsistenciją. Trinti šaldyti bananai – puiki alternatyva gaminant veganiškus ledus. Nors dauguma šaldytų vaisių trintuvėje tampa skysta mase, bananai yra išimtis.

Juose gausu cukraus, tad suplakus jie virsta „riebia“ mase, kuri itin primena pieniškus ledus. Norint išgauti tinkamą konsistenciją, svarbus ne tik produktų pasirinkimas, bet ir gamyba. Ledams naudojamus produktus reikia kruopščiai sutrinti iki vientisos masės, prieš dedant į šaldiklį, uždengti plastikine plėvele, kad nesusidarytų nepageidaujami ledo kristalai,” – sako B. Baratinskaitė.

Maisto ekspertė pataria ledus gardinti mėgstamais vaisiais bei uogomis, kurių šiuo metu gausu parduotuvėse – būtent jie ledams suteiks ypatingo gaivumo.

„Į jau pagamintą ledų masę galima įmaišyti braškių, sunokusio banano gabalėlių ar kubeliais pjaustyto mango. Naminius ledus puikiai pagardins ir šokolado gabalėliai, sausainiai, mėtų lapeliai ar riešutai. Pasirinkus mėgstamus ingredientus, ledai gausis tokie skanūs, kad ilgai neužsilaikys šaldiklyje”, – teigia maisto ekspertė ir kviečia šią vasarą išbandyti tris naminių ledų receptus.

Avokado ir bananų ledai

Reikės: keturių gerai prinokusių bananų, dviejų gerai prinokusių avokadų ir dviejų šaukštų citrinos sulčių.

Gaminame: bananus supjaustykite griežinėliais ir paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos lėkštės arba skardos. Užšaldykite kameroje, geriausia per naktį, kad bananai taptų tvirti. Elektriniu trintuvu arba šakute sutrinkite avokadus kartu su citrinų sultimis iki vientisos masės. Vėliau į dubenį su avokadų mase sudėkite šaldytus bananus ir trinkite, kol ledai taps kreminės tekstūros.

Ledus gardinkite mėgstamais priedais – šokolado gabaliukais, pistacijomis ar vaisiais.

Kai norisi įdomiau – saldžių bulvių ledai

Reikės: vienos didelės saldžios bulvės, pusės puodelio klevų sirupo, dviejų puodelių nesaldinto avižų pieno, vieno šaukštelio vanilės ekstrakto ir vieno šaukštelio moliūgų pyrago prieskonių. Šį prieskonių mišinį galite pasigaminti patys: sumaišykite po du šaukštelius malto cinamono bei muskato ir po vieną šaukštelį imbiero miltelių bei maltų gvazdikėlių.

Gaminame: saldžią bulvę švariai nuplaukite, subadykite šakute, užpilkite klevų sirupą ir susukite į foliją. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį, kol bulvė suminkštės.

Į elektrinį plaktuvą dėkite atvėsintą ir susmulkintą saldžiąją bulvę, supilkite avižų pieną, vanilės ekstraktą ir suberkite moliūgų pyrago prieskonius. Ingredientus išmaišykite iki vientisos tirštos masės, perdėkite į indą ir palikite šaldytuve bent 6 valandoms. Prieš ragaujant, ant ledų galite užpilti klevų sirupo.

Kavos ledai su šokolado gabaliukais

Reikės: 300 ml riebios grietinėlės, vieno indelio saldaus sutirštinto pieno, dviejų arbatinių šaukštelių tirpios kavos miltelių, 50 g. pieniško šokolado ir pusės puodelio kapotų, kepintų lazdyno riešutų.

Gaminame: į didelį dubenį sudėkite visus produktus, išskyrus šokoladą ir lazdyno riešutus, viską išplakite iki vientisos, standžios masės. Šokoladą susmulkinkite mažais gabalėliais ir įmaišykite į ledų masę. Supilkite paruoštą masę į sandarų indą. Paviršių apibarstykite kepintais kapotais lazdyno riešutais ir uždengtą indą dėkite į šaldiklį. Po 6 valandų galite ragauti.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Ką reikėtų žinoti apie valgomuosius ledus?
  2. Kaip išsirinkti tikrai kokybiškus ledus?
  3. Po pakeitimo vartotojai galės lengviau išsirinkti kokybiškus valgomuosius ledus
  4. Ar perkate kokybiškus ledus?
  5. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  6. Naminiai ledai – paprasta ir sveika
  7. Spaudžiant šaltukui galių suteiks ir padės sušilti – sultiniai
  8. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  9. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  10. Sriubos – greitas būdas praturtinti valgiaraštį
  11. Ledais mėgautis reikėtų saikingai
  12. 7 žygyje svarbiausi daiktai
  13. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  14. Blynai: pusryčiams, pietums, vakarienei
  15. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai

2025 08 19
Eugenijus Sabutis
Lietuvoje

Prašoma naikinti E. Sabučio neliečiamybę

2025 08 19
Telefonas
Lietuvoje

Ryšio paslaugos Ukrainoje ir Moldovoje kainuos kaip namuose

2025 08 19
Dronų pilotai | I. Eimutytės-Mikelkevičienės nuotr.
Lietuvoje

Sostinėje įkurta Antano Gustaičio vardo bepiločių orlaivių kuopa

2025 08 19
Turizmas
Lietuvoje

Turistų pritraukimui – 78 tūkst. investicijų

2025 08 19
Seimas
Lietuvoje

Seimas rinkis į neeilinę sesiją

2025 08 19
Zelenskio ir Europos lyderių susitikimas su Trampu Vašingtone 2025-08-18
Akiračiai

L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone

2025 08 19
Kelio darbai
Lietuvoje

Kelio darbai keliasi į magistralę Vilnius–Panevėžys

2025 08 19

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • ... apie Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?
  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • Michailas Velleris apie L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • A. Navys, M. Sėjūnas. Derybos: orda žygiuoja toliau
  • Prašoma naikinti E. Sabučio neliečiamybę
  • Ryšio paslaugos Ukrainoje ir Moldovoje kainuos kaip namuose

Kiti Straipsniai

Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Kepsninės patiekalai

Žolinės stalas – įvairiausiems skoniams

2025 08 15
Šiukšlės, atliekos

Vasarą žymiai padaugėja atliekų. Kaip jomis tinkamai pasirūpinti?

2025 08 15
Mėsos kukuliai, maistas | pixabay.com,

Maisto kainas mokyklose ketinama aptarti Seime

2025 08 12
Užkandžiai su lašiša

Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša

2025 08 10

Skaitytojų nuomonės:

  • ... apie Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?
  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • Michailas Velleris apie L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone
  • +++ apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Tomas Baranauskas | Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr.

T. Baranauskas. Ar Rusijai gali būti naudinga pulti Lietuvą?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai