Šeštadienis, 10 balandžio, 2021
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip išsirinkti tikrai kokybiškus ledus?

www.alkas.lt
2020 06 24 11:25
0
Kaip išsirinkti tikrai kokybiškus ledus?

pixabay.com nuotr.

pixabay.com nuotr.
pixabay.com nuotr.

Vienas iš populiariausių desertų, be kurio sunku išsiversti kaitriomis vasaros dienomis, – valgomieji ledai. Šis skanus ir gaivinantis gaminys dažniausiai gaminamas iš saldžios, šviežios grietinėlės, papildomai pridedant kitų medžiagų, taip pat iš vandens, cukraus ir kitų medžiagų mišinio. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pataria, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis norimos kokybės ledus.

Anot VMVT maisto saugos specialistų, saugių ir kokybiškų ledų pakuotė turi būti hermetiška, nepažeista ir nedeformuota. Karštuoju metų laiku prekybos vietose šaldymo kameros neretai būna perkrautos, todėl valgomieji ledai gali atitirpti. Dar kartą užšaldyti jie netenka dalies savo maistingųjų savybių. Kad ledai buvo atitirpę ir pakartotinai užšaldyti, galima pastebėti iš deformuotos jų formos, o atidarius pakuotę būna susidariusių vandens kristaliukų. Tokie ledai nėra saugūs ir jų siūloma nepirkti.

Ledų sudėtinių dalių sąraše pirmiausia yra nurodomi tie gaminiai, kurių juose yra daugiausia (pavyzdžiui, jei tai grietininiai ledai, tai pirmu ingredientu bus minimas pienas (grietinėlė), bet ne vanduo ir pan.).

Vartotojams žinotina, kad pagal sausųjų medžiagų ir pieno riebalų kiekį valgomieji ledai skirstomi į tris grupes:

• pieniškus, kuriuose sausųjų medžiagų yra ne mažiau kaip 28 proc., pieno riebalų – ne daugiau kaip 7 proc.;

• grietininius, kuriuose kuriuose sausųjų medžiagų yra ne mažiau kaip 32 proc., pieno riebalų kiekis yra 8–11 proc.;

• plombyrą, kuriame sausųjų medžiagų yra ne mažiau kaip 36 proc., pieno riebalų – ne mažiau kaip 12 proc.

Pagal vaisių kiekį valgomieji ledai skirstomi į:

• vaisinius, kuriuose vaisių turi būti mažiau kaip 20 proc. Jei vaisiniai ledai gaminami su koncentruotomis vaisių sultimis, jų dedama ne mažiau kaip 2,5 proc.;

• sorbetą, kuriame vaisių yra ne mažiau kaip 25 proc. Gaminant sorbetą nenaudojamas pienas arba pieno sudedamosios dalys;

• šerbetą, kuriame vaisių yra ne mažiau kaip 10 proc., sausųjų medžiagų – ne mažiau kaip 20 proc., riebalų – ne mažiau kaip 1 proc.

Jei ženklinimo etiketėje yra nurodyta, jog tai „plombyras“, „grietininiai“ arba „pieniški“ ledai, galima būti tikriems, kad tokių ledų sudėtyje pieno riebalai nebus pakeisti augaliniais riebalais.

Be to, svarbu pažymėti ir tai, kad ant ledų pakuotės jų gamintojai privalo nurodyti: pavadinimą, sudedamąsias dalis, grynąjį kiekį, tinkamumo vartoti terminą, laikymo sąlygas, gamintoją, alergenus. Vartotojams patariama atkreipti dėmesį ir į ledų masę – ji turi būti nurodyta gramais (g), papildomai gali būti ir mililitrais (ml).

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Po pakeitimo vartotojai galės lengviau išsirinkti kokybiškus valgomuosius ledus
  2. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  3. Ar perkate kokybiškus ledus?
  4. Kaip išsirinkti tinkamus kiaušinius?
  5. Ką reikėtų žinoti apie valgomuosius ledus?
  6. Ar ekologiški gaminiai tikrai ekologiški?
  7. Kaip kovoti su maistinėmis kandimis?
  8. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  9. Kur susikaupia daugiausia kancerogeno akrilamido ir kaip jo išvengti?
  10. Svarstomi būdai, kaip apsaugoti visuomenę nuo alergenų maisto gaminiuose
  11. Specialistai užtikrina – valgomųjų ledų sezonui pasiruošta

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

2021 04 05
Kodėl naudinga valgyti pusryčius?

Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą

2021 03 28
Lašišinės žuvys | am.lrv.lt nuotr.

Kaip taisyklingai atšildyti žuvį?

2021 03 27
inlandsocal.com nuotr.

Pabudusios erkės – pavojus šunims ir katėms

2021 03 27
Dietologė pataria, kaip namuose ugdyti gerus valgymo įpročius

Norint tinkamai maitintis – svarbiausia įvairovė

2021 03 22
Agurkai – naudingos daržovės

Agurkai – naudingos daržovės

2021 03 06
Mankštinkimės namuose pandemijos metu

Atėjus pavasariui vis daugiau susirūpinimo kelia papildomi kilogramai

2021 03 06
Kauno tarnybos ruošiasi potvyniui

Kauno tarnybos ruošiasi potvyniui

2021 02 26
Vasarą atidžiau žiūrėkite, ką valgote

Kodėl ir pavalgę kartais jaučiamės alkani?

2021 02 21
Keliaujant su gyvūnais augintiniais ar siunčiant juos į užsienį, reikia laikytis reikalavimų

Neteisėtos prekybos gyvūnais stabdymui pasitelkiami ir „slapti pirkėjai“

2021 02 20
Rodyti daugiau

Naujienos

Žemės ūkis | zum.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Derliaus saugumu reikėtų pasirūpinti pavasarį

2021 04 10
Streso sukeltos odos ligos: gydyti reikia ne tik požymius, bet ir priežastį
Gamta ir žmogus

Pervargimas tampa nuolatiniu palydovu

2021 04 10
Gatvių valymą galima stebėti ir žemėlapyje
Gamta ir žmogus

Gatvių valymą galima stebėti ir žemėlapyje

2021 04 10
Įstatymas užtikrins žalos aplinkai atlyginimą
Gamta ir ekologija

Įstatymas užtikrins žalos aplinkai atlyginimą

2021 04 10
Gyventojai vis dažniau praneša apie aplinkosauginius pažeidimus
Gamta ir žmogus

SAM: laikinai neveiks paramos linijos

2021 04 10
Trichineliozės pamiršti negalima
Gamta ir žmogus

Veršiena puikiai tiks ir sveikuoliams

2021 04 10
M. Mažvydo biblioteka | lnb.lt nuotr.
Lietuvoje

Atveriamos Nacionalinės bibliotekos skaityklos

2021 04 10
Lietuva pritaria automobilių su vidaus degimo varikliais gamybos atsisakymui
Lietuvoje

Tyrimas: gyventojai rūpinasi aplinkosauga

2021 04 10


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Bartas apie Į pagalbą senoliui Stelmužės ąžuolui
  • Bartas apie J. Vaiškūnas. Žodžių karai: edukacija prieš švietimą (II)
  • Astronomas, proistorikas 41-jų tremtinys inž. Romualdas Zubinas apie „Aktualioji istorija“: Marija Gimbutienė – žymiausia lietuvių archeologė
  • Bartas apie V. Sinica. Leftizmas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Derliaus saugumu reikėtų pasirūpinti pavasarį
  • Pervargimas tampa nuolatiniu palydovu
  • Gatvių valymą galima stebėti ir žemėlapyje
  • „Iš savo varpinės“: Narvai ir Černobylio hibridas puoš Vilnių

Skaitomiausi straipsniai

  • A. Jakubauskas: Metas telkti Lietuvos atsinaujinimo sąjūdį (video) peržiūrėta: 873; komentarų: 13
  • Ar bus apgintas gyvasis Juškų etninės kultūros muziejus? (nuotraukos, video) peržiūrėta: 578; komentarų: 4
  • „Aktualioji istorija“: „Lietuvos piliakalnių tyrimų medžiaga“ – nauja informacija apie Lietuvos piliakalnius peržiūrėta: 491; komentarų: 7
  • Seimui bandant atleisti LGGRTC direktorių Lietuvoje kils piketų banga (tiesioginė transliacija) peržiūrėta: 382; komentarų: 2
  • V. Juozapaitis. Nesprendžiamos problemos nedingsta savaime peržiūrėta: 379; komentarų: 4
  • Seimas nužudė paskutinę piliečių iniciatyvą peržiūrėta: 342; komentarų: 4

Artimiausi renginiai

  1. Rasos

    2021-06-23 08:00 - 2021-06-24 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

by Ditė Česėkaitė
2021 04 05
0
Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

Kaip sveikai maitintis?

Skaityti toliau

Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą

by Ditė Česėkaitė
2021 03 28
1
Kodėl naudinga valgyti pusryčius?

Pusryčiai ne veltui yra vadinami svarbiausiu dienos patiekalu. Maistas ryte suteikia galių, kuri mus lydi pirmąją dienos dalį. Kai kurie...

Skaityti toliau

Kaip taisyklingai atšildyti žuvį?

by Ditė Česėkaitė
2021 03 27
0
Lašišinės žuvys | am.lrv.lt nuotr.

Žuvis – pakankamai greitai gendan, todėl jeigu nusipirkę per kelias dienas jos suvalgyti nežadame, dažniausiai per daug nesukame galvos ir...

Skaityti toliau

Naujausios pastabos

  • Bartas apie Į pagalbą senoliui Stelmužės ąžuolui
  • Bartas apie J. Vaiškūnas. Žodžių karai: edukacija prieš švietimą (II)
  • Astronomas, proistorikas 41-jų tremtinys inž. Romualdas Zubinas apie „Aktualioji istorija“: Marija Gimbutienė – žymiausia lietuvių archeologė
  • Bartas apie V. Sinica. Leftizmas
  • Žemyna apie A. Bajor. Asmenvardis – tautinės tapatybės atspindys
Kitas straipsnis
Barstytuvas | keliuprieziura.lt

Įkaitus orams keliuose pasirodė barstytuvai

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | Visi rašiniai
Pradžia

 

Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai