Sekmadienis, 1 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Šventiniam stalui – bulvių košė kitaip

www.alkas.lt
2022-04-16 12:26:08
0
Daržovės, bulvės | pixabay.com nuotr.

Daržovės, bulvės | pixabay.com nuotr.

Bulvė neabejotinai yra populiariausia daržovė, kuri sušildo tiek šaltojo sezono metu, tiek yra vasaros sezono hitas, žinoma, kartu su šaltibarščiais. Tiesa, šviežių lietuviškų bulvių derliaus dar reikės palaukti – įprastai jis į parduotuves atvyksta birželio mėnesį. Tačiau net ir belaukiant šviežio derliaus dar bus suvalgyta ne viena dešimtis tonų bulvių.

Artėjant Velykoms, kulinarijos meistrai pataria, kaip atnaujinti pamėgtą ir ne vienoje šeimoje švenčių metu gaminamą patiekalą – bulvių košę.

Nors bulvės iš Pietų Amerikos į Europą buvo atplukdytos XVI a., tačiau užtruko net kelis šimtmečius, kol buvo pripažintos kaip tinkamos maistui. Prancūzijoje netgi buvo išleistas specialus įstatymas, draudžiantis bulves vartoti žmonių maistui – jomis buvo šeriami gyvuliai. Ironiška, kad būtent prancūzas, kaip manoma, XVIII a. buvo bulvių košės pradininkas. Tapęs karo belaisviu, galėjo pasirinkti – badauti ar valgyti bulves. Noras išgyventi buvo stipresnis net už Prancūzijoje gajų prietarą, kad bulvės sukelia raupsus. Supratęs, kad nieko jos nesukelia ir dar yra skanios, šis prancūzas pradėjo eksperimentuoti su šakniagumbiais ir taip sukūrė bulvių košę.

Trys bulvių košės idėjos

Bulvių košė neatsiejama nuo dviejų priedų – sviesto ir pieno. Net jei gardinama kitais pagardais, šie du visada lydi tradicinį košės receptą. Tačiau yra dar kelios taisyklės, kurios, pasak Brigitos Baratinskaitės, „Maximos“ kulinarijos žinovės, svarbios ruošiant bulvių košę.

„Tikriausiai visi žino, kad išvirus bulves reikia vandenį nupilti, o bulvėms leisti puode bent kelias minutes nudžiūti. Visgi dar prieš tai yra keli svarbūs momentai, kurie padės užtikrinti tolygų bulvių virimą. Pirmiausia, bulves reikia supjaustyti kuo vienodesnio dydžio gabaliukais. Tada jas sudėti į puodą ir užpilti šaltu vandeniu, kad jam palaipsniui šylant virimas būtų taip pat tolygus“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Pasak maisto gamybos ekspertės, bulvių košės sėkmės paslaptis – jos universalumas.

„Bulvių košė tinka prie visko: mėsos, žuvies ar jūros gėrybių, net daržovių patiekalų. Visgi įprastai jai tenka nors ir svarbus, bet šalutinis vaidmuo – būti šalia kažko. Tačiau bulvių košė gali tapti ir pagrindiniu patiekalu, ypač jeigu pagardinsite ją ne tik sviestu, bet ir kitais priedais“, – sako kulinarijos žinovė ir dalijasi keliomis idėjomis, kaip įprastą bulvių košę pagerinti su kitomis daržovėmis.

Bulvių košė su brokoliais ir čederiu:

Reikės: 750 g nedidelių bulvių, 1 mažo brokolio, 250 ml pieno, 30 g sviesto, 150 g tarkuoto brandinto čederio, druskos ir juodųjų maltų pipirų

Gaminimo būdas: Bulves perpjaukite per pusę, sudėkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu, kad apsemtų. Pasūdykite. Užvirus vandeniui, sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir dar virkite apie 10 minučių. Per šį laiką supjaustykite brokolį maždaug centimetro dydžio gabaliukais. Juos penkioms minutėms sudėkite į puodą su bulvėmis. Po to nupilkite vandenį ir leiskite daržovėms puode nudžiūti. Į puodą pilkite pašildytą pieną, dėkite sviesto gabaliuką ir berkite sūrį. Trinkite bulvių košę, kol sūris susigers į daržoves. Pagardinkite druska ir pipirais.

Bulvių košė su pastarnokais, petražolėmis ir žirneliais

Reikės: 0,5 kg bulvių, 0,5 kg pastarnorkų, šaukšto sviesto, šaukšto kapotų petražolių, šaukšto kapotų žaliųjų žirnelių, druskos ir juodųjų maltų pipirų.

„Kartais pastarnokai gali turėti itin kietą šerdį, kuri nesuminkštės net ir verdant. Tokiu atveju supjaustykite pastarnoką išilgai ketvirčiais ir išpjaukite tą kietąją šerdį“, – pataria B. Baratinskaitė.

Gaminimo būdas: Nulupkite pastarnokus. Supjaustykite juos skersai maždaug centimetro dydžio riekelėmis. Nuluptas bulves taip pat supjaustykite 2-3 cm dydžio gabaliukais. Daržoves sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Berkite druskos pagal skonį. Kai vanduo užvirs, sumažinkite kaitrą, uždenkite dangtį ir virkite apie 10 minučių. Kaip daržovės išvirė, patikrinkite su šakute – ji turėtų lengvai įsmigti. Nukoškite vandenį ir dar apie 10 minučių palaikykite daržoves karštame puode. Trinkite košę su bulvių grūstuvu, tik nepersistenkite, nes košė gali tapti nemaloniai lipni kaip klijai. Įdėkite sviesto, jei dar reikia – ir druskos. Dar kelis kartus pagrūskite. Galiausiai įmaišykite petražoles ir žirnelius, pagardinkite juodaisiais pipirais.

Bulvių košė su salieru

Reikės: 0,5 kg saliero šaknies, 1,2 kg bulvių, 60 g sviesto, 120 ml pieno, kapotų saliero lapų

Gaminimo būdas: Nuskuskite saliero šaknį ir supjaustykite centimetro dydžio gabaliukais. Nuskustas bulves supjaustykite 2 cm dydžio gabaliukais. Saliero šaknį virkite apie 5 minutes pasūdytame verdančiame vandenyje. Sudėkite bulves ir dar virkite apie 20 minučių. Nukoškite vandenį, maišykite daržoves kelias minutes puode, kol jos apdžius. Patraukite nuo ugnies, pridėkite sviesto. Su bulvių grūstuvu viską sutrinkite. Supilkite pieną ir vėl trinkite, kol košė bus glotni. Jei reikia, pilkite dar pieno. Galiausiai įmaišykite sukapotus saliero lapus, pagardinkite druska ir maltais pipirais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  2. Keletas gudrybių gaminant cepelinus
  3. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  4. Nauja tvarka mažins maisto švaistymą
  5. Metas užsiimti kūno valymu
  6. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  7. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  8. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  9. Blynai: pusryčiams, pietums, vakarienei
  10. Į pagalbą pavargusioms akims – maisto produktai
  11. Dietologė: žiemą nepamirškite daržovių ir žuvies
  12. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  13. Kodėl gi ne varškėčiai? Ne tik klasika
  14. Šventė ant jūsų stalo
  15. Kuo ypatingi ryžiai, kuriuos valgo pusė pasaulio?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Saulės elektrinė | statybunaujienos.lt nuotr.
Energetika

Saulės elektrinių bumas Lietuvoje neslopsta – ar sugebėsime sutvarkyti jų atliekas?

2025 06 01
Bernadetos gobelenas | valdovurumai.lt nuotr.
Kultūra

Restauruotas karališkas gobelenas pristatomas lankytojams

2025 06 01
Gedimino pilies bokštas | J. Butrimaitės nuotr.
Architektūra

Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?

2025 06 01
Sūduviai
Etninė kultūra

Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo

2025 05 31
Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
Istorija

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31
Liuteronų sodas | M. Avik nuotr.
Architektūra

Vilniaus viešosios erdvės – tarp geriausių Lietuvoje: įvertintos Nacionaliniuose architektūros apdovanojimuose

2025 05 31
„Stasys Museum“ | V. Garlos nuotr.
Gamta ir ekologija

„Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“

2025 05 31
V. Zelenskio ir D. Trampo susitikimas Ovaliajame kabinete
Ukrainos balsas

V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis

2025 05 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Globalistas apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • jo apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • KUR, KADA ir KAIP??? apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • +++ apie Didžiulė vėliava ant TV bokšto atidarė šaltibarščių šventę

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Saulės elektrinių bumas Lietuvoje neslopsta – ar sugebėsime sutvarkyti jų atliekas?
  • Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės
  • Restauruotas karališkas gobelenas pristatomas lankytojams
  • Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?

Kiti Straipsniai

Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

2025 05 17
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Nepasiturintiems paaukota 324 tūkstančiai vienetų maisto

2025 05 12
Pilvo skausmas | pixabay.com, Derneuemann nuotr.

Kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?

2025 05 11

Skaitytojų nuomonės:

  • Globalistas apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • jo apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • KUR, KADA ir KAIP??? apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • +++ apie Didžiulė vėliava ant TV bokšto atidarė šaltibarščių šventę
  • +++ apie „Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Vaikai prie kompiuterio | pixabay.com nuotr.

Ukrainiečių vaikams – nemokamos vasaros stovyklos

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai